śmietanki z cukrem. Kajmak jest u nas popularny szczególnie do przygotowania mazurków wielkanocnych. Natomiast Piotrek kajmak traktuje jak samodzielny deser i wyjada go ze słoiczka łyżeczką Polecam też mój sernik kajmakowy przygotowany z dodatkiem domowej masy kajmakowej. Wygodniccy mogą sobie kupić gotową puszkę masy kajmakowej. Ale gdy raz posmakujecie takiego domowego kajmaku, to Wam gwarantuję, że nie sięgniecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasta na Wielkanoc to mazurki, baby, serniki a może i różnorakie przekładance. Zrobiłam listę moich ulubionych ciast może , ktoś się skusi i wypróbuje przepis a możne ta lista będzie inspiracją .Życzę udanych wypieków świątecznych
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianajbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi, ciotkami i wujkami. Na stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było. Babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi. Oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Całam reszta może nie istnieć. Dzisiaj
Szybko Tanio SmacznieBorówki w jogurcie to ciasto na zimno. Do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik, ani zbyt duża liczba składników. W smaku przypomina sernik na zimno, chociaż w składzie nie ma w ogóle sera. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2 . Jeśli macie tradycyjną tortownicę - to proponuje podwoić ilość składników. Składniki na okrągłą formę o średnicy
Ugotowaćsztuki. Zachęcona, spróbowałam zrobić swój - wyszedł niezbyt ładny i mega słodki. Nie był zły, ale... To zdecydowanie nie było to. Temat odpuściłam, skupiłam się na innych wielkanocnych pysznościach: babkach, sernikach, paschach, które mnie oczarowały. I tak mijały lata (dosłownie!), i mazurki na dobre opuściły moje myśli i kuchnię. Aż w tym roku dziewczyny stwierdziły, że wspólne pieczenie wielkanocnego mazurka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą
bistro mamawierzchu ułożyć koliście plastry jabłka. Piec: 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli pieczesz serniczek po raz pierwszy musisz wiedzieć, że: po upieczeniu nie rozkrawa się serników. Należy je odstawić do ostygnięcia na kilka godzin. Nie kroić ciasta do momentu całkowitego ostudzenia sernika. Smacznego
KreatywnePinyrazy (bądź gotowego z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 tabliczka czekolady deserowej, stopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i ostudzona. (jeśli chcesz by sernik był bardziej czekoladowy dodaj jeszcze jedną tabliczkę) 2 -3 jajka, w zależności od ich wielkości do dekoracji: cukier puder suszone wiśnie i truskawki, starte na czerwony puder Przygotowanie: 1.Ciasteczka pokruszyć
KreatywnePinybędzie ona za rzadka. Dekoracja: 1. Mascarpone zmieszać mikserem z cukrem pudrem. 2 Nakładać mascarpone na masę serową 3. Polać syropem z wiśni. Chłodzenie: Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać na zimno. Smacznego
KreatywnePinyskrzywdzić, nie urazić. Od zawsze zaglądam na Moje Wypieki, Kwestia Smaku, Bistro Mama, piękne blogi. Korzystam z ich przepisów bardzo często, zastanawiałam się jak więc pokazać swój sernik według przepisu na przykład Doroty Świątkowskiej. Jak pokazać, Wam przekazać przepis, a nie urazić Doroty, nie zostać posądzona o kradzież o plagiat. Jak czegoś nie wiem, pytam. Napisałam do autorek
Blondynka GotujeRozpływający się w ustach , aksamitny i pyszny - taki właśnie jest klasyczny sernik . Doskonały na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia . Z talerza znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ... składniki na 4 porcje ciasto 20 dag mąki pszennej 7 dag cukru 10 dag masła 1 jajko
Smakowite Daniaryżem i twarogiem. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serniki podajemy polane sokiem owocowym
Smakowite Daniarobić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru i żółtek jaj. Po licznych konsultacjach ze znajomymi
W kuchni KatieChodził za mną delikatny sernik z rosą, puszysty ale i taki, który może poleżeć i ciągle się będzie rozpływał w ustach! Składniki: Na ciasto 300 g mąki typ 500 Młyn Kopytowa 120 g masła 2 duże żółtka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody 5 łyżek cukru pudru Na ser 1 kg sera w wiaderku
Z Kuchni Do Kuchni