zapraszając na kolejne wpisy, do kolejnych komentarzy, poszukiwania nowych smaków… i nie tylko. Pierwsza rocznica bloga nie może się obyć bez czegoś słodkiego. Choć wirtualnie, ale serdecznie zapraszam na sernik czekoladowy z wiśniami w „tortowym” wydaniu (przepis będzie w dniu jutrzejszym). Danusia Wydrukuj przepis The post Pierwsza rocznica bloga appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowłaśnie patrzyłam na profil "Piekę, bo lubię" ( https://www.facebook.com/piekebolubie?ref=hl ) i zauważyłam, że jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie znalazłam na niego przepisu. Więc muszę szybko naprawić swój błąd i dać przepis na popisowe ciasto mojej mamy. Składniki: *Masa serowa i bezowa 600 g twarogu z wiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę
Piekę, bo lubięciastami z owocami. Tzn są takie, które uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda mnie zachwyca. Dzisiejsza
Dzieje kuchennej WiewióryNazbierało mi się smakowitych przepisów z ubiegłego tygodnia. Poniżej specjalnie dla Was mini fotogaleria i prośba... salatka kalafiorowa z prazonymi orzeszkami i czekolada rybne kotlety z nutka cytryny delikatny sernik dyniowy z przyprawa korzenna drozdzowe usta jablkowe A prośbę mam następująca, napiszcie w komentarzu, który z przepisów chcielibyście zobaczyć na blogu jako
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :) Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :) No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się
More food, love and dreamsPozycja obowiązkowa na święta! Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego 100 g margaryny PALMA firmy Bielmar 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru
CzarnawisienkaMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni . składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam
Monia miesza i gotujeruskie Sałatka śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje, to na osłodzę proponujemy: 9. Makowiec 10 .Babeczki renifery 11. Sernik cynamonowo-piernikowy na zimno 12. Pierniczki A czego w Waszym rodzinnym domu nie może zabraknąć podczas wieczerzy wigilijnej
Kolizje Smakówswój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji
Czerwień i błękitSernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki: -1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową -6 jajek -125 g stopionego masła -300 g cukru pudru -budyń w proszku -2 łyżki mąki pszennej -aromat Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder
Maminek kulinarnyRoladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyrazu chcę zaznaczyć, że to nie sernik! :) Jest to ciasto na serowym spodzie- delikatne w smaku, miękkie, z dodatkiem wiśni i słodkim, waniliowym budyniem. Wiśnie mogą być dowolne- świeże, mrożone (należy wcześniej odmrozić i odsączyć) lub z kompotu, można też wykorzystać inne owoce. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową (dokładnie pół na pół), a le jeśli nie macie/nie lubicie
Kraina Miodem PłynącaZapraszam Was do wypróbowania przepysznego przepisu na sernik, z prawdziwego twarogu z rodzynkami na kruchym kakaowym spodzie! przepis kliknij TUTAJ
SMYKWKUCHNIBabeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu. Inspiracja od Doroty . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśrodku jest dopieczone. Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :) Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik :) Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym
Codzienna kuchnia niecodzienna