z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Blondynka GotujeLubię desery lekkie. Przepis na ten jogurtowiec znalazłam na MW . Często zaglądam na stronę p.Doroty. Każdy jej przepis wychodzi idealnie. Ten przepis zobaczyłam już jakiś
Blondynka GotujeZnowu sernik :) nic nie poradzę , że na ten rodzaj ciasta mam zawsze ochotę ? ;) tym razem połączyłam ser z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne. Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia
Słodkości i nie tylkoCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow 2 zoltka 70 g cukru pudru 50
Klaudynkowa kuchniaPierwszy raz robię coś takiego. Pomysł stary, wiele osób na pewno go zna - roladki biszkoptowe jako dno i boki a w środku masa. Wygląda to ciekawie
Smaczna PyzaWielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika ze stołu ;) Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny
Codzienna kuchnia niecodziennasklepach zaczynają górować truskawki... W sezonie nie może u mnie zabraknąć sernika z tymi pysznymi owocami. Tym razem mój sernik jest bez spodu za to z bogatym wierzchem:) Do tego duuużo białej czekolady i ani jednego jajka:) Po prostu rozpływa się w ustach... Przepis pochodzi od Doroty Składniki: 500 g twarogu półtłustego, 300 g białej czekolady, cukier waniliowy
Z miłości do słodkościdobra, że można przygotować ją oddzielnie i wsunąć z dodatkiem bitej śmietany :) Spód: 220g ciasteczek łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego twarogu 2 jajka szklanka cukru 1 pomarańcza 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura pomarańczowa: 1 słoik konfitury pomarańczowej 2 pomarańcze 3 łyżki wody 3 łyżki żelatyny(...)Konfiturę, skórkę i sok z dwóch pomarańczy zagotowujemy i czekamy chwilę aż zgęstnieje. Cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Lekko przestudzoną masę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli komuś mało kalorii, można dodać bitą śmietanę na wierzch :) Doskonałość doskonałości i wszystko to doskonałe
sama złodyczJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)bywa, musiało się to stać właśnie przy okazji robienia tego ciasta, gdzie precyzja jest koniecznym warunkiem - kolory więc trochę się zmieszały. Po upieczeniu i schłodzeniu sernika w lodówce (najlepiej przez całą noc) ucieramy masło z cukrem pudrem i galaretką. Porcjami dolewamy schłodzoną śmietankę, ubijamy całość na sztywno. Przekładamy na wierzch ciasta, łopatką wyrównując powierzchnię i posypujemy
sama złodyczwykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego dodatkiem, nie smakuje może jak twaróg ale ma przyjemny "serowy" posmak Awaryjnie myślę, że mascarpone również będzie się nadawał. Podsumowując mój wypiek
ciastkarnia na kruchym spodziepożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodziesię przyda. Tym razem znalazłam stary przepis mojej babci i pomyślałam, że się nim podzielę z wami. Najbardziej smakuje mi wersja z sernikiem ale niestety tego składniku nie mam. Sernik z truskawkami mmm.. toby było połączenie, muszę pomyśleć nad tym jak przyjadę do Polski. Tym czasem zapraszam na ucierane fale, trochę taki spokojny u mnie Dunaj wyszedł
ciastkarnia na kruchym spodzieżółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. jeżeli ciasta używamy jako spód po np. sernik można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec. Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto
RAROSSAowoców. Bardzo fajna alternatywa tradycyjnego sernika, która sprawdzi się idealnie na imprezę. Polecam! Mini serniczki z frużeliną jagodową Składniki (na około 12-14 serniczków) : Spód : 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego
Mania Gotowania