mięso - 63110 przepisów (strona:971/4208)

Roladki schabowe z pieczarkami w sosie 105

dzielimy na mniejsze kawałki. 2/3 z nich wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Gotowe odcedzamy i rozdrabniamy (lub mielimy w maszynce do mięsa). Następnie wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje. Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy(...)olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę. Po 30 minutach dorzucamy do mięsa pozostałe nam pieczarki. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je. Do sosu dolewamy dodatkowo 200 ml wody/bulionu, czekamy, aż się zagotuje. W kubeczki łączymy śmietanę z mąką, dolewamy do niej trochę

PatiGotuje
Chłopski kociołek – obiad jednogarnkowy w 30 minut! 270

Chłopski kociołek Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam!     Składniki(...)mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Blog z Apetytem
Klops z leśnymi grzybami 179

Składniki : ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone) sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka majeranek, oregano i koperek suszone  ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny Przygotowanie: Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć

Proste Potrawy
Cukinia a la lazania 151

rodzaj makaronu. W mojej wersji makaron zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona o makaron. Polecam. Składniki: 3 młode, małe cukinie 400 g mięsa mielonego ( ja miałam z szynki ) Kukurydza w puszce ( mała ) 500 g pieczarek Sól Pieprz Sos pomidorowy ( do spaghetti ) Olej Vegeta ( naturalna ) Ser typu gouda Wykonanie: Cukinie kroimy na plastry ( podłużne(...)naturalną vegetą ( samodzielnie zrobioną, przepis na blogu ). Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pierzem. Wykładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, również je przyprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy kolejno plastry cukinii, mięso mielone, pieczarki i kukurydzę. Polewamy sosem pomidorowym ( ja użyłam własnego, do spaghetti,  przepis

Smaki Ewy
Gulasz warzywny na batatach fioletowych 154

Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego.  Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od razu do zakupowego koszyka wskoczyły.  Pomysł przyszedł tak przypadkowo, tak trochę nietypowo :p  Dużą ilość warzyw przygotowałam, i za gotowanie się zabrałam.  Do gotujących warzyw dodałam  NATUR VEGET przyprawy(...)doprawiłam i słodko ostry gulasz zrobiła.  Danie wyszło bardzo oryginalne, zdrowe, warzywne, dla ciekawych nowych smaków idealne.  Gulaszem je nazwałam, bo taką konsystencję uzyskałam, a fioletowe bataty mięso czerwone imitują i świetnie smakują.  Polecam dla tych co mięsa nie zjadają i tym co o zdrowie dbają.  NATURalnie, wszystkim smakowało, no cóż trochę przygotowałam za mało

Moniki Smakołyki
Schab pieczony w pietruszkowej marynacie 178

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju, PRZYGOTOWANIE(...)Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
GALARETA WIEPRZOWA BEZ ŻELATYNY (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 314

soli. Wywar mięsny gotować 90 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodać obraną cebulę, marchew, pietruszkę i 1 ząbek czosnku w koszulce. Gotować kolejne 90 minut. Gdy mięso odstaje od kości, odcedzić rosół, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Na dnie foremek ułożyć kilka plasterków marchewki, mięso i zalać rosołem doprawionym do smaku solą, pieprzem

Ola la LCHF
Chiński rosół z sakiewkami 775

pieprz czarny opcjonalnie odrobina koperku/natki pietruszki 2-3 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru mielonego SAKIEWKI : Ciasto: 450 g mąki 300 ml wrzątku łyżeczka soli łyżka oleju FARSZ: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula sól pieprz jajko PRZYGOTOWANIE : Jedną marchewkę pozostawiamy całą, a pozostałe warzywa kroimy w słupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem(...)mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę oraz cebulę wyjmujemy z gotowego rosołu a następnie dodajemy do niego sos sojowy, szczyptę imbiru i chilli, gotujemy jeszcze chwilę. Opcjonalnie dosypujemy koperek i/lub pietruszkę. Gotowy rosół powinien być pikantny. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy

Gotowanie jest łatwe
Łopatka rozpływająca się w ustach 110

ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki) Pozostałe składniki do duszenia mięsa: 2 łyżki cukru palmowego 1 litr gorącego bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki(...)zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy. Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie. Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C . Studzimy. Kroimy na plastry o grubości

R'n'G Kitchen
Rolada z indyka 145

cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać pokrojoną w piórka cebulę,wlać olej i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem,przestudzić(...)Podsmażone pieczarki rozłożyć na mięsie,na pieczarkach poukładać paski kolorowej papryki.  Ciasno zwinąć roladę,natrzeć majerankiem,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła. Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut.  Roladę można podać na zimno

Kolorowa kuchnia Elki
Kociołek naturalnych rozmaitości - danie jednogarnkowe 737

kociołku rozmaitości znajdziecie mnóstwo smaku, aromatu i koloru oraz naturalnych witamin. Oparty jest na warzywach oraz dodatku mięsa.Wszystko razem dusi się pod przykryciem w bulionie w jednym naczyniu. Może to być naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek, którego można używać w piekarniku. Kociołek możemy zrobić na obiad, a jeśli zostanie zabrać następnego dnia do pracy na lunch,albo zjeść(...)szynki wieprzowej  1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków 2 kostki rosołowe Vegeta Natur  0,7 l gorącej wody Przygotowanie: Mięso kroimy na małe plasterki, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką.  Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki jeśli są małe lub w "ósemki". Obtaczamy dokładnie

Bon appetit mon amie
Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym bez śmietany 235

light? Od dziś to mój numer 1 ! Smakują lepiej niż w tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne!   Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)lubczyk, majeranek) Olej kokosowy/ masło klarowane Wykonanie: Płatki zalać mlekiem (do przykrycia), odstawić. Marchew obrać i lekko obgotować około 10 minut, wystudzić. Zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki: jajko, namoczone płatki owsiane, kaszę mannę, przyprawy, 2 łyżki koperku. Formować pulpety i obtoczyć w mące (użyć kukurydzianej lub kokosowej wymieszanej w proporcji 50/50 z pszenną

Tradycyjna Kuchnia
Kotlet schabowy w chrupiącym cieście 111

tradycyjnego schabowego , a to już naprawdę duża pochwała Wiadomo schabowy rządzi , ale u nas czasowo ten w cieście . Polecam , chrupiącą odmianę kotleta na niedzielny obiad Składniki na 4 porcje : mięso : 4 plastry schabu o grubości około 1,5 cm 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku ciasto : 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 świeże papryczki chilli(...)Cola dodatkowo : 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Każdy plaster schabu rozklepujemy jak na kotlety schabowe klasyczne . Niezbyt cienko , tak żeby po usmażeniu w cieście można było wyczuć mięso Solimy , doprawiamy granulowanym czosnkiem i odstawiamy na chwilkę na bok . Czas na ciasto . Do miski wsypujemy szklankę mąki, proszek do pieczenia , sól , wędzoną paprykę , mieszamy trzepaczką . Powoli ciągle mieszając dolewamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z gyrosem 160

każdą okazję. Jest łatwa w przygotowaniu, raczej wszystkim smakuje. Polecam. 1 opakowanie (250g) makaronu w kształcie ryżu 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 1 duża papryka 500 g mięsa z piersi kurczaka przyprawa GYROS 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego           Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, pokroić(...)kostkę, obsypać dość obficie przyprawą GYROS, wymieszać. Pozostawić w lodówce na kilka godzin, następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso i makaron wystudzić. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jeżeli jest taka potrzeba osączyć na sicie. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem. Połączyć wszystkie składniki. Schłodzić

Praktyczna pl