dzielimy na mniejsze kawałki. 2/3 z nich wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Gotowe odcedzamy i rozdrabniamy (lub mielimy w maszynce do mięsa). Następnie wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje. Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy(...)olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę. Po 30 minutach dorzucamy do mięsa pozostałe nam pieczarki. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je. Do sosu dolewamy dodatkowo 200 ml wody/bulionu, czekamy, aż się zagotuje. W kubeczki łączymy śmietanę z mąką, dolewamy do niej trochę
PatiGotujeChłopski kociołek Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam! Składniki(...)mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Blog z ApetytemSkładniki : ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone) sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka majeranek, oregano i koperek suszone ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny Przygotowanie: Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć
Proste Potrawyrodzaj makaronu. W mojej wersji makaron zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona o makaron. Polecam. Składniki: 3 młode, małe cukinie 400 g mięsa mielonego ( ja miałam z szynki ) Kukurydza w puszce ( mała ) 500 g pieczarek Sól Pieprz Sos pomidorowy ( do spaghetti ) Olej Vegeta ( naturalna ) Ser typu gouda Wykonanie: Cukinie kroimy na plastry ( podłużne(...)naturalną vegetą ( samodzielnie zrobioną, przepis na blogu ). Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pierzem. Wykładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, również je przyprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy kolejno plastry cukinii, mięso mielone, pieczarki i kukurydzę. Polewamy sosem pomidorowym ( ja użyłam własnego, do spaghetti, przepis
Smaki EwyGulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego. Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od razu do zakupowego koszyka wskoczyły. Pomysł przyszedł tak przypadkowo, tak trochę nietypowo :p Dużą ilość warzyw przygotowałam, i za gotowanie się zabrałam. Do gotujących warzyw dodałam NATUR VEGET przyprawy(...)doprawiłam i słodko ostry gulasz zrobiła. Danie wyszło bardzo oryginalne, zdrowe, warzywne, dla ciekawych nowych smaków idealne. Gulaszem je nazwałam, bo taką konsystencję uzyskałam, a fioletowe bataty mięso czerwone imitują i świetnie smakują. Polecam dla tych co mięsa nie zjadają i tym co o zdrowie dbają. NATURalnie, wszystkim smakowało, no cóż trochę przygotowałam za mało
Moniki SmakołykiDzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju, PRZYGOTOWANIE(...)Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem
Tradycyjna kuchnia Kasisoli. Wywar mięsny gotować 90 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodać obraną cebulę, marchew, pietruszkę i 1 ząbek czosnku w koszulce. Gotować kolejne 90 minut. Gdy mięso odstaje od kości, odcedzić rosół, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Na dnie foremek ułożyć kilka plasterków marchewki, mięso i zalać rosołem doprawionym do smaku solą, pieprzem
Ola la LCHFpieprz czarny opcjonalnie odrobina koperku/natki pietruszki 2-3 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru mielonego SAKIEWKI : Ciasto: 450 g mąki 300 ml wrzątku łyżeczka soli łyżka oleju FARSZ: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula sól pieprz jajko PRZYGOTOWANIE : Jedną marchewkę pozostawiamy całą, a pozostałe warzywa kroimy w słupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem(...)mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę oraz cebulę wyjmujemy z gotowego rosołu a następnie dodajemy do niego sos sojowy, szczyptę imbiru i chilli, gotujemy jeszcze chwilę. Opcjonalnie dosypujemy koperek i/lub pietruszkę. Gotowy rosół powinien być pikantny. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy
Gotowanie jest łatweziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki) Pozostałe składniki do duszenia mięsa: 2 łyżki cukru palmowego 1 litr gorącego bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki(...)zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy. Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie. Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C . Studzimy. Kroimy na plastry o grubości
R'n'G Kitchencebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać pokrojoną w piórka cebulę,wlać olej i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem,przestudzić(...)Podsmażone pieczarki rozłożyć na mięsie,na pieczarkach poukładać paski kolorowej papryki. Ciasno zwinąć roladę,natrzeć majerankiem,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła. Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut. Roladę można podać na zimno
Kolorowa kuchnia Elkikociołku rozmaitości znajdziecie mnóstwo smaku, aromatu i koloru oraz naturalnych witamin. Oparty jest na warzywach oraz dodatku mięsa.Wszystko razem dusi się pod przykryciem w bulionie w jednym naczyniu. Może to być naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek, którego można używać w piekarniku. Kociołek możemy zrobić na obiad, a jeśli zostanie zabrać następnego dnia do pracy na lunch,albo zjeść(...)szynki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków 2 kostki rosołowe Vegeta Natur 0,7 l gorącej wody Przygotowanie: Mięso kroimy na małe plasterki, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki jeśli są małe lub w "ósemki". Obtaczamy dokładnie
Bon appetit mon amielight? Od dziś to mój numer 1 ! Smakują lepiej niż w tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne! Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)lubczyk, majeranek) Olej kokosowy/ masło klarowane Wykonanie: Płatki zalać mlekiem (do przykrycia), odstawić. Marchew obrać i lekko obgotować około 10 minut, wystudzić. Zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki: jajko, namoczone płatki owsiane, kaszę mannę, przyprawy, 2 łyżki koperku. Formować pulpety i obtoczyć w mące (użyć kukurydzianej lub kokosowej wymieszanej w proporcji 50/50 z pszenną
Tradycyjna Kuchniatradycyjnego schabowego , a to już naprawdę duża pochwała Wiadomo schabowy rządzi , ale u nas czasowo ten w cieście . Polecam , chrupiącą odmianę kotleta na niedzielny obiad Składniki na 4 porcje : mięso : 4 plastry schabu o grubości około 1,5 cm 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku ciasto : 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 świeże papryczki chilli(...)Cola dodatkowo : 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Każdy plaster schabu rozklepujemy jak na kotlety schabowe klasyczne . Niezbyt cienko , tak żeby po usmażeniu w cieście można było wyczuć mięso Solimy , doprawiamy granulowanym czosnkiem i odstawiamy na chwilkę na bok . Czas na ciasto . Do miski wsypujemy szklankę mąki, proszek do pieczenia , sól , wędzoną paprykę , mieszamy trzepaczką . Powoli ciągle mieszając dolewamy
Ogrodnik w podróżykażdą okazję. Jest łatwa w przygotowaniu, raczej wszystkim smakuje. Polecam. 1 opakowanie (250g) makaronu w kształcie ryżu 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 1 duża papryka 500 g mięsa z piersi kurczaka przyprawa GYROS 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, pokroić(...)kostkę, obsypać dość obficie przyprawą GYROS, wymieszać. Pozostawić w lodówce na kilka godzin, następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso i makaron wystudzić. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jeżeli jest taka potrzeba osączyć na sicie. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem. Połączyć wszystkie składniki. Schłodzić
Praktyczna pl