może to brzmieć abstrakcyjnie, bo przecież sałatka to dodatek do obiadu, ale sami się przekonacie. Alternatywna propozycja obiadowa, bardzo smaczna i zdrowa. Składniki na sałatkę na obiad (1 porcja): mięso z indyka lub kurczaka około 100 - 150 g 4 - 5 pomidorków koktajlowych dowolny mix sałat ser feta około 40 g kromka ciemnego chleba 1/2 małego jogurtu ząbek lub dwa czosnku(...)koperek śwież lub suszony (większa ilość) sól pieprz papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie oliwa z oliwek Przygotować mięso: umyć, oczyścić i zamarynować w przyprawach. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ja zwykle piekę więcej niż tyle ile potrzebuję do sałatki i od razu mam na dwa dni (nawet jeśli do innej potrawy
Karola gotujeSkładniki: * mięso mielone chude z szynki wieprzowej 500 g * ryż 200 g * kapusta biała 600 g * cebula * jajko * majeranek łyżeczka * sól * pieprz * pomidory przetarte w kartonie 500 g * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości. W misce wymieszać(...)mięso mielone z ryżem jajkiem i cebulą. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem na dnie ułożyć 1/3 kapusty następnie połowę farszu mięsno-ryżowego. Zalewamy połową pomidorów i układamy kolejną warstwę kapusty, mięsa i sosu. Na samą górę układamy ostatnią warstwę kapusty, która mieszam delikatnie z pomidorami. ( film poniżej prezentuje kolejność układania). Naczynie przykrywa. Jeśli użyjecie
Kulinarne przygodyPolędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie Soczyste, kruche i delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Wspaniale smakują podane z pyszną sałatką lub grillowanymi warzywami. Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony(...)ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 3 centymetrowe plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką *** *** Polędwiczki oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty: miód, przeciśnięty czosnek, musztardę, oliwę i zioła prowansalskie *** *** Mięso wkładamy
Blog z Apetytemformie. Końcowe połączenie smaków wyszło nieziemskie. Mocno pomidorowe, mocno paprykowe, syte i pachnące. Składniki (4 porcje) -4 bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami -500 g mielonego mięsa wołowego -mały kawałek świeżej papryki -kilka kawałków marynowanej papryki -4 plastry sera cheddar -4 liście sałaty lodowej -2 łyżki suszonej cebulki -łyżka majonezu -3 łyżki keczupu -kilka kropli tabasco -słodka i ostra(...)papryka -zioła prowansalskie -sól, pieprz -olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie Mięso przełożyć do miski. Świeżą paprykę drobno pokroić, dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami i dokładnie wyrobić. Uformować 4 burgery. W kubeczku przygotować sos. Majonez wymieszać z keczupem i tabasco, dodać zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Burgery smażyć z obu stron do ulubionego stopnia
Zielona Kuchniadylemat, czy jakieś kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży. Tym razem postawiłam na zupełną prostotę. Podałam je z pieczonym mięsem i sałatką, więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, bo zakładam, że widzieć, widział je każdy ;) to zachęcam do zrobienia. Na pewno będziecie zadowoleni! Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko(...)smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki (mogą być nawet takie z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy nie za duże (wielkości orzecha włoskiego) kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Gotowe
Kuchnia w czekoladziezrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut forma 30x20
W Mojej Kuchni Lubięgotowała ]w wolnowarze.Po prostu wszystkie składniki wrzuciłam do misy wolnowaru, wymieszałam, ustawiłam wolnowar i poszłam spać, a rano zupka była już gotowa. 0,5 kg kapusty kiszonej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu koncentrat pomidorowy bulion lub rosół susz warzywny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Do garnka(...)wolnowaru wlać rosół, dodać kapustę kiszoną, mięso mielone, ryż , koncentrat pomidorowy, susz warzywny i przyprawy.Wymieszać, ustawić wolnowar .Moja zupka była robiona wieczorem, a rano była już gotowa do jedzenia
Moje domowe kucharzenieszczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz Panierka: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 6 krakersów Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy(...)mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery. Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść je tłuczkiem). Dosypujemy bułkę tartą i biały sezam. Wszystko mieszamy. W panierce obtaczamy burgery. Mięso smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni
VioletoweKucharzenieprzygotowałam? Inspiracją do przygotowania tego przepisu była moja ulubiona pora roku i rzeżucha, którą kupiłam. Pięknie pachnie i prezentuje się na kuchennym parapecie. Zapragnęłam sałatki z dodatkiem mięsa, koniecznie drobiowego. Jako, że kocham włoskie smaki, postanowiłam przygotować słynną na całym świecie sałatkę Cezar. I tak oto powstało danie polsko-włoskie. Do jej przygotowania wykorzystałam piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia(...)obieramy i rozcieramy na desce z solą. W miseczce mieszamy majonez, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Filet z kurczaka, w całości smażymy na patelni razem z marynatą. Mięso ma być soczyste i złociste. Usmażone mięso przekładamy na deskę. Gdy ostygnie kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Główkę sałaty myjemy i osuszamy. Na talerzu podłużnym rozkładamy listki
Moja smaczna kuchniałyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku dodatkowo : siatkę do wędlin, Wykonanie Przygotować marynatę . Rozkroić na plaster filet indyka .Piersi z kurczaka i mięso z indyka obtoczyć w marynacie ,wmasować ja jak najwięcej w mięso. Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie zrolować mięso z indyka ,w środek włożyć piersi
w mojej kuchniBardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)selera 200 g kremówki sól, pieprz tymianek rozmaryn Kajzerkę zalewamy mlekiem, odstawiamy. Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją chwilę na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, namoczoną i dokładnie odciśniętą kajzerkę, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki oraz seler kroimy w dość cienkie plasterki. Doprawiamy
Smaki Na TalerzuPrzygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio, po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli(...)czosnku i aromatyczna od ziół. Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką z każdej strony, dociskając do mięsa. Przygotowany schab układamy w prostokątnym naczyniu szklanym żaroodpornym, przykrywamy pokrywą i marynujemy minimum 48 godzin w lodówce. Przed pieczeniem schab ogrzewamy do temperatury pokojowej, wlewamy wodę do naczynia, zamykamy
Wanilia i Kardamonliście laurowe, sól, około 200 g śmietany. Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram na tarce o dużych oczkach. Do garnka wkładam mięso i przyprawy - ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewam około 1,3 l wody. Gotuję na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko(...)całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut. Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków). Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy. Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut. Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniatakie danie, które robi się szybko i tak samo znikają! Szaszłyki! Moja propozycja jest kolorowa, pełna warzyw i mięsa. Wystarczy nam pół h w piekarniku i gotowe Co nam trzeba? na ok 15 szaszłyków 2 młode cukinie 3 czerwone papryki 3 cebule 1 duża polędwiczka wieprzowa – ok 500g sól, pieprz kolorowy długie wykałaczki Oliwa Robimy! Cukinie myjemy i kroimy(...)pół krążki Paprykę obieramy i kroimy w szeroką kostkę Cebulę kroimy w kostki plasterki Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i je kroimy jeszcze na pół. Warzywa lekko solimy, mięso solimy i pieprzymy. Całość skrapiamy oliwą. Nadziewamy na zmianę mięso, cukinię, cebulę i paprykę. Kolejność dowolna. Grillujemy do miękkości polędwiczki-około 20minut. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save
Latosiowydomsmaku, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, 200 g świeżych liści szpinaku, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 g mrożonego groszku zielonego Hortex, świeży tymianek. Przygotowanie: Mięso kroimy na niewielkie, plasterki, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę. Maniok obieramy i kroimy w słupki, większe frytki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)cukrem. Dodajemy maniok i całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Rada: można na chwilę przykryć patelnię pokrywą, żeby pod wpływem gorącej pary szybciej zmiękł maniok. Dodajemy mięso i nadal smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili (na ostro). Kiedy maniok i mięso będzie miękkie dodajemy groszek, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy. Śmietanka powinna się zredukować. Na sam koniec dokładamy
Moniki Smakołyki