Biriani jest daniem kuchni indyjskiej. Danie przygotowywuje się zapiekając na przemian ryż z mięsem i przyprawami. Kalafior w stylu biriani Z biriani możemy spotkać się w restauracjach indyjskich, gdzie do wyboru w karcie jest głównie ryż przygotowany w tenże sposób. Odkąd po raz pierwszy spróbowałam tak przygotowanego ryżu, teraz za każdym razem kiedy zamawiam curry jest ono z dodatkiem ryżu(...)Jeśli macie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie opisany nie tylko ryż. Ja zamiast ryżu postawiłam na kalafior i podałam go tak jak podałabym ryż, czyli z mięsem. Sznycle czy saszłyki będą tutaj jak znalazł. Kalafior możecie także podać jako danie główne, bez dodatków. Jest na tyle sycący, że na pewno nikt nie pozostanie głodny Jeśli zdecydujecie się
mecooksroślinnego 10 placków TORTILLI Sos jogurtowy: 180 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 czerwonej papryczki pepperoni sok z połowy limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól Sposób wykonania: Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z limonki. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Paprykę kroimy w paski a cebulę w pół(...)piórka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie odkładamy je na talerz a na patelnię wykładamy pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień i smażymy je do lekkiego zeszklenia. Dodajemy z powrotem mięso, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy poszatkowaną papryczką jalapeño, delikatnie mieszamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dużą blachę (do wypieku ciast) smarujemy
Qchnia po prostuChoć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty. Składniki (4 porcje) -800 g kiszonej kapusty -500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki -1 marchewka -1 pietruszka -1 mała cebula -2 łyżki oleju -1 szklanka wody -listek(...)angielskie i zalać wodą. Podgotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Gotować całość do miękkości. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Mięso pokroić w drobne kawałki, przesmażyć z cebulą. Dodać do kapusty. Całość gotować do odparowania wody. Doprawić. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 294,9 kcal
Zielona Kuchniauroczystości rodzinne i zazwyczaj podaję go na zimno. Kurczak pozbawiony jest kości co pozwala na łatwe i estetyczne krojenie w plastry. Jeśli chodzi o nadzienie to można użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego jak w tym przypadku i dodać ulubione warzywa i składniki. Potrzebny nam będzie duży kurczak około 2 kg. Dokładnie myjemy go i osuszamy. Umiejętnie przy pomocy(...)ostrego noża wyciągamy kości. Ja robię to w następujący sposób: Układam kurczaka na desce grzbietem do góry, robię pionowe nacięcie i oddzielam mięso od grzbietu. Skrzydełka (odcinam końcówki) w stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny. farsz
Kolorowa kuchnia Elkirano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku(...)ogniu, tak aby warzywa zmiękły, ale nie zbrązowiały. Po 8-10 minutach smażenia dodaj do warzyw posiekane drobno prosciutto. Smaż kolejne 2 minuty. Krok 3 Podkręć ogień i dodaj mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Mielone nie powinno się dusić, ale ładnie przesmażyć. Rozdrobnij mielone mięso tak by nie było zbitych grudek. Kiedy zbrązowieje (powinno to zająć ok. 4-5 minut
Niedzielny kucharzGołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone wieprzowe 30 dag Ryż ¾ szklanki Vegeta do smaku Sól i pieprz do smaku Czosnek 1 ząbek Cebula biała 1 szt. Sos pomidorowy Wykonanie: Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku, po czym(...)odsączyć i ostudzić. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli, ostudzić i połączyć z mięsem, zmiażdżonym czosnkiem i zeszkloną cebulą. Przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. W między czasie przygotować garnek na parę (garnek zalać wodą ¾ objętości). Na przygotowane liście kapusty kłaść farsz, zwijać zgrabne gołąbki i układać na sicie w garnku na parę. Gotować
Tradycyjna KuchniaBardzo dobry i szybki obiad. Wszystko razem warzywa, zioła i mięso. Polecam było pyszne. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Schab doprawić solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, chilli, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać wrzucić mięso, smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Następnie wrzucić czerwoną cebulę i pieczarki pokrojoną
Kuchnia PokoleńDziś trochę greckich wariacji w polskim wydaniu, a przy okazji danie dla wegetarian ;) Podczas naszej blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę
W kuchni Katieserek śmietankowy 1/2 małej cebuli natka pietruszki sól i pieprz do smaku ewentualnie łyżka majonezu Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem i dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę
Korniszonkipatelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa. Ja sprawdzam to termometrem do mięsa - odpowiednia temperatura mięsa gwarantuje jego ugotowanie czy upieczenie. Cebule pokroić w grube piórka, wrzucić na szynkę a całość posypać 2 łyżkami suszonego majeranku. Przykryć
Ze smakiem bez glutenuznów danie z królika, mojego ulubionego mięsa, przez które raczej nie wrócę do wegetarianizmu. Jest tak wdzięczne do przygotowywania, że sposobów namnożyłam na tym blogu sporo (wszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych(...)dobę. W połowie czasu przekręcić, by olejem nasączyła się cała tusza. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do garnka i zalać do połowy wywarem warzywnym. Mięso gotować do miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty
Weekendy w domu i ogrodziesól ~1 łyżka, czosnek 1 główka, majeranek 1 czubata łyżka, pieprz ziarnisty 1 łyżka, smalec ~70 g, papryka w proszku 1 czubata łyżeczka. Umyte i osuszone mięso, kroimy wzdłuż na pół, ale nie do końca. Wówczas uzyskamy fajny cienki płat mięsa do przyprawiania i zawijania. Najpierw solimy z dwóch stron i czekamy 2-3 minuty jak mięso się
chleba naszegosojowego 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól+ pieprz do smaku łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie dokładnie myjemy mięso i warzywa. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, warzywa w 2,5 centymetrowe słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, na które wrzucamy mięso i warzywa. Smażymy około minuty po czym dolewamy sosu(...)sojowego oraz dosypujemy połowę sezamu. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, tak aby kurczak i warzywa zmiękły. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy do całości makaron i wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby sie połączyły. Doprawiamy do smaku. Podajemy w miseczkach, posypane pozostałym sezamem. Smacznego
ChilliJemyBrak pomysłu na posiłek? Mam kolejny świetny i szybki pomysł! Mięso mielone z indyka z kaszą gryczaną i warzywami po włosku. Pychotka! Składniki: 200g mięsa mielonego z indyka 50g suchej kaszy gryczanej 250g warzyw na patelnię po włosku przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli olej do smażenia Sposób przygotowywania: Do wrzącej osolonej wody wsypujemy(...)kaszę gryczaną - gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Między czasie na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, ponownie mieszamy. Smacznego
Truskawkowa Fiestasklepach „bio”, „eko”. Ja zaopatruje się na bazarku przy ul. Broniewskiego na warszawskich bielanach. Sprzedają tam od lat starsi państwo z pod Wołomina, mięso trzymają w lodówkach turystycznych a za wkłady chłodzące służą butelki z zamrożoną wodą. Istny autentyk i folklor Jestem pewien, że te kurczaki pochodzą ze sprawdzonego(...)dymka Udka z kurczaka przypraw solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Tę czynność wykonała za mnie moja w pomocnica Zosia. Następnie mięso polej powstałą marynatą i natrzyj nią kurczaka. Mięso piecz 50-60 minut w temperaturze 180° C Smacznego! Mam dla Was jeszcze fajne przepisy na idealne
kuron.com.pl