kurczaka Dziś pomysł na sałatkę gyros w wersji dietetycznej, czyli posiłek idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Sałatka w szczególności sprawdza się jako przekąska do alkoholu. W mojej wersji mięso z kurczaka doprawione przyprawą do gyrosa, curry i ostrą papryką zostało podane z sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, papryką, kukurydzą i sokiem z cytryny. Składniki : - pierś z kurczaka - sałata lodowa - ogórek(...)pomidor - papryka - kukurydza Przygotowanie : 1. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w przyprawie do gyrosa, curry i posypać odrobiną ostrej papryki. 2. Kurczaka smażyć około 20 minut na wolnym ogniu. 3. Pokroić sałatę, pomidora, ogórka i paprykę. 4. Usmażone mięso wymieszać z ww. składnikami i kukurydzą. 5. Polać odrobiną soku z cytryny. 6. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego
Kuchenne innowacjeKotlety mielone z serem i pieczarkami Zamiast zwykłych mielonych, możemy przygotować je w ulepszonej wersji, czyli nadziane pieczarkami z serem i pietruszką. Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt bułka czerstwa kajzerka - 1 szt sól i pieprz Farsz : pieczarki - 250 g cebula - 1 szt ser w kawałku - 100 g natka pietruszki(...)pęczka sól i pieprz Panierka: bułka tarta Dodatkowo tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa z jajkiem i cebulą. Doprawić mięso solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Farsz: Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą
Kuchnia Danusioraz 1 i 1/2 litra zimnej wody. Gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie garnek z zupą zestawić z ognia. Wyjąć ugotowane żeberka wieprzowe i oddzielić mięso od kości. Do garnka z zupą wlać zakwas na żur, wsypać (roztarty(...)dłoniach) majeranek i wymieszać. Dodać pokrojoną kiełbasę oraz ugotowane mięso z żeberek (oddzielone od kości). Ponownie postawić na ogniu i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 30 minut. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. DODATKOWO: Ziemniaki obrać. Umyć. Przełożyć do garnka i ugotować w lekko posolonej wodzie. Ugotowane
Gospodyni Miejskapodsuszonej , a tej zwykłej za bardzo jakoś nie tyka … Zresztą dzieciakom też smakuje , zajadają jak chipsy i pytają kiedy następna . Polecam bo jest naprawdę wyśmienita Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego gulaszowego ( ścinki , skrawki , resztki z tuszy , byle dość tłuste ) 1 kg wołowiny , też najlepiej ścinki , skrawki , gulaszowe lub szponder z tłuszczykiem 3 łyżki soli 1 łyżka cukru pudru(...)osłonka kolagenowa jak do suchej krakowskiej ( nie pamiętam jaka to średnica , otwór jak u szklanki ) siatka wędliniarska dość szczupła ( niestety nie znam rozmiaru ,kupuje na chybił , trafił w necie ) Mięso mielimy na sitku o średnich oczkach . Wlewamy wodę , dokładny sól ,cukier , przyprawy z listy . Odpalamy ulubiony serial lub film , siadamy z miską na kolanach i mieszamy , klepiemy , masujemy , mieszamy
Ogrodnik w podróżyZupa bolońska Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty(...)posypania 150g makaronu (u mnie świderki) *** W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone z pokrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem *** *** Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą, pieprzem i papryką. Do garnka dokładamy startą na tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu
Blog z Apetytemidealnych do wykorzystania w kuchni orientalnej. Dzisiaj przygotowałam przepis z ich użyciem. Jeśli lubicie kuchnie tajską czy chińską, to ten przepis jest dla Was. Gorąco polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanej kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżki oleju kokosowego Składniki(...)łyżki marynowanych pędów bambusa 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 papryczki chili 1/2 czerwonej cebuli 2 gałązki dymki 1 łyżeczka mąki ryżowej 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Mięso umyć i zmielić, dodać sos ostrygowy, pokrojoną kolendrę i pieprz cayenne. Wyrabiać mięso przez 5-7 minut, na jednolitą masę. Uformować pulpeciki, u mnie podłużne. Na patelni rozgrzać olej kokosowy ( może
Gosia gotujeJedno z moich ulubionych dań :) może zawijanie jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto :) SKŁADNIKI: 1 główka dużej kapusty 1kg mięsa mielonego 300g ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jajka sól,pieprz (do smaku) sól czosnkowa 3 duże cebule posiekane w kostkę 3 łyżki margaryny 220-240g koncentratu pomidorowego 600-800ml wody WYKONANIE: 1. Kapustę wkładamy(...)zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści. 2.Cebulę podsmażamy na margarynie. 3.Ryż gotujemy. 4.Do miski wkładamy: mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę, jajka, usmażoną cebulę całość doprawiamy solą, pieprzem i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy. 5.Ściągamy liście z kapusty, usuwamy głębie. na każdy listek nakładamy dużą łyżkę mięsa
Dziś Ja gotujeSkładniki: FARSZ: - 500g mięsa - 300-400g kiszonej kapusty - pół cebuli - przyprawy - sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) CIASTO NALEŚNIKOWE: - 2 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ok. szklanki wody - sól PANIERKA: - 2 jajka - 2 łyżki wody - bułka tarta - przyprawy - sól, pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Mięso mielimy, kapustę płukamy i drobno szatkujemy, cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso i po kilku minutach kapustę. Dusimy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku. CIASTO NALEŚNIKOWE: Mleko wlewamy do miski, dodajemy tłuszcz, jajka, sól, wodę i stopniowo mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać (ja używam miksera). Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, kolejne już bez tłuszczu. Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy boki
Kulinarne blogowanieziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii -100 g tartego żółtego sera -1 jajko -4 łyżki bułki tartej -kilka gałązek natki pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Mięso przełożyć do miski. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa. Całość wymieszać z tartym żółtym serem. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i posiekaną natkępietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy formować płaskie kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 408,6 kcal Tłuszcz: 27g Białko
Zielona Kuchniaselera naciowego 1/2 dużej marchewki ok. 100 g ananasa (może być, ale nie musi), u mnie świeży przyprawy: pasta curry, kolendra mielona, sól, koncentrat pomidorowy lub przecier Ryż gotujemy. Mięso kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuszczamy w mleku kokosowym (można użyć suchej przyprawy, zwykłego curry), dodajemy do mięsa. Selera kroimy w kostkę, marchewkę(...)słupki, dodajemy do mięsa. Dusimy krótko. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i ananasa pokrojonego w kostkę. Całość dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Porcja ma ok. 580 kcal B: 39 g T: 15 g W: 75 g Smacznego
KucharzycaWiejski rosół na żołądkach i wołowinie Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs. Składniki: 20 dkg żołądków drobiowych plaster chudej wołowiny ok 10 dkg 1 noga z kurczaka 3 litry wody włoszczyzna(...)przez około 30 minut *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki *** *** Do garnka dokładamy nogę z kurczaka, włoszczyznę oraz cebulę w całości *** *** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso i warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy zieleninę związaną nitką *** *** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Rosół podajemy z makaronem, posypany zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Wiejski rosół
Blog z Apetytemoregano. Struktura przypraw nie musi być jednolita. Do mąki pszennej dodaj ostrą paprykę, czosnek granulowany oraz przyprawy z moździerza. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami(...)Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami. Rozgrzej olej w rondlu do średniej temperatury, około 170°C. Smaż kurczaka w 2 partiach, mięso ładnie się zrumieni i łatwiej będzie kontrolować temperaturę
kuron.com.plchciałam spróbować jak z nimi smakuje. Fajnie, ogólnie bardzo nam posmakowało, mocno doprawione, ostre, super. Lubicie ??? Mam nadzieję, że tak :-) Miłego czwartku :-) Składniki na około 4 porcje: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem) 500 ml bulionu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona(...)łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz oregano 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, aż się zarumieni. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko. 3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem
kruche babeczki