połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze
Dominacja smakugodzin. Codziennie obracamy go na druga stronę i odlewamy (wycieramy) zbierający się płyn. Po zakończeniu peklowania schab parzymy. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli wędzonej. Do zagotowanej wody wkładamy mięso. Gotujemy 10 minut od ponownego zawrzenia wody. Zostawiamy mięso w garnku z wodą do całkowitego wystudzenia (ja gotowałam wieczorem i zostawiłam do wystudzenia na noc). Ponownie stawiamy garnek z mięsem
mojewypiekiinietylkoczasu robiłam ją już jednak kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze raz, w lekko ulepszonej wersji Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki(...)kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy *** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz
Blog z Apetytemnatki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć z łupin i rozgnieść. Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami i czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć po 4 paski papryki i 3 oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi(...)Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać. zmiażdżony i suszony czosnek, zioła, pieprz, i sól
Czerwień i błękitchociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się z całością- Gorąco polecam bo nie dość ,ze świetnie prezentuje się na stole to jeszcze jest pyszna Składniki: 300g mięsa mielonego wieprzowego (np z łopatki) 1 duża czerwona cebula pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka bazylii szczypta pieprzu chilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (Ja dałam pikantne paprykowe i takie polecam) 1 duży ząbek czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażyć na oleju doprawić oregano,bazylią ,chilli ,czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem i przecierem pomidorowym,wystudzić. Pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć z odrobiną soli,wystudzić. Kukurydzę
Swojskie jedzonkoprzez 20 minut. Na koniec rozdrobnij widelcem. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj posiekaną czerwoną cebulę. Smaż około 5 minut. Dodaj czosnek, przesmaż chwilę, a następnie dodaj mięso mielone. Podkręć ogień i smaż mieszając i rozbijając grudki mięsa szpatułką na małe kawałki przez około 5 minut, aż mielone zbrązowieje i zacznie się delikatnie przysmażać. Pod koniec dodaj kmin(...)rzymski, cynamon, gałkę muszkatołową, posól i popieprz do smaku. Następnie wlej szklankę płynu spod cieciorki, podkręć ogień i odparuj. Krok 4 Wymieszaj cieciorkę z mięsem. Podawaj z kaszą jaglaną. Smacznego! Artykuł Pieczona cieciorka z wołowiną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżeczki musztardy (francuskiej) 2 łyżki majeranku 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy je. Cebulę kroimy w krążki a kapustę w paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Do miski wrzucamy kawałki mięsa(...)parę godzin. Wszystkie składniki razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w 200 °C przez 1,5 godziny (lub do miękkości mięsa
Qchnia po prostupatelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa. Ja sprawdzam to termometrem do mięsa - odpowiednia temperatura mięsa gwarantuje jego ugotowanie czy upieczenie. Cebule pokroić w grube piórka, wrzucić na szynkę a całość posypać 2 łyżkami suszonego majeranku. Przykryć
Ze smakiem bez glutenupomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości(...)mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachpodgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól(...)łyżki) 1/2 łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek
CynamonemPoOczachpietruszki lub szczypior do dekoracji Sposób wykonania : M ięso z królika oczyść, pokrój na porcje, natrzyj przyprawą i odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie podpiec mięso na oleju z obu stron. Dodaj listki laurowe, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej nie dużą ilością wody i duś do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając(...)sosem z pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi i buraczkami. Mięso posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem
Przepisy i porady kulinarneprzepadam za mielonymi z kurczaka, ale ostatnio nabyłam indyka i pomyślałam, żeby trochę pokombinować z tym mięsem i wyszły mi pyszne kotlety mielone z indyka. Polecam! Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka); jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można użyć jeszcze bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna(...)obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odcisnąć. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodaj jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące
Oka w rosole czyli KaFka gotujełyżeczki pieprzu ziołowego Sól, bądź wegeta 1 cebula drobno pokrojona 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Piersi kroimy w kostkę, jogurt mieszamy dokładnie z przyprawami. Zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Cebulę szklimy na oliwie i maśle - odstawiamy. Rozgrzewamy patelnie, przekładamy mięso razem z sosem. Trzymamy na ogniu do 5 min po zagotowaniu sosu(...)Staramy sie zlać jak najwięcej sosu do mniejszego garnka, dodajemy cebulę i blendujemy. Sos wlewamy znowu do mięsa. Gotujemy całość około 10 min, a nawet mniej
Mamuśka wraca do formypostaci batatów, chili i suszonych pomidorów. Pewnie tak bym mogła dodawać i dodawać…Lubię kolorowo! Sos orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z mięsem powędrowały do wspólnego garnka. To danie widziałam kiedyś gotowe w słoiku, nawet jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Postanowiłam odtworzyć ten smak(...)łyżki ghee (masło klarowane) 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka kminu rzymskiego Do podania 2 dymki ze szczypiorem prażone orzeszki ziemne Kolendra lub natka pietruszki do dekoracji Mięso kurczaka pokrój w podłużne paski i zrumień na łyżce masła. Przełóż na talerz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Batata obierz i pokrój w dużą kostkę
codojedzeniagazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny. Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć do wystygnięcia. Rosół przecedzić. Gdy kurczak ostygnie, obrać mięso z kości i podzielić na mniejsze kawałki. W drugim garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać pora pokrojonego(...)zalać przecedzonym wywarem z kurczaka. Gotować przez około 30 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki. Zupę doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu. Dodać mięso z kurczaka, gotować jeszcze przez chwilę, aby mięso się zagrzało i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanie