mięso - 63110 przepisów (strona:1006/4208)

Golonka pieczona w piwie 206

głowę pochyli każdy facet młodszy czy starszy i z apetytem pochłonie każdą porcję.   Golonka pieczona w piwie Składniki (4porcje – 2 golonki): Zalewa peklująca – proporcje na każdy kilogram mięsa: 0,7L przegotowanej wystudzonej wody 50g soli – (około 7 łyżeczek) 5g cukru – jedna kopiata łyżeczka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki ½ łyżeczki ziaren kolendry 5 ziaren pieprzu(...)kolendra, pieprz) przygotowujemy zalewę peklującą. Zalewę studzimy do temperatury pokojowej, następnie nastrzykujemy golonki po około 25ml na każdą golonkę. Golonki układamy w garnku kamiennym, zalewamy zalewą peklującą, tak żeby mięso było całkowicie zapłynięte (dodatkowo można obciążyć np. słoikiem) i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Następnego dnia wyciągamy zapeklowane mięso, dokładnie płuczemy, przekładamy do większego garnka i zalewamy

Księga-Smaku
WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 242

smakuje rewelacyjnie! Zobaczcie! SKŁADNIKI: * ryż arborio – 1 szkl * pomidor – 1 szt ( sparzony, obrany ) * suszone pomidory – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula biała – 1 szt * mięso mielone ( drobiowo-wieprzowe ) – 100 g * zielony groszek – 250 g * parmezan – 4 łyżki ( tarty ) * jajko -1 szt * bułka tarta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy(...)posiekaną cebulę, dodajemy czosnek oraz mięso mielone, smażymy ok. 7-8 minut. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory, groszek oraz pokrojonego w kostkę pomidora – dusimy aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy starty parmezan mieszamy. Na dłoni rozklepujemy porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut

Ostra na Słodko
potrawka z wiejskiej kury z koperkiem... 154

szklanki + woda 2 szklanki, śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek, usunąć skórę, mięso pokroić drobniej marchew 2 sztuki, seler, pietruszka po 1 sztuce widelcem rozgnieść do garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać

W Mojej Kuchni Lubię
Rolady (zrazy) z karkówki 262

sól, pieprz 3-4 suszone grzybki 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia 6 łyżeczek musztardy sznurek do związania roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu     *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie(...)układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie *** *** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 30 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką wymieszaną z odrobiną wody

Blog z Apetytem
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 141

Pyszne, odrywane bułeczki drożdżowe z nadzieniem bolognese na bazie mięsa mielonego. Idealne na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Podzielne i smaczne. Ze słodko- kwaśnym sosem lub barbecue będą smakowały idealnie. Z tego co mi się zdaje to jako pierwsze zniknęły ze stołu w Sylwestrową noc. Składniki (na około 40 sztuk bułeczek czyli dwa takie okrągłe placki): Ciasto drożdżowe Tajemnica mojego(...)uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.  Nadzienie a'la bolognese 400 gram mielonego mięsa drobiowego  1/3 papryki czerwonej  1/2 cebuli czerwonej  ząbek czosnku  łyżka oliwy z oliwek  1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli, chili, cukru, bazylii

Mango Papaja
10 zdrowych przepisów na dobry początek 133

odbytym treningu. Prawdziwy głód pojawia się dopiero po fizycznym wysiłku, a więc pracy wykonanej przez organizm! Dla osób lubiących jeść śniadanie proponuję orzechową granolę . Kurczak – szybko i tanio Mięso z kurczaka mam zawsze pod ręką. Jeśli jestem mocno zajęta to zawsze sięgam po kurczaka. Kurczaka przyrządza się szybko i na wiele sposobów. Poza tym jest to tanie mięso. Osobiście(...)preferuję mięso z ekologicznej hodowli. Kosztuje więcej ale płacę za jakość. Grzyby w codziennej diecie Podobnie jak ryby bardzo często przygotowuję posiłki z grzybów. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają właściwości odżywczych. To że nie zawierają tłuszczów i białka wcale nie jest przyczyną, że mamy z nich zrezygnować. Grzyby zawierają dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Poza tym grzyby

codojedzenia
Filet z kurczaka z kaszą gryczaną 191

gryczanej palonej pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz, czerwona suszona papryka, czosnek granulowany, mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: kasze ugotuj wg instrukcji na opakowaniu mięso umyj i pokrój w małe kawałki przełóż je do miski dodaj przyprawy, na końcu mąkę, dokładnie obtocz mięso w sypkich dodatkach cebule pokrój w piórka rozgrzej olej na patelni, wrzuć(...)mięso, podsmaż 3 minuty, dodaj cebulę, smaż razem 2 minuty, zalej 0,5 szklanką wody i duś jeszcze chwilę na końcu dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj wszystko dokładnie na patelni Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
OSZUKANE UDKA PRZEPIÓRCZE IDEALNE NA IMPREZKĘ + FILMIK 140

Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy(...)FARSZ :  500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki z kurczaka z camembertem, zielonymi oliwkami owinięte prosciutto 187

smaku szynka prosciutto. Roladki idealnie sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach. Pokrojone w plastry sprawdzą się jako smaczna przekąska. 1 podwójny filet z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz ½ pęczka natki pietruszki 150 g sera feta 70 g sera camembert 15 zielonych oliwek Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (u mnie wyszło 5 szt). Każdy płat(...)rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy słodką czerwoną papryką, przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Na każdym płacie rozsmarowujemy ser feta, rozkładamy posiekaną natkę pietruszki, plastry sera camembert oraz pokrojone w kółeczka zielone oliwki. Każdą roladkę zwijamy w ciasny rulon i owijamy szynką prosciutto. Mięso przesmażamy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
POMYSŁ NA KOTLETY SCHABOWE 117

świętach doczekałam się ukochanych kotletów schabowych! Tym razem z powodu braku bułki tartej przygotowałam je w nieco inny sposób - z wykorzystaniem panierki od firmy  Cykoria . Panier sprawia, że mięso jest soczyste w środku, ale jednocześnie chrupiące z zewnątrz. Nadaje on kotletom złocistą barwę oraz zabezpiecza przed wchłonięciem przez nie zbyt dużej ilości tłuszczu.  Panierkę można stosować do różnego(...)rodzaju mięsa, ale także ryb i warzyw. Na następny obiad polecam przygotowanie mięsa z ulubionymi przyprawami i wykorzystaniem pysznej panierki od  Cykoria  - na pewno Wam zasmakuje

JejKuchnia
Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny 152

słodkiej, gęstej śmietanki (18%) sól biały pieprz 3 łyżki masła   klarowanego do smażenia bułka tarta do panierowania Do podania: ziemniaki puree (klik ) zielony groszek konfitura z borówki Wykonanie: Mięso umyłam, zmieliłam 3 razy, przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby się bardzo dobrze schłodziło. Do mięsa wsypałam   około 1,5 łyżeczki soli(...)dodałam   żółtka (zimne, z lodówki). Śmietankę lekko ubiłam, żeby nabrała puszystości i porcjami dodałam do mięsa. Lekko wymieszałam   drewnianą łyżką.   Odstawiłam na chwilę, żeby odpoczęło. Najlepiej w lodówce. W tym czasie przygotowałam w naczyniu bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Masę mięsną podzieliłam na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi nabierałam po jednej porcji, ukształtowałam

Kuchnia u Krysi
Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową 144

Kilka najprostszych dodatków, a efekt wychodzi wyśmienity. Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego. Składniki (4 porcje) -2 duże bakłażany -100 g komosy ryżowej (quinoa) -500 g mielonego mięsa -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -150 ml passaty pomidorowej -200 g startego sera żółtego -3 łyżki oleju rzepakowego -zioła prowansalskie -soł, pieprz Przygotowanie Bakłążany umyć(...)zmięknięcia. Gdy zmiękną środek wydrążyż i odłożyć. Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy wsypać połowę sera żółtego

Zielona Kuchnia
Najlepszy bigos 148

talarki cebulę (1.5 szt.) i dodajemy do żeberek wraz z przyprawami sól pieprz i vegeta. Można dodać również kminku (u nas nie lubiany :)). Następnie odcedzamy żeberka (zostawiamy tłuszcz) obieramy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę. Przygotowanie mięsa z łopatki Kroimy mięso na kawałki jak do gulaszu, podsmażamy i przekładamy do garnka. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną

Moje Kuchenne Rewelacje
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 166

Ostatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie.  Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia.  Mięsnym(...)powinno być letnie. Rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka - 1 jajko - 1 szklanka kapusty kiszonej - pieprz, majeranek, sól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno

SMYKWKUCHNI
Gotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami 147

roszponka 1 pomarańcza sos 4 łyżki oleju rydzowego Semco 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka suszonych śliwek i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania