powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając mięsa. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą. (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował
Wino Francja KuchniaDelikatne mięso z farszem z leśnym grzybów , pachnące lasem i wspomnieniami jesiennego grzybobrania. Taka rolada z wieprzowiny może być doskonałym daniem na rodzinny, świąteczny obiad. Święta już tuż, tuż. Ja mam wszystko zaplanowane i na świąteczny obiad podam właśnie taka roladę wieprzową z grzybami. Dobrze upieczone mięso będzie mięciutkie, a grzyby i przyprawy nadadzą cudownego smaku i aromatu całemu daniu
Smaczna Pyzaimbir suszony chilli suszone czosnek suszony miód łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka jogurtu naturalnego cebula olej do smażenia ziele angielskie i liść laurowy – po 2 sztuki sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok grzybki zalej wrzątkiem o odstaw na bok cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni, przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście(...)laurowe mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na patelni z obu stron, przełóż do garnka na cebulę zawartość garnka zalej wodą niewiele powyżej poziomu mięsa, dodaj sos sojowy i przyprawy, a także miód, zacznij od niewielkiej ilości dodatków do sosu i sprawdzaj jaki smak będzie Ci najbardziej odpowiadać, czy bardziej ostry, wtedy daj więcej chilli, słony- więcej sosu
Oka w rosole czyli KaFka gotujekolendrę i kardamon utrzeć w moździerzu lub użyć młynka bądź blendera. Gałkę muszkatołową i imbir zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz smalec i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm i zbić na cienkie kotlety. Każdy plaster posmarować marynatą, całość zalać sokiem z pomarańczy i wstawić do lodówki na całą noc. Smażyć(...)wolę tą drugą opcję gdyż jest szybsza i nie wymaga stania przy kuchence Jeśli zdecydujecie się na piekarnik to wystarczy naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną tłuszczu a następnie rozłożyć plastry mięsa a całość zalać pozostała marynatą. Dzięki temu mięso będzie się w niej dusić. Można dodać również trochę wody jeśli jest za mało marynaty. Piec pod przykryciem w temperaturze
Ola la LCHFświąteczne potrawy Każdy ma jakieś swoje ulubione dania i mi kojarzą się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy , który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się
karmelowywłożyć do piekarnika. Bardzo ciekawa opcja na szybki i pyszny obiad. Do takiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku. Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy *** *** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy *** *** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy
Blog z Apetytemgarnkiem na kuchence Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam! 0,5 kg wołowego mięsa na gulasz 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słodka papryka 2 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, papryka słodka oraz ostra około pół litra(...)wody lub bulionu *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią *** *** Następnie wlewamy wodę lub bulion ( tyle aby całe mięso było przykryte), doprawiamy solą oraz słodką
Blog z Apetytempolecam Wam właśnie tą pyszną sałatkę. Przy tworzeniu sałatki inspirowałam się przepisem z bloga smakiempisany.pl, jednak niektóre składniki zmieniłam trochę pod swój gust Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka(...)opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy *** Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju. Gdy się przyrumieni przyprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni, studzimy *** *** Pieczarki
Blog z Apetytemprzed końce pieczenia, wrzucamy kawałki wątróbki. Po tym czasie całość odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na parę godzin. Następnie kajzerki kroimy w mniejsze kawałki i moczymy w sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym(...)pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Mięso przekładamy do foremek do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Taka ilość mięsa zmieściła mi się do foremki o wymiarach: dł. 36 cm, szer
Kardamonovykiszki wieprzowe wcześniej wymoczone 2,5-3 łyżki soli 1 i 1/2 łyżki czarnego pieprzu 40 g majeranku duża główka polskiego czosnku ( około 10-12 ząbków) Sposób przygotowania : Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę. Przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę. Bardzo dokładnie wymieszać...około 10-15 minut. Przykryć(...)ostawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. P o upłynięciu 24 h ponownie wymieszać. Żeby sprawdzić czy mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość, formuję małe kuleczki i podsmażam. Wtedy po degustacji mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak. Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki mięsem. W tym celu trzeba do maszynki dokręcić końcówkę masarską
Gosia gotujeILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 6 plastrów schabu, nieduża marchewka, 3 łyżeczki majonezu Roleski, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, łyżka oleju. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i rozbijam na cienkie kotlety. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Schab dokładnie nacieram przyprawami, każdy plaster smaruję 1/2 łyżeczki majonezu, układam marchewkę i po 1/2 plastra(...)sera. Mięso ściśle zwijam w roladki (jeśli chcemy można spiąć wykałaczką). Naczynie żaroodporne smaruję olejem za pomocą pędzelka, układam mięso, wierzch smaruję pozostałym olejem. Zapiekam w 180 stopniach około 35-40 minut (bez przykrycia, termoobieg
JejKuchniagłowy Wam nie wpadają, więc moje przekąski ogniste 😈 się polecają. W cieście francuskim nadzienie mięsne schowałam, które serem posypałam, na prostokąty pokroiłam, pozwijałam i do piekarnika włożyłam. Nadzienie to mięso mielone, z cukinią połączone, ketchupem z piekła rodem 😈, pieprzem wyostrzone, solą, pietruszką zieloną doprawione. To przekąska ognista 😈, w smaku wyrazista, która nada imprezie 🎇🎈🎊🎶🎸 ostrości i smakowitości. Jeśli boicie(...)osuszony filet, kroimy w dowolne, mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Cukinię trzemy na grubej tarce, odciskamy i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju chili, delikatnie solimy, studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy cukinię, ketchup, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 190°C. Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni rozprowadzamy równomiernie, przygotowane mięso. Wierzch posypujemy
Moniki Smakołykipysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne kolory. W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę, tak jak w tym roku(...)podawano również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę
codojedzeniarodziną, najlepiej na świeżym powietrzu, w myśl kultury włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii(...)sól Przygotowanie: 1) Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 3) Do miski z mięsem dodać jajko, bułkę tartą (w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt luźna można zwiększyć ilość), przestudzoną cebulę, zioła, słodką paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać
Fitsweet.memożesz dołączyć do swoich ulubionych. Pyszne, pulchne i pachnące aromatyczną kapustą kotleciki. Świetne i z kartofelkami i z pieczywem. Składniki: 1/2 kapusty włoskiej lub 1 mała 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 jajka 100 g bułki tartej 1/4 szklanki śmietany suszone oregano mielona papryka mielony kminek - opcjonalnie olej do smażenia Wykonanie: kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, pokroić na cząstki(...)włożyć na kilka minut do garnka z osoloną wodą. Kapuste odcedzić, ostudzić, następnie wyciąć głąb i pokroić w małą kostkę mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę taratą, śmietanę i pokrojoną kapustę. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem, kminkiem i papryką oraz oregano. Dokładnie wyrobić z mięsnej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażycćna rozgrzanym oleju 7 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!