mięso - 63110 przepisów (strona:1007/4208)

Sałatka z jackfruita, czyli owocu chlebowca 297

Znacie jackfruit? Jest to młody owoc chlebowca (drzewa bochenkowego) o konsystencji mięsa drobiowego a neutralnym smaku. Wiem, że brzmi to trochę dziwnie Jest doskonałym zamiennikiem mięsa, gdyż ma stosunkowo dużo białka, ale w porównaniu do mięsa zwierzęcego, nie zawiera tłuszczy nasyconych i cholesterolu oraz ma niską zawartość sodu. Jackfruita kupuję w puszce w sklepie z żywnością azjatycką. A zrobiona

Lamarida.pl
Kapuśniak na zimne dni 153

kapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego z kością (mogą być żeberka -trójkąt) 300 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek listek laurowy ziele angielskie szczypta kminku 1 marchewka 1 cebula 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Kapustę płuczemy i odciskamy, zalewamy wodą gotujemy i sprawdzamy kwaśność , kiedy jest bardzo kwaśna woda odlewamy całą i dodajemy(...)nową ponad kapustę ok 10 cm dodajemy przekrojone kawałki mięsa i przyprawy i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotujemy do miękkości mięsa. Wyjmujemy oddzielamy od kości i rozdrabiany po czym ponownie dodajemy do kapuśniaku. Kiełbasę Hańderek kroimy w plasterki i dodajemy do kapuśniaku (będzie jeszcze smaczniejszy kiedy przysmażymy kiełbasę z cebulą). Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy

Gotowanie jest łatwe
Potrawka z indyka z fasolką i kukurydzą 169

bulion  Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu dodać około 2 łyżki mąki i wymieszać. Mięso powinno być lekko pokryte mąką. Fasolkę szparagową obgotować około 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odsączyć. W rondlu rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę lekko przesmażyć dodać mięso i podsmażyć(...)wszystkich stron. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Zalać mięso bulionem gotować około 5 minut. Dodać fasolkę szparagową, odsączoną kukurydzę wlać śmietanę i jeśli jest zbyt mało płynu dolać bulionu. Gotować około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w zimnej wodzie. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Podawać

Ala piecze i gotuje
Czosnkowa kiełbasa, drobiowa ,parzona 163

przez internet ) sznurek bawełniany , wędliniarski Piersi z kurczaka , tniemy na połówki . Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem , z obu stron ( nie tak mocno , jak na kotlety , tylko tyle ,żeby naruszyć ,zewnętrzne włókna mięsa ) . Posypujemy je solą , cukrem , pieprzem ,wyciśniętym praską czosnkiem oraz startą, na tarce o drobnych oczkach ,cebulą . Całość mieszamy i pozostawiamy na noc , pod przykryciem w lodówce . Następnego dnia , dodajemy(...)pomieści naszą kiełbasę , zanurzoną w całości , doprowadzamy do wrzenia wodę , zatapiamy w niej kiełbasę i wyłączamy gaz . Teraz wbijamy termometr i co około 10 minut sprawdzamy , czy temperatura wewnątrz mięsa , się podniosła , następnie znowu podgrzewamy wodę , przez około 5-6 minut i ponownie wyłączamy gaz, oraz sprawdzamy termometr. Tak do momentu ,aż mięso w środku będzie miało temperaturę

Ogrodnik w podróży
Drobiowy kociołek rodem z Meksyku 158

Aromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli(...)tymianku sól pieprz Wykonanie: 1.  W dużym garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki i wszystko smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli,   pomidory

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 167

się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie mięso na brązowy kolor ze wszystkich stron, odkładamy na talerz 2. Szalotki i czosnek obieramy, wrzucamy w całości na patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy aż zmiękną 3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)końcu wlewamy pomidory, gotujemy całość ok 10 min aż lekko zgęstnieje, dokładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 4 h   4. Mięso powinno dać się łatwo rozdzielać za pomocą widelców

Słodki Kompromis
Dietetyczny makaron na szybko 127

jest to danie które możemy z łatwością wziąć do pracy, szkoły. Polecam spróbować kiełków, w których skład wchodzą kiełki soczewicy, fasoli mung i ciecierzycy. Składniki (2 porcje): 250 g mięsa z indyka 200 g makaronu rurki 120 g groszku konserwowego 60 g kiełków na patelnie "STIR-FRY" oliwa z oliwek parmezan (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować(...)garnku. Na rozgrzanej patelni uprażyć kiełki, cały czas mieszając. Uprażone odkładamy do miseczki. Na patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy  przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mięso. Soli i pieprzymy według uznania. Kiedy mięso będzie już ładnie podsmażone, dajemy groszek i nasze uprażone kiełki. Zawartość patelni dodajemy do naszego makaronu, wraz z garścią startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem

Dominacja smaku
Jambalaya z resztkami z kurczaka 129

kurczaka z rosołu. Podsmażony z chorizo zmienił się nie do poznania, nabrał smaku i ostrości. Polecamy Wam ten przepis, jako sposób na wykorzystanie resztek pieczystego. Możecie też użyć świeżego mięsa. Wtedy trzeba wydłużyć o kilka minut czas smażenia. Lista składników jest długa za sprawą przypraw, których jest sporo. Warto je dodać, bo jambalaya to przede wszystkim aromat przypraw. Składniki: Szklanka(...)pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Szklanka ryżu 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego) Puszka całych pomidorów (400 g) 2 łyżki oleju Łyżka masła Przyprawy : Wszystkiego pół łyżeczki Tymianku Oregano Pieprzu kajeńskiego Kuminu Majeranku Cebuli w proszku

Niedzielny kucharz
CIABATTY FASZEROWANE 126

SKŁADNIKI: • 4 ciabatty • 250 g mięsa mielonego • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów pelati • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 150 g czerwonej fasoli • 1 ostra papryczka • sól, pieprz • 50 g żółtego sera • olej PRZYGOTOWANIE: Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru, dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni, dodajemy(...)pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne kilka minut, do mięsa dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy, po chwili dodajemy fasolkę, całość smażymy, aż sos trochę zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem. Wierzch ciabatty odcinamy, tworząc wgłębienie w kształcie V, na ciabattę nakładamy farsz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, posypujemy startym serem, zapiekamy w temp. 180 stopni przez

KUCHNIA POLSKA
Kurczak pieczony na ratatouille 134

bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek bazylia natka pietruszki sól, pieprz Mięso: 500 g udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka tabasco Sól, pieprz 1 łyżka majonezu Dodatkowo(...)Bagietka Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły. Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa. Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy

R'n'G Kitchen
Pulpety w sosie musztardowym 157

zaskoczeniem. Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego! Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 2 kromki chleba czerstwego 1 kostka rosołowa  2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 100 ml mleka(...)szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów

Dominacja smaku
Totalne Chili con Carne z kawą i czekoladą! 160

czosnku i zeszklij całość na rozgrzanej oliwie. 2. Dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie z cebulką. 3. Zsuń cebulkę z boczkiem na bok patelni i na wolnej przestrzeni przesmaż mielone mięso, często mieszając aby je rozdrobnić - następnie połącz z cebulką. 4. Zalej całość bulionem i kawą - gotuj pod przykryciem ok. 15min. 5. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa razem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marokański gulasz z resztek kurczaka 411

świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania(...)zajmuje nie więcej niż pół godziny. Przepis pochodzi z „Guardiana” , który dość często, szczególne w okolicach świąt publikuje ciekawe zestawienia dań z „leftovers”, czyli resztek pieczonego mięsa. W Wielkiej Brytanii i USA przygotowywanie jedzenia na bazie raz wykorzystanych składników to osobna dziedzina wiedzy kulinarnej. Nam bardzo przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie

Niedzielny kucharz
Kotleciki z kurczaka i szpinaku. Dieta szybka przemiana. Faza III 195

Koleciki z kurczaka i szpinaku to jedne z najprostszych dań w diecie szybka przemiana. Zamiast szpinaku możesz dodać do mięsa batata, marchew lub np. startą dynię. Są smaczne, bardzo delikatne i soczyste. Posmakują każdemu. Wpisują się w III fazę diety na obiad lub kolację. Pyszne na ciepło i na zimno. To ostatni post z tygodniowej diety przyspieszającej matabolizm H. Pomroy(...)podsumowania. Składniki na 4 porcje: 480 g filetu z kurczaka ekologicznego 250 g mrożonego szpinaku (całe liście) 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatałowa olej kokosowy do smażenia Wykonanie: mięso i ząbek czosnku zmielić lub posiekać w blenderze rozmrożony wcześniej szpinak mocno odcisnąć z wody, następnie posiekać dokładnie wymieszać mięso ze szpinakiem i przyprawami. Uformować w lekko wilgotnych dłoniach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SPAGHETTI Z MIĘSEM 155

szybko  się go robi,dla wielu pań domów to najłatwiejsze i szybkie danie do zrobienia ,podania, smaczne dla rodziny a dzieciaki przepadają za nim.Sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego ,ale można go zrobić też na innym miesie.Podawać z parmezanem.Zapraszam.   25 dag.makaronu spaghetti 30dag.mielonego mięsa  2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki oliwa(...)oliwek sól pieprz papryka w proszku zioła :oregano,tymianek,bazylia parmezan do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W rondlu rozgrzewamy oliwę,szklimy posiekaną cebulę i czosnek,dodajemy mielone  mięso i podsmażamy wszystko razem ok.5 min.,przez cały czas mieszając,odstawiamy,przyprawiamy.Dodajemy posiekane pomidory razem ze sokiem,dusimy znów na ogniu(małym) ok.15 min.,pod przykryciem.Makaron gotujemy al dente,mieszamy ze sosem.Posypać parmezanem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania