mięso - 63110 przepisów (strona:1015/4208)

Pałki z cebulą, duszone na patelni 339

pałek z kurczaka sól pieprz papryka słodka (polecam Skworcu ) olej do smażenia 4 większe cebule Wykonanie: Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przygotowane mięso wkładamy na godzinę do lodówki. Pałki podsmażamy, z dwóch stron, na gorącym oleju. Przy podsmażaniu mięsa, tłuszcz będzie pryskać. Warto przykryć patelnię siatkową osłoną do smażenia. Gdy pałki się podrumienią, odkładamy(...)doprawiamy papryką słodką (około 1 czubatą łyżeczką papryki). Dokładamy pałki i wlewamy około 1/3 -1/2 szklanki wody. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 50 minut. W połowie czasu duszenia mięso odwracamy na drugą stronę i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Po tym czasie patelnię odkrywamy i przez około 3 - 5 minut dusimy, aby trochę odparowała woda. Smacznego

Smak mojego domu
Kurczak w cytrynach z rozmarynem i "Italia do zjedzenia" Bartka Kieżuna - recenzja 130

pieprzem.Nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Do środka wkładamy ćwiartki cytryn, gałązki ziół i obrane ząbki czosnku. Układamy kurczaka w foremce, skrapiamy oliwą, jeszcze raz solimy i pieprzymy. Okładamy mięso pozostałymi kawałkami cytryn i posypujemy ziołami. Pieczemy w temp. 170 st. (termoobieg) przez około 1,5 godz (w zależności od wielkości kurczaka, aż mięso będzie miękkie :)) Od czasu do czasu(...)polewamy powstałym sokiem - mięso nie będzie suche, a skórka będzie chrupiąca. Podajemy z pieczywem lub ulubionymi dodatkami :)  Przepis ten, jak wspomniałam pochodzi z książki "Italia do zjedzenia" Bartka Kieżuna , blogera i kulinarnego dziennikarza związanego z magazynem Kukbuk, w którym publikuje swoje przepisy. Jako że z wykształcenia jest antropologiem kultury, z zamiłowania gotuje, zna się na winie  i prowadzi

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone pulpety w meksykańskim stylu 130

Pulpety w sosie pomidorowym, ale w nieco innym wydaniu. Wychodzą aromatyczne i aksamitne, wprost rozpływają się w ustach. Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego -1 cebula -8 łyżek kukurydzy -1/2 czerwonej papryki -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -1 ząbek czosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej(...)tabasco lub inny ostry -150g startego sera żółtego -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli  drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej

Zielona Kuchnia
Karkówka pachnąca świętami 175

Wczoraj zamieściłam wpis dotyczący sosu żurawinowego, doskonałego do mięsa wszelakiego. Dziś więc wypada, by dodać przepis na mięso. Będzie to mięso pieczone, uprzednio dwa dni marynowane i tak zapaszyste i wpisujące się w święta, że trzeba je zrobić ☺ . Przepis znalazłam na blogu "Kulinarne rozkosze podniebienia" i żeby nie było tak samo dokonałam trochę zmian. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Dufinki z mięsem 2769

Dziś na moim blogu przepis na pyszne dufinki z mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam solą i pierzem. 2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Do potrawy można wykorzystać również ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 130

czasie zredukować do objętości 2 - 3 łyżek.  Wyjmujemy polędwiczki, żeby chwilę odpoczęły. Na talerze nakładamy quinoę, i sałatkę z buraczków (należy je chwilę wcześniej odsączyć). Następnie kroimy mięso, układamy obok quinoy i buraczków, dodajemy podsmażone boczniaki i bardzo cienkie plasterki trufli (ja ułożyłam po jednym na każdym plasterku mięsa). Mięso polewamy sosem z patelni i gotowe

Quinoa Raz!
Bigos z indykiem 108

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} U nas nigdy nic się nie marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 90 g ) Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty razem z grzybami i koncentratem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym płomieniu przez godzinę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Gulasz mięsno-warzywny z kaszą gryczaną 155

Składniki: 1/2 kg mięsa np.karkówki lub schabu 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka garść fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz przyprawa do gulaszu szczypta słodkiej papryki kilka kropel sosu sojowego odrobina mąki ziemniaczanej  1 torebka kaszy gryczanej Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić(...)przykryciem do miękkości. Następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę. Dusić również pod przykryciem do miękkości. Jeżeli woda wyparowała to dolać jeszcze odrobinę. Następnie dodać natkę pietruszki,sos sojowy, sól, pieprz, przyprawę do gulaszu, słodką paprykę. Na koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już miękkie wlewamy ok 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Olga Piecze i Gotuje
Paella Valenciana dawniej i dziś 228

cosas” (paella to nie jest ryż z innymi rzeczami) dlatego też muszą znaleźć się następujące składniki: duża, biała fasola podobna do pięknego jasia, pomidory,zielona płaska fasola, mięso z kurczaka oraz królika, sól, oliwa, ryż, woda i szafran, który często zastępuje się colorante ze względów ekonomicznych. Tradycyjnie używa się tylko wymienionych powyżej składników, natomiast często dodaje się ślimaki, karczochy(...)paprykę. Nie pogarsza to smaku paelli, lecz narusza święty przepis. Restauracja La Maritima W restauracji La Maritima paelle robi się w odmienny sposób. Gdy wywar z mięsa fasoli białej oraz zielonej jest gotowy, obie fasole wyrzuca się i dodaje nowe tuż przed końcem. Takie działanie ma na celu wzbogacić aromat fasoli w wywarze, a jednocześnie fasole obecne w paelli

Gotuj po hiszpańsku
Tortilla z pieczonym kurczakiem 153

się pysznie przerobić, jednak tym razem wyszło super danie.         4 tortille 1/4 główki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta   sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 4 łyżki majonezu 1 łyżka(...)gęstej śmietany 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ciemnego sosu sojowego   Z podanych składników przygotować sos, tzn. dokładnie wymieszać wszystkie składniki.   Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki.   Pomidorki przekroić na połówki, cebulę w paski, kapustę poszatkować.   Tortillę posmarować sosem, na wierzch nałożyć kapustę, pomidorki, cebulę, oliwki, pokruszony ser feta i mięso

Jadło i czytadło
Pomidorowa zupa z brukselką 138

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Taki pomidorowy misz masz z dodatkiem brukselki i mięsa mielonego. Składniki 250 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 10 szt brukselki 200 g krojonych pomidorów z puszki(...)łyżeczka suszonej bazylii 1,5 l wrzątku kminek mielony natka pietruszki sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jarzyny, ziemniaki, oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół). Razem chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, suszoną bazylię, dusimy pod przykryciem kilka minut

R'n'G Kitchen
Naleśniki z kurczakiem i marchewką, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem 225

Dawno już na blogu nie było naleśników. Postanowiłam to nadrobić, bo naleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej(...)makaron". Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w półplasterki średniej grubości. Czosnek obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Powinno tylko zamknąć się. Po zdjęciu go z patelni, włożyć na nią pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zeszklić wszystko razem. Przyprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gotowane roladki z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 324

Spacer. Deszcz. Kawa. Już dłuższy czas lubujemy się z M w gotowanych mięsach. Rzadko kiedy jadamy tradycyjne schabowe czy karkówkę. Staramy się tak przeistaczać dania, aby były nieco lżejsze. I idąc za tym przykładem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na gotowane roladki. Tak na prawdę możecie je napełnić dowolnym farszem - u mnie akurat szpinak, ser pleśniowy i suszone pomidory(...)Jeśli Wasze roladki nie za bardzo chcą się ładnie zwinąć (lub za cienko rozbiliście mięso), to zawińcie roladki najpierw w folię spożywczą (również na kształt cukierka) i wstawcie na kilka godzin do lodówki. A następnie odwińcie folię spożywczą i przełóżcie na folię aluminiową. Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka 100 g sera pleśniowego kilka suszonych pomidorów garść szpinaku

My simple kitchen
Kiełbaski drobiowe domowe i bardzo smaczne 163

sól do smaku 1 łyżka mielonego pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki  1 łyżka granulowanego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę flak foliowy około 2,3 m Wykonanie : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, olej i wodę, dobrze wyrabiamy masę mięsną. Soli możecie dodać według upodobania ja nie przebadam za słonym więc dodałam tyle przypraw. Przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki co najmniej na godzinę. Na maszynkę nakładamy cienką końcówkę do robienia kiełbasy, następnie delikatnie naciągamy flaczek, do maszynki nakładamy mięso i gdy pojawi się we flaku ręką kontrolujemy grubość aby nie było za mocno napchane mięsem bo podczas gotowania nam popęka. Końcówki zawiązujemy, długość kiełbasek zależy już od was ja formowałam takie około 12 cm, można każdą osobno związać

Sama słodycz i szczypta chili