mięso - 63110 przepisów (strona:1019/4208)

Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym 187

pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki sól pieprz Sos: 700 ml buliony warzywnego lub drobiowego 1,5 szklanki(...)startej dyni Hokkaido kurkuma 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki śmietany 30% sól pieprz suszona bazylia 1. Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, żeby zmiękła. Do miski dajemy mięso, jajko, przyprawy, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie, nabieramy porcje mięsa i formujemy w rękach kuleczki. Podsmażamy na oleju kokosowym lub inny. Odkładamy na talerz

kruche babeczki
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki 184

piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20 minut. W tym czasie do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia.  Następnie wrzucamy mięso, marchew, pietruszkę i selera. Solimy i gotujemy do miękkości. Dynię i paprykę wyjmujemy z piekarnika, a gdy przestygną obieramy ze skóry. Paprykę wrzucamy do bulionu a dynię kroimy w mniejsze kawałki(...)przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Ponownie garnek stawiamy na ogniu, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku (zupa powinna być lekko pikantna). Podajemy

Qchnia po prostu
Spaghetti z sosem mięsno-warzywny 181

Często przyrządzam makarony różnymi sosami, tym razem postanowiłam zrobić sos mięsny z dodatkiem warzyw, wyszedł bardzo smaczny, polecam. Składniki: 0,5 kilograma makaronu spaghetti 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana(...)cebulę l pora, warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażamy razem, wlewamy szklankę wody i dusimy do momentu aż warzywa i mięso zmiękną.  Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 276

jest plastrami sera, cebuli, oraz posmarowana jest mieszanką sosu z majonezu i ketchupu. Tak przygotowana karkówka jest idealna na obiad, oraz wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Mięso z karkówki można przygotować sobie wcześniej i tylko czekać na określoną godzinę, aby mięso wstawić do piekarnika, a następnie gotowe danie wyłożyć na talerze. Wszystko robi się samo. Karkówka zapiekana(...)płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster karkówki smarujemy delikatnie z obu stron olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce. Na każdym kawałku mięsa rozrzucamy krążki surowej cebuli, przykrywamy plastrami żółtego sera, każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, oraz ketchupu z chili. Tak przygotowane plastry karkówki wkładamy do rozgrzanego do 170-180 stopni piekarnika, pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym 141

Delikatne mięso i sezonowe warzywa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Bardzo prosty sposób na szybki domowy obiad, który z Waszą małą pomocą zaspokoi niejedno wybredne podniebienie. Składniki dla 4 osób: - ok.60 dag polędwicy wieprzowej - po pół papryki: zielonej, czerwonej i żółtej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 6 dużych pomidorów - 1 szklanka bulionu - sól i pieprz - olej 1. Mięso(...)myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju.  2. Po wyjęciu mięsa na tej samej patelni blanszujemy cebulę oraz czosnek, dodajemy paprykę i pomidory pokrojone w kostkę, chwilę razem przesmażamy. Następnie warzywa podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy polędwicę

Apetyczna babeczka
Mięsny kociołek z pieczarkami 153

pietruszka 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać w rondlu i lekko przyrumienić mięso pokrojone w kawałki oraz oprószone solą i pieprzem. Następnie dodać pokrojoną w w dużą kostkę cebulę. Marchewkę , pietruszkę i seler pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Smażyć chwilę, a następnie(...)zalać 1,5 l wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pieczarki ( w plastry), ziele angielskie, liście laurowe, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką i gotować pod przykryciem aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Zagotować i gotowe

O kuchni z uczuciem
Krem z pomidorów i cebuli 152

polędwicy/szynki - włoszczyzna - 2 x puszka pomidorów - 3 pomidory - 4 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól morska - świeży pieprz mielony - oregano Sposób przygotowania: - włoszczyznę wraz z mięsem gotuj ok.2 godziny na wolnym ogniu, dodaj ziele angielskie i liść laurowy; - wyjmij z wywaru ugotowane warzywa i mięso, zostawiając w nim 2 ugotowane marchewki; - dodaj do wywaru pomidory(...)również do wywaru z pomidorami i cebulą; - gotuj wszystko jeszcze przez ok.10 minut, następnie wszystko blenduj na gładką masę, dopraw oregano oraz jeżeli solą morską i świeżym pieprzem; - obrane mięso z wywaru można drobno pokroić i dodać do zupy. Proponuję podawać z natką pietruszki i szczypiorkiem. SMACZNEGO

MintTaste
Krokiety 217

Prawdziwa domowa kuchnia babci to coś czego mi w diecie brakuje. Staram się więc szukać tradycyjnych smaków, które będą zawierać produkty dozwolone. Tym razem są to krokiety z mięsem uwielbiane przez moich bliskich. Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym lub rosołem :) Naleśniki : • Mąka kokosowa 50 g • Mąka migdałowa 50 g • łupina babki jajowatej 10 g • olej kokosowy 30 g • jajka(...)śmietana 36 % 100 ml • woda 200 ml • sól Farsz : • łopatka wieprzowa 500 g • włoszczyzna • sól • jajko Panierka : • jajko • sezam Przygotowanie : 1. Mięso kroimy na małe kawałki i gotujemy z warzywami w solonej wodzie ok 30 min. Ugotowane mięso studzimy a następnie mielimy w maszynce i dodajemy jajko. 2. W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Olej należy roztopić i zmiksować

Keto Przepisy
Żeberka z piekarnika 102

Żeberka najlepiej grube z dużą ilością mięsa dzielimy tak by w każdym kawałku była jedna kostka. Ja do pieczenia używam szklanego naczynia żaroodpornego z przykrywką. Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale bardzo ważna jest marynata, najlepiej jak zostawimy na noc w lodówce to zapewni im miękkość i sprawi że mięso z łatwością będzie odchodzić od kostek. Podam Wam przepis(...)lodówki. 2. Zamarynowane żeberka w naczyniu żaroodpornym z przykrywką wstawiamy do nagrzanego do 180­°C na minimum 60min ( czas pieczenia zależy od tego jak bardzo chcemy przypieczone mięso). Podczas pieczenia odwracamy żeberka przynajmniej raz. Smacznego

Keto Przepisy
Mini babeczki grzybowe 134

ziołami, co dodatkowo podkręca cały aromat. Myślę, że z każdym kęsem przeniesiecie się na skraj pachnącego jesiennego lasu, wypełnionego skarbami natury. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 2 cebule 1 zupa borowikowa Winiary 2 szklanki wody Sól Pieprz 200 g pieczarek 20 g suszonych podgrzybków 100 g sera camembert z ziołami 1 arkusz ciasta francuskiego(...)Suszone podgrzybki zalewamy wodą na całą noc. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry  i przyprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano z każdej strony, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Przesmażamy ją na patelni po smażeniu kurczaka. Gdy delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w plastry pieczarki. Przesmażoną cebulę z pieczarkami dodajemy

VioletoweKucharzenie
ROLADKI ZE SZNYCLA INDYCZEGO Z SEREM BRIE I ŻURAWINĄ 150

Indycze mięso i żurawina świetnie się ze sobą komponują. Postanowiłam więc mojej rodzinie na obiad podać pyszne roladki z dodatkiem sera brie i żurawiną. Można użyć żurawinę ze słoika , ale ja tym razem dałam świeżą, którą przygotowałam prosto przed przygotowaniem roladek. Mięso nabiera fajnego smaka, jest pyszne. Składniki: 6 sznycli indyczych 1 trójkącik sera brie szklanka żurawiny 2 łyżeczki cukru(...)się rozpadać, dodajemy cukier. Jeśli jest za mało słodka, możemy dosłodzić więcej.  *Sznycle rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem.  *Ser brie kroimy na 6 kawałków.  *Na każdy kawałek mięsa wykładamy kawałek sera i łyżeczkę żurawiny. Zwijamy roladki. *Obsmażamy roladki z obu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego , zapiekamy 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti - najlepsze pod słońcem ! :) 160

przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Do garnka wlewamy sos Arrabiatta Melissa Primo Gusto oraz prosty sos do spaghetti Melissa Primo Gusto, mieszamy(...)zagotowujemy. Kiedy już się zagotuje wrzucamy przesmażone mięso i gotujemy przez 15 minut co jakiś czas mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia. Na koniec przeciskamy jeszcze jeden ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. W drugim garnku do wrzącej i osolonej wody wkładamy makaron. Gotujemy al dente przez ok. 10 minut. Wykładamy porcję makaronu na talerz, polewamy

Gotuj z Mąką
Rolady z indyka z pieczarkami i "Ostatni list" 207

sznycle z indyka (gotowe, już pokrojone) 2 pieczarki pół czerwonej papryki 4 łyżeczki mąki arachidowej liście bazylii papryka ostra w proszku sól pieprz olej Sznycle rozbić na zgrabny kotlet. Mięso natrzeć łyżką oleju. Oprószyć solą z obu stron i pieprzem od wewnętrznej strony. Na mięsie ułożyć po 3-4 kawałki pieczarek, pasku papryki, 2 liście bazylii oraz łyżeczce mąki arachidowej(...)Zwinąć mięso w roladki. Spiąć wykałaczkami i oprószyć papryką w proszku. Roladki ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez kwadrans. Podawać z surówką i pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem usunąć wykałaczki. Niegdyś zaczytywałam się powieściami Marii Ulatowskiej . Przy okazji wyzwania u magdalenardo przypomniałam sobie o zarzuconym gdzieś "Ostatnim liście" . Okładka mocno mnie zwiodła

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczana zapiekanka z klopsikami i kalafiorem 153

ziemniaczane lubię zdecydowanie najmniej. Może to dlatego, że generalnie nie przepadam za ziemniakami. Ta zapiekanka jednak wyjątkowo mi smakowała:) ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mały kalafior 1 czerstwa kajzerka 2 żółtka 220 ml mleka 20 g masła + trochę na ziemniaki 20 g mąki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Kajzerkę zalewamy mlekiem(...)różyczki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy (1 szklankę wody z gotowania kalafiora odkładamy). Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Studzimy. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz 1 żółtko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju

Smaki Na Talerzu