mięso - 63110 przepisów (strona:1025/4208)

Zupa pomidorowa na piersi kurczaka 162

ulubionych, zna ją chyba każdy. Jej smak będzie różny w zależności od sposobu przygotowania i... osoby gotującej :) uwielbiam tą, którą gotuje moja Mama, ale w mojej wersji (czyli na mięsie drobiowym, zamiast wieprzowym) jest delikatniejsza, chudsza i ogólnie "lżejsza" (bo na przykład ja nie zaprawiam mąką). Pomidorową najczęściej robię z makaronem (z ryżem ugotowałam chyba tylko dwa razy;) ale kilka(...)wody w garnku około 3 litry). Gotujemy około pół godziny, następnie dorzucamy pietruszkę, seler, marchewki pokrojone, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i szczyptę pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy pozostałymi przyprawami (bez natki) i koncentratem pomidorowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł

Kolorowy Przepisownik
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym 146

pyszny dietetyczny obiadek dla każdego. Myślę, że to idealny obiad również dla dzieciaczków. Delikatne klopsiki gotowane w bulionie, muszą po prostu smakować- nawet najbardziej wybrednym. SKŁADNIKI: 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego 1 mała szalotka 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka do mięsa i wg. gustu(...)oliwy 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu  50 ml wody lub śmietanka słodka 18% WYKONANIE: 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy, mięso mielone łączymy z przyprawami, bułką, jajkiem, koperkiem, zeszkloną cebulą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę z rosołu(jeśli nie macie z rosołu można użyć surowej, ale trzeba ją przesmarzyć

Kuchnia Beaty
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 177

ćwiartki (całe nogi) oraz skrzydełka (reszta pójdzie na bulion do czegoś innego), wędzonkę pokroiłam w paski, żeberka wzdłuż kości. Pokrojone żeberka podsmażyłam na patelni tak, aby się zrumieniły. Całość mięsa umieściłam w duuużym garnku i zalałam wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i odrobinę soli i wstawiłam gotowanie bulionu. Bulion mięsny ma się gotować na wolnym ogniu(...)pokroiłam w drobniutką kostkę. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pokrojoną cebulę. Następnie dodałam starte warzywa wraz z octem i szybko „zeszkliłam”. Gdy bulion był gotowy, wyłowiłam z niego mięso i dodałam starte i podsmażone warzywa. Doprawiłam wg swojego uznania solą, pieprzem oraz zakwasem buraczanym (użyłam go ok. szklanki – barszcz ma być lekko kwaskowaty, jednak nie tak intensywny jak „nasz

Kate's Kitchen
Hot dogi 153

dogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa , sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne

królestwo garów
Kotlety mielone z drobiu. 176

Takie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika, a następnie przez około(...)udek kurczaka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła pęczek natki pietruszki panierka: jajko, mąka, bułka tarta Wykonanie: Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę z miękkim masłem. Z białek ubić pianę. Natkę z pietruszki drobno posiekać.  Czosnek drobno posiekać

zadanie-gotowanie
Roladki wieprzowe z grzybami 195

smażymy aż się zeszkli. Następnie do tego dodajemy pieczarki. Cały czas całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Pieczarki powinny się delikatnie usmażyć. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa smarujemy delikatnie serkiem topionym. Na to nakładamy wcześniej przygotowany farsz pieczarkowy. Następnie posypujemy chili oraz bazylią. Na samą górę dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fit sajgonki 178

sajgonki nie muszą ociekać tłuszczem, aby być smaczne. Wystarczy je po prostu upiec. Fanów wersji tradycyjnej odsyłam natomiast do starszego przepisu tutaj . Składniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku(...)instrukcji na opakowaniu Pokroić na paski kilku cm. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki, a czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cayenne. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać

Fabryka pomysłów
Kolorowa tarta 187

czasu goszczą obiady pieczone w piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak właśnie powstała pyszna lekko pikantna tarta z dodatkiem mielonego indyczego mięsa i kolorowych serów. Tarta jest niezwykle efektowna w wyglądzie i równie zaskakująca w smaku, Spód zapiekanki to nic innego, jak klasyczne kruche ciasto, które bez problemu można wykorzystać również(...)łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 40 ml wody SOS: 200 ml krojonych pomidorów w puszce 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI: 200 g mielonego mięsa indyczego przyprawionego chilli, solą i pieprzem 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 średnia cebula 1 średnia ostra papryczka ser żółty (u nas czerwony - pomidorowy i zielony - bazyliowy

Kuchnia od dwojga
Kotleciki z indyka w sosie curry 206

racjonalny ZDROWY obiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu  2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal  Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka(...)sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa  piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą

Wylizany Rondel
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 203

świetny pomysł na obiad i to nie jeden. Szczególnie jeśli ciężko wcisnąć Wam mięso swoim dzieciom to polecam. Moja Mama zawsze robiła nam takie klopsiki i było to jedno z moich ulubionych dań. Ponieważ mój Maksio ostatnio kręci nosem na większość mięsnych posiłków postanowiłam sama zrobić takie pulpety. To był strzał w dziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego(...)cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona).   Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie

Kuchnia po mojemu
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowo-bazyliowym 152

Szybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu jest właśnie w łodygach, które je łączą i na których rosną, dlatego też nie wyrzucajcie ich po kupnie pomidorów. Dodając taką łodyżkę do gotowania sosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki(...)500g mięsa mielonego z indyka * 2 szklanki ryżu * suszona bazylia * sól i pieprz * 2 łyżki bułki tartej * woda * chili w proszku * malutka łodyga z pomidorów * 2 łyżki siemienia lnianego * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu i suszonej bazylii oraz dodajemy bułkę tartą. Formujemy średniej wielkości

Klasyka Gotowania
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 364

minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien na tym etapie mieć wyrazisty smak - złagodnieje podczas pieczenia, oddając aromaty mięsu i kapuście. Doprowadzać do wrzenia jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszkając.   Na dnie naczynia żaroodpornego, blaszki (itp) ułożyć 1/3 część kapusty, polać sosem i położyć kilka plastrów(...)mięsa. Czynność tę powielić drugi raz i przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu.  Całość szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub przykryć pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny - temperatura 170 stopni.  Podawać samo

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chili con carne 194

wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam suszonej)  słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów) puszka kukurydzy(...)robię to najczęściej w garnku, by mieć mniej zmywania) aż cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, krótko przesmażamy (ok 2 minut). Następnie dodajemy mięso i smażymy, gdy mięso przestanie być surowe dodajemy pomidory i ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy to wszystko pod przykryciem przez ok 20 minut. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę

Cynamonowe szczęście
Zupa brokułowa 190

zupy w wersji fit  wcale nie muszą być nie smaczne. Co więcej, mogą być bardzo sycące. Zupa brokułowa już na stałe zagości w moim menu. Polecam. Składniki: mięso drobiowe na wywar (ja użyłam 2 podudzi z indyka) 2 brokuły (każdy o wadze 50 dag) włoszczyzna 3-4 dymki kukurydza konserwowa 5 szt. ziela angielskiego 3 liście laurowe kurkuma sól(...)pieprz Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki. Płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do zupy. Gotujemy

Pobite gary Barbary
PULPETY Z KASZĄ MANNĄ 149

dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella     SKŁADNIKI Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego, 4 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE  Pulpety:  Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy.  Sos: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie

słodki bratek