mięso - 63110 przepisów (strona:1031/4208)

Domowy hamburger wołowy z frytkami 175

wołowiny 1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon gruby, świeżo mielony pieprz do smaku 3-5 łyżek zimnej wody dodatki: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, cebula, etc. musztarda, ketchup Mięso posiekać ostrym nożem lub zmielić maszynką do mielenia na średniej grubości sitku. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić mięso. Woda doda mięsu soczystości. Uformować 4 kotlety, wielkością dopasowaną do wielkości bułek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 390

zapiekanka powstała na wzór tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno posiekanej kapusty powstały kulki wielkości  dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej(...)Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny. Składniki: ½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1/4 główki  małej kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 2 cebule 1 jajko 40 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 niepełna szklanka wody 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka masła 10 dag sera  podlaskiego

Wanilia i Kardamon
Udka duszone z warzywami 150

Dziś mięso! Kurczak jak kurczak, ale w moim jadłospisie w sumie rzadko pojawia się coś więcej niż piersi. Tak więc dziś duszę ćwiartki kurczakowe! W tym samym sosie może dusić się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera(...)sprawdziłam ile sama dałam) Pół cebuli Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk Łyżeczka oliwy z oliwek Łyżka jogurtu greckiego Z mięsa pozbywamy się skóry (u mnie jedna została ze skórą- bo to dla męża, ta też była bardziej podsmażona) doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnie z oliwą. Smażymy dosłownie chwilkę. Warzywa kroimy, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy

Mamuśka wraca do formy
Schab duszony z papryką 158

łyżki oliwy  z oliwek 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki slodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Sól Wszystkie składniki marynaty łączymy, przekładamy do niej mięso i dokładnie nacieramy. Odstawiamy do lodówki na min. Pół h. Po tym czasie schaby podsmażamy, przekładamy do garnka, wrzucamy warzywa. Do naczynia w ktorym marynowalo się mięso wlewamy wodę (żeby zebrać(...)pozostałość marynaty) następnie zalewamy schaby z warzywami-tak by wszystko było przykryte. Dusimy do miękkości (u mnie trwało to 1h 20min) Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, sos blendujemy-jednak nie na zupelnie gładki sos. Doprawiamy, jeśli to konieczne

Mamuśka wraca do formy
Zupa śmietanowa z kurczakiem i zielonym groszkiem, z delikatną nutą mięty 161

przyznać, że to najszybsze rozwiązanie. Jednak z takiego dobrego rosołu można zrobić znacznie więcej pysznych zup. Ja przygotowałam zupę śmietanową z zielonym groszkiem i nutą mięty. Do tego odrobina mięsa z rosołu i naprawdę mamy pyszny obiad. Gwarantuję, że najecie się nim. Składniki: 1 litr rosołu (lub dowolnego bulionu) ok. 400 ml dobrej kwaśnej śmietany 1 szklanka zielonego groszku (świeży(...)mrożony) 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól i pieprz do smaku gotowane mięso z rosołu Rosół zagotować. Dodać do niego groszek i na minimalnym ogniu gotować 3-5 minut. Można gotować go dłużej, jeśli lubi się bardzo miękki groszek. Śmietanę przełożyć do miseczki lub niewielkiego garnuszka. Zahartować ją, aby nie zważyła się, czyli mieszając wlać stopniowo do niej około półtorej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym 148

Naleśniki z farszem z mielonego mięsa, pomidorów i szpinaku, zapieczone pod sosem beszamelowym i mozzarellą. Bardzo sycący obiad. Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć

Bullio
Cielęcina duszona w pomidorach i tymianku 234

klarowane. Przesmażamy plastry cielęciny. Następnie przekładamy do garnka w którym będziemy dusić cielęcinę i podlewamy bulionem. Na patelni na której smażyliśmy cielęcinę przesmażamy cebulę i dodajemy do cielęciny. Do mięsa również dodajemy pomidory z puszki i gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec mięso wyjmujemy, usuwamy tymianek. Powstały sos miksujemy, ewentualnie doprawiamy i ponownie w sosie umieszczamy

Smaki Ewy
Kotlety z mięsa rosołowego i kaszy jaglanej 146

Kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu – kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej. Inne przepisy na dania z mięsem rosołowym możecie znaleźć tutaj. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej

Bullio
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 233

duszę, a także podpiekam, czy też jadam na surowo. Jednak ulubioną potrawą cukiniową była, jest i zawsze będzie dla mnie pieczona cukinia faszerowana . Tutaj jako farsz posłużył solidny kawałek mięsa mielonego oraz soczysta żółta papryka . Wszystko to okraszone aromatycznymi przyprawami i sosami . Zwłaszcza ostry sos pomidorowy madziarów od FOLWARK z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, rewelacyjnie(...)się w takich nadziewanych cukiniach sprawdza :) Składniki dla 2 osób: 2 młode cukinie - średniej wielkości 250g mięsa mielonego 1 cebula - duża 2-3 ząbki czosnku 1 papryka - u mnie akurat żółta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda 2  łyżki Sosu madziarów od FOLWARK 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu

Grunt to przepis!
Spaghetti bolognese 199

jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku świeża papryczka chili po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej(...)wody w której się gotował. Na patelce rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość

PatiGotuje
Lekki bigos z młodej kapusty 169

przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku. Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą. Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni(...)przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie. Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi

Czerwień i błękit
Karkówka pieczona w ketchupie - idealna na obiad 241

kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej odstawić na 1-2 h do lodówki, by się zamarynowała. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy mięso i smażymy z dwóch stron przez ok. 2 minuty.  Cebulę obraną i umytą kroimy w plastry.  Usmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. I tak układamy(...)końca. W misce mieszamy ketchup z wodą na jednolitą masę. Zalewamy mięso, dajemy 1 łyżkę masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 40 minut. Sałata: Sałatę myjemy dokładnie, rwiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Odcinamy końcówki rzodkiewki, myjemy i kroimy drobno, szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Pokrojoną rzodkiewkę

Gotuj z Mąką
Roladki z mięsa mielonego z kokosową nutą 152

Niektórzy mogą się zastanawiać czy mięso mielone ( wieprzowe )  w ogóle pasuje do mleka kokosowego. Mogę powiedzieć, że pasuje bardzo dobrze. Nadaje delikatności i subtelności daniu. Koniecznie musicie sami wypróbować i ocenić. Składniki: 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso

Smaki Ewy
Przepis #33 Niedzielny obiad - filet z kurczka na warzywach 142

Witajcie, jeśli w niedzielne przedpołudnie szukacie pomysłu na obiad to zapraszam na zdrowe i sycące danie z wykorzystaniem wiosennych warzyw oraz mięsa. Proste a jednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:) Składniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera(...)pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy passatę z przyprawami, mieszamy do momentu zagotowania. Do naczynia żaroodpornego

Health-Fit-Life
Tortille z grillowanym kurczakiem w sosie czosnkowo-musztardowym 178

Grillowane mięso z mnóstwem warzyw i sosem czosnkowo-musztardowym, a to wszystko w tortilli? Jak dla mnie idealne danie obiadowe! Jest pysznie i zdrowo. Koniecznie musicie spróbować ;-) Z podanej ilości składników można zrobić 4 mocno nadziane tortille lub 5-6 z mniejszą ilością nadzienia. SKŁADNIKI 800 g piersi z kurczaka olej rzepakowy sól, pieprz 360 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)sałaty rzymskiej odciąć końcówkę, tak aby zostały nam liście. Jogurt naturalny przelać do miski, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Mięso upiec na grillu lub patelni grillowej. Tortille zwilżyć mokrym pędzelkiem, po czym ułożyć na gorącej patelni i przypiec krótko z obu stron. Każdą tortillę posmarować najpierw sosem, następnie ułożyć liście sałaty

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania