czerwone buraczki, w każdej postaci. Jeden z przepisów na buraki publikowaliśmy np. w poście: Buraczki z bazylią a o wyższości pieczeni nad kotletem schabowym i różnymi innym mięsami też już się rozwodziliśmy. Przejrzyj bloga. Zauważ, że jeśli z talerza usuniesz węglowodany, a w to miejsce wprowadzisz większą porcje buraków to wynik produktów zasadowo- kwasowych jest(...)kotletem. W przyszłości twój organizm sam zapuka do drzwi Twojego umysłu i poprosi o udoskonalenie. Jeśli zaczynasz dietę rozdzielną nie z powodów zdrowotnych, a chcesz schudnąć to popatrz na mięso wieprzowe przez pryzmat hormonów tucznych, które na pewno nie ułatwi ci odchudzania, więc szybko rozejrzyj się w sklepie za alternatywą dla wieprzowiny, zarówno mięsa na obiad jak i w obszarze
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepietruszka duża 1/4 selera 1/2 pora kura (najlepiej wiejska) 2 liście laurowe 4 zierenka ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu czarnego woda 1 cebula sól natka pietruszki Przygotowanie: Mięso dzielimy na kawałki i dokładnie myjemy. Warzywa obieramy i myjemy, cebulkę przyrumieniamy na gazie lub na suchej patelni (jeśli na patelni to kroimy w grube plastry, wtedy łatwiej będzie nam przyrumienić(...)Mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tyle aby dobrze przykryła mięso). Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień (rosół ma się bardzo wolno gotować, delikatnie pyrkać). Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Rosół to doskonała
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepewnej konferencji dziennikarza i podróżnika pamiętam opis obiadu jednego z plemion pustyni, jak Tuaregowie, Beduini lub inni. Mówił: " Dużo warzyw, a na środku odrobina mięsa. Bez ziemniaków, ryżu lub innych węglowodanów. " Od razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują(...)dietę rozdzielną i są zdrowi! " Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 szkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolacja w stylu śródziemnomorskim. Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie. Podałam je z sałatką grecką. Bardzo polecam:) składniki: 3 niewielkie bakłażany łyżka soli nadzienie: 500 g mielonego mięsa 125 g mozzarelli 125 g ziołowego sera kanapkowego cebula 2 żółtka po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej sól(...)szkl oliwy Bakłażana pokroić wzdłuż na ok 7mm paski. W zimnej wodzi rozpuścić sól, włożyć bakłażana, obciążyć tak, by cały był zamoczony, dostawić na ok 30 minut. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i mozzarellę, serek kanapkowy, żółtka i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, następnie wrzucić drobno posiekany czosnek, bazylię
6nieboKoryciński Swojski z czarnuszką Bielec Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze (ja z każdej uzyskałam 4 kotleciki krojąc wzdłuż, a następnie na pół), lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przekładamy do miski. W miseczce łączymy olej z przyprawami. Powstałą w ten sposób marynatą polewamy nasze piersi z kurczaka, mieszamy łyżką lub ręką tak, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Miskę(...)mięsem odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie grillujemy nasze kotlety na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy druga strona kotleta jest już prawie gotowa po wierzchu posypujemy każdy kotlet startym na tarce serem korycińskim (ilość sera zależy od indywidualnych upodobań). Kotlety jeszcze chwilę grillujemy, aby ser zaczął się lekko rozpuszczać. Grillowane piersi z kurczaka z serem
Słodkie okruszkiMoje ulubione zawijańce, dziś z mięsa wieprzowego z przyprawą gyros i dodatkami warzywnymi:) Składniki: 60 dag schabu 6 - 8 pieczarek ½ papryki czerwonej ser żółty wędzony szczypiorek przyprawa gyros sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w plastry, posypać pieprzem i solą do smaku, po czym utłuc. Następnie posypać przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki, paprykę(...)oczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić przez 25 minut na małym ogniu. Tak przygotowany farsz, ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Następnie nadziewać mięso, serem i przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami. Smażyć bardzo powoli na rozgrzanej oliwie z każdej strony na rumiano
Tradycyjna KuchniaNasza dieta obfituje ostatnio w mięso indyka. Przerabiam je na wiele sposobów, jednak naszym ulubionym jest mięso mielone. Daje wiele możliwości i jest naprawdę dobre. Tym razem postanowiłam dać je do sajgonek, które co prawda sam w sobie nie są zbyt dietetyczne, szczególnie smażone w tłuszczu, ale postanowiłam się trochę oszukać i zrobić je lżejsze właśnie dzięki mięsu z indyka
Bernika - moj kulinarny pamietnikchrzan świeży lub ze słoiczka -sól Wołowinę kroimy w grubsze plastry, oczywiście zawsze w poprzek włókien. W głębokim garnku zalewamy zimną wodą, ale tak, żeby tylko przykryła mięso. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości wraz z liściem i zielem angielskim. Przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu gotujemy do miękkości mięsa. U mnie trwało to 3 godziny. Dlatego zalecam taką wołowinę(...)przygotować sobie dzień wcześniej. Jeżeli mamy już mięciutkie mięso, odstawiamy z ognia, wyciągamy warzywa, dodajemy zahartowaną wywarem śmietanę. Doprawiamy chrzanem w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Ja lubię jak sos jest mocno chrzanowy. Solimy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub np. kopytkami. Buraczki ćwikłowe lub na ciepło są znakomitym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się również smakowo
Kulinarne przemysleniapapryki słodkiej, 1/2 – 1 łyżka papryki ostrej, Przyprawy zemleć i wymieszać z solą i papryką. Natrzeć mieszanką przypraw karkówkę i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin. W mięso wbić termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec aż mięso osiągnie temperaturę 72 stopni. Mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby „odpoczęło”. Dobre
królestwo garówskładników które w niej jeszcze się ostały, jakoś pomyślałam właśnie o niej. Okazało się, że mam wszystko co potrzeba na gołąbki, więc tym bardziej na zupę gołąbkową:). Podsmażyłam więc mięso mielone z kiełbaską i cebulką, dorzuciłam posiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się(...)czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu. Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową i pizzową, coś czuję że też będą pyszne. Jeżeli lubisz takie gęste i sycące zupy, z czystym sumieniem mogę polecić zupę gulaszową z wołowiną , jest boska! Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa
karmelowyZawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G KitchenWystarczy odrobina czasu i chęci i mamy zdrowe burgery, i przynajmniej wiemy co jest w środku :). A więc zaczynamy: Składniki na około 5 burgerów: 5 bułek typu graham 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej lub otrębów żytnich 1 cebula (ja dałam szalotkę) świeża bazylia (u mnie około 5 listków drobno posiekanych(...)pomidory liście sałaty musztarda ketchup sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka, odrobina curry Przygotowanie: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, świeżą posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety płaskie. Smażymy po około 1-1,5 minuty z każdej ze stron a następnie wkładamy do piekarnika na jakieś
Gotuj z MąkąPrymat sól pieprz do smaku Wykonanie: Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pierś nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Jeśli natniemy za mało można zrobić więcej nacięć w innych częściach mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę. Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz ser. Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram(...)zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego. Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania. Mój obiad dzisiejszy podałam w najprostszej postaci z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Lecz każdy może mięso skomponować z innymi dodatkami, np kaszą kuskus
Justa próbuje gotowaćzrobić spaghetti na drugi dzień. jeżeli nie macie tyle czasu można zrobić od razu, ale piersi kurze moczone w jogurcie są smaczniejsze. Na patelnię wlać olej i wrzucić mięso z przyprawami i jogurtem. Smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy
Kuchnia PokoleńSmaczna propozycja na kolację :) Rolada z mięsa mielonego, z warzywami i kiełbasą :) Potrzebujemy mięso 0,5 kg, włoszczyznę w paskach 0,5 kg, przyprawy, jajko i kawałek kiełbasy :) Mięso, jajko i przyprawy łączymy razem i wykładamy na folię, rozpłaszczamy dłonią... Potem przykrywamy druga folią i wyrównujemy wałkiem...ściągamy folię. Nakładamy warzywa, coś zielonego i kiełbasę. Zawijamy... Chowamy
chleba naszego