Takie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika, a następnie przez około(...)udek kurczaka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła pęczek natki pietruszki panierka: jajko, mąka, bułka tarta Wykonanie: Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę z miękkim masłem. Z białek ubić pianę. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać
zadanie-gotowaniesmażymy aż się zeszkli. Następnie do tego dodajemy pieczarki. Cały czas całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Pieczarki powinny się delikatnie usmażyć. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa smarujemy delikatnie serkiem topionym. Na to nakładamy wcześniej przygotowany farsz pieczarkowy. Następnie posypujemy chili oraz bazylią. Na samą górę dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesajgonki nie muszą ociekać tłuszczem, aby być smaczne. Wystarczy je po prostu upiec. Fanów wersji tradycyjnej odsyłam natomiast do starszego przepisu tutaj . Składniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku(...)instrukcji na opakowaniu Pokroić na paski kilku cm. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki, a czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cayenne. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać
Fabryka pomysłówczasu goszczą obiady pieczone w piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak właśnie powstała pyszna lekko pikantna tarta z dodatkiem mielonego indyczego mięsa i kolorowych serów. Tarta jest niezwykle efektowna w wyglądzie i równie zaskakująca w smaku, Spód zapiekanki to nic innego, jak klasyczne kruche ciasto, które bez problemu można wykorzystać również(...)łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 40 ml wody SOS: 200 ml krojonych pomidorów w puszce 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI: 200 g mielonego mięsa indyczego przyprawionego chilli, solą i pieprzem 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 średnia cebula 1 średnia ostra papryczka ser żółty (u nas czerwony - pomidorowy i zielony - bazyliowy
Kuchnia od dwojgaracjonalny ZDROWY obiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu 2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka(...)sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą
Wylizany Rondelświetny pomysł na obiad i to nie jeden. Szczególnie jeśli ciężko wcisnąć Wam mięso swoim dzieciom to polecam. Moja Mama zawsze robiła nam takie klopsiki i było to jedno z moich ulubionych dań. Ponieważ mój Maksio ostatnio kręci nosem na większość mięsnych posiłków postanowiłam sama zrobić takie pulpety. To był strzał w dziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego(...)cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie
Kuchnia po mojemuSzybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu jest właśnie w łodygach, które je łączą i na których rosną, dlatego też nie wyrzucajcie ich po kupnie pomidorów. Dodając taką łodyżkę do gotowania sosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki(...)500g mięsa mielonego z indyka * 2 szklanki ryżu * suszona bazylia * sól i pieprz * 2 łyżki bułki tartej * woda * chili w proszku * malutka łodyga z pomidorów * 2 łyżki siemienia lnianego * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu i suszonej bazylii oraz dodajemy bułkę tartą. Formujemy średniej wielkości
Klasyka Gotowaniaminut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien na tym etapie mieć wyrazisty smak - złagodnieje podczas pieczenia, oddając aromaty mięsu i kapuście. Doprowadzać do wrzenia jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszkając. Na dnie naczynia żaroodpornego, blaszki (itp) ułożyć 1/3 część kapusty, polać sosem i położyć kilka plastrów(...)mięsa. Czynność tę powielić drugi raz i przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu. Całość szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub przykryć pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny - temperatura 170 stopni. Podawać samo
Poezja Smaków - blog kulinarnywychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam suszonej) słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów) puszka kukurydzy(...)robię to najczęściej w garnku, by mieć mniej zmywania) aż cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, krótko przesmażamy (ok 2 minut). Następnie dodajemy mięso i smażymy, gdy mięso przestanie być surowe dodajemy pomidory i ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy to wszystko pod przykryciem przez ok 20 minut. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę
Cynamonowe szczęściezupy w wersji fit wcale nie muszą być nie smaczne. Co więcej, mogą być bardzo sycące. Zupa brokułowa już na stałe zagości w moim menu. Polecam. Składniki: mięso drobiowe na wywar (ja użyłam 2 podudzi z indyka) 2 brokuły (każdy o wadze 50 dag) włoszczyzna 3-4 dymki kukurydza konserwowa 5 szt. ziela angielskiego 3 liście laurowe kurkuma sól(...)pieprz Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki. Płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do zupy. Gotujemy
Pobite gary Barbarydodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella SKŁADNIKI Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego, 4 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy. Sos: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie
słodki bratekduża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek tymianek sól pieprz Przygotowanie Na patelni przesmażyłem drobno pokrojony boczek, dodałem drobno posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i mięsem(...)solą i pieprzem. Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz. Podałem z sosem grzybowym
R'n'G Kitchenprzygotowania tradycyjnych schabowych, ale smak jest zupełnie inny. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie Tesco . Kotlety schabowe z cebulą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, tłuczek do mięsa, widelec, patelnię, płaski talerz, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 4 kotlety schabowe, 2-3 cebule (ilość cebuli zależy od jej wielkości, w razie potrzeby zawsze można pokroić na plasterki dodatkowe cebule(...)smalec do smażenia. Cebule obierz z łupinek i pokrój w cienki plasterki. Kotlety schabowe umyj, osusz i rozbij. Oprósz je z każdej strony solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa obłóż z obu stron plasterkami cebuli, dociskając ją dobrze do mięsa. Tak przygotowane kotlety wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie sparz jajko / jajka. Wbij je do miski
blog.moje-pasje.infołyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem i łyżką sosu sojowego. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek na małe kawałeczki, marchew w słupki, pieczarki w plastry a paprykę w paseczki(...)garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojone mięso i podsmażamy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Do kurczaka dodajemy, cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz paprykę, wszystko razem łączymy i dusimy około 5 minut. Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym i gotujemy jeszcze około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy
Smakowite Daniapełna łyżka musztardy bezglutenowej 1 cała główka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie) świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki oleju Obieramy czosnek i kroimy bądź miażdżymy. Mięso myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy tak, aby powstały małe kieszonki, do których wkładamy po ząbku czosnku W misce mieszamy olej z musztardą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem Mięso oprószmy solą(...)najmniej godzinę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki
Kuchcik gotuje