mięso - 63110 przepisów (strona:1047/4208)

DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 202

ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3; łososia – to jedna z najtłustszy ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz(...)m.in. witaminę A, D, E i B, jod i potas; karpia – przede wszystkim królewskiego. Ma różowe pyszne mięso i niewiele łusek; jesiotra – bogactwo potasu i fosforu. Dodatkowo, jeśli sami nie łowicie (ja łowiłam, ale dawno temu i bardziej hobbistycznie) należy wybierać ryby ze sprawdzonego dobrego sklepu. Najlepsze są ryby świeże (jak najkrótszy czas po złowieniu) i nie polecam

Słodkie okruszki
LASAGNE NA MACY 246

10dag .ostrego sera żółtego 5 łyżek keczupu 2 łyżki oleju cebula sol pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę siekamy w drobną kostkę i wraz z mielonym mięsem wkładamy na rozgrzany tłuszcz.Lekko podsmażamy,po czym mieszamy z 3 łyżkami keczupu i przyprawiamy do smaku.Prostokątną formę żaroodporną wykładamy folią aluminiową i na jej dnie układamy warstwę macy ( ja zrobiłam pojedynczą porcję) zamiast macy możemy(...)użyć 2 op.krakersów z cebulą.Na macę nakładamy połowę farszu z mielonego mięsa,na nie połowę sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach.Przykrywamy następną warstwą macy,mięsa mielonego i sera,znów przykrywamy macą.Polewamy po wierzchu resztą keczupu i posypujemy reszta sera żółtego.Pieczemy w piekarniku 160st.aż ser się rozpuści.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczeń drobiowa 191

chleba - 100-150ml mleka - cebula - 2 ząbki czosnku - 20dag żółtego sera - 1 czerwona papryka - 3 ogórki konserwowe - przyprawy - sól, papryka słodka i ostra, natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Mięso z ćwiartek obieramy, chleb moczymy w mleku. 2. Mięso mielimy razem z odciśniętym chlebem, cebulą i czosnkiem. 3. Paprykę, ogórki i ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa

Od łyżki do widelca
szybkowar-pyszne gołąbki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim... 191

Składniki: kapusta biała 1 główka, ryż 300 gram, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 200 ml, czosnek niedźwiedzi  4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi(...)pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym 471

Obiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki(...)płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez

VioletoweKucharzenie
Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym. 270

Taki kurczak w szynce z sosem grzybowym to naprawdę dobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości otulonego nią mięsa, a jest to kluczowa sprawa kiedy bierzemy się za piersi (drobiowe oczywiście!). Na dodatek szynka świetnie zamyka nadzienie wewnątrz kawałka mięsa. To nie koniec - aromat, który pozostaje na patelni po smażeniu(...)mięsa stanowi doskonałą bazę do stworzenia świetnego sosu pieczarkowego. Jeśli zaś ten sos wzbogacimy jeszcze szlachetnym dodatkiem prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim  i złożonym smaku. Po prostu niebo w gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego

zadanie-gotowanie
Kurczak z makaronem ryżowym 119

warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy. Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję krócej, bo dodaję do mięsa i chwilę jeszcze z mięsem duszę), przelewamy makaron zimną wodą i dodajemy do mięsa. Szybkie, pyszne, lekkie. Po prostu mniam.   Artykuł Kurczak z makaronem ryżowym pochodzi z serwisu Moja

MojaQchnia.pl
Golonki indycze pieczone 184

czosnku -łyżka musztardy francuskiej -łyżka domowej jarzynki w soli  lub suszonej mieszanki warzywnej -kilka ziaren pieprzu Marynatę przygotowujemy w głębokim garnku lub misce. Do marynaty wkładamy opłukane dokładnie mięso, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy z marynaty. Każdą sztukę  mięsa nacieramy obficie musztardą francuską i posypujemy słodką papryką.  Wyciągamy(...)marynaty dwa ziela angielskie, dwa liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule  i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz z przygotowanymi ziemniakami wg. przepisu: ziemniaczki pieczone W zależności od rodzaju piekarnika pieczemy w 200 stopniach od 1-1,5 godziny. Podajemy z mieszanką sałat z sosem jogurtowym, wg. przepisu:  sałata do obiadu

Kulinarne przemyslenia
Leczo z cukinii 143

danie można podawać w wersji wegetariańskiej, trzeba ominąć tylko mięso. Danie jest pyszne. Można je jeść z ryżem, makaronem lub bułeczką. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć cebulę i ząbki czosnku. Tylko muszą się lekko zarumienić. Mięso pokroić w słupki i dodać do garnka. Marchewki obrać pokroić w kostkę, cukinię umyć i pokroić w półplasterki, pora i seler naciowy pokroić(...)doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać listki laurowe, zioła prowansalskie, nasiona kozieradki, posiekane drobno pomidorki suszone. Wlać wodę i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Nadmiar płynu musi wyparować. Konsystencja może być różna, jeśli chcecie zjeść do ryżu lub makaronu to powinno być więcej płynu. Natomiast gęstsze jeśli chcecie jeść do bułeczek. To jest pyszne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Klasyczna pomidorowa 157

domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Warzywa oczyszczamy, płuczemy i wkładamy wraz z mięsem do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia  i na wolnym ogniu gotujemy  godzinę.  Następnie wyciągamy   z wywaru warzywa(...)mięso.           Wlewamy przecier lub zmiksowane  pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem,  solą oraz pieprzem.  Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo

Kulinarne przemyslenia
Curry Cocos Laksa z kurczakiem z mleczkiem kokosowym - Zupa azjatycka 305

bazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki ryb. Czasem dodaje się też mięso z kurczaka. Zawsze z dodatkiem kolendry i pasty z chili typu sambal. SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany(...)starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki 1 cytryna pokrojona w ząbki Wykonanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kassler duszony z jarmużem i sokiem z pomarańczy. Jak polubić jarmuż? 176

Dzisiejszy duszony z sokiem pomarańczowym zrobi furorę, zapewniam. Słodko- kwaśna pomarańcza idealnie harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian. Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie.  Polecam! Jak przygotować smaczny jarmuż? Jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Wyciąć grube(...)miodu sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: cebulę  i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu ułożyć mięso, podlać bulionem i sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (około 300 ml). Dusić 25-30 minut w międzyczasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić dowolnie i obsmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z kurczakiem, papryką i pieczarkami 147

zielona) 2 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżeczka soli Sos: 350 g jogurtu grecki 125 g sera mozzarella 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oliwy przez 10 minut. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, dodać(...)mięsa i smażyć pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą. Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i wszystkie składniki na sos, zaczynając od dokładnego roztrzepania jajek i wymieszania ich z jogurtem do jednolitej konsystencji. Sos wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Karkówka w ketchupie z pieczarkami 324

było nadrobić zaległości... Gorąco polecam ten przepis.  Tak przyrządzona karkówka bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 kg karkówki ok.700 g pieczarek 300 g ketchupu pikantnego ulubiona przyprawa do mięsa np. Delicat 2 papryki Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy np. Delicatem. Następnie karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na zakładkę). Pieczarki kroimy na 4 części, zaś paprykę(...)warzywa zmiękną odlewamy od nich wodę i dodajemy ketchup. smażymy jeszcze 2 min. i wykładamy na karkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa itd. do wykończenia składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Karnawał 2017 - dania mięsne: Szynka wieprzowa "po chińsku" 170

marchewkę, 1 małą pietruszkę, kilka krążków ananasa z puszki, mały kawałek świeżego imbiru, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, małą puszkę mleczka kokosowego, sól, pieprz, olej do smażenia. Mięso umyj i osusz. Usuń z niego nadmiar tłuszczu oraz ewentualne ścięgna. Następnie pokrój szynkę w dość cienkie paski. Oprósz je solą i pieprzem i odstaw na chwilę do lodówki. Marchew(...)łupinek i pokrój w piórka. Ananasa pokrój w paski. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój. Na patelni rozgrzej niezbyt dużą ilość oleju. Obsmaż na nim mięso. Gdy ze wszystkich stron nabierze ładnego złotobrązowego koloru, na patelnię przełóż warzywa. Całość smaż chwilę mieszając. Następnie do mięsa w warzywami dodaj ananasa i pastę curry (czerwona pasta curry jest

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania