mięso - 63110 przepisów (strona:1049/4208)

Domaradzki pasztet z królika – kuchnia podkarpacka 193

Ziemi Brzozowskiej, z Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję, ale sprawiają też(...)zalewamy wodą i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. W połowie gotowania solimy, a pod koniec dodajemy słoninę w kawałku i gotujemy jeszcze około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie zdejmujemy z ognia, wyciągamy razem ze słoniną, warzywami i grzybami z wywaru i zostawiamy do ostygnięcia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy i zalewamy ½ szklanki gorącego wywaru. Dusimy

Trzeci talerz
MAKARON Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 156

SKŁADNIKI: 200 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka bazyli Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam(...)olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano.  Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa.  Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron.  Całość mieszam.  Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
PENNE ALLA BOLOGNESE 138

SKŁADNIKI: 250 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wołowego 1 0 dag sera żółtego w plastrach 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki czerwonej ostrej 1 /2 łyżeczki chilli 2 łyżki suszonj bazyli 1 łyżeczka suszonej peperoni PRZYGOTOWANIE:  Makaron(...)gpyuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone. Dodaję przyprawy i smażę na rumiano.  Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje.  Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski a następnie

Gotowanie Patki
STEK Z KARCZKU Z CIECIERZYCĄ I GRZYBAMI 125

PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy o osuszamy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy z każdej strony. W miseczce mieszamy składniki marynaty, kiedy dobrze się połączą nacieramy nią plastry mięsa z każdej strony. Karczek odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Przekładamy do garnka i podpiekamy na maśle, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Po około(...)mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Można go upiec na patelni grillowej lun na grillu. Po kilku minutach, kiedy już  mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy aby odpoczęło.  Na talerz nakładamy porcję sosu z ciecierzycą, kładziemy stek z karczku, porcje sałaty i dekorujemy pieczona marchewką. Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Skrzydełka w sosie barbecue 412

przed sezonem grillowym. Dajemy pełną gwarancję, że nasze skrzydełka w sosie barbecue zachwycą i Was i Waszych gości. Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka (mogą być także inne mięsa np. żeberka) sól, pieprz, papryka słodka (po 1 łyżce) 2 łyżki oliwy 1 łyżka czosnku granulowanego 230-250 ml sosu barbecue z naszego przepisu tutaj natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka natrzeć(...)oliwą. Posypać solą, pieprzem, papryką i czosnkiem – przyprawami dobrze natrzeć kawałki mięsa. Skrzydełka ułożyć najlepiej na ruszcie, ale można także ewentualnie użyć naczynia żaroodpornego – jednak na ruszcie ładnie się przypieką i wytopią, co da chrupiącą skórkę. Grillować lub włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około godzinę. Mięso powinno być ładnie zrumienione i miękkie. Wyjąć z piekarnika

Pociąg Do Kuchni
Tarta z kurczakiem i buraczanym makaronem 211

Tarta z mięsem i warzywami to dobry pomysł na uniwersalne, prawie jednogarnkowe danie obiadowe. W przypadku tarty wystarczy tylko tortownica i patelnia do obsmażenia mięsa. Ciasto na spód, zamarynowanie mięsa to czynności, które można wykonać kilka godzin a nawet dzień wcześniej. Potem, po powrocie z pracy, wymieszajcie tylko składniki farszu i do pieca! Za mniej więcej godzinę wyciągacie z pieca

Smaczna Pyza
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 111

Można je przygotować w najlepszym przypadku rano i wstawić niezabezpieczone do lodówki. Tatar po prostu i śmierdział, i smakował mówiąc kolokwialnie „lodówką”. Szkoda, bo tuńczyk to naprawdę dobre mięso i żal je podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony(...)kubki smakowe, choć znów przewinął się posmaczek „lodówki”. Pieczona przepiórka z chili / Kiszona kalarepa / Zabaione jabłkowe / Pieczony por – po kolei. Przepiórka – z chili tylko w nazwie. Niedoprawiona, choć kruchość mięsa w porządku. Smutna skórka na przepiórczej piersi nie była zbyt apetyczna, choć trzeba przyznać, że smak mięsa ładnie komponował się z jabłkowym zabaione. Pieczony por – uwielbiam pory w każdej postaci

Kate's Kitchen
Zupa z kapusty włoskiej i wieprzowiny 98

Pożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w 2 cm kostkę. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę. Por kroimy w piórka. Pomidor obieramy, kroimy na cząstki. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w szóstkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa, całość zasmażamy przez kilka minut. Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień

R'n'G Kitchen
Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 119

przygotowania 4 porcji potrzebujemy: - 4 placki tortilli - podwójną pierś z kurczaka - 1 sałatę lodową - 1 pomidora - 4 rzodkiewki - 1 czerwoną paprykę - mieszankę nasion sałatkowych Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 4 łyżki  sosu sojowego - 4 łyżki oleju - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 1. Mięso(...)kroimy pozostałe warzywa. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 5-10 min od czasu do czasu mieszając. 5. Na tortilli układamy warzywa, usmażone mięso, całość posypujemy mieszanką nasion i podajemy z sosem  czosnkowym , tysiąca wysp lub kupnym, słodko-ostrym sosem chili. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na wrapy z  kurczakiem curry lub łososiem

Bez Cebuli
Zapiekanka gołąbkowa 225

Gołąbki w formie zapiekanki? czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso mielone, ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka(...)które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba). Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem. Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać

Monia miesza i gotuje
bułki "gyros" 162

Bułki często goszczą na naszym stole ale takich jeszcze nie było... Gyros domowy możemy przygotować po domowemu... po przygotowaniach schabu na wędlinę zostały ładne ścinki :) ... Gdy mamy mięso, to przygotowujemy przyprawy lub korzystamy z gotowej... ja zrobiłem zestaw przypraw do gyrosu, który mam w szczelnym pudełku do następnego użycia... ...1 czubata łyżka papryki, do tego dodałem po 1 łyżeczce(...)pieprzu, oregano, tymianku, bazylii, czosnku i po pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu. Moim zdaniem to dobra przyprawa. Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni. Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros. Potem smarujemy

chleba naszego
Roladki po wysocku – kuchnia podkarpacka 184

Roladki po wysocku - kuchnia podkarpacka Dzisiaj zapraszam na roladki wołowe, ale nietypowe, bo przygotowane z mięsa mielonego i faszerowane suszonymi grzybami. Smak grzybów podkreślony jest przez grzybowy wywar, w którym roladki są duszone. Polecam, bo wołowina i suszone grzyby to wyjątkowo zgrany duet. Roladki po wysocku to podkarpacki przepis z gminy Strzyżów (Wysoka Strzyżowska Górna). Składniki na 6 dużych sztuk(...)Mięso: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 2 jajka kilka łyżek zmielonej bułki tłuszcz do smażenia sól, pieprz Grzyby suszone: wg zasobności spiżarni ( 30 g wystarczy) Roladki po wysocku - kuchnia podkarpacka Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy i zachowujemy wywar. Ugotowane drobno siekamy, podsmażamy z cebulką

Trzeci talerz
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 214

Szybkie i pyszne danie- ideał. Przygotowujemy produkty, pakujemy wszystko do naczynia i zapiekamy. Takie gotowanie na co dzień lubię najbardziej. Ciekawy pomysł na ryż oraz na podanie białego mięsa, które w tej wersji na pewno nie będzie przesuszone. Proste składniki, proste przygotowanie, więc nie ma co dłużej rozprawiać, tylko zabieramy się za gotowanie! Przygotujcie: 200 g brązowego ryżu cukinię(...)łyżkę koncentratu pomidorowego dwie łyżki masła przyprawy: sól, płatki chili, suszone sproszkowane pomidory, bazylię, czosnek świeżą bazylię i lubczyk (ale oprócz bazylii może być właściwie każde ulubione zioło) olej Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy podlewając odrobiną oleju- odstawiamy na przynajmniej godzinę. Mieszanka, której użyłam to: łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki płatków chili, łyżeczka bazylii, pół łyżeczki czosnku, łyżeczka sproszkowanych pomidorów. Podgrzewamy

Pichceniomania
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 147

dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa na bazie mięsa jest zawsze wykonywana z dodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia, że jest lekko kwaśna w smaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie(...)podsmażenia (może być olej kokosowy) Wykonanie: W garnku zagotować wodę, włożyć na wrzątek karkówkę w całości, dołożyć przyprawy. Zebrać powstałą pianę i gotować przez około godzinę, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, włożyć znów do wywaru. Do garnka dodać starte na grubych oczkach: marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Curry z kurczaka 214

potrawy na specjalną okazję. 3 filety z kurczaka 400ml mleka kokosowego Curry Papryka Śmietanka Ryż Sezam Sól Pieprz Cukier Podane proporcje wystarczą na obiad dla 4-5 osób. Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paski i razem z mięsem podsmażamy na głębokiej patelni. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy dwie

MarcinChef