mięso - 63110 przepisów (strona:1050/4208)

Prosty kurczak pieczony w keczupie z sezamem. 142

części, takie szybciej nam się usmażą, a później dopieką niż takie duże kawały mięcha. Ja jeszcze odcinam od pałki ten kawałek kości ze skórą. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, obsmażamy mięso aż będzie  ładne rumiane. Ten zabieg pozwoli nam pozbyć się z mięsa sporo tłuszczu. Sami zobaczycie ile tłuszczu przybędzie na patelni. Keczup używamy jaki wolimy, ja wolę pikantny(...)takiego używam. Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor,   a więc łatwo potrawę przypalić.  Mięsko jest soczyste, lekko cytrynowe

Dieta moja pasja
Pierś kurczaka nadziewana dzikim ryżem z orzechami. 193

łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio  Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią. Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon. W obu kawałkach robimy z boku nacięcie, tworząc tzw kieszonkę do której to właśnie nałożymy nadzienia. Zimne orzechy siekamy nożem na drobno, aby były wyczuwalne(...)nadzienia. Przestudzony ryż wkładamy do miski, dodajemy orzechy,  przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku. Nadzienie powinno być dość pikantne, ponieważ część smaku przejmie mięso i wszystko się ładnie zrównoważy. Na koniec dodajemy białko które zadziało jako spoiwo i możemy napełniać. Napełniamy kieszonki, ale nie zbyt mocno aby nam później nie popękały. Spinamy wykałaczkami, nacieramy

Dieta moja pasja
Kurczak pieczony z cytryną. 133

Marynata: cytryna łyżeczka miodu płaska łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka soli łyżka suszonego rozmarynu kilka plasterków słoniny Kurczaka po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu osuszamy papierowym ręcznikiem. Mokre mięso nie chłonie tak jakbyśmy chcieli marynaty. Z cytryny ocieramy tak około 3/4 skórki. W niewielkim naczyniu mieszamy składniki na marynatę razem ze skórką. Rozmaryn należy rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić(...)końca aby nam się owoc nie rozpadł. Wkładamy do środka kurczaka nienaciętą stroną na zewnątrz. Pakujemy w jakiś woreczek i wstawiamy do lodówki na noc. Aby mięsa nie ,, szokować" należy je wyjąć z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem i trzymać w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem układamy paski słoniny ( można użyć boczku), ja dałam co  miałam. Zapobiegnie ona wysychaniu

Dieta moja pasja
Tortilla zapiekana podwójnie czyli poniedziałkowy recykling. 153

Dziś poniedziałek, a więc dzień resztkowy. Jak wiecie, można zrobić przeróżne fajne i smaczne rzeczy wykorzystując resztki z poprzedniego obiadu. Ja dziś chcę pokazać jak mięsem z rosołu nafaszerować tortille, dodać trochę papryki i tym sposobem stworzyć smaczny, wypasiony posiłek. 2 tortille mięso z rosołu papryka mała cebula 3 łyżki tartego sera kiszony ogórek łyżka oleju sól i pieprz(...)kroimy w paski, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju aż będą al dente. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do takich warzyw dodajemy ugotowane i poszarpane mięso. Rozkładamy tortillę, posypujemy połową sera, a ser dajemy zawartość patelni, posypujemy pozostałym serem. Ser działa tu jak spoiwo, wiąże nadzienie ze sobą i przykleja je do tortilli. Przykrywamy drugim plackiem

Dieta moja pasja
Pasztet z grzybami 190

ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka

Kolorowa kuchnia Elki
Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem) 242

SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła klarowanego ok. 300 g pieczarek 1 dużą cebula 2,5 - 3 szklanki wody sól, pieprz zielona pietruszka ewentualnie: gotowane mięso z kurczaka rzodkiewki pomidory Kaszę przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na sitku. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę, a po chwili pieczarki i chwilę dusimy(...)resztę wody. Pamiętajcie jednocześnie, że kaszotto nie powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu.  Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest konieczne.  Gotowe kaszotto podajemy bezpośrednio

Czary - gary w kuchni
Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa 315

celu przygotowania salsy, wymieszaj pomidory oliwki i bazylię w dużej misce, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania kurczaka. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbij piersi na grubość około centymetra. Oprósz mięso mąką, następnie zanurz w jajku i obtocz dokładnie w bułce tartej. W dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, włóż kurczaka i smaż

karmelowy
HAMBURGER Z PESTO, MOZZARELLĄ I SOSEM BBQ 246

Trochę inna wersja hamburgera. Podobny jadłam na lotnisku w Dusseldorf. Tak mi posmakował, że postanowiłam zrobić domową wersję Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków. SKŁADNIKI : bułki – 4 sztuki mięso mielone wołowe – 30 dkg mozzarella – 1 sztuka pesto z bazyli – 4 łyżki sos barbecue – 4 łyżki suszone pomidorki – 8 sztuk sałata – 4 liście papryka słodka mielona – 1 łyżeczka przyprawa(...)mielonego – 1 łyżeczka sól i pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Mięso mielone dać do miski, wymieszać z przyprawami. Uformować 4 plaskie kotlety. Usmażyć na patelni. Najlepiej zrobić średnio wypieczone, żeby mięo było soczyste w środku. Bułki przekroić na pół i podgrzać przez chwilę w piekarniku. Mozzarellę pokroić na 4 plasterki. Wyciągnąć bułki z piekarnika. Dół wysmarować pesto, dać liść sałaty

kuchniabellissima.wordpress.com
Kotlety mielone 179

Kotlety mielone ciut inaczej niż zawsze..między innymi dlatego, że z przyprawą gyros i z kaszą manną. 50 dag mięsa mielonego 1 cebulka 1-2 łyżeczki ostrej musztardy  2 jajka 1-2 łyżki kaszy manny przyprawa do gyrosa Knorr sól Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulkę i resztę składników.Wszystko razem dokładnie wymieszać.Formować kotleciki i smażyć

Moje domowe kucharzenie
Kruche paszteciki 181

Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić

W garach u Gosi
TORTILLA Z PULLED PORK 133

Kolejną szybką alternatywą na drugie śniadanie do pracy jest Tortilla tym razem z mięsem Pulled Pork.  SKŁADNIKI: 1 Tortillę ja dałam zbożową z ziołami 2 Łyżki Mięsa Pulled Pork Garść jarmużu 1 plaster sera żółtego PRZYGOTOWANIE:  Tortillę ja dałam z pysznym mięsem pulled pork z jarmużem oraz serem żółtym. Tortillę zawijam i wkładam do torby papierowej lb zawijam

Gotowanie Patki
"Polski przewodnik Paleo teoria, praktyka, przepisy". Iwona Wierzbicka, Katarzyna Kraus - Wysocka - recenzja 214

jedli nasi przodkowie, czego nie jedli, ogólnie jak żyli. Jakie są zasady stosowania tej diety, jakie błędy najczęściej popełniamy podczas stosowania diety, dowiemy się również wszystkiego na temat mięsa. Jakie oleje powinniśmy stosować, a czemu innych nie, co się dzieje jak obtoczymy mięso panierką i usmażymy je i dlaczego powinniśmy takiej metody unikać.  W części pierwszej znajdziemy również listę(...)mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż z jabłkami i idealną na teraz dynię z pomidorami :-) dania mięsne - ten rozdział zawiera najwięcej przepisów, ponieważ mięso i podroby to nieodzowne elementy diety paleo. Tutaj jest i rybka, halibut w pomidorach, galaretka mięsna i gulasz z baraniny, oraz wiele innych przysmaków. dla trenujących - znajdziemy tutaj słodkie propozycje

kruche babeczki
Baked Beans – pieczona fasolka 300

dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie, z mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę z puszki – ok, może(...)gotujemy razem na małym ogniu przez półtorej godziny, pod lekko uchylonym przykryciem. Fasolkę i kości odcedzamy – ale zostawiamy wodę z gotowania ! Gdy kość lekko przestygnie ogołacamy ją widelcem z mięsa i dodajemy je do fasolki. Cebulę drobno kroimy, wędzonkę (kiełbasę, boczek) także. Na kilku łyżkach oleju najpierw rumienimy lekko cebulkę – odsączamy z tłuszczu i dodajemy do fasolki, następnie rumienimy kiełbasę

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 179

Zostało mi mięso gotowane od rosołu i tu nasuwało się pytanie... jak wykorzystać kurczaka? Więc weszłam do kuchni, pokroiłam mięso na mniejsze kawałki, wrzuciłam do miski, dodałam do niej przeróżne dodatki jakie tylko miałam pod ręką i tak powstała pyszna, sycąca sałatka. Polecam :) Składniki: * 6 pałek gotowanych z kurczaka * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszku groszku konserwowego * pół puszki(...)czerwonej fasoli w puszce * pół czerwonej papryki * 5-6 ogórków curry * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka musztardy sarepskiej * 1 łyżka majonezu Wykonanie: Mięso z kurczaka oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w misce. Kukurydzę, groszek i fasole odcedzić z nadmiaru wody, dodać do kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę

Zrób to smacznie
Potrawka z kurczaka 203

warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny(...)otarta skórka śmietana natka pietruszki sól Wykonanie: umytego kurczka ugotować wraz z jarzynami i solą wyjąć mięso, odzielić od kości, pokroić na kawałki. Wywar można lekko odparować z masła i mąki z dodatkiem skórki z cytryny sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odcedzonym rosołem do pożądanej konsystencji i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!