kurczaka jak z KFC. Dużo przepisów wypróbowałam zanim udało mi się dotrzeć do jednego, rewelacyjnego i mega pysznego przepisu. Kawałki kurczaka maczamy w cieście a później obtaczamy w mące. Mięso pieczemy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i uzyskujemy w ten sposób stripsy z kurczak. Podałam je z pysznym sosem curry. Polecam przepis(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski, doprawiamy je solą, paprykami i mieszamy. Do miski wlewamy mleko, jajka i sok z cytryny, wsypujemy przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę do panierowania. Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące
Kulinarne Fantazje Mariolimoje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny) nadzienie: ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe(...)sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju ponadto: ok 1 l rosołu Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso drobno pokroić, wymieszać z cebulką, doprawić do smaku. Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić
6niebosię do garnka. Dorzucamy do niego iście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2,5 litra wody, stawiamy na gaz i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Dobrą, nie bardzo tłustą kiełbasę kroimy na cienkie półplasterki. Jarzyny – marchew, pietruszkę i seler – kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę grubo siekamy, czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę(...)garnka cząber i majeranek, które zniwelują rozdymające działanie grochu już podczas jego gotowania. Gotujemy dalej, do czasu jak groch zacznie się rozpadać. Wyjmujemy z zupy kości, ogołacamy je z mięsa. Kości wyrzucamy, ugotowane mięso wędzone dodajemy do zupy. Na patelni, na 2 łyżkach oleju, rumienimy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wrzucamy ją do zupy. Dalej na patelni szybko szklimy na kolejnych
Karo in the Kitchenolejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej 4-5 mm. Wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej przy włączonym termoobiegu. W międzyczasie oczyszczamy mięso i rozbijamy jak na kotlety schabowe, leciutko solimy i pieprzymy. Suszone pomidory moczymy w ciepłej wodzie jakieś 15 minut i kroimy. Jeśli korzystacie z pomidorów z oleju pomińcie namaczanie, natomiast(...)się rozejdzie. Gdy serowe ciasto jest już gotowe, ładnie zrumieniona, wyciągamy je z piekarnika, a gdy jest jeszcze ciepłe odwracamy i ściągamy papier na którym się piekło. Układamy mięso, posypujemy pokrojonymi pomidorami. Układamy plastry boczku, a następnie wykładamy szpinak i posypujemy resztą parmezanu. To wszystko zróbcie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, potem będzie ciężej je zwinąć. Wykładając składniki zostawcie
Pichceniomaniaszkl bulionu 40 g masła 1 łyżka koperku (opcjonalnie) Przygotowanie: roladki: Filet z kurczaka mielimy z pomidorami suszonymi (muszą być dobrej jakości żeby uniknąć "rdzawego" posmaku) Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy. Mięso z udek kurczaka (bez kości!) rozkładamy na kawałku folii spożywczej, nakładamy porcję mięsa mielonego i zawijamy w roladkę
Bon appetit mon amiełyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje mięsa. Kurczaka z każdej strony smarujemy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Por kroimy w prążki. Śmietanę mieszamy(...)musztardą. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno 1/2 pora, mięso, 1/2 pora. Wszystko zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1 h plus marynowanie Koszt przygotowania
Pobite gary BarbarySkładniki : 4 średnie cukinie opakowanie mozzarelli w kulkach 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona papryka 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić mięso. W tym czasie obrać umytą marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę seler i paprykę. Dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odparować większość
Czerwień i błękitpapryki czerwona i żółta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki tymianek, pieprz, sól, papryka do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie szklimy(...)cebule i czosnek. Dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę. Dusimy przez 10 minut. Później pokrojone pomidory razem z sosem dodajemy do mięsa. Dusimy przez kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i natką pietruszki do smaku. Ilość według upodobań. Podajemy z ryżem
Życie zaczyna się w kuchnibabci?! A może sami robicie? Zdradźcie proszę swoje wspomnienia;) Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem. Składniki: 1 kg słoniny 1/2 kg mięsa z łopatki (może być więcej) 3 cebule 3 ząbki czosnku 3 jabłka pieprz do smaku sól do smaku Przygotowanie: Słoninę oraz łopatkę mielimy w maszynce do mięsa. Słoninę wkładamy(...)garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowych skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione. Dodajemy surowe mięso, dalej smażymy razem. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko również obieramy ze skóry i kroimy ale w grubą kostkę. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodajemy cebulę, czosnek i jabłko. Smażymy, kilka minut
Życie zaczyna się w kuchniszpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego pieprzu, lubczyk świeży (kilka gałązek) lub suszony (1-2 łyżeczki), natkę pietruszki, sól. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Usuń z niego ewentualne pozostałości krwi i zbędny tłuszcz (pamiętaj jednak, że to dzięki rosół zawdzięcza swój smak). Mięso przełóż do garnka. Marchew i pietruszkę(...)umyj i pokrój na 3-cm kawałki – grubsze dodatkowo przekrój wzdłóż na pół lub na cztery części. Pora natnij wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Warzywa dołóż do mięsa w garnku. Całość zalej taką ilością wody, aby składniki były tylko dobrze przykryte. Świeży lubczyk dokładnie umyj i dołóż do garnka, suszony po prostu wsyp. Do rosołu dodaj też pieprz
blog.moje-pasje.infookoło 600 ml bulionu, płaska łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki śmietany. Przygotowanie: Cebulę białą siek am, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty(...)kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut. Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniałyżki masła, 2 łyżki oliwy, tymianek, papryka ostra, kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie), opakowanie mozzarelli, 3 płaskie łyżeczki śmietany, 450 g mrożonego szpin aku. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do mięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam z oliwą, rozmarynem i pieprzem. Polędwicę kroję pod ukosem na plastry około 1,5 cm. Lekko ugniatam dłonią. Każdy solą z obydwu stron(...)szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera. Na drugiej patelni roztapiam łyżkę masła, dolewam oliwę z marynaty, dobrze rozgrzewam. Układam kawałki mięsa. Smażę minutę, przewracam na drugą stronę, smażę kolejną minutę. Czynność jeszcze raz powtarzam. Zdejmuję mięso (wcześniej sprawdźcie, czy jest soczyste i różowe w środku - czas smażenia zależy od grubości), przykrywam
JejKuchniamarchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki(...)marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję
JejKuchniapomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw. Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce. Mięso przekładam do folii aluminiowej(...)wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek
JejKuchnia