niezwykle smaczne. Lista składników nie skomplikowana, nie muszę biegać po sklepach i polować na wyszukane składniki. Do tego świetne pomysły na podanie zarówno zwykłych ziemniaków jak i dobrze znanego mięsa. Wszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka(...)łakocie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki Poradnik pieczenia mięsa Jak widzicie mamy tu dużą różnorodność. W dziale przystawki znajdziemy coś prostego, mało wyszukanego w kwestii składników i coś ekstra na wystawne przyjęcie, co zapewni nam smakowy i wizualny efekt WOW! Na przykład koktajl z krewetek, albo po prostu mega pyszny i jedwabisty pasztet
Blondynka Gotujesoli peklowej 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki przegotowanej wody 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna 2 łyżeczki zielonego pieprzu Z udźca odkroić ścięgna i skórę. 1/3 mięsa pokroić w bardzo malutką kostkę,tak drobno jak tylko jest to możliwe,pozostałe zaś mięso na ok 3 cm kawałki. Mięso ze sobą połączyć,dodać wodę,musztardę,żelatynę,przyprawę oraz
Niespełnione zdolności kulinarneczęści Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty, ale bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa(...)doprawiamy pieprzem. Farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją, lub spinamy wykałaczkami. Nogi związujemy ze sobą. Układamy kaczkę na brytfance (najlepiej, by brytfanka nie była dużo większa od kaczki), mięso skrapiamy z zewnątrz odrobiną oleju i wlewamy na dno trochę gorącej wody (około 0,5 cm ). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy
Trzeci talerzBardzo podoba mi się metoda pieczenia "na płasko". I to, że można kuraka wcześniej przygotować i że czeka w lodówce na swój czas. Zgodnie z sugestią autorki posmarowałam mięso ostrym chili, wyszło smacznie, ale sos bardzo się przypiekł. Widać to na zdjęciach. Sosu nie było dużo, za to pieczona cebula była pyszna. Kurczaka w marynacie można podobno trzymać(...)zamknąć, najlepiej wycisnąć z niej jak najwięcej powietrza, a zawartość dobrze ugnieść. Kurczaka w torbie wstawiamy do lodówki - co najmniej na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki i doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Posmarować równomiernie pastą chili (można nie smarować), obłożyć cebulą i cytryną z marynaty, dołożyć świeżą
Stare Garyzupa, która może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Dzięki dodatkowi chili cudownie rozgrzewa i syci. Znakomicie sprawdzi się na szybki obiad w mroźne, lutowe dni. Zapraszam. Składniki: • ½ kg mielonego mięsa wołowego • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka czerwonej fasolki • 1 puszka białej fasolki • 1 puszka całych pomidorów bez skórki • 1 puszka pomidorów krojonych • 1 – 2 szklanki wody • natka pietruszki • przyprawy: sól(...)Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu). Zeszklić pokrojoną cebulę. Wcisnąć 2 ząbki czosnku. 3. Do cebuli dodać mięso mielone. Podsmażyć ok. 10 minut. Przełożyć do garnka. 4. Oba rodzaje fasolki I kukurydzę wypłukać, przełożyć do garnka. 5. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć pomidory. Te w całości rozdrobnić
W mojej kuchniSkładniki: mąka tortowa 800 gram, kurkuma 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, gorąca woda 1 litra +-, mięso gotowane 3/4 kg, kasza jaglana 100 gram, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości(...)zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną mąkę, sól, kurkumę, jajko, olej w misie robota wymieszać hakiem w trakcie dolewać gorącej wody, użyłam nie cały litr (zależy ile mąka wchłonie wody), wyrabiać z 5 minut na sprężyste ciasto ciasto wyjąć z misy na stolnicę podsypaną
W Mojej Kuchni Lubięszklanki wody Wykonanie: – Karkówkę pokroić w plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę ułożoną plaster przy plastrze. Widelcem porozchylać mięso, aby sos wszedł pomiędzy każdy(...)plaster. – Cebulę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki umyć i pociąć na plasterki. – Mięso posypać cebulą i pieczarkami. – Piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu, w temp. 220 st.C
To co kochamPulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie jedzą mięsa, ale kochają pomidory. Zapiekłam je razem z serem mozzarella i posypałam koperkiem. Przepis na pulpety wergetariańskie Drukuj przepis Porcji: 20 klopsików Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500g "mięsa" mielonego Be Vege 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól(...)smaku 125g sera mozzarella 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kartonik przecieru pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera. 2 Na patelni, na małej ilości oleju podsmażamy czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym
Kuchnia Bazyliiłyżeczki papryki słodkiej 2 listki laurowe Udziec obrać ze skóry i kości, umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw, odstawić na 2h do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć mięso z dwóch stron, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w piórka, marchew w talarki, ułożyć w naczyniu wokół mięsa, dodać listki laurowe, polać 3 łyżkami oleju. Piec w rozgrzanym(...)piekarniku przez pierwsze 20 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec 2 godziny. Gotowe mięso wyjąć, a do powstałego sosu z cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem. Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada! Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :) Polecam również: Schab duszony z cebulką
coolinarnyryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3; łososia – to jedna z najtłustszy ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz(...)m.in. witaminę A, D, E i B, jod i potas; karpia – przede wszystkim królewskiego. Ma różowe pyszne mięso i niewiele łusek; jesiotra – bogactwo potasu i fosforu. Dodatkowo, jeśli sami nie łowicie (ja łowiłam, ale dawno temu i bardziej hobbistycznie) należy wybierać ryby ze sprawdzonego dobrego sklepu. Najlepsze są ryby świeże (jak najkrótszy czas po złowieniu) i nie polecam
Słodkie okruszki10dag .ostrego sera żółtego 5 łyżek keczupu 2 łyżki oleju cebula sol pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę siekamy w drobną kostkę i wraz z mielonym mięsem wkładamy na rozgrzany tłuszcz.Lekko podsmażamy,po czym mieszamy z 3 łyżkami keczupu i przyprawiamy do smaku.Prostokątną formę żaroodporną wykładamy folią aluminiową i na jej dnie układamy warstwę macy ( ja zrobiłam pojedynczą porcję) zamiast macy możemy(...)użyć 2 op.krakersów z cebulą.Na macę nakładamy połowę farszu z mielonego mięsa,na nie połowę sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach.Przykrywamy następną warstwą macy,mięsa mielonego i sera,znów przykrywamy macą.Polewamy po wierzchu resztą keczupu i posypujemy reszta sera żółtego.Pieczemy w piekarniku 160st.aż ser się rozpuści.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichleba - 100-150ml mleka - cebula - 2 ząbki czosnku - 20dag żółtego sera - 1 czerwona papryka - 3 ogórki konserwowe - przyprawy - sól, papryka słodka i ostra, natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Mięso z ćwiartek obieramy, chleb moczymy w mleku. 2. Mięso mielimy razem z odciśniętym chlebem, cebulą i czosnkiem. 3. Paprykę, ogórki i ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa
Od łyżki do widelcaSkładniki: kapusta biała 1 główka, ryż 300 gram, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 200 ml, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi(...)pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować
W Mojej Kuchni LubięObiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki(...)płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez
VioletoweKucharzenieTaki kurczak w szynce z sosem grzybowym to naprawdę dobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości otulonego nią mięsa, a jest to kluczowa sprawa kiedy bierzemy się za piersi (drobiowe oczywiście!). Na dodatek szynka świetnie zamyka nadzienie wewnątrz kawałka mięsa. To nie koniec - aromat, który pozostaje na patelni po smażeniu(...)mięsa stanowi doskonałą bazę do stworzenia świetnego sosu pieczarkowego. Jeśli zaś ten sos wzbogacimy jeszcze szlachetnym dodatkiem prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim i złożonym smaku. Po prostu niebo w gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego
zadanie-gotowanie