Bardzo soczysta sałatka z selera konserwowego, idealna na niejeden imprezowy stół. Słodka od ananasa i słona od selera i sera. Myślę, że wypróbujecie na sylwestra a może Nowy Rok ;) Przepis na sałatkę znalazłam na blogu Justyny, Tysia Gotuje podczas poszukiwań inspiracji na wspólne warsztatowe gotowanie ;) Znajdziecie tam wiele smacznych przepisów ;) Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w krojonego
Życie zaczyna się w kuchniwarzywa zmiesza się ze sobą). Całość zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy na zimno. Składniki przygotowane, teraz wystarczy tylko zalać całość lekko przestudzoną zalewą Sałatka tuż po wylaniu zalewy. Sałatka po 24 godzinach Źródło przepisu
Smaki Na TalerzuProsta i szybka sałatka z drobiutkim makaronem w kształcie ryżu. Ananasa i wędlinę kroję w mała kostkę więc cała sałatka z drobniutkich składników bardzo ładnie się prezentuje. składniki: 250 g makronu w kształcie ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 400 g chudej wędliny 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez Makaron ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Kukurydzę z puszki osączyć
Monia miesza i gotujeśledzie z porem i żurawiną najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taką sałatkę śledziową można trzymać w słoiku, w lodówce nawet do tygodnia czasu. Spróbujcie. Składniki: 6 śledzi z zalewy octowej około 3 cm pora (biała część) 2-3 łyżki żurawiny(...)przelewamy wrzątkiem (dzięki temu będzie łagodniejszy w smaku). Studzimy i dodajemy do śledzi wraz z suszoną żurawiną. Całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i zalewamy olejem. Mieszamy składniki. Sałatkę śledziową przykrywamy folią spożywczą lub przekładamy do słoika. Śledzie można jeść od razu, ale najlepiej smakują, gdy dobrze się schłodzą w lodówce. Tak przygotowane śledzie powinny chłodzić się minimum
Słodkie okruszkimnie zawsze na Boże Narodzenie. Kiedyś bakalie były świątecznym rarytasem. Dzisiaj można je kupić przez cały rok, ale zawsze kojarzą mi się ze świętami. Kanapkę nadziałam pyszną sałatką z resztek pieczonego kurczaka. Do smaku dodałam suszoną żurawinę i włoskie orzechy. Ha, nawet upiekłam pyszny chleb bez zagniatania . Jak domowa treściwa kanapka to i chleb musi być porządny, prawda? Moja rodzinka(...)żurawinę i drobno pokrojone orzechy oraz posiekany koper. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z majonezem. Oderwij kawałki liścia jarmużu od twardej łodygi i ułóż na kanapce. Następnie połóż porcję sałatki i przykryj drugą kromką czyli zrób tak zwany sandwich. Przekrój każdą kanapkę na pół. Smacznego! The post Świąteczna kanapka jeszcze z nieświątecznych resztek appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaIdealna w smaku. Idealna na imprezy i na jesienną kolację sałatka w miseczkach z cista francuskiego. Do miseczek można dodać to co lubimy więc za każdym razem odkrywacie inny smak. Tym razem sałatka z dynią, burakiem, brukselką i kiełbaskami frankfurterkami Morliny. Składniki: 1 kg dyni hokaido 1/2 kg brukselki 2 sztuki buraka 2 kiełbaski Franki Morliny rukola sól pieprz oliwa
Kuchnia w oparachKolorowa, zdrowa, smaczna i bardzo łatwa do zrobienia. Buddha bowl to super sałatka do szybkiego przyrządzenia ze składników, które akurat masz pod ręką. Czas przygotowania: 5 minut Gotowanie: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Buddha bowl, czyli miska Buddhy, albo raczej micha, bo to musi być solidne naczynie, jest daniem bardzo popularnym w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej(...)był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. W Buddha bowl piękne jest to, że nie ma jakieś jednej receptury na sałatkę, chodzi tylko o to, żeby składniki były zdrowe, różnorodne i kolorowe. Misę można wypełnić surowymi warzywami, albo upieczonymi, albo mieszanką jednych i drugich. Najlepiej kiedy są to składniki o różnej
Niedzielny kucharzWywodzi się z kuchni rosyjskiej, jest też jednak popularna w Polsce. Szuba, nazywana u nas śledziem pod pierzynką, to pyszna sałatka warstwowa, którą niedawno robiliśmy po raz pierwszy, wiemy już jednak, że na pewno pojawi się ona na naszym stole podczas świąt. Jest przepyszna. Przepis na szubę – śledzia pod pierzynką Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 1 cebula, 4 średnie(...)startych ogórków kiszonych. W tradycyjnym przepisie na szubę buraki stanowią ostatnią warstwę, nam jednak dużo bardziej podoba się nasza wersja. Artykuł Szuba czyli śledź pod pierzynką. Już wiemy, jaką sałatkę zrobimy w te święta pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaProsta sałatka z pomidorków koktajlowych i makaronu tortellini, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym. Tylko 4 składniki + sos - gotowa w 10 minut! W zależności od wyboru nadzienia tortellini, sałatka może mieć wersję wegetariańską lub zawierającą dodatek mięsa. Smakuje naprawdę świetnie! Dzięki obecności makaronu tortellini jest dość syta, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka z pomidorków koktajlowych i makaronu tortellini, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym. Tylko 4 składniki + sos - gotowa w 10 minut! W zależności od wyboru nadzienia tortellini, sałatka może mieć wersję wegetariańską lub zawierającą dodatek mięsa. Smakuje naprawdę świetnie! Dzięki obecności makaronu tortellini jest dość syta, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu
Kuchnia MagdaLenyDziś pyszna, pożywna, smakowita sałatka na obiad lub treściwe śniadanie. Zrobicie dużą michę a potem trochę do pudełka do pracy, reszta na obiad lub dla dziecka do szkoły. Będzie smakowała każdemu, małemu i dużemu. Kurczak i pieczarki w pożywnej sałatce. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybka sałatka ziemniaczana z pieczarkami kukurydzą. Ziemniaki gotuję dzień wcześniej bo takie są najlepsze. Sałatka jest syta, i bardzo dobra. Zrobicie ją w 15 minut. Można zabrać na wynos do pracy. 1/2 ugotowanych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g pieczarek 1/3 brokuła natka pietruszki 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz
wesoła kuchniaPrawdziwie letnia sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką szparagową w koperkowym pesto. Najlepsze co w początkach lata może się znaleźć na stole. Dla mnie to samodzielne danie, ale można też podać z jajkiem sadzonym. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs z grilla. Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto 1/2 kg młodych ziemniaków 1/2 kg bobu
Smaczny zeszytBardzo lubię bób i jem go w dużych ilościach, ale zazwyczaj nigdy nie robiłam żadnej sałatki. Tym razem było inaczej, a sałatka wyszła doskonała. Co potrzeba: 200 g ugotowanego bobu w osolonej wodzie, 3 twarde, dojrzałe pomidory, 2 pełne łyżki posiekanego szczypiorku, 6 jajek ugotowanych na twardo, sól, pieprz Co potrzeba na sos: 1 płaska łyżka majonezu, ¼ szklanki jogurtu naturalnego
Bułka z ChlebemDoskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia. Co potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, ½ dużego kalafiora, ½ długiego ogórka wężowego, 1 bardzo duża czerwona papryka, 1 pęczek szczypiorku, 200g żółtego sera w kawałku, ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 czubate łyżki majonezu, sól Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy(...)skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy do sałatki, mieszamy. Dodajemy żółty ser starty na tarce o dużych oczkach, ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)) kapusta pekińska, papryka, szczypiorek, żółty ser, majonez, ogórek, kalafior
Bułka z Chlebem