Letnie przyjęcia i imprezy wymagają lekkich przekąsek. Idealnie sprawdzi się tutaj włoska sałatka Caprese, ale podana w formie koreczków, akurat na jeden kęs. Caprese to prosta w przygotowaniu sałatka, zachwycająca zarówno smakiem jak i wyglądem, który przywodzi na myśl włoską flagę – zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidory. Składniki: 1 opakowanie mini mozzarelli (150 g), ok. 15 pomidorków koktajlowych (tyle
Moja kraina smakówpyszną sałatkę robi się szybko i szybko znika a jest wyśmienita. Idealna jako samodzielne danie i jako przystawka lub jako jarzynka do mięsa. Polecam gorąco, wszystkim wielbicielom botwinki. Sałatka botwinkowa z jajem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny ciekawy pomysł na szybkie i oryginalne śniadanie – tosty z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do tostów możemy zielonego ogórka, albo pomidora. Idealnie będzie również do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dania z truskawek Chłodnik z truskawek, porzeczek z sokiem z pomarańczy Prostota tego chodnika jest zniewalająca. Wystarczy zmiksować owoce, dodać ulubione mleko i chłodnik z truskawek gotowy. Zobacz przepis Sałatka z truskawkami, kurczakiem i serem Sałatka z kurczakiem i truskawkami oraz pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem
Niedzielny kucharztruskawki i szparagi to jedno z moich ulubionych letnich połączeń. W kilka chwil można z nich wyczarować na przykład taką pyszną sałatkę :) pęczek świeżego szpinaku pęczek szparagów łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu szklanka truskawek dwa plastry sera typu korycińskiego z czarnuszką i kozieradką świeża bazylia oliwa Szparagi nacieramy łyżką oliwy i grillujemy na rozgrzanej patelni. Podajemy je ze szpinakiem(...)truskawkami i pokrojonym w kosteczkę serem. Całość polewamy oliwa i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego :) Artykuł Sałatka z grillowanymi szparagami, truskawkami i serem z czarnuszką i kozieradką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSmaczny pomysł na sałatkę z fasolką szparagową. Podana razem z gotowanym kurczakiem, cebulą, pomidorem i musztardą francuską tworzy bardzo udaną kompozycję. Bez dodatkowych słów zapraszam na zapoznanie się z przepisem;) ok. 300 g fasolki szparagowej 2 pojedyncze małe piersi kurczaka Sos: 1 czerwona cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 duży pomidor malinowy 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól
Smaki Na TalerzuMagda Sezon na młode ziemniaki zachęca do działań kulinarnych, tylko teraz są słodkie i świeże w smaku, dlatego świetnie będą nadawać się do sałatek. Ta z łososiem i fasolką szparagową będzie bardzo dobrym pomysłem na smaczny, zdrowy i sycący obiad. Wszystkie te smaki łączy przepyszny, aromatyczny dressing z pomidorów suszonych, kaparów, cytryny i świeżych ziół – świetny dodatek do ryby(...)Czarne oliwki przekrawamy na pół i dodajemy od miski z ziemniakami i fasolką. Upieczonego łososia delikatnie rozdzielamy widelcem na większe kąski, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę rozdzielamy na dwie porcje, z wierzchu polewamy pozostałym dressingiem i od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna StronaBardzo szybka i prosta sałatka 3 składnikowa z makaronem. Idealna do grilla, zamiast chleba Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 250 g makarony tortellini grzybowy 100 g sera pleśniowego 1 ogórek szklarniowy krótki 4 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz Przytogowanie : Ugotować makaron (20 minut(...)małą kostkę ser pleśniowy oraz ogórka. Wymieszać makaron z serem i ogórkiem, dodać majonez i doprawić do smaku pieprzem. Gotowe! Smacznego! Artykuł Sałatka z tortellini i serem pleśniowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pllubię sałatki. Lubię jeść i lubię robić :) Ta sałatka jest o tyle fajna, że w upały można ją zjeść, nawet na obiad. Jest syta, bo ma w składzie kurczaka i ryż. Mojej rodzince smakowała, myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 1 szklanka ugotowanego ryżu (użyłam ryż jaśminowy, Polskie Młyny) 2 małe pojedyncze piersi kurczaka, lub jedna duża (miałam
Agusiowe smakołykidodać, nic ująć – jak w nazwie dania:) To pewnego rodzaju sałatka, która sprawdzi się świetnie podczas cieplejszych dni. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie polecam. ok. 1 kg małych, młodych ziemniaków 4 jajka 250 g małych pieczarek 200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach) około 1/2 szkl. bulionu garść lub dwie roszponki(...)Jeśli był zimny, doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu winnego. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do ziemniaków z pieczarkami dodajemy roszponkę oraz boczek. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajka. Polewamy sałatkę sosem
Smaki Na TalerzuProsta i zdrowa sałatka z ziarnami komosy ryżowej i buraczkami, którą proponuję Wam w ramach akcji „Mam smaka na buraka” ogłoszonej na Durszlak.pl. Przepis dla tych, które lubią proste, zdrowe potrawy, a przy okazji wegetariańskie i wegańskie. Przygotowanie : 20 min. Gotowanie : ok. 1godz 30. Porcja dla 4 osób: ● 150 g komosy ryżowej ● 4 buraczki średniej wielkości (w różnych kolorach(...)wchłonie całą wodę. Owoc granatu rozkrój i wybierz ziarenka. Do quinoa domieszaj połówki orzechów włoskich. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem. Podawaj na ciepło lub na zimno
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapyszne, kolorowe i mięsiste pomidory. Aż żal przejść koło nich obojętnie. Sprzedam Wam patent na ich pyszne wykorzystanie. Panzanella, bo o niej mowa, to genialna włoska, a konkretnie toskańska, sałatka z soczystych pomidorów i chleba. Idealna na lato do grilla, czy lekkiego obiadu. Im więcej gatunków, kształtów i kolorów pomidorów wykorzystacie tym będzie ona smaczniejsza. Panzanellę najlepiej zjeść odrazu(...)mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Pozostały czosnek drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy wszystko oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą. Na koniec, przed podaniem sałatkę posypujemy posiekaną bazylią i grzankami. Smacznego Artykuł Panzanella pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeBardzo prosty sos miodowo-musztardowy. W zasadzie pewnie większość przygotowuje podobny. Jedyną nowością (przynajmniej dla mnie) jest tutaj dodatek majonezu. Taki sos do sałatek jest bardzo smaczny i ostatnio przygotowuję go zarówno z miksem sałat, jak i kapustą pekińską, czy sałatą rzymską. 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ostrej musztardy(...)Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie potrząsamy słoiczkiem lub mieszamy małą rózgą kuchenną, aż do otrzymania sosu o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Wykorzystałam go też między innymi do tej sałatki: sałata rzymska, rukola, pomidorki koktajlowe i mini kulki mozzarelli
Smaki Na TalerzuWykwintna sałatka z arbuza Gdy żar leje się z nieba z automatu tracimy apetyt. Zaprezentowana dziś sałatka pojawia się w mojej kuchni od dawna, jednak z biegiem lat ewoluowała i nabrała ostatecznego, satysfakcjonującego mnie sznitu. Swoją premierę miała pod żaglami i z miejsca zyskała swoich wiernych fanów. Jest prościutka w wykonaniu, a połączenie smaków, aromatów, tekstur i temperatur nadaje
Kate's KitchenSzybka, pyszna, pożywna sałatka śródziemnomorska. Zasmakuje każdemu, czy to małemu czy dużemu, polecam gorąco do pracy, szkoły na piknik czy do grilla, będzie wyśmienita. Śródziemnomorska sałatka z oliwkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie