sałatka - 51777 przepisów (strona:1053/3452)

Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana 92

ghanoush Baba ghanoush, czyli pasta z opiekanego bakłażana to zaraz po hummusie najbardziej znane i lubiane bliskowschodnie mezze. Mezze to termin określający duży wybór przystawek. Są to małe porcje sałatek, pikli, wędlin, past. Podaje się je na wielu talerzykach i można je przygotować wcześniej, bo serwuje się je w temperaturze pokojowej.   Bakłażan inaczej psianka podłużna znana jest również(...)jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman.  Pieczenie bakłażanów to według mnie najlepsza metoda ich obróbki. Upieczony miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów: w potrawkach, zupach, pastach, sałatkach, a także jako składnik pysznego brownie. Składniki 2 bakłażany 2 łyżki oliwy plus do podania 1 ząbek czosnku 2 – 3 łyżki tahiny (tahini – pasta sezamowa

Tajemnice Smaku
Kokosowe krewetki z sosem mango na sałatce 101

Chrupiące krewetki w panierce z wiórkami kokosowymi. Pyszne wyszły. Podałam je z sosem mango i sałatką z algami suszonymi.Takie obiady mogę jeść codziennie.         100 g mix sałat Suszone algi z sezamem 1/2 mango 300 g krewetek bio Primefrost 1 awokado 1 cebula czerwona papryczka chili 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 marchewka limonka  olej kokosowy(...)bułka z wiórkami, i ponownie jajko i bułka. Krewetki układam na blaszce. Spryskuję olejem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni piekę po 5 minut z każdej strony. Krewetki podaję na sałatce z sosem

wesoła kuchnia
Euforia 115

Euforia powstała z tego co nam zalegało w szafkach i lodówce - okazała się tak smaczna, ża na pewno będę ją robić cześciej. :)

Prosty przepis na
Sałatka z łososia, awokado i oliwek 78

Pysznych sałatek nigdy dość, jakieś nieoczywiste połączenia, smaki i niebo na talerzu. Połączyłam dzisiaj kremowe awokado, łososia z puszki w sosie pomidorowym oraz zielone oliwki. Rezultat? pyszne i pożywne danie obiadowe lub jak ktoś woli śniadaniowe. Polecam gorąco. Sałatka z łososia z oliwkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kolorowa surówka do obiadu – surówka z białej kapusty 94

sosie pomidorowym. Ten dodatek zawsze cieszy się u mnie popularnością. Jest kolorowy i prosty w przygotowaniu. Jednak u mnie na stole nigdy nie kończy się na jednej surówce czy sałatce do obiadu. My lubimy warzywa. Dlatego w porze obiadowej wiecznie coś siekam i kroję.  Co przyda się w kuchni, gdy przygotowujemy duże ilości surówek? U mnie nigdy nie brakuje(...)warzywnych dodatków do obiadu. Uwielbiam kolorowe surówki i najróżniejsze sałatki. Postaram się, by w tym roku pokazywać Wam na blogu więcej takich przepisów, bo widzę, że je często wyszukujecie. Do przygotowania surówki potrzeba zaledwie kilku minut czasu, świeżych składników i dobrych akcesoriów, jak nóż, szatkownica czy tarka do warzyw. Dodatkowo przyda się zestaw deser do krojenia. U mnie wiecznie

Słodkie okruszki
Sałatka z mini listkami, bobem i schabem 89

Pomyślicie że nie pasuje schab do sałatki, ja też przez chwilę tak pomyślałam ale zrobiłam i to był strzał w dziesiątkę. Idealnie pasują do siebie mięso i sałaty w jednej misce. Zachęcam do spróbowania. Sałatka ze schabem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z mintajem 91

Dziś pyszna, szybka i pożywna sałatka z mintajem, takie lubimy najbardziej. Mintaja użyłam świeżego ale można również użyć mrożonego, trzeba tylko go powoli rozmrażać, będzie wówczas soczysty. Sałatka z mintajem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sum grillowany z wyrazistą sałatką podany 109

marynaty dobrze zmiksować, dodać listki tymianku, polać filet suma i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Przed włożeniem do grilla ryba powinna mieć temperaturę pokojową, a marynatę należy zachować. Sałatka: - 1 op. mieszanki sałat -pół papryki czerwonej słodkiej -mała główka czerwonej cebuli -ogórek sałatkowy -kilka oliwek zielonych -5-6 suszonych pomidorów w oleju -krem balsamiczny -olej z suszonych pomidorów -kiełki(...)temperatury. Włożyć rybę, zamknąć pokrywę i grillować, aż zacznie migać czerwona kontrolka. W trakcie pieczenia należy rybę dwa razy polać zachowaną marynatą. Gotowy filet suma wykładamy na talerz wyłożony sałatką, obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia