małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia mięsa 3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy Sposób przygotowania: Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju, a następnie podlewamy 300ml zimnej wody, i smażymy aż do odparowania. Wtedy ponownie(...)taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na oleju wraz z pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron
Kuchnia w czekoladzieudało i dziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować. Dla 2-3 osób 1 duży por (ok. 300g) 300 g wieprzowego mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 serek śmietankowy (taki w złotku) 1 kostka rosołowa 3 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz Pora pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać(...)garnka. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Usmażone wrzucić do garnka z porem. Mięso usmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu, rozdrobnić i wrzucić do garnka z porem i pieczarkami. W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka
Jadło i czytadłoklepiemy po brzuchach. Mlaskamy i mówimy: jakie to dobre! Pokonałam jakąś tam słabość, ale kilka podobnych ciągle mam. Na przykład nie jestem w stanie ani przygotować ani zjeść mięsa królika. Mam też problem z obróbką ryb ;) O ile królika odpuszczam, nie zagości w mojej kuchni jeszcze długo, tak do ryb pewnego dnia trzeba będzie się przełamać. Normal 0 21 false(...)odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię dajemy łyżeczkę masła i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy oprószoną mąką wątróbkę. Smażymy aż się zrumieni, ale nie za długo, przewracając mięso kilka razy, aby była równo podsmażona. Cały proces powinien trwać kilka minut, bo zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie sucha. Na koniec solimy do smaku i dodajemy pieprz. Podajemy
bistro mamamega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki pszennej Sos mięsny: 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mięsa mielonego wp-woł 150 g pieczarek 600 ml bulionu wołowego 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy, studzimy(...)kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min. Mąkę dokładnie rozprowadzamy
R'n'G Kitchenodmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier pomidorowy(...)potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki i przesmażyć na patelni. Zrobić sos pomidorowy. Obrać i drobno posiekać cebulę. Przesmażyć na patelni na średnim
kuchniabellissima.wordpress.comSKŁADNIKI : ryż arborio – 1 szklanka – 200 gram mięso wieprzowe – 150 gram grzyby suszone – 30 gram cebula – 1 sztuka bulion grzybowy – 2 szklanki 400 ml olej do smażenia świeżo mielony pieprz ser żółty sól opcjonalnie – jeśli bulion będzie za mało słony PRZYGOTOWANIE : Mięso pokroić na małe kawałki. Obrać cebulę i posiekać. Umyć grzyby i drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami
kuchniabellissima.wordpress.comsera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać rozgnieciony czosnek i szpinak. Dusić kilka minut. Na każdym płacie mięsa(...)rozłożyć porcję szpinaku,ułożyć kawałek fety,zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości. Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako
Kolorowa kuchnia ElkiFaszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie(...)cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy
Podróż w kulinariaSkładniki na 5 placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy do rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, mleko z drożdżami, jogurt(...)oraz sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut, pod przykryciem. Gotowe ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na pięć części. Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę i szalotkę szatkujemy. Mięso mieszamy z czosnkiem, szalotką, kolendrą i doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Odstawiamy do lodówki na 60 minut. Gotowe dzielimy na pięć równych części i formujemy kulki. Porcję ciasta rozwałkowujemy
Gotowanie i blogowanienieco pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu by w efekcie końcowym cieszyć się ich smakiem. Proponuję pracę podzielić na dwa dni. Wieczorem obrać i ugotować część ziemniaków i przyprawić mięso na farsz, a na drugi dzień obrać i zetrzeć pozostałe ziemniaki, formować i gotować kartacze. Składniki: (na około 13 sztuk średniej wielkości) 1,5 kg obranych surowych ziemniaków (zetrzeć(...)tarce) 0,5 kg obranych ziemniaków (ugotować) 1 jajko 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) farsz: 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 - 2 łyżki zimnej wody dodatkowo: cebula
Kuchcik gotujewspaniała, to jednak dodatek dwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza, a są to rodzynki i dżem z czarnej porzeczki. Absolutne niebo w gębie. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej(...)smażenia Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej. Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić
Jadło i czytadłoumyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem,papryką ostrą i słodką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić piersi kurze. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podlać wodą do 1/2 wysokości mięsa, można podlać wywarem drobiowym. Jeśli dodacie wodę to dodać vegetę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa. Groszek dodać również. Posmakować i w razie potrzeby doprawić. Gotować(...)małym gazie do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec wlać śmietanę i obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńgęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru ugotowane mięso z gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą) 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 bulwy selera 1/2 pora 1 cebula 3 litry(...)przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych). Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą tak, aby dobrze smakowało. Smacznego
Codziennik Kuchennyszynkowara Wykonanie: Do wody dodajemy peklosól, cukier, i żelatynę. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie mieszamy. Indyka kroimy w dużą kostkę, każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso wkładamy do miski malaksera, wlewamy wodę z przyprawami i mieszamy przy pomocy haka. Jeśli nie posiadacie malaksera mięso mieszamy ręką. Gdy będzie kleiste dodajemy pieprz i mieszamy. Woreczek wypełniamy mięsem
Kulinarne przygody Gatity