mięso - 63110 przepisów (strona:1062/4208)

ZUPA POROWO - SEROWA 135

Zupa porowo - serowa jest bardzo pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Mięso mielone świetnie się do niej nadaje a serek kremowy podnosi smak całej zupie.                                                                   SKŁADNIKI(...)mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści  1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 kostka rosołowa  1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach ( opcjonalnie ) 3 łyżki oleju 200 g serka topionego kremowego natka pietruszki parmezan do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
Noże - który, do czego ? 197

naszej opinie powinny znajdować się w każdej kuchni, to: nóż szefa kuchni - najczęściej używany, wszechstronny nóż, bez którego w trudno sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków. Służy do krojenia mięsa i ryb, siekania ziół, szatkowania, rozgniatania (np. czosnku, ziaren pieprzu). Najczęściej ma długość od 16 do 25 cm i szerokie przy rękojeści, zwężające się ku czubkowi ostrze.  Ostrzony na całej(...)dekoracji z warzyw i owoców. Mogą występować w wersji z lekko zakrzywionym czubkiem. noże do warzyw i owoców noże do warzyw i owoców nóż do trybowania - służy do oddzielania mięsa od kości, usuwania tłuszczu i ścięgien. Niezastąpiony, kiedy chcemy pozbyć się kości z drobiu. Może być wykorzystywany także do filetowania. Charakteryzuje się wąskim niezbyt długim (około 14 cm) ostrzem. nóż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Co zrobić, aby marynata dostała się do środka marynowanego mięsa. 147

marynata dostała się do marynowanego mięsa należy przed włożeniem go do marynaty nakłuć kilka razy każdy kawałek mięsa np. za pomocą patyczka do szaszłyków. Teraz marynata dostanie się do środka mięsa i nasze szynki, boczki czy schaby będą smaczne i różowe w środku.  T utaj znajdz iesz wiele innych porad kulinarnych i nie tylko Dobre Rady

Przepisy i porady kulinarne
Karp smażony w migdałach 147

tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby, a ponadto włożony na kilkanaście minut do piekarnika wytapia tłuszcz(...)jednocześnie zachowując wilgotność mięsa karpia. Jeśli chcecie odmienić swój wigilijny stół, koniecznie spróbujcie karpia smażonego w migdałach. Składniki: 1 kg karpia sprawionego, w kawałkach mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia 100g migdałów w płatkach 2 jajka 80 g rodzynek 200 ml czerwonego słodkiego wina, ewentualnie półsłodkiego; dobrze sprawdza się porto skórka pomarańczowa z 1/2 pomarańczy sok z połowy

Pociąg Do Kuchni
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 176

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych  grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Namoczone grzyby, odciskamy i drobno kroimy. Na patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki. Dodajemy mielone mięso, całość podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu

La grande e la piccola cuoca
Grilowane polędwiczki wieprzowe z borowikami i pomidorkami 147

tymianek rozmaryn 250 g prawdziwków ząbek czosnku 2 łyżki oliwy łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych 2 średnie ziemniaki     Przygotowanie   Polędwiczki pokroiłem na plastry. Rozbiłem lekko ręką. Mięso natarłem pokruszonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i oliwą. Oliwą na koniec koniecznie, gdyż zamknie ona pory mięsa i nie przejdzie ono aromatem przypraw. Polędwiczki pozostawiłem na około godzinę w temperaturze pokojowej(...)zamarynowane mięso zgrillowałem , doprawiłem solą i pieprzem. Prawdziwki pokroiłem na podłużne plastry. Na patelni rozgrzałem masło, poddusiłem czosnek i usmażyłem grzyby   Zgrillowałem pomidorki koktajlowe. Na oliwie usmażyłem talarki ziemniaków. Na talerzu ułożyłem równolegle usmażone ziemniaki, zgrillowane polędwiczki , posypałem posiekaną natką. Dodałem pomidorki w towarzystwie ulubionego sosu

R'n'G Kitchen
Polędwica wieprzowa w miodzie 222

wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić ostrożnie , naciskając palcem mięso czy jest już sprężyste ( surowa jest miękka ) . Wyłączamy piekarnik i pozwalamy polędwicy dojść w gorącym piekarniku jeszcze 5 minut . Po tym czasie wyjmujemy mięso , powstały przy pieczeniu wywar ( jest go mało ) zlewamy(...)ogniu ,do momentu aż się zagęści samoczynnie. Można doprawić pieprzem lub solą, jak ktoś lubi . Sosu nie ma dużo ,ale jest bardzo intensywny w smaku i wystarcza do skropienia mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polędwiczkę , która odpoczęła w trakcie przyrządzania sosu , kroimy na równej wielkości kawałki i podajemy skropioną sosem . Świetnym dodatkiem jest sałatka

Ogrodnik w podróży
Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe 150

się z zamiarem przyrządzenia klopsików z jelenia na Boże Narodzenie. W tym roku powiedziałam, że nie odpuszczę i klopsiki z jelenia już są gotowe. Jak przyrządzić klopsiki z jelenia? Mięso jest dosyć chude. Przyrządzam je zatem podobnie jak klopsiki z wołowiny z pokaźną dozą wysokotłuszczowej śmietanki. Klopsiki są mięciutkie i bardzo charakterystyczne w smaku. Są to bardzo świąteczne köttbullar. Przyprawiłam(...)muszą spróbować wszystko co znajdzie się na świątecznym stole. Nie na darmo gotuję przez cały tydzień. Potem aż do Nowego Roku świętuję! Klopsiki z jelenia Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z jelenia 2 cebule 300 ml śmietanki, 36% tłuszczu 3 żółtka po 1 łyżce świeżego rozmarynu i tymianku 5 goździków 5 nasion ziela angielskiego 3 nasiona jałowca 2 ziemniaki

codojedzenia
Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 169

dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody(...)Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut

VioletoweKucharzenie
Risotto z PRLu 111

Jednym z takich dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu.  Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Pieczeń z indyka na specjalne okazje 234

przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki czosnku, którymi po przetarciu przez praskę razem z posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem natarłem mięso, które(...)następnie marynowało przez kilka godzin (minimum 1 godzina). Po tym czasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

MarcinChef
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 260

tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się(...)ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych i rozmrożonych

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczna szynka glazurowana miodem 239

czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była(...)cała zanurzona). Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny.  Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka

Moje Kuchenne Rewelacje
Penne z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 205

cukinia 400 ml mleczka kokosowego sól, świeżo mielony pieprz do dekoracji świeża rukola WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu. Por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe(...)wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Gdy już warzywa zaczną powoli mięknąć, to dodać brokuł. Na koniec

Passions hobbies life
Pieczona pierś z indyka 673

domową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie(...)kilka godzin (można na całą noc). Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę 70 minut, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Mięso wyciągamy z piekarnika i studzimy, bez odwijania z folii. Schładzamy w lodówce

Smak mojego domu