mięso - 63110 przepisów (strona:1069/4208)

Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym 128

idealnie pasują do sera gorgonzola i orzechów. Najczęściej orzechy są farszem roladki. Ja troszkę pokombinowałam i stworzyłam sos orzechowy gdzie orzechy maja formę pudru. Sos ma piękny karmelowy kolor. Mięso ma delikatny posmak słodkości dzięki gruszce, ale przewagę ma wyrazisty ser gorgonzola. Roladki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską(...)płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Ser gorgonzola kroimy w plastry. Na każdym płacie mięsa układamy startą gruszkę i ser. Bardzo ciasno zwijamy w rulon. Roladki obsmażamy na rumiano na patelni. Zdejmujemy je na talerz. Kroimy je w plasterki. Na patelnię po smażeniu wlewamy bulion

VioletoweKucharzenie
Szynka wieprzowa pieczona 147

otrzewna***, 2 garści siana, 1 ząbek czosnku pokroić w słupki/zapałki. Szynkę ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek czosnku i tymianek lub rozmaryn.  Mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć resztą ziół i pokrojonym w plasterki drugim ząbkiem czosnku. Mięso zawinąć w otrzewną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć(...)mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3,5 godziny. Podałam z puree z kukurydzy. zastawa z  *najlepszy jest zwarty kawałek, ** razem powinna być garść ziół, *** można upiec szynkę bez otrzewnej, ale to nie będzie to samo:( (otrzewną można zamówić u rzeźnika

królestwo garów
Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 268

przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą i odstawić na całą noc. Po tym czasie gotować ją przez godzinę (jeśli to będzie fasola z puszki tę czynność należy pominąć), osączyć. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć(...)każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciecierzyca na rozgrzewkę 117

prezentuję jest jedynie to, że trzeba przewidzieć jego gotowanie dzień wcześniej i moczyć ciecierzycę przez przynajmniej 12h. Składniki na potrawkę to: 400g ciecierzycy (przed namoczeniem) 3 pałki z kurczaka mięso wołowe, około 400 g 4 średnie marchewki duża pietruszka ząbek czosnku cebula dwie łyżki koncentratu pomidorowego dwie łyżeczki cynamonu łyżeczka kurkumy kilka goździków i ziaren kardamonu szczypta kminu rzymskiego pieprz(...)sól kilka liści laurowych Zaczęłam od ugotowania wywaru oraz ciecierzycy. Ciecierzycę gotowałam przez około 40 minut, lekko soląc pod koniec, gdy ziarna stały się miękkie, ale nie rozpadające się. Mięso wołowe gotowałam w niedużej ilości wody, z dodatkiem liści laurowych, goździków i kardamonu. Po około 30 minutach wyłowiłam ziarna i liście, dołożyłam kurczaka i wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz

Pichceniomania
Surowa kiełbasa w cieście francuskim 142

łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam lub mak, do posypania Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wymieszać mięso z kiełbasy z  przyprawami i pietruszką. Rozwinąć ciasto, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować  po środku,  wzdłuż, musztardą. Na musztardzie ułożyć wałek z mięsa .  Po obu stronach mięsnego(...)wałka, naciąć ciasto w paski 1- 2 cm grubości( tak jak na zdjęciu). Paskami ciasta owinąć mięso. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami sezamu, wstawić do piekarnika i piec ok 25 - 30 minut, aż ciasto się zezłoci. Podawać pokrojone w plastry z sałatą. Smacznego

Stare Gary
Zupa koperkowa 158

zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię mocno aromatyczny wywar. Po tym czasie wyciągamy z wywaru(...)mięso i warzywa. Z mięsa usuwamy kości, drobimy i dodajemy do wywaru. Następnie potrzebujemy: -1/2 l mleka - duży pojemnik ( 400 ml ) śmietany 18% lub jogurtu -duży pęczek koperku -łyżka mąki -sól, pieprz do smaku Mąkę rozprowadzamy mlekiem, wlewamy do wywaru i gotujemy 3 minuty, aby usunąć surowy smak mąki. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy garnek z ognia. Śmietanę lub jogurt

Kulinarne przemyslenia
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 168

masłem. Uczta dla podniebienia. Ważne jest aby wykorzystać własnie jasny ocet balsamiczny, a nie zwykły ocet winny na przykład, bo ten balsamiczny jest lekko słodkawy i szlachetniejszy w smaku. Mięso Karmazyna jest dość chude (5% tłuszczu), białe, miękkie i jakby lekko kruche. A co ciekawe: mięso w trakcie smażenia jakby powiększa swoją objętość. Czyli wydający się małym surowy filet(...)Rozgrzać patelnię grillową i 1 łyżkę oleju (grillowa dla uzyskania wzorku grilla na kabaczku). Drugą gładką patelnie rozgrzać do smażenia ryby z kilkoma łyżkami oleju. Im więcej tym lepiej. Mięso Karmazyna smażone ze skórą ma tendencję do lekkiego zwijania się i pęcznienia przez co nie przylega płasko do dna patelni. W większej ilości oleju będzie łatwiej je usmażyć. Ułożyć więc

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 153

tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :)  Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego(...)vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc.Następnie kroimy w paseczki, śliwki również. Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy tak długo aż mięso i kapusta będą miękkie

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA MARCHEWKOWA Z MIELONYM MIĘSEM 170

Bardzo ciekawa zupa warzywna na bazie mielonego mięsa,pożywna i bardzo smaczna.Moim znajomym bardzo smakowała .Prosta i szybka do zrobienia,właśnie takie zupy osobiście lubię...   30dag.marchewki 20dag.białej części pora 20dag.selera 5dag.pietruszki 2 drobno posiekane cebule 80g.margaryny 3 kostki rosołowe 30dag.mielonego mięsa koperek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa myjemy i kroimy w talarki,kostki.Cebulę smażymy na margarynie,dolewamy trochę wody i dusimy(...)chwilę.Następnie wlewamy 1 i 1/2 litra wody,dodajemy warzywa,kostki rosołowe i gotujemy do miękkości,dodajemy mielone mięso i jeszcze ok.15 min.gotujemy na małym ogniu.na koniec możemy wsypać posiekany koperek.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Burgery wołowe, ogórkowe 141

frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej ( publikowana na blogu ). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 - 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula ( średnia ) Sól Pieprz Bułka tarta ok. 2 łyżek olej Wykonanie: Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa(...)mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
KRUPNIK 141

marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula  3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler obrać,umyć i w całości włożyć do wywaru(...)cebulkę opalić na gazie jak do rosołu,również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Dodać wypłukaną kaszę,posolić i gotować ok 20 min,następnie dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki,dorzucić starte warzywa oraz ząbki czosnku - całość gotować do momentu

Niespełnione zdolności kulinarne
Wykwintna zupa z soczewicy – kuchnia podkarpacka 176

były zbyt urodzajne, codzienne potrawy były skromne, ale pomysłowe. Stąd obfitość różnego rodzaju sytych zup zagęszczanych roślinami strączkowymi, a później, ziemniakami. Groch, fasola czy soczewica były traktowane jako „mięso dla ubogich”. Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka(...)masła majeranek kilka listków świeżego rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz do smaku Umyte i osuszone mięso wkładamy do 3 litrów wrzącej wody i chwilę gotujemy. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler oraz opłukaną soczewicę. Zupę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjmujemy mięso z wywaru i kroimy je w kostkę o boku

Trzeci talerz
ZUPA Z SERKA TOPIONEGO Z MAKARONEM I PULPETAMI 108

użyłam makaronu kukurydzianego od  rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: * około 2 litry bulionu drobiowego * 5-6 serków topionych śmietankowych (trójkąty) * natka koperku * makaron * około 250 g mięsa mielonego wieprzowego * sól i ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól do doprawienia zupy Wykonanie: Ugotować  bulion drobiowy. W między czasie mięso mielone wyrobić z ulubionymi przyprawami. Uformować

Zrób to smacznie
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 125

kieliszek koniaku sól, pieprz  szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone liście laurowe szczypta szałwii sposób przygotowania Mięso wieprzowe, wątrobę, oraz połowę słoniny kroimy na kawałki.  Rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią masło, wrzucamy pora  pokrojonego w cząstki i  smażymy  przez kilka minut, aż do zeszklenia(...)Przesmażonego pora, lekko studzimy, i razem z mięsem wieprzowym, połową słoniny i wątrobą mieliny w maszynce na drobnym sicie ( jeżeli zależny nam na gładszej masie to mielimy całość dwukrotnie). Teraz mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami korzennymi  ( nie dodajemy tylko liścia laurowego i  szałwii ) wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy

Miód i pieprz
Kotlety z selera z żółtym serem 259

woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety(...)średnim ogniu smażymy z obu stron, do zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo z tradycyjną surówką z białej kapusty , albo jako dodatek do mięsa – świetnie pasują do białego mięsa drobiowego – kurczaka czy indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże, po 700-900g (te ze zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania