mięso - 63110 przepisów (strona:1073/4208)

Makaron z jabłkiem i wątróbką. 132

wątróbką, nie odrzucało mnie od niej. Nie wzdrygałam się na samą myśl, ale byłam na NIE. Z racji jednego z konkursów postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki  skórki z cytryny łyżeczka  pieprzu ziołowego(...)jakoś wizualnie mi nie pasowały. Tak już mam, że jak mi się coś nie spodoba, za Chiny nie zjem. Tu pikantne - słodkie  jabłuszko, delikatny posmak cytryny nadał temu mięsu nowej twarzy,  choć podobno wątroba to nie mięso, ale jak mam napisać, temu podrobowi? Nie bądźmy małostkowi, całość była naprawdę dobra, a nawet bardzo dobra. I jeszcze jedna ważna

Dieta moja pasja
Galantyna czyli gotowane mięso z warzywami. 101

suszony szczypta cukru Oraz: 2 łyżki żelatyny sól i pieprz do smaku Czyste udka, warzywa, przyprawy zalewamy zimną wodą ( około 2 cm ponad)  i wolno gotujemypod przykryciem aż mięso będzie miękkie,  ale nie będzie się rozpadać. Usuwamy skórę i tłuszcz , a czyste mięso obieramy z kości kroimy i wkładamy do pojemnika w którym będziemy to robić. Ja użyłam(...)wysokiego,  nie chciałam aby po ukrojeniu to były wielkie  pajdy . Wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku. Zgodnie z zaleceniami producenta rozprowadzamy żelatynę, a następnie dodajemy do wywaru. Zalewamy mięso, dokładnie mieszamy, ma być minimalnie więcej niż masy mięsnej. I odstawiamy do stężenia, pamiętając aby jeszcze kilka razy zamieszać. Wówczas wszystko ładnie się rozłoży. U mnie miał to być produkt

Dieta moja pasja
Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 127

odkurzony przepis. 10 kajzerek 700 - 800 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki majeranku łyżka pieprzu ziołowego 4 kiszone ogórki sól i pieprz do smaku Mięso kroimy w kostkę, taką 2 x 2 cm, to tak orientacyjnie. Mniejsza może być,  ale większą odradzam. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięsko. Jak się zrumieni dodajemy pokrojone(...)tego miękkiego środka. Radzę każdy większy kawałek zaraz porozrywać na drobniejsze. Później unikniemy przysłowiowych kluch. Ogórki kroimy w kostkę , taką aby były wyczuwalne, ale nie były kawałami. Gdy mięso jest miękkie dodajemy przyprawy i jeszcze z pięć minut dusimy razem. Jeśli odparowała nam cała woda, radzę dolać z 1/3 szklanki aby to wszystko namokło i rozmokło. Po lekkim ostudzeniu ( ponieważ

Dieta moja pasja
Prosty kurczak pieczony w keczupie z sezamem. 119

części, takie szybciej nam się usmażą, a później dopieką niż takie duże kawały mięcha. Ja jeszcze odcinam od pałki ten kawałek kości ze skórą. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, obsmażamy mięso aż będzie  ładne rumiane. Ten zabieg pozwoli nam pozbyć się z mięsa sporo tłuszczu. Sami zobaczycie ile tłuszczu przybędzie na patelni. Keczup używamy jaki wolimy, ja wolę pikantny(...)takiego używam. Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor,   a więc łatwo potrawę przypalić.  Mięsko jest soczyste, lekko cytrynowe

Dieta moja pasja
Pierś kurczaka nadziewana dzikim ryżem z orzechami. 163

łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio  Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią. Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon. W obu kawałkach robimy z boku nacięcie, tworząc tzw kieszonkę do której to właśnie nałożymy nadzienia. Zimne orzechy siekamy nożem na drobno, aby były wyczuwalne(...)nadzienia. Przestudzony ryż wkładamy do miski, dodajemy orzechy,  przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku. Nadzienie powinno być dość pikantne, ponieważ część smaku przejmie mięso i wszystko się ładnie zrównoważy. Na koniec dodajemy białko które zadziało jako spoiwo i możemy napełniać. Napełniamy kieszonki, ale nie zbyt mocno aby nam później nie popękały. Spinamy wykałaczkami, nacieramy

Dieta moja pasja
Kurczak pieczony z cytryną. 110

Marynata: cytryna łyżeczka miodu płaska łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka soli łyżka suszonego rozmarynu kilka plasterków słoniny Kurczaka po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu osuszamy papierowym ręcznikiem. Mokre mięso nie chłonie tak jakbyśmy chcieli marynaty. Z cytryny ocieramy tak około 3/4 skórki. W niewielkim naczyniu mieszamy składniki na marynatę razem ze skórką. Rozmaryn należy rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić(...)końca aby nam się owoc nie rozpadł. Wkładamy do środka kurczaka nienaciętą stroną na zewnątrz. Pakujemy w jakiś woreczek i wstawiamy do lodówki na noc. Aby mięsa nie ,, szokować" należy je wyjąć z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem i trzymać w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem układamy paski słoniny ( można użyć boczku), ja dałam co  miałam. Zapobiegnie ona wysychaniu

Dieta moja pasja
Tortilla zapiekana podwójnie czyli poniedziałkowy recykling. 127

Dziś poniedziałek, a więc dzień resztkowy. Jak wiecie, można zrobić przeróżne fajne i smaczne rzeczy wykorzystując resztki z poprzedniego obiadu. Ja dziś chcę pokazać jak mięsem z rosołu nafaszerować tortille, dodać trochę papryki i tym sposobem stworzyć smaczny, wypasiony posiłek. 2 tortille mięso z rosołu papryka mała cebula 3 łyżki tartego sera kiszony ogórek łyżka oleju sól i pieprz(...)kroimy w paski, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju aż będą al dente. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do takich warzyw dodajemy ugotowane i poszarpane mięso. Rozkładamy tortillę, posypujemy połową sera, a ser dajemy zawartość patelni, posypujemy pozostałym serem. Ser działa tu jak spoiwo, wiąże nadzienie ze sobą i przykleja je do tortilli. Przykrywamy drugim plackiem

Dieta moja pasja
Pasztet z grzybami 170

ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka

Kolorowa kuchnia Elki
Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem) 217

SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła klarowanego ok. 300 g pieczarek 1 dużą cebula 2,5 - 3 szklanki wody sól, pieprz zielona pietruszka ewentualnie: gotowane mięso z kurczaka rzodkiewki pomidory Kaszę przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na sitku. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę, a po chwili pieczarki i chwilę dusimy(...)resztę wody. Pamiętajcie jednocześnie, że kaszotto nie powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu.  Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest konieczne.  Gotowe kaszotto podajemy bezpośrednio

Czary - gary w kuchni
Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa 275

celu przygotowania salsy, wymieszaj pomidory oliwki i bazylię w dużej misce, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania kurczaka. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbij piersi na grubość około centymetra. Oprósz mięso mąką, następnie zanurz w jajku i obtocz dokładnie w bułce tartej. W dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, włóż kurczaka i smaż

karmelowy
HAMBURGER Z PESTO, MOZZARELLĄ I SOSEM BBQ 204

Trochę inna wersja hamburgera. Podobny jadłam na lotnisku w Dusseldorf. Tak mi posmakował, że postanowiłam zrobić domową wersję Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków. SKŁADNIKI : bułki – 4 sztuki mięso mielone wołowe – 30 dkg mozzarella – 1 sztuka pesto z bazyli – 4 łyżki sos barbecue – 4 łyżki suszone pomidorki – 8 sztuk sałata – 4 liście papryka słodka mielona – 1 łyżeczka przyprawa(...)mielonego – 1 łyżeczka sól i pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Mięso mielone dać do miski, wymieszać z przyprawami. Uformować 4 plaskie kotlety. Usmażyć na patelni. Najlepiej zrobić średnio wypieczone, żeby mięo było soczyste w środku. Bułki przekroić na pół i podgrzać przez chwilę w piekarniku. Mozzarellę pokroić na 4 plasterki. Wyciągnąć bułki z piekarnika. Dół wysmarować pesto, dać liść sałaty

kuchniabellissima.wordpress.com
Kotlety mielone 149

Kotlety mielone ciut inaczej niż zawsze..między innymi dlatego, że z przyprawą gyros i z kaszą manną. 50 dag mięsa mielonego 1 cebulka 1-2 łyżeczki ostrej musztardy  2 jajka 1-2 łyżki kaszy manny przyprawa do gyrosa Knorr sól Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulkę i resztę składników.Wszystko razem dokładnie wymieszać.Formować kotleciki i smażyć

Moje domowe kucharzenie
Kruche paszteciki 156

Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić

W garach u Gosi
TORTILLA Z PULLED PORK 108

Kolejną szybką alternatywą na drugie śniadanie do pracy jest Tortilla tym razem z mięsem Pulled Pork.  SKŁADNIKI: 1 Tortillę ja dałam zbożową z ziołami 2 Łyżki Mięsa Pulled Pork Garść jarmużu 1 plaster sera żółtego PRZYGOTOWANIE:  Tortillę ja dałam z pysznym mięsem pulled pork z jarmużem oraz serem żółtym. Tortillę zawijam i wkładam do torby papierowej lb zawijam

Gotowanie Patki
Żeberka ziołowe w cydrze z miodem i gorczycą 203

Zapach jeszcze do teraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp;) i pyszne danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony(...)garnku na kilku łyżkach oleju przesmaż pokrojony w talarki czosnek i w cienkie piórka cebule. Dodaj wodę i pozostałe przyprawy, tj. liść, ziele, jałowiec, vegetę, dodaj mięso wraz z powstałym na patelni sosem (dodaj na patelnię wodę i wypłucz dolewając taki pozostały sos do garnka z mięsem, nic nie może się zmarnować, a ten sos jest bardzo cenny

Zasmakuj Kuchni