mięso - 63110 przepisów (strona:1072/4208)

Bigos z dziczyzny 133

mamy, na mięsie z ubitej zwierzyny, czyli na dziczyźnie. Dziczyzna charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu, wysokimi walorami smakowymi i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej dziczyzna zawiera więcej białka niż mięso zwierząt hodowlanych, obfituje w potas, sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule(...)łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy. Mięso i boczek kroimy w kostkę i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno

Z notatnika
Pieczone udźce indyka w winie z pomarańczami 187

Składniki: 3 udźce indyka bez kości 250 ml półwytrawnego wina 2 cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów pomarańczy 3 łyżki masła sól, pieprz rozmaryn Sposób wykonania: Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulą i kawałkami czosnku. Zalewamy winem, przykrywamy plastrami pomarańczy i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie przekładamy wszystko(...)naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa nakładamy masło i przykrywamy pomarańczami. Polewamy winem, w którym moczyło się mięso. Wszystko posypujemy rozmarynem. Przykrywamy naczynie przykrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze

Qchnia po prostu
Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne 142

małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia mięsa 3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy Sposób przygotowania: Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju, a następnie podlewamy 300ml zimnej wody, i smażymy aż do odparowania. Wtedy ponownie(...)taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na oleju wraz z pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron

Kuchnia w czekoladzie
Niemiecka zupa porowa 222

udało i dziś  prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować.     Dla 2-3 osób 1 duży por (ok. 300g) 300 g wieprzowego mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 serek śmietankowy (taki w złotku) 1 kostka rosołowa 3 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz   Pora pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać(...)garnka.   Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Usmażone wrzucić do garnka z porem.   Mięso usmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu, rozdrobnić i wrzucić do garnka z porem i pieczarkami.   W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka

Jadło i czytadło
Najbrzydszy obiad świata 153

klepiemy po brzuchach. Mlaskamy i mówimy: jakie to dobre! Pokonałam jakąś tam słabość, ale kilka podobnych ciągle mam. Na przykład nie jestem w stanie ani przygotować ani zjeść mięsa królika. Mam też problem z obróbką ryb ;) O ile królika odpuszczam, nie zagości w mojej kuchni jeszcze długo, tak do ryb pewnego dnia trzeba będzie się przełamać. Normal 0 21 false(...)odstawiamy na bok.  Na tę samą patelnię dajemy łyżeczkę masła i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy oprószoną mąką wątróbkę. Smażymy aż się zrumieni, ale nie za długo, przewracając mięso kilka razy, aby była równo podsmażona. Cały proces powinien trwać kilka minut, bo zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie sucha. Na koniec solimy do smaku i dodajemy pieprz. Podajemy

bistro mama
Warkocze z polędwiczek wieprzowych z żurawiną 171

sól, słodka i ostra papryka, pieprz, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek 2-3 łyżki oleju Polędwiczki umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż na trzy płaty, zostawiając nieprzecięty jeden brzeg. Natrzeć mięso z obu stron olejem i przyprawami i zapleść jak warkocz. Mięso odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia i piec 50-60 minut, do miękkości(...)Mięso podawać z sosem żurawinowym z tego lub tego przepisu

Czerwień i błękit
Kopytka z mięsem mielonym 127

mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P  Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki pszennej Sos mięsny: 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mięsa mielonego wp-woł 150 g pieczarek 600 ml bulionu wołowego 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy, studzimy(...)kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min. Mąkę dokładnie rozprowadzamy

R'n'G Kitchen
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 232

odmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier pomidorowy(...)potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki i przesmażyć na patelni. Zrobić sos pomidorowy. Obrać i drobno posiekać cebulę. Przesmażyć na patelni na średnim

kuchniabellissima.wordpress.com
RISOTTO GRZYBOWO – WIEPRZOWE 208

SKŁADNIKI : ryż arborio – 1 szklanka – 200 gram mięso wieprzowe – 150 gram grzyby suszone – 30 gram cebula – 1 sztuka bulion grzybowy – 2 szklanki 400 ml olej do smażenia świeżo mielony pieprz ser żółty sól opcjonalnie – jeśli bulion będzie za mało słony PRZYGOTOWANIE : Mięso pokroić na małe kawałki. Obrać cebulę i posiekać. Umyć grzyby i drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami

kuchniabellissima.wordpress.com
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 167

sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać rozgnieciony czosnek i szpinak. Dusić kilka minut. Na każdym płacie mięsa(...)rozłożyć porcję szpinaku,ułożyć kawałek fety,zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości.   Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako

Kolorowa kuchnia Elki
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 120

Faszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie(...)cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy

Podróż w kulinaria
Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 222

Składniki na 5 placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy do rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, mleko z drożdżami, jogurt(...)oraz sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut, pod przykryciem. Gotowe ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na pięć części. Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę i szalotkę szatkujemy. Mięso mieszamy z czosnkiem, szalotką, kolendrą i doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Odstawiamy do lodówki na 60 minut. Gotowe dzielimy na pięć równych części i formujemy kulki. Porcję ciasta rozwałkowujemy

Gotowanie i blogowanie
SZNYCLE W SOSIE Z CARRY 153

cierpka i pikantna:))))   35dag.sznycli ze schabu 1 mango 1 papryczka chilli kokos oliwa sól pieprz curry liść laurowy 3 łyżki soku z cytryny 200ml.mleczka kokosowego 250 ml. bulionu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy .Kroimy wszerz na połówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,obsmażamy mięso równomiernie,solimy,pieprzymy,posypujemy curry  i zdejmujemy z ognia.Mango obieramy ze skóry(...)kroimy w równej grubości plasterki.Teraz zabieramy się za sos:mango i liść laurowy podsmażamy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso,mieszając od czasu do czasu.Skrapiamy obficie sokiem z cytryny,dodajemy 1 łyżkę curry,wiórki kokosowe,dokładnie mieszamy i zasmażamy.Podlewamy bulionem i mleczkiem kokosowym.Gotujemy 2 min.Przyprawiamy,dodajemy posiekaną papryczkę chilli.Możemy dodać posiekaną kolendrę.Sznycle polewamy sosem.Podajemy z makaronem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kartacze 217

nieco pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu by w efekcie końcowym cieszyć się ich smakiem. Proponuję pracę podzielić na dwa dni. Wieczorem obrać i ugotować część ziemniaków i przyprawić mięso na farsz, a na drugi dzień obrać i zetrzeć pozostałe ziemniaki, formować i gotować kartacze. Składniki: (na około 13 sztuk średniej wielkości) 1,5 kg obranych surowych ziemniaków (zetrzeć(...)tarce) 0,5 kg obranych ziemniaków (ugotować) 1 jajko 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) farsz: 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 - 2 łyżki zimnej wody dodatkowo: cebula

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania