mięso - 63110 przepisów (strona:1072/4208)

Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 111

Dzisiaj zapraszam Was na sos, a może konfiturę z żurawiny i jabłek. Idealna do mięsa, sera ale nie tylko. Pasuje nawet do budyniu, a może znajdziecie jeszcze jakieś inne zastosowania? Warto przemycać żurawinę do naszej kuchni, bo jest naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej(...)doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło. Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg. Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu otarta skórka z całej cytryny 2 łyżki masła Sposób

Mieszam w Garnku
Kukurydzianka z meksykańską nutą 143

liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne (mniej, jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami) szczypta gałki muszkatołowej sól Na początek gotujemy wywar z mięsem, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, z cebulą, czosnkiem, liśćmi pora i resztą warzyw pokrojonych na mniejsze części. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około(...)minut. W międzyczasie miksujemy kukurydzę, podlewając odrobiną bulionu. Z gotującego się wywaru wyławiamy mięso, liście laurowe, liście pora i ziarna ziela, a pozostałą zawartość garnka miksujemy. Przez sitko, wprost do garnka, przecieramy zmiksowaną kukurydzę, by pozbyć się skórek, które raczej nam się nie rozdrobnią. Doprawiamy kurkumą dla koloru, wedle uznania, gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i solą. Gotujemy jeszcze chwilkę

Pichceniomania
Gęsina na Świętego Marcina 142

byłam w Polsce i zauważyłam, że faktycznie można kupić gęś bez problemu. Mówiąc szczerze nigdy jeszcze nie przyrządzałam gęsi ale jadłam gęś z jabłkami i gęsi pasztet. Wiem, że mięso jest delikatne o przyjemnym aromacie. To również jedno z najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką(...)najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance w towarzystwie warzyw. Duża pięciokilogramowa gęś potrzebuje 3 godziny. Upieczone mięso jest mięciutkie i lekko odchodzi od kości. 11 listopada rozpocznie się ósma edycja Gęsina na Św. Marcina, która będzie trwać do 4 grudnia. Restauracje jedna przez drugą zapraszają na wyborne

codojedzenia
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 178

cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego słodka papryka ostra papryka majeranek ziele angielskie liść laurowy sól pieprz  olej brązowe pieczarki Wykonanie:  Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość(...)wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody

Walijskie Pichcenie
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 232

pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM składniki na 1 dużą porcję: klopsiki: - ok. 250g mielonego mięsa z indyka                            - ok. 60g białej kapusty - sól, pieprz - 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów(...)100g startej na tarce cukinii (nieobranej) - 2-3 suszone pomidory w oleju - 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie - gałązka świeżego oregano - sól i pieprz - feta light do posypania Mięso wyrobić z przyprawami i olejem. Kapustę posiekać, wymieszać z mięsem. Uformować nieduże klopsiki (u mnie wyszło 7). Patelnię można przetrzeć oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień

Moje Kuchenne Rewelacje
Potrawka z ciecierzycą 144

kurczaka 1- 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta curry Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę, zrumienić(...)naciowego obrać z włókien i pokroić w plasterki. Paprykę i selera naciowego dodać do cebuli, chwilę podsmażać i dodać pomidory z puszki. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso. Miękkie mięso dodać do sosu pomidorowego, a także ciecierzycę razem z zalewą. Gotować kilka minut, przyprawić i zagotować. Smacznego! "Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię

talerz przyjemności
Pasztet z grzybami i czarnuszką 176

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki(...)laurowy Czarnuszka – 4 łyżki Wykonanie: Cebulę opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny

Kuchnia Bon Appetit
Chili con carne 201

znajomymi i brak Wam pomysłu na danie, chili con carne nada się idealnie. Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g fasoli czerwonej z puszki 400 g mięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu(...)rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu

Moje-pitraszenie
Barszcz. 160

angielskiego i pieprzu 1 liść laurowy Wykonanie : Buraki myjemy przecinamy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut, następnie obieramy i kroimy w paseczki. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, warzywa obieramy i myjemy, Marchewkę kroimy w pół plasterki, również przekładamy do garnka i zalewamy polowa wody tak żeby wszystko było dobrze przykryte. Gotujemy(...)małym ogniu, gdy zacznie się gotować dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz sól lub 2 łyżki domowej vegety. Dolewamy resztę wody. Gotujemy aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone buraki i ziemniaki, gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy, drobno kroimy i z powrotem przekładamy do garnka. Jajka kroimy w grubą

Sama słodycz i szczypta chili
Kostka rosołowa bez glutaminianu sodu 223

smakowej oraz aksamitności - po rozrzedzeniu z wrzącą wodą stanie się prawdziwie "gorącym kubkiem" który uchroni Was przed przeziębieniem - do przyrządzania prawdziwego risotto  Zapraszam do przepisu: Składniki: - Na 1kg mięsa musi przypaść 1litr wody (na drobiową kostkę kupujemy kurę pomieszaną z indykiem bądź samą kurę; na wołową musimy pamiętać że muszą się znaleźć kości np. ze szpondra) - Używamy włoszczyzny suszonej(...)która zawiera w swym składzie pasterniak.i lubczyk. Taką włoszczyznę sprzedaje np. polska firma SYS. Włoszczyzny dajemy 50g na 1kg mięsa. (Włoszczyzna suszona nie jest w żaden sposób konserwowana czy siarkowana, to w pełni naturalny produkt! 100g włoszczyzny suszonej odpowiada 1 kg świeżych warzyw) - Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i liścia laurowego, oraz podpaloną 1 małą cebulę - Sól i pieprz Przygotowanie

Kuchnia PROzdrowotna
Gulasz warzywny w dyni 188

święta, DYNIA. W dyni postanowiłam skomponować pyszny gulasz warzywny, który jest bardzo dobry. Spróbujcie! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 1-30 min PORCJE: 1   Gulasz warzywny w dyni 20 dag mięsa z szynki 1 cebula kilka plasterków szynki 1 laska kiełbasy 1 parówka 1 pęczek natki pietruszki 1/2 słoiczka papryki marynowanej 1/2 cukinii 1,5 dyni (małe) sól, pieprz, kucharek Cebulkę(...)poszatkować, mięso z szynki pokroić w kostkę. Wrzucić cebulkę na patelnię z olejem i lekko zarumienić. Dodać mięso z szynki. Następnie pokroić w kostkę cukinię i pół dyni, kiełbasę i parówki w mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę

Gotuję Testuję
We dwoje dajemy rade! 130

życiu bywa często się nie zgadzamy i kłócimy, tak też dzieje się na polu kuchennym. ONA - preferuje w gotowaniu warzywa, kasze, lekkie sałatki i sosy.. ON - mięso, mięso i jeszcze raz mięso, a z warzyw najbardziej lubi kiełbasę :) Dlatego też, strona ta będzie zawierała mocno zróżnicowane przepisy, zarówno na zdrowe, dietetyczne potrawy, jak i na cięższe dania o znacznie

Kuchnia od dwojga
Francuskie poduszeczki ze sprytnym farszem 133

Ciasto francuskie stanowi idealną bazę do wykonania szybkich, a zarazem eleganckich przekąsek. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika(...)filmu, meczu czy piwa. Eksperymentowaliśmy z farszami wielokrotnie i tym razem wyszedł nam na tyle smaczny, że postanowiliśmy się podzielić przepisem. SKŁADNIKI (16 poduszeczek) : 2 opakowania ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka słodka wędzona sól

Kuchnia od dwojga
Kurczak,maślanka i mąka ziemniaczana czyli trzeszcząca panierka na kąskach. 144

był kurczak, ale nie mam czasu na gotowanie z pstrykaniem zdjęć i sięgam do mojego archiwum. Po pierwszym będę mieć więcej czasu, a więc będziemy na bieżąco. :) kg mięsa z kurczaka 0,5 l maślanki Panierka: łyżeczka pieprzu cayenne łyżka słodkiej papryki łyżeczka granulowanego czosnku szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka soli łyżka suszonej cebuli łyżka oregano łyżeczka pieprzu(...)ziołowego tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Mięsa możemy użyć z różnych części. Może być pierś, udko czy skrzydełko.  Trzeba tylko pociąć je na mniejsze, zgrabniejsze kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodajemy łyżeczkę soli i wrzucamy kawałki mięsa.  To nam zapewni, że mięsko będzie soczyste ( szok termiczny spowoduje, że zamkną się pory),a także szybciej się usmaży

Dieta moja pasja
Omlet otrębowy z dodatkami czyli pomoc w realizacji noworocznych postanowień i kuchenny recykling. 119

drugim się nie znam, ale w tym pierwszym mogę coś podpowiedzieć. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych szczypta sody sól i pieprz do smaku Nadzienie: pomidor mięso z zupy korniszon liść jarmużu Mięso obieramy z wszelakiego tłuszczu i kości.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy  przyprawy, sodę i otręby. Mieszamy(...)zetnie, na połowie układamy dodatki  nadzienia. Jarmuż można zastąpić, szpinakiem, kapustą pekińską, nawet zwykłą natką pietruszki. Nie polecam tylko szczypiorku, ten pod wpływem wysokiej temperatury robi się niesmaczny. Mięso i jarmuż podsmażamy na suchej patelni, chodzi o to aby  dać gorące nadzienie na omlet. Wtedy mamy pewność, że środek też się przesmaży i nie będzie surowy. A więc

Dieta moja pasja