pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę. Smażymy na niej na złoty kolor mięso(...)patelni a na jego miejsce dodajemy masło, pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki
Qchnia po prostubędzie fajne do kanapek. owszem na kanapki byłaby fajna, jeśli tylko by coś z obiadu zostało. Składniki: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g mielonego mięsa z indyka 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki(...)pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać by wszystko się połączyło i odstawić do wystygnięcia. Mięso, roztrzepane jajko, okruszki i cebulę przełożyć do miski, doprawić i wymieszać. Z mięsa uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wierzch posmarować sosem barbecue
Mama Gotujemiałam ich pod ręką, ale i bez nich sos świetnie zastępuje tradycyjny beszamel. Przepis przygotowałam dla Magazynu Aromat. Składniki (na 6 sztuk): Cukinia: - 3 cukinie - 25 dag mielonego mięsa z indyka - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów(...)łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej Mięso wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 30 minut z dodatkiem masła, posiekanej cebuli, soli i przyprawy naturalnej. Z cukinii wydrążamy miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy wraz z kaszą jaglaną do mięsa i dusimy jeszcze 10 minut
Smakuje zdrowolekki obiad gotowy. Można się poczuć jak na perskim dworze :) Pomysł na ten sos perski zrodził się z zupy perskiej , którą tutaj zamieściłam. SKŁADNIKI: na pulpeciki: 300 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko kawałek namoczonej w wodzie lub mleku bułki lub bułka tarta + woda lub mleko 1 łyżka pokrojonego cienko szczypiorku sól i pieprz do smaku 1 litr bulionu drobiowego(...)łyzki soku z cytryny garstaka listków świeżej mięty 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać dodając tyle bułki i wody lub mleka, aby po wymieszaniu mięsa masa nie była ani zarzadka ani za gęsta, by można było z niej lepić okrągłe pulpeciki. Odstawić masę. na sos: w rondlu lub głebokiej patelni podgrzać oliwę lub olej i zanim jeszcze
Sztuka gotowania w/g Samirycodziennie i od święta. PRZEPIS: OK. 1.5 kg karkówki bez kości pokroić w plastry 1.5 -2 cm i przyprawić wg uznania ( ja używam czerwonej vegety. czerwonej przyprawy do mięsa lub paprykę słodką i karkówka klasyczna Prymat. Tak przyprawione mięso zostawiamy na kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej. Dzień wcześniej przygotowujemy też pieczarki (pocięte w plastry) – smażymy z cebulką
Pysznosci Babci Basiketchupu, mały słoik majonezu, majeranek, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, które rozbijamy , oraz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smarujemy ketchupem , aby pokrył mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso warstwami : kładziemy na przemian plastry karkówki, krążki cebuli, posypujemy potartym żółtym serem i smarujemy odrobiną majonezu – aż do wyczerpania(...)składników. Całość przykrywamy i pieczemy 1- 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. 20 min. przed końcem pieczenia możemy odkryć , by pięknie się przyrumieniło. Smacznego
Pysznosci Babci BasiSpaghetti z chilli czyli danie na ostro! Dzisiaj przepis na obiad składający się z makaronu, mięsa mielonego, pieczarek, oliwek i dużej pikanterii :) Składniki na 3 porcje: 250 g mięsa mielonego (z łopatki) 200-250 g makaronu spaghetti (ilość wg uznania) Fix Pikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych oliwek sól(...)pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry, czosnek i paprykę drobno siekamy
Alutka-Gotujemięsa gulaszowego 1 cebula 1-2 pomidory 1 mała dynia hokkaido sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano szczypta estragonu 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki tłuszcz do smażenia Mięso kroimy w mniejszą kostkę, podsmażamy w rondlu razem z cebulą. Kiedy wyparuje juz cały płyn podlewamy wodą i dodajemy przyprawy oraz obrane i pokrojone pomidory. Dusimy aż mięso będzie miękkie, następnie
Gotowanie jest łatweMiksujemy na gładką masę. Przygotowujemy formę do pieczenia. Kształt nie ma znaczenia, wielkość – ok. 20×30 cm lub 30 cm średnicy. Na patelni podsmażamy bez dodatku tłuszczu mięso mielone. Doprawiamy do smaku, dodajemy czosnek. Po ok. 5 minutach wlewamy 2/3 passaty i 1/4 puree z papryki i dyni. Mieszamy i zostawiamy na 10 minut na małym ogniu, żeby(...)dyni i papryki dodajemy jajko i zagęszczamy mąką. Na średnim ogniu smażymy grube naleśniki. Można smażyć je tylko z jednej strony. Wykładamy naleśnikami dno formy do pieczenia. Wykładamy mięso z sosem. Smażymy kolejną porcję naleśników i przykrywamy nimi mięsną warstwę. Cukinię z serem odcedzamy i wykładamy kolejną warstwę. Nakrywamy ją kolejną porcją naleśników. Wylewamy wierzch wylewamy passatę i pozostałe puree
KucharzycaGolonki na moim stole goszczą niezwykle rzadko, bo to rozpustne mięso, choć bardzo smaczne. Wybieram zawsze jak najmniejsze sztuki z cieniutką skórką, takie są najlepsze. Wywar z ich gotowania przeznaczam zawsze do bigosu i te dwie potrawy robię zazwyczaj jednego dnia. Bejcowane w piwie, musztardzie z chrupiącą skórką są aromatyczne i bardzo smaczne. Przygotowane w garnku Fissler(...)bejcę: Piwo mieszam z musztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam mięso, odstawiam na godzinę po czym piekę w nagrzanym do 190*c piekarniku przez 45 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego
Wanilia i KardamonUwielbiam taką wersję kurczaka, ponieważ oprócz rewelacyjnego smaku jest bardzo uniwersalny. Marynata sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i miękkie, a krakersy nadają mu odmiennego smaku. U mnie świetnie sprawdza się jako przekąska z ulubionym sosem, dodatek do domowych hamburgerów oraz propozycja na obiad, która dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom(...)naturalnego/śmietany (może też być maślanka) papryka w proszku sól pieprz Panierka: 60g krakerów solonych Dodatkowo: olej Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki. Następnie mięso przełożyć do miski. Całość posypać przyprawami, zalać śmietaną/jogurtem i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (u mnie zazwyczaj stoi
Di gotujeziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować. W gotujący się na dużym ogniu wywar włożyć plastry schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować mięso przez około 1 godzinę kilka razy przewracając mięso. Obie mąki dobrze rozdrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu. Można wcześniej wyjąć mięso, ale nie jest to konieczne. Dodać
Calzonella.comPRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy. Paprykę drobno kroimy, następnie na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy mięso z papryką, oraz przeciśniętym czosnkiem. Mieszamy do momentu aż mięso się upiecze oraz odparowania płynów. Składniki sosu przekładamy do garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli(...)Placki przed podaniem lekko podgrzewamy, smarujemy sosem, na to kładziemy porcję mięsa, kapustę pekińską, cebulkę czerwoną, polewamy odrobiną sosu czosnkowego i posypujemy kolendrą. Podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przygotujemy kurczaka w nieco inny sposób! Przygotuj: filety z kurczaka placki chleba pita gruszka z puszki kozi ser oliwa truflowa słodka przyprawa orientalna (można zrobić swój mix) Mięso myjemy i suszymy, kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy w orientalnej przyprawie (dobrze, by miała słodki, nie ostry smak). Tak przygotowane mięso smażymy z obu stron na dużym ogniu, by skórka(...)gruszki. Każdą porcję przykrywamy kawałkami sera koziego i skrapiamy oliwą truflową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, do momentu, aż ser się rozpuści, a mięso dojdzie. Smacznego
MarcinChef