mięso - 63110 przepisów (strona:1083/4208)

Warzywna zupa z królika. Bez laktozy, bez glutenu 147

Zupa warzywna z królika Składniki: kawałek mięsa z królika, najlepiej z kością 4 marchewki kawałek selera 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki octu jabłkowego lubczyk koperek sól Mięso obgotowałam. Marchewkę i seler starłam na grubych oczkach, ziemniaki pokroiłam w kostkę, czosnek obrałam. Do garnka z wodą dodałam mięso i warzywa

nietadieta
Zapiekanka Gyros-Kebab 35976

smażenia Przygotowanie: Filety kroimy w kawałki i mieszamy z całym opakowaniem przyprawy do gyrosa,odstawiamy na 30 min. Gotujemy ryż.Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju,dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Mięso z cebulką i tłuszczykiem z patelni mieszamy z ryżem i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Mieszamy majonez z ketchupem i połowę wylewamy na wierzch(...)ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera. Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą, wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego  i pozostały ser. pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min (żeby ser porządnie się roztopił) Smacznego

Swojskie jedzonko
Kotlety z indyka z fetą i pesto 158

Mięso drobiowe w kotletach mielonych bywa suche i mało wyraziste. Myślę że to jeden z powodów, dla których nie gości zbyt często w tej formie na polskich stołach. Jest jednak sposób na to, by kotlety z drobiu (u mnie akurat z indyka, choć może być również kurczak) były soczyste i pełne smaku. Zapewni to dodana do mięsa feta, pesto oraz(...)soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki na 15 niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków

Trzeci talerz
Prosta zupa gołąbkowa czyli Zupowy Wtorek odc.82 179

Lubicie gołąbki? Ja czasami mam na nie ochotę choć wielka miłośniczka nie jestem. W ubiegły weekend miałam ochotę na smak kapusty i mięsa. No i w końcu postanowiłam rozprawić się z połowa białej kapusty zalegającej w lodówce.  Do przyrządzenia obiadu przyczynił się przepis na zupę znaleziony na blogu R'n'G Kitchen . Dokonałam kilku zmian a zupa okazała się(...)które nie są miłośnikami kapusty też ją zjadły. Był to hit niedzieli i poniedziałku a trochę zostało nawet na wtorek :) Prosta zupa gołąbkowa 1 posiekana cebula 300 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju 200 ml przecieru pomidorowego 1,2 l wywaru warzywnego 100 g ryżu 1/4 główki białej kapusty (niezbyt małej) 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz ziele angielskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak z kurkami w cydrowym sosie 146

zrumień na maśle po obu stronach. Wyjmij z patelni i trzymaj w cieple. Oczyść i pokrój grzyby jeśli są bardzo duże i posmaż na tej samej patelni. Dodaj do mięsa. Obierz szalotki i drobno pokrój. Zeszklij na maśle wraz z gałązką rozmarynu, około 1 minuty. Po tym czasie dodaj cydr i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone, śmietankę(...)bulion. Mieszaj do zagotowania i rozpuszczenia mascarpone. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj grzyby, zamieszaj i dodaj mięso. Gotuj przez 3 minuty w zależności od grubości mięsa. Na koniec posyp natką pietruszki. The post Kurczak z kurkami w cydrowym sosie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
papryka faszerowana z mięsem z rosołu 341

Papryki właśnie teraz są najsmaczniejsze! Przygotowane w ten sposób, napełnione pysznym farszem stanowią przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację. Jeśli zostało trochę gotowanego mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania. Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni , myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy(...)gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia

6niebo
Medaliony z cukinii 197

słono jak i na słodko. Tym razem chciałabym Wam przedstawić mój pomysł na prosty ale niebanalny obiad, po "taniości" :) Potrzebujemy: 1 cukinię o jak najmniejszej średnicy 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 jajko szczypta ziół prowansalskich, ja użyłam Galeo szczypta suszonego czosnku, ja użyłam Galeo sól, pieprz do obtoczenia: 2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta Cukinię obieramy i kroimy(...)plastry o grubości około 1 cm. Środek wycinamy okręgiem do wykrawania ciastek. Mięso doprawiamy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko i mieszamy. Dziurki w plastrach cukinii wypełniamy mięsem, dobrze dociskając, aby całość była należycie wypełniona. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Skomentuj

MamaOskarka
Sos boloński. 102

konserwantów, co jest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)  125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Cebulę oraz łodygi selera pokroić w kostkę. Dodać do boczku i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu

zadanie-gotowanie
Korma z jagnięciną / Lamb Korma 250

delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to curry, zapraszam! Scroll down for English Korma z jagnięciną (4-5 porcji) Składniki: 1 kg udźca(...)Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut i dodaj jagnięcinę wraz z sokami. Całość ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 45 – 60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne. Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan

karmelowy
Pieczone udźce z indyka 150

Składniki: około 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 4 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, oregano ostra papryka sól olej roślinny Sposób wykonania: Umyte mięso nacieramy dokładnie przyprawami i zwijamy ciasno w rulon. Za pomocą lnianego sznurka związujemy i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy olejem i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)przez godzinę i 20 minut. Schłodzone mięso można podawać zamiast wędliny na kanapkach

Qchnia po prostu
Polędwiczka w sosie musztardowym 309

błon. Następnie kroimy na dosyć cienkie plasterki - u mnie do max. 0.5 cm. Rozkładamy plasterek przy plasterku na desce do krojenia i ułożoną ręką w piąstkę delikatnie tłuczemy mięso. Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z jednej strony. Na rozgrzaną patelnię (średni gaz) wlewamy olej i po chwili kładziemy polędwiczki. Smażymy krótko, inaczej mięso będzie twarde, ale musi jednak całe się(...)jemy surowej). Tak więc smażymy około 3-4 min. z każdej strony. W międzyczasie śmietanę przekładamy do garnuszka, dodajemy musztardę, mieszamy i na małym ogniu podgrzewamy powstały sos. Zdejmujemy mięso na talerz i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami i dowolnym dodatkiem, u mnie sałatką z czerwonej kapusty. Palce lizać

Anielska Kuchnia Ani
Żeberka w marynacie miodowej z curry 100

false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski, zalewamy marynatą, przekładamy do lodówki na 3 godziny. Mięso, co jakiś czas obracamy. Do rękawa pieczeniowego przekładamy mięso wraz z marynatą, zamykamy i pieczemy 60-70 min w temperaturze 180°C. 15 min przed końcem pieczenia rozcinamy worek(...)mięso się spiekło. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa 163

wody 0.5 kg pieczarek 4 łyżeczki "kostki rosołowej"  (bądź więcej, zależy od Waszych kubków smakowych, na początku lepiej dać mniej) 2 garście makaronu Do zimnej wody wkładamy mięso i gotujemy, od momentu zagotowania przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wrzucamy do wywaru pieczarki pokrojone na czwórki, bądź w talarki, jak wolicie. W międzyczasie, kiedy pieczarki(...)się gotują dodajemy naszą kostkę rosołową i mięso jakie udało nam się oddzielić od kości. Do naszej zupy dodajemy makaron i gotujemy wedle wskazówek producenta, po czym zupę ściągamy z palnika. Jeśli zupa wymaga dodatkowego smaku, wystarczy dodać jeszcze odrobinę kostki rosołowej.  Skomentuj

MamaOskarka
Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem 196

mięska mielonego oraz resztek makaronu i pomidorki zapiekłam pod mozzarellą . Pomidorki wyszły przepyszne i bardzo delikatne, wręcz rozpływały się w ustach. składniki: ok 10 dojrzałych twardych pomidorów 200 g mięsa mielonego, u mnie łopatka z karkówką 200 g ugotowanego drobnego makaronu, ja dałam małe kokardki 1 cebula sól, pieprz oregano olej rzepakowy 300 g mozzarelli Pomidory dokładnie umyć i osuszyć(...)ogonkach wyciąć i wyrzucić Do miski delikatnie wydrążyć środek z pestkami. Wydrążone pomidory w środku lekko posolić i odłożyć. Cebulę drobno pokroić i przyrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać dodać wydrążone środki z pomidorów. Wszystko razem smażyć aż wyparuje nadmiar płynu, masa powinna być lekko wilgotna. Do smaku dobrze doprawić solą, oregano

Monia miesza i gotuje
Pierogi z mięsem 124

Pyszne i proste w przygotowaniu pierogi z aromatycznego mięsa rosołowego. Składniki: Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki 3/4 lub 1 szklanka ciepłej wody - sami uznacie ile powinno być po wyrabianiu ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera(...)pieprz, liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka Przyrządzenie pierogów: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody jednocześnie zagniatając ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Przygotuj mięsny farsz: Mięso wraz z warzywami z rosołu zmiel w maszynce. Obrane cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, przestudź. Następnie dodaj podsmażoną cebulę do farszu mięsnego, dokładnie wymieszaj, dopraw

Zasmakuj Kuchni