mięso - 63110 przepisów (strona:1091/4208)

RATATOUILLE Z MIĘSEM MIELONYM 133

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 duża cukinia 2 pomidory 1 duża cebula 2 - 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich  1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia 75 g startego żółtego sera sos pomidorowy Przygotowanie: Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę, podsmażyć(...)posiekane pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Sos pomidorowy przelewamy do garnka i zagotowujemy, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła (prowansalskie, cząber i tymianek) oraz wyciśnięty czosnek. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem.  Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 179

mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej) 1/3 sera camembert 120 g 1/3 szklanki gazowanej lub nie wody sól, pieprz, chili, bazylia(...)czosnek - wedle uznania masło klarowane do smażenia lub olej Wykonanie: W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego:) Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką

Zasmakuj Kuchni
Udka zapiekane z żółtym serem i pomidorem 291

sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć z obu stron. Gdy udka będą miały lekko złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem

Ugotować
Stek z rostbefu wołowego z sosem ziołowo-brzoskwiniowym 218

wyjmij z opakowania i umyj pod bieżącą wodą, osusz. Do głębokiego talerza nalej oliwę z oliwek, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i pozostaw na jakiś czas.  Wszystkie zioła umyj i osusz, drobno posiekaj. Brzoskwinie umyj, osusz i drobno pokrój. Brzoskwinie i zioła przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek(...)skórkę otartą z połowy cytryny, oliwę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmij z marynaty i smaż na bardzo rozgrzanej patelni przez kilka minut na każdej ze stron. Gdy mięso będzie już usmażone odłóż je na talerz, aby odpoczęło. Stek podajemy z nałożonym na wierzchu sosem ziołowo-brzoskwiniowym oraz świeżymi listkami rukoli, ugotowaną fasolką szparagową i podsmażonymi

Plate of Joy
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 161

obydwu stron. Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Do zeszklonej(...)nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie otwieramy piekarnik, nakrywamy naczynie przykrywką , zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką

Miód i pieprz
Domowy sos bolognese z makaronem 118

hansi-theme-font:minor-latin;} Domowy sos bolognese z makaronem Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki   koncentratu pomidorowego 40dag mięsa mielonego wieprzowego Sól, pieprz Oregano Oliwa z oliwek Makaron Sposób wykonania: Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę.Po chwili dodajemy(...)mięso i wszystko podsmażamy, do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dusimy na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością oregano. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem

Smaki Natalii
Papryka faszerowana mięsem mielonym II 157

Papryka faszerowana mięsem mielonym II Składniki: dwie czerwone papryki 250 g mięsa mielonego 1 saszetka ugotowanego ryżu 4-5 łyżek kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka posiekanego koperku ser żółty oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Papryki myjemy, przekrawamy na pół i dokładnie oczyszczamy. Mięso mielone mieszamy z ryżem, kukurydzą, koncentratem pomidorowym, koperekim, doprawamiamy wszystko solą i pieprzem. Napełniamy papryki

Smaki Natalii
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem 125

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem Składniki: 2 cukinie 1 woreczek ugotowanego ryżu 30 dag mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano żółty ser Sposób wykonania: Cukinie myjemy i przekrawamy na pół, następnie wydrążamy miąższ. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż, mięso mielone, koncentrat pomidorowy, bulion(dzięki niemu farsz nie będzie suchy

Smaki Natalii
Szaszłyki z karkówki, pieczarek i warzyw 132

oraz przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Karkówkę pokroić na kawałki wielkości moreli. Posypać obficie przyprawami i wlać olej. Dokładnie wymieszać. Mięso marynować przez całą noc. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, a następnie naprzemiennie nabijać na nie mięso(...)warzywami i pieczarkami. Szaszłyki ułożyć na mocno na rozgrzany grill na tackach aluminiowych i grillować do zrumienienia mięsa, co jakiś czas przekręcając je, aby opiekły się równo z każdej strony

Czerwień i błękit
Pieczarkowe kule (na grilla) 182

upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u mnie kukurydziany) i szklaneczka zimnego piwka- jak ktoś może ;) Składniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% 1/3 łyżeczki startego, świeżego imbiru 1 szalotka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)smaku 1 łyżka startego drobno żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Z puszki kukurydzy odmierzamy 2 łyżki i dodajemy do przygotowanego zmielonego mięsa wołowego. Pozostałą część wraz z zalewą przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną szalotkę i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko odparuje dolewamy słodką śmietankę i dodajemy starty imbir. Podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Kuchnia w czekoladzie
Grillowany kurczak z frytkami z batatów 199

dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Dzielimy na pożądanej wielkości kawałki, lekko ubijamy dłonią i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 h lub najlepiej na całą noc. Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzaniem. Rozgrzewamy grill(...)patelnię grillową i obsmażamy mniej więcej po 4 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone i w miarę potrzeby grillujcie je dłużej, jedzenie surowego kurczaka może skończyć się tragicznie! Następnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki

Cooking Monster
Co Lila jadła w środę? 12 168

Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz koniecznie wypróbować. To chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu.  Składniki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową(...)garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele angielskie. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy klopsy. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy (jakie lubisz, jakie chcesz - eksperymentuj do woli), jajko (czasami zamiast jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z warzywami. Teraz pora na ziemniaki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
RYŻÓWKA - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 120

mnie ona nadal jest przedszkolnym koszmarem:(. Danie ma 445 kcal. włoszczyzna 1/2 szkl.ryżu 1.5 litra wody sól   Na pulpety: ******************************* 30 dag.mielonej cielęciny lub innego mięsa 1 kajzerka przyprawa do mięsa mielonego 1 jajko ****************************************** Włoszczyznę płuczemy.Nastawiamy garnek z wodą ,zagotowujemy,wrzucamy warzywa i gotujemy,przyprawiamy.Opłukany ryż wsypujemy do gotującego się wywaru,zmniejszamy ogień i gotujemy , aż będzie(...)miękki.Bułkę na pulpety namoczyć,odcisnąć,dodać do mięsa,wbić jajko ,posypać przyprawą ,wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzącą wodę,gotować 20 minut.Aby uniknąć przywieraniu pulpetów do dna garnka ,najlepiej zrobimy jak ugotujemy je w dużej ilości wody.Poniewaz większość mieszanek przyprawowych zawiera sól, można nie solić wodę.Podajemy pulpety zalane  zupą ryżową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 184

sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla - nadaje mięsu fajny smak). Mieszamy z łyżeczką majonezu   pokrojone w paski. Warto skropić je lekko cytryną by pozostały jasne. Odstawiamy na godzinkę do zamarynowania. Mięso będzie soczyste. Warzywa kolejno podsmażamy(...)dodatkiem szczypty soli. Potem papryki, które obsypujemy słodką papryką. Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało

Kuchnia po mojemu
Spaghetti bolognese. 196

Składniki: 250 g mięsa mielonego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku makaron spaghetti Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek(...)dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, u mnie makaron razowy. Kiedy makaron już ugotujemy wykładamy na talerz, następnie sos bolognese i trochę startego sera. Smacznego

Moje-pitraszenie