mięso - 63110 przepisów (strona:1098/4208)

Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 174

kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa(...)oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Na końcu przyprawić zupę solą, pieprzem oraz vegetą

My simple kitchen
Ragout z kaczki 139

mięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować(...)dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2 pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20 minut. Wlać sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami. Podawać z ryżem. zastawa

królestwo garów
Wołowina z warzywami i kaszą orkiszową 143

prawdziwych mężczyzn, czyli wołowina z warzywami podana z kaszą orkiszową. Jesteście chętni??  Emotikon smile Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kaszy orkiszowej 250 g wołowiny marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj , sól morska Falksalt , pieprz czarny) marchew cebula czerwona papryka 1/2 opakowania groszku z puszki 5 pieczarek olej rzepakowy polecamy z Olejowy(...)wypłucz dokładnie kaszę pod zimną wodą. Zalej wodą w proporcji 2:1 i dopraw solą morską. Doprowadź do wrzenia i gotuj ma małym ogniu około 15 min do miękkości. Mięso : pokrój w plastry wołowinę, zmieszaj z marynatą. Połóż na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Czas smażenia zależy od upodobań. Ja robię stopień wysmażenia well, done.  Warzywa : umyj warzywa

Bike By Life
Barszcz czerwony z buraczków na żeberkach 158

nieco inny niż  barszcz ukraiński z fasolą , ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla naszego alergika była wersja bez jajka i śmietany. Z mięsem z ugotowanych żeberek. Mniam! 1 pasek żeberek wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 małe cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 duże buraczki ćwikłowe kawałek kapusty czerwonej (niekoniecznie(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka zalać zimną wodą, zagotować, pozbierać szumy, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na wolnym ogniu. Do wywaru dodać 2 podpieczone cebule i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć cebule (niekoniecznie), dodać marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, buraczki starte na tarce o grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tradycyjne kotlety mielone 127

Tradycyjne mielone chyba lubi każdy z nas, najlepiej smakują podane z ziemniakami i surówką. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki lub łopatki 1 cebula 1 kajzerka  1 łyżeczka musztardy mleko  sól,pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego. Cebulę obieramy, ścieramy(...)tarce o bardzo drobnych oczkach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 295

proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru pudru 50g drożdży Farsz: 500g mięsa mielonego 500g mrożonego szpinaku 300g pieczarek 200g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule  olej sól, pieprz + sezam do posypania + jajko do posmarowania 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną(...)drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy

Szefowa kuchni
Boczek z batatami i borówkami 201

boczku maczamy w oleju z przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone. Batata myjemy i (w całości, bez obierania) umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub (jeśli nie mamy) to w wodzie(...)wszystkie składniki są dozwolone w diecie FODMAP , a za wyjątkiem niektórych przypraw potrawa ta ma miejsce także w protokole autoimmunologicznym . Dziękujemy Michałowi za przepis! Zobacz też nasze uwagi odnośnie mięsa: Mięso – zdrowie, pieniądze i sumienie . Smacznego! Boczek z batatami i borówkami Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko Porcja 858 kcal 155g (31g) 67g 13g Dieta paleo Dieta LCHF

PaleoSMAK
Tureckie pizzerki z mięsem. 310

mąki  pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku mielony kumin i kolendra sól i pieprz ostra papryka do smaku ( można pominąć) 2- 3 łyżki oleju Dodatkowo; 15 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie(...)także kroimy ale w piórka, pora w plasterki a paprykę w niewielkie paseczki. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i por. Chwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i starty czosnek. Dusimy sos do czasu aż mięso będzie miękkie a sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet drobiowy ze słoika 209

przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy: majeranek, tymianek, sól pieprz Mięso myjemy zalewamy wodą (ok. 3- 4 l ) dodajemy włoszczyznę oraz jedna cebulę opaloną nad palnikiem i przyprawy. I gotujemy rosół. Gdy mięso będzie mięciutkie wyjmujemy je i studzimy. W międzyczasie(...)minut  (należy ją wcześniej oczyścić). Następnie do rosołu po wątróbce wrzucamy kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok 20 minut często mieszając, kaszka lubi przywierać do garnka. Całość studzimy. Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy

Delicious Titbits
Kapuśniak na żeberkach 217

sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego 1 duża cebula 2 łyżki oleju 40 dag ziemniaków 2 czubate łyżki majeranku Wykonanie: Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Mięso zalewamy zimną wodą (około 2 litry) i całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu(...)mięso zmięknie. Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku

Smak mojego domu
strogonow z piersi kurczaka 3733

pieprzem i smażymy przez 7-10 minut.  Następnie  grzyby zdejmujemy z patelni  ( odkładając je do miski) i wkładamy na patelnę  łyżkę oleju, łyżkę masła, oraz mięso kurczaka, smażąc je na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa  dodać  pomidory  z puszki, a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy(...)przykrywką i dusimy przez 15 minut. Następnie do mięsa dodajemy odłożone wcześniej pieczarki,  słodką śmietanę, szczyptę cukru i pokrojone w cienkie plastry kiszone ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując). Po ponownym zagotowaniu wyłączamy palnik i podajemy  nasze danie posypując je  posiekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Klopsiki drobiowe w liściu pory 194

papryki ostrej, tymianku sól,  pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami(...)dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie około 3 minut. Ser kroimy na małe paski długości 3 cm. Z mięsa robimy małe placuszki, na środek układamy kawałek sera, formujemy  klopsiki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry,  podsmażamy na maśle, dodajemy sól

kgwjanczewo
Na obiad: wołowe domowe mielone kotlety z piekarnika, czyly talerz prawie hamburgerów o wielu zastosowaniach 273

gotowanie, a raz nie ;). Mielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu) 1 jajko 1 kajzerka 1 średnia cebula (może być czerwona) 1 ząbek czosnku 1 łyżka czubata musztardy dijon 1/2 łyzeczki sosu Worchester sól, pieprz do smaku(...)Mięso mielimy. Doprawiamy musztardą i sosem Worchester.  Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony. Kiedy juz sterta kotletów gotowa - można wykorzystać je na różne

Kuchnia po mojemu
Piersi indycze z sezamem i cukinią 148

umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie paseczki. W małym garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej wody wrzucić paseczki cukinii. Gotować minutę, odcedzić. Trochę wody zostawić do podlania mięsa około 1/2 szklanki. Pierś z indyka umyć osuszyć i pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką lub ostrą. W miseczce wymieszać miód z musztardą i sokiem(...)cytryny. Wrzucić mięso do marynaty, dodać sezam i dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut. Rozgrzać olej w woku dodać posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilkę do momentu, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso z marynatą i smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając. Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała się cukinia. Smażyć chwilkę, mieszając. W razie

Kuchnia Pokoleń
Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja 214

fenomen. Otóż kurczak kukurydziany: jest karmiony paszą wolną od GMO, na bazie polskiej kukurydzy z dodatkiem innych zbóż, co wpływa na: wyróżniającą, lekko złocistą barwę skóry i mięsa, wyjątkowy, delikatnie słodkawy smak mięsa. Ma dostęp do naturalnego światła i możliwość zwiększonej aktywności ruchowej. Jest chowany wyłącznie na mazowieckiej wsi, w starannie wyselekcjonowanych kurnikach. Po tylu obietnicach miałam wybitnie wysokie oczekiwania(...)wobec tego mięsa. Na początek, szef Sebastian pokazał nam jak porcjować drób. Generalnie często robię to w domu, jednak zaskoczył mnie tym, że piersi można zostawić z kostką. Potrenowałam i faktycznie nie jest to takie trudne. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań: pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo

karmelowy