dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynki. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni, pamiętając o tym aby każdego dnia raz przełożyć mięso. Piątego dnia wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy w każdą z nich wcieramy łyżeczkę żelatyny, a następnie wkładamy je w foliowy rękaw do pieczenia, który szczelnie zamykamy ( należy uważać(...)folia jak najbardziej przylegała do mięsa). Tak przygotowane szynki wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by szynki się ze sobą nie stykały. Mięso parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez dwie godziny, następnie wyjmujemy szynki z garnka i studzimy ( najlepiej przez noc w lodówce). Kolejnego dnia zdejmujemy z szynek foliową osłonę, kroimy w plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem
Miód i pieprzprzecieru pomidorowego typu passata 1/2 szkl bulionu 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) olej do smażenia sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa 1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni. 2. Cebulę pokroić(...)plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę. 3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą i smażyć razem jeszcze ok 5 minut, po czym dodać mięso , pomidory, przecier i bulion i dusić następne 10 minut. Po tym czasie dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa. Doprawić
Kto ugości moich gości?rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 1 cebula 1,5 l wody sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać(...)umyć. Mięso umyć. Cebulę obrać i opalić, np. nad kuchenką gazową. Dno dużego garnka (ok. 6 l) wyłożyć mięsem, następnie dodać warzywa, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskie i przyprawy (sól, pieprz). Całość zalać 1,5 l wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia i poczekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie
Ugotowaćczęsto staram się wykonywać zdrowsze ich wersje w domu. Tym razem przepis na ciasto na domową pitę. Taką bułkę a'la Pita podaję często z warzywami i smażonym mięsem z kurczaka. Składniki: - 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki wody - 15g świeżych drożdży - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczka cukru dodatki: - usmażone mięso(...)posypuje mąką i układam placuszki. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: 7 minut Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony. Podaję z dodatkiem ciepłego mięsa, warzywami i sosami
Kuchnia co dniaklopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej olej(...)smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy
Bajeczna Kuchniaprzedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju,przekładamy do kapusty.Dodajemy namoczone grzyby,śliwki,obrane i pokrojone na cząstki jabłko,miód,musztardę,liście laurowe,ziarna ziela,pieprzu i jałowca.Wszystko zalewamy wywarem z mięsa.Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem,do miękkości mięsa i kapusty.Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat
Bajeczna KuchniaGołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym . Składniki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz cukier(...)wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście ,studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści . Do mięsa mielonego dodajemy ugotowana kaszę jaglaną , namoczoną kajzerkę , jajka . Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi
Bajeczna Kuchniałyżka przyprawy do szaszłyków 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka musztardy ¼ szklanki oleju Dodatkowo: Długie wykałaczki Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plastry, składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy mięso, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Cukinie myjemy, kroimy nie obierając w plastry, cebulę obieramy, kroimy w plastry. Na każdą wykałaczkę nakładamy na przemian plastry mięsa(...)cukinii i cebuli, wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby smaki się przegryzły. Układamy na grillu i pieczemy do miękkości mięsa. Szaszłyki możemy usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku
Bajeczna KuchniaPyszne kotleciki z niespodzianką które są bardzo aromatyczne i soczyste. Składniki: 7-8 pomidorów koktajlowych 500 gram mięsa mielonego od szynki 1 jajko ząbek czosnku 1 mała bułka mleko do wymoczenia bułki sól,pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę namoczoną w mleku. Wbijamy jajko , doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe owalne kotleciki wkładając do środka pomidorki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniadoskonała alternatywa dla lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag. mięsa drobiowego mielonego 5 pomidorów 4 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 dag sera żółtego, np. Gouda bazylia, oregano sól(...)grubych oczkach tarki. Dodajemy do cebuli. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu. Jak się przypala można podlać wodą. W tym czasie podsmażamy mięso i dodajemy do marchewki i cebuli.Pomidory sparzamy , kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy odkryte, by woda wyparowała, a pomidory zmiękły i rozgotowały się
W kuchennym oknie Ewywięcej do smaku (np. tabasco) 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii kukurydzianej posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania posiekana dymka do podania 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki(...)przez minutę zdrapując przysmażone drobinki z dna patelni. Następnie włóż kurczaka, dokładnie wymieszaj go z sosem, włóż do piekarnika i piecz przez 8- 12 minut, w zależności od grubości mięsa. Posyp kurczaka orzeszkami i dymką i podawaj. Smacznego! English versio n Easy peanut orange chicken (4-6 servings) Ingredients for the rub: 1 tablespoon olive oil 1 teaspoon ground ginger
karmelowyocalić to co zostało przed wylądowaniem w koszu. Nazwę to kuchennym recyklingiem, czyli sposobem na ekonomiczne, ekologiczne i smakowite wykorzystanie resztek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym(...)wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki rosołu lub wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Do zmielonego mięsa
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 3 duże pomidory 3 łyżki masła duża cebula 2 duże ząbki czosnku zioła 500g mięsa mielonego makaron spaghetti sól pieprz Wykonanie: Pomidory podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę. Wszystko później miksować dodając na końcu czosnek i zioła doprawiając solą i pierzem. Makaron ugotować na miękko, mięso usmażyć z solą i pieprzem na końcu dodać do niego(...)pomidorów. Podawać sos z mięsem na makaronie. I teraz pora na wyniki rozdań Foremki wygrywa: nr 31 Gabi Świecę wygrywa: nr 44 Rockowa Nutka Obie Panie proszę o kontakt na uchto8@wp.pl do 48 godzin, w innym razie nastąpi drugie losowanie
Pychotkaaapieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone(...)maśle. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. Następnie przygotować pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować
Kuchnia DanusiPrzepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Nieco odmienna wersja tradycyjnych kotletów, która zasmakuje wszystkim wielbicielom kaszy. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej 300 g mięsa mielonego mała cebulka jajko ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Składniki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy(...)mięsa, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
e-PrzepisyKulinarne