mięso - 63110 przepisów (strona:1097/4208)

Placki po węgiersku bez papryki. 274

Dziś mniej dietetycznie, ale równie smacznie ze względu na to, że mój mąż   zażyczył  sobie właśnie gulasz :).   Składniki (2 osoby): 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 duża cebula ziele angielskie liść laurowy przyprawa do gulaszu pieprz, sól kostka mięsna pieczeniowa 1,5 l wody masło mąka (do zagęszczenia) Składniki na placki: ziemniaki mąka jajko GULASZ Mięso(...)zalewamy wszystko wodą, dodajemy 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Do smaku dodajemy kostkę mięsną oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa.  Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos tyle sypiemy (uważać żeby nie zrobiły się kluski

Moje-pitraszenie
Kotleciki. 127

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej bazylia, pieprz Mięso mieszamy w misce z resztą składników. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy placuszki uformowane z mięsa. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Udziec wołowy z sosem pieczarkowym. 132

Składniki na mięso: 500 g udźca wołowego bez kości kolendra rozdrobniona, papryka ostra mielona oliwa 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki wody Składniki na sos: 250 g pieczarek 1 łyżeczka oliwy czosnek granulowany, pieprz, szczypta soli 1 łyżeczka mąki gryczanej 1 szklanka (250 ml) mleka 1,5 % Mięso kroimy na kawałki, polewamy oliwą i z każdej strony posypujemy przyprawami(...)wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie zalewamy mlekiem wymieszanym z mąką przesianą przez

Moje-pitraszenie
Gulasz wołowy z makaronem. 192

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kostka mięsna do duszonych mięs papryka ostra mielona, pieprz 100 g masła Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka.  Następnie ok. 75 g masła roztapiamy na patelni wsypujemy do niego pieprz(...)wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i paprykę ostrą mieloną. Do smaku dodajemy kostkę mięsną i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa.  Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos tyle sypiemy (uważać żeby nie zrobiły się kluski

Moje-pitraszenie
Zapiekanki z cukinii. 155

Składniki: 2 dość duże cukinie 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 średnia papryka 1 cebula papryka ostra mielona, pieprz, szczypta soli Cukinie przekrawamy na pół wyciągamy środek, zostawiamy wydrążone "skorupki". Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy się(...)zarumieni dodajemy paprykę i cebulę - posypujemy papryką i solą. Kiedy kasza już się ugotuje odcedzamy ją i dodajemy do mięsa na patelnię - mieszamy, posypujemy pieprzem. Smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając. Tak przygotowany farsz wykładamy do łódeczek - po brzegi. Wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut. Na górę można dodać ser do smaku. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. 136

Składniki: SOS 2 Puszki pomidorów krojonych 1 cebula 1 papryczka chilli bazylia, oregano, czosnek, pieprz, sól Pulpety 250 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać cebulę). Pomidory przelewamy do miski, cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki(...)dokładamy do miski. Doprawiamy obficie każdą z przypraw i miksujemy na sos.  Z mięsa formujemy kuleczki i przekładamy na patelnie wysmarowaną oliwą. troszkę obsmażamy z każdej strony(delikatnie), przelewamy sos do pulpetów i gotujemy około 20/25 minut na małym ogniu, żeby pulpety się nie rozpadły. Podajemy z ziemniakami,kaszą,ryżem - co kto lubi :) Smacznego

Moje-pitraszenie
Schab 5-cio minutowy - domowa wędlina. 17565

składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów gotujemy 5 minut, chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych "5 minut" - całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach - nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki.  Składniki: 2 litry wody kawałek schabu - np. 1 kg 4 łyżki soli(...)płaska łyżka pieprzu ziołowego 1,5 łyżki majonezu 1,5 łyżki musztardy 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka kolendry w ziarnach 2 liście laurowe Wykonanie: Wszystkie składniki razem z mięsem włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość zostawić pod przykryciem na 7 godzin (odstęp pomiędzy gotowaniem powinien

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab faszerowany 180

prowansalskich 1 łyżka soli 1 litr wody listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych przypraw zrobimy zalewę, wkładamy schab, chowamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy mięso z zalewy, ostrym nożem wyciąć środek schabu z jednej i drugiej strony robiąc tunel, zostawiając 2 cm brzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy

kgwjanczewo
karkówka zapiekana z czerwoną cebulą 180

Przygotowanie tego dania zaczynam dzień przed planowanym podaniem, żeby później tylko wrzucić całość do piekarnika. Ten karczek natarłam dużą ilością ziół prowansalskich i zapiekłam z pieczarkami i czerwoną cebulą. Mięso wyszło aromatyczne i mięciutkie.  Składniki: 1 kg karkówki bez kości płaska łyżka soli 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich łyżka słodkiej papryki 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku duża czerwona(...)cebula pieprz  olej W dość dużym garnku zagotować litr wody z solą. Wystudzić. Mięso pokroić na plastry i zamoczyć w solance na kilka godzin. Następnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć ziołami, czosnkiem, papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smaczna zapiekanka bez mięsa.- rodzinny przepis babci Marysi. 233

babcia Marysia to przyj ę ła się nazwa tej właśnie zapiekanki od jej imienia .   Jest świetną opcją jeśli lubimy zjeść ,,coś konkretnego,, a niekoniecznie mamy ochotę na mięso. Prawdziwa gratka - Palce lizać ;) Za praszam!  Zapiekanka Babci Marysi - z ziemniakami, serem i pieczarkami. (bez mięsa) Składniki: * pieczarki ok.1 kg ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego

Tagebuch po polsku
Fit zawijańce a la krokiety. 194

czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli  margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona  łyżka oliwy  mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka słodka i ostra dodatkowo: (opcjonalnie(...)Przygotowanie: Wymieszać składniki na naleśniki i zrobić je na margarynie. Ugotować ryż w czasie krótszym niż zalecane na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony. Przyprawić, dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w drobne paseczki, kukurydzę, ryż. Wymieszać. Chwilkę podprażyć.  Następnie dodać kapustę pekińską. Dokładnie wymieszać. Zostawić na małym ogniu

Tagebuch po polsku
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 176

Idealne na weekendowy obiad. Delikatny drób do którego pasuje wiele dodatków, dając nam możliwości skomponowania własnego niepowtarzalnego dania. Mięso drobiowe wspaniale współgra z nutą pomarańczy, dając ciekawy posmak i dużo przyjemności naszym kubkom smakowym :) Zapraszam! Nogi z kurczaka w soku pomarańczowym. Składniki: drób: cały kurczak lub nogi  500 ml soku pomarańczowego pieprz, sól około pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżka(...)łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać do soku. Kurczaka zamarynować w soku z przyprawami. Minimum godzinę. Marynaty nie wylewamy. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć mięso.  Piekarnik nagrzany do 180'C. Pieczemy ok 20 min . Po tym czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze około 30-45min w zależności od wielkości naszego drobiu

Tagebuch po polsku
Lasagne, kto lubi? 158

Składniki : 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra Sos beszamelowy : 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie : Makaron lasagne ugotować al dente. Mięso podsmażyć z cebulką i czosnkiem, przyprawić. Dodać(...)pomidorki i gotować, aż do odparowania części wody. Pod koniec gotowania dodać przecier i cukier, ewentualnie ponownie przyprawić. W naczyniu układać warstwami makaron i mięso. Masło rozpuścić i dodać do niego mąkę, wymieszać i stopniowo dolewać mleko - ciągle mieszając. Po uzyskaniu gęstej konsystencji przyprawić solą i pieprzem, zalać zapiekankę. Zapiekać w temp. 220 o C ok. 30 min. * Pod koniec

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Schab z sosem paprykowym z pomysłu kuchni Lidla 164

bulionu drobiowego 1 opakowanie przyprawy do mięs 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Sos z patelni miksujemy za pomocą blendera.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy na patelnię, na której smaży się mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut. i gotowe! Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Ekspresowa zupa rybna 225

naprawdę dobrze. Warto tylko pamiętać, że mintaj musi się gotować odrobinę dłużej, dlatego kroimy go nieco drobniej niż łososia. Niezależnie jednak jaką rybę lub ryby wybierzemy, dobrze aby ich mięso nie było podatne na rozpadanie się podczas nawet krótkiego gotowania jak również na etapie krojenia w stanie surowym. Z tego punktu widzenia mintaj (którego w praktyce kupujemy zamrożonego) i łosoś(...)będzie gotowa już po ok. 5 minutach dalszego gotowania. To wszystko dość istotne, o ile bowiem marchewki czy selera naciowego tak szybko nie rozgotujemy, to z ziemniaków i rybiego mięsa dość łatwo zrobić nieprzyjemną dla oka i języka papkę. Jak jednak widać, łączny czas przygotowania naszej zupy nie będzie zbyt długi i nie powinien przekroczyć ogółem ok. 50 minut. Ekspresowa

Kulinarna Pokusa