przedstawiam kilka smacznych propozycji, już wypróbowanych na meczu Polska- Irlandia :D Wybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt(...)wrzucić do blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery Co potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego
Tradycyjna Kuchniamałe "co nieco" ruloniki piwne z nadzieniem bolognese. Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego (zazwyczaj używam piwa TATRA) Nadzienie: około 500 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 opakowanie Fix do spagetti Bolognese Pieprz, Kucharek, oregano, Ketchup Kilka łyżek oleju rzepakowego 15-20 dag startego sera żółtego Jajko do smarowania Sos: 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego(...)łyżki oleju 3 łyżki wody 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu dekoracyjnego Mięso przesmażyć na oleju. Fix do spaghetti wymieszać z wodą, połączyć z mięsem (postępować zgodnie z opisem na opakowaniu). Dodatkowo farsz przyprawić używając ketchupu, "Kucharka", oregano i pieprzu. Przestudzić. Margarynę posiekać
Praktyczna plWykonanie: Umytą pierś kroję na 6 kawałków, wkładam do miseczki, zalewam około 4 łyżkami oliwy, przyprawiam, polewam sokiem z cytryny. Ząbkami czosnku nacieram piersi, układając je na końcu pomiędzy mięso. Wstawiam do lodówki na całą noc. Jeśli nie macie czasu możecie odstawić je do lodówki na 10-15 minut. Rozgrzejcie patelnię, smażcie kotleciki uprzednio lekko stłuczone tłuczkiem. Moja rada(...)kawałek mięsa wkładam do przezroczystej cienkiej jednorazowej siatki, tzw. zrywki, dzięki czemu niewidoczne odpryski mięsa przy tłuczeniu nie polecą tu czy tam. Tłuczcie lekko, pierś jest delikatna, może zwyczajnie porozrywać się na kawałki. Smacznego
Zasmakuj Kuchniskładniki dla czterech osób bulion 400 g mięsa wołowego z goleni lub szpondra 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 kawałek korzenia selera 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) zupa 10 kiszonych ogórków 3 łyżki(...)szklanki ryżu 2 marchewki łodyga selera naciowego 3-4 dymki 100 ml słodkiej śmietany 12% domowe maggi sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Do garnka wkładamy mięso wołowe, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, cebulę, kawałek selera,obraną marchew, oraz pietruszkę i całość zalewamy dwoma litrami wody. . Delikatnie doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym
Miód i pieprzKotletów mielonych u mnie na blogu pod dostatkiem..ile razy je robię , tyle razy coś zmieniam, żeby urozmaicić je..tym razem do mięsa dodałam obrane i starte jabłko..kotleciki wyszły bardzo smaczne..soczyste... 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 2 jaja 1-2 jabłka 1 czerstwa bułka sól, pieprz, wegeta, majeranek Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć. Do mięsa
Moje domowe kucharzenieziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy
VioletoweKucharzeniebulionu 1 łyżeczka octu z białego wina 50 g mrożonego groszku mąka do posypania natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obrać, cebulę i boczek pokroić w kostkę, mięso przyprawić solą i pieprzem a następnie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor a następnie ściągnąć z patelni. Boczek i pieczarki obsmażyć(...)patelni do miękkości a następnie ściągnąć z patelni. Na patelnię wlać resztę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć ok. 5 minut, wlać bulion z octem i gotować przez 2 minuty. Mięso i grzyby włożyć ponownie na patelnię, przykryć i dusić przez 15 minut. wrzucić groszek i natkę, dusić jeszcze przez 2 minuty aż groszek będzie gorący
Mama GotujeDużo się dzieje, wycieczki, spotkania, występy... I jak tu się wstrzelić z gotowaniem? Udało mi się jednak wygospodarować odrobinę czasu na przygotowanie zapiekanej kaszy gryczanej z warzywami i kurczakiem. Mięso zamarynowałam dzień wcześniej. Czekało w lodówce na swoją kolej. Pomysł na danie podpatrzony na jednej z wakacyjnych wypraw w polskie góry. Dodatki do kaszy mogą się zmieniać, szukajcie swoich ulubionych(...)ząbki czosnku 200 g filetu z piersi kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam 1/3 papryczki) sól oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić do lodówki. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
zadanie-gotowanienazwy, było pide - ciasto w kształcie łódki, taka a la pizza, z różnymi farszami. Wówczas postawiłam na owczy ser. Dziś, kiedy poznałam i polubiłam smak pide - zrobiłam ją z mięsem mielonym. Zapraszam Was tym razem w małą podróż kulinarną. Nie, nie do Turcji, a do jednego z moich ulubionych niemieckich miast, które nigdy nie zasypia, w którym zawsze tętni(...)Ciasto 2 szklanki mąki pszennej Typ 500 lub 550 1 łyżeczka soli 12 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy Farsz: 300 g mięsa mielonego (wołowina, drób, mix) 3 cebule - pokroić w kostkę 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona - pokroić w kostkę 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/4 łyżeczki mielonej
Kuchnia smakówjako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach) 2 cebule 1-2 papryki 2 marchewki trochę mąki mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy to np kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz(...)tymianek, liśc laurowy koncentrat pomidorowy (niekonieczny) Jak robimy? Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu i wrzucamy do garnka Mięso kroimy w kostkę (jesli nie jest pokrojone), opruszamy mąką i smażymy na oleju tak aby zarumieniło się. Wrzucamy do garnka Paprykę kroimy w paski, marchewkę w talarki lub pół talarki i dorzucamy do garnka Podlewamy szklanką wody i dusimy
Snejkusiowe Przepisyłyżki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka czerwonej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz sposób przygotowania Cielęcinę kroimy w drobną kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy je pieprzem, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, cztery godziny. Do dużego rondla (o grubym dnie i z przykrywką) wkładamy dwie łyżki(...)może być zbyt gorący ponieważ papryka się spali), mieszamy i zwiększamy ogień, a następnie z każdej strony obsmażany kawałki cielęciny ( wcześniej wyjętą z lodówki i oproszoną łyżką mąki) Przesmażone mięso wyjmujemy z rondla ( przekładając je do miski). Teraz do rondla wkładamy masło, oliwę i szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek
Miód i pieprzMoja rodzinka uwielbiają kotlety mielone, często robię im małą niespodziankę wkładając w każdy kotlet suszone pomidory. Kotlety są smaczne i soczyste, polecam . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 1 kajzerka Pół pęczka szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 1 jajko Sól, pieprz 0,5 słoika suszonych pomidorów z ziołami OLE! Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy(...)wodzie, odciskamy, umyty szczypiorek drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, posiekany szczypiorek, jajko, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Suszone pomidory odsączamy z oleju, z mięsa formujemy małe owalne kotleciki, w każdy kotlecik faszerujemy suszonymi pomidorami. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Bajeczna Kuchniamiałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur. Bakłażany w tej wersji są przepyszne i bardzo pożywne. składniki: 3 bakłażany po ok 450 g 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 350 g ugotowanej kaszy bulgur 1 duża kulka mozzarelli olej sól,pieprz oregano Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Miękki(...)zapiekać ok 25 minut, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodać wydrążaony miąższ z bakłażanów
Monia miesza i gotujeporcje) 2 podwójne piersi z kurczaka Pieczarkowy farsz domowy od Ole! sól, pieprz opcjonalnie: mini kukurydze marynowane 1. Piersi kurczaka rozkroić tak, by powstały dwa jak największe płaty mięsa (lub 4 mniejsze - jak kto woli). W razie potrzeby lekko je rozbić. 2. Mięso oprószyć solą i pieprzem, posmarować farszem pieczarkowym, zwinąć w rulon. Szczelnie owinąć folią aluminiową. Piec(...)minut w 200*C. Po upieczeniu odstawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło
Kto ugości moich gości?Kiedy już się poddałam, tofu pojawiło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. I dzięki temu przedstawiam to danie. Polecam. Składniki: Ok. 400 gram tofu (2 opakowania) 350 gram mięsa mielonego drobiowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru(...)pęczek cebulki dymki ½ łyżki mąki kukurydzianej +1 łyżka wody Pieprz Chili w proszku sól ½ szklanki wody Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone, lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino. Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień
Smaki Ewy