mięso - 63110 przepisów (strona:1090/4208)

Roladki z piersi kurczaka gotowane w folii 207

piersi z kurczaka 1 kostka twarogu półtłustego 150g. suszonej żurawiny szczypta pieprzu folia spożywcza Żurawinę dokładnie wymieszać z twarogiem. Z oczyszczonego mięsa przygotować 4 "kotlety" dość cienko rozklepane (ale nie mogą być poszarpane).  Mięso delikatnie oprószyć pieprzem. Twaróg podzielić na 4 części. Nakładać twaróg na mięso i zwijać delikatnie i szczelnie tak jak krokiety. Na koniec zawinąć wielokrotnie

Lubię to gotuję
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 121

ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 puszki pomidorów krojonych mąka żytnia pełnoziarnista sól, cukier, płatki czili, szczypta oregano, szczypta bazylii Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości.  Całe mięso zmielić przez maszynkę, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą i szczyptę pieprzu. Wyrobić dokładnie ręką, formować niewielkie kulki i obtaczać w mące(...)smaku solą, płatkami czili, i cukrem, dodać oregano i bazylię, zagotować. Do gotującego się sosu ostrożnie wkładać pulpeciki i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Z takiej porcji mięsa wyszło mi 16 pulpecików

Lubię to gotuję
Drobiowe roladki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 176

cebule 1-2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz, suszone płatki czili bawełniany sznurek Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości uważając aby go nie podziurawić. Oprószyć mięso rozmarynem, oregano, solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić. 1 cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, następnie dodać(...)osączony szpinak i dusić przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nakładać szpinak na mięso i zwijać roladki, następnie obwiązać sznurkiem tak aby się nie rozpadły. Posiekać w piórka cebulkę i poddusić ją na kilku kroplach oliwy, wlać pomidory i ok. puszki wody, zagotować, doprawić do smaku dodając szczyptę bazylii, soli i odrobinkę czili

Lubię to gotuję
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem 184

700g. dokładnie oczyszczonego mięsa wieprzowego z łopatki 230g. pęczaku 6 szt. czerwonej papryki 1 szt mozarelli w kulce 2 niewielkie ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, rozmaryn, cukier, odrobina czili w płatkach Pęczak ugotować na pół-miękko. Dokładnie oczyszczone (z tłuszczu i włókien) mięso zmielić przez maszynkę. Wymieszać mięso z kaszą, doprawiając szczyptą soli i pieprzu, oraz przeciśniętym

Lubię to gotuję
Schab parzony - do chleba 191

schabu b/k 3-4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 szczypta płatków czili 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Przecisnąć czosnek przez praskę, połączyć w miseczce wszystkie składniki. Nałożyć marynatę na mięso, a następnie wielokrotnie, szczelnie owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na kilka godzin(...)godz.) Zagotować wodę w garnku, zestawić na najmniejszy ogień najmniejszego palnika. Włożyć mięso i parzyć ok. 1,20 godz. ( pilnując aby się nie zagotowało). Po sparzeniu przełożyć do zimnej wody z lodem, jak ostygnie włożyć do lodówki na ok. 2 godz

Lubię to gotuję
Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym 145

szkl sól i pieprz natka pietruszki tłuszcz Przygotowanie : Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić. Filet  umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kawałki. Przełożyć mięso na patelnię z tłuszczem, przesmażyć, oprószyć solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę, dodać kostkę bulionową i mięso. Następnie wlać śmietanę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować na wolnym ogniu(...)Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, wlać do gotującego się mięsa, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Pietruszkę opłukać, pokroić. Makaron podawać polanym sosem i posypany natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Gołąbki tradycyjne z sosem pomidorowym 159

Składniki: -główka kapusty -2 szklanki ryżu -1/2 kg mięsa mielonego, np.karkówki -1 cebula -2 ząbki czosnku -olej -sól, pieprz -plastry boczku do obłożenia gołąbków Na sos: -jedna marchew -pół małej bulwy selera -jedna pietruszka -jedna cebula  -5 dag masła -puszka pomidorów bez skórki -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -sól, pieprz, odrobina chili Są dwie(...)garnek szczelnie okryć kocem i odstawić na godzinę. Ryż wtedy pięknie nam napęcznieje. Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zwijamy w rulonik

Kulinarne przemyslenia
Burgery z indyka, kolendry i kminku 186

Zamiast wieprzowiny wykorzystałam mięso indycze. Dzięki aromatycznym przyprawom burger jest inny niż wszystkie. Pachnie wyjątkowo, jest soczysty w środku i zrumieniony na zewnątrz. Sekret tkwi w dodaniu gazowanej wody i świeżo zmielonych przypraw, tj. kolendry i kminku. Podawajcie w bułce z dodatkami jak do hamburgera. Możecie też dodać je do obiadu, wystarczy jakaś sałatka, np. z sałaty maślanej i jogurtu(...)tego ziemniaki lub ryż...:) Składniki (na 7 burgerów): 500 g mięsa świeżo zmielonego z indyka 1 średnia cebula masło klarowane sól, pieprz 1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach łyżeczka kminku całego (nie utartego) 1/3 szklanki gazowanej wody Wykonanie: Cebulkę drobno posiekaj, podsmaż na klarowanym maśle. W misce wymieszaj mięso z cebulką, dodaj sól i pieprz oraz świeżo zmielone

Zasmakuj Kuchni
PIECZONE BURGERY Z INDYKA 156

Składniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć(...)tarce). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki. Mięso nie wymaga dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu

Vroblewska-fitlife
Gulasz z udźca indyka i ryż z marchewką i groszkiem 137

podany z ryżem wymieszanym z marchewką i groszkiem. (Inne danie z takim ryżem możecie zobaczyć tu - klik .) Połączenie jest rewelacyjne - aromatyczne, lekkie i dodatkowo niezwykle syte.  Gulasz: 500g mięsa z udźca indyka (może być inne mięso) 1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody)   1- 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu kolorowego 1 szczypta(...)osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość odstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony i umieścić w garnku. Dodać bulion, ziele angielskie, ziarenka pieprzu kolorowego, listki laurowe i tak przygotowane dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu

Di gotuje
Kaszotto gryczane z kurczakiem i selerem 181

gryczaną, to nie ma na co czekać, tylko zabierajcie się za gotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody(...)płyn (jeśli wolicie możecie zamiast rosołu dodać drugą szklankę wody, ale to już zależy od waszych upodobań smakowych). Wyłączamy palnik, dodajemy sól, pieprz i kurczaka (nie martwcie się jeśli mięso będzie zimne), dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby kasza całkiem zmięła, a mięso nabrało temperatury. Gotowe kaszotto możecie podać z dowolną surówką, ale ja polecam z pomidorami

Czary - gary w kuchni
Zapiekanka bolońska. 427

Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 500 g makaronu świderki 1 papryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką(...)masę, następnie dodajemy przyprawy - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, kiedy już będzie ugotowany - odcedzamy, przekładamy do garnka i wlewamy do niego sos boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego

Moje-pitraszenie
Fit spaghetti - bardzo proste, szybkie i zdrowe :) 270

stworzenia zdrowej wersji jednego z najpopularniejszych makaronowych dań, a mianowicie spaghtetti . Użyłam w tym celu pełnoziarnistego makaronu, passaty pomidorowej, obowiązkowo cebuli i czosnku oraz przypraw. Postanowiłam dodać też chude mięso mielone z indyka, choć i bez niego danie wyszłoby pyszne. A to za sprawą dobrego sosu, odpowiednio przygotowanego i przyprawionego. Spaghetti wyszło przepyszne! Półtwardy makaron z gęstym, lekko pikantnym sosem(...)pełnoziarnistego Spaghetti (Victualia) 1 cebula 2 ząbki czosnku  400 ml passaty pomidorowej (Victualia) 2 łyżeczki przecieru z ostrej papryczki (Victualia) 1 łyżka oliwy z oliwek  250 g mięso mielonego z indyka  przyprawy: curry, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia, sól himalajska  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmaż posiekaną

Zdrowie na języku :P
Cielęcina po wietnamsku 254

Przygotowanie dania, jak większości dań przygotowywanych w woku rozpocząłem od pokrojenia składników. Cielęcinę oczyściłem z błon i pokroiłem ją w bardzo cienkie plastry. W tym celu dobrze jest włożyć mięso na kilka minut do zamrażarki, aby stężało, dzięki czemu łatwiej je kroić. Kalarepy obrałem i pokroiłem w półplasterki o grubości 2 mm, cebulę w cienkie piórka, a marchew starłem(...)woku rozgrzałem olej i przez 2 minuty na bardzo dużym ogniu podsmażałem kalarepę wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie zdjąłem kalarepę z woka i dodałem na niego mięso, które na maksymalnym ogniu podsmażałem przez 3 minuty. Po tym czasie do mięsa dodałem cebulę i marchew. Smażyłem przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodałem do woka plasterki kalarepy

Wyprawy kulinarne
Indycze golonki z warzywami z wolnowaru 183

pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. 10 - 15 minut przed podaniem dodać groszek(...)swój wcześniej rozmroziłam - nie jest to konieczne, można przedłużyć czas gotowania groszku o ile będzie to konieczne).  Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością sosu z ryżem lub bagietką. Posypać kolendrą. Smacznego

Stare Gary