szparagowa Cukinia Marchew Bułka tarta 2Jajka Olej 2 Cebule biale 2 cebule czerwone 3 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku Sól,pieprz,liść laurowy, owoc jalowca (8 ziarenek) Sposób: *Umyte mięso kroimy w kostkę Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia oleju. *W rondelku z woda namaczamy grzyby i gotujemy. Gdy juz spuchną odcecamy a wode zostawiamy. *W miedzy czasie kroimy(...)litrow. NIE ŻAŁUJMY wody, ponieważ dlugo będziemy gotowaś nasz gulasz i lepiej napoczątku dać więcej wody niż póżniej, bo tracimy smak ktory chcemy wydobyć z tego mięsa *Wrzucamy mięsko z calą zawartością z patelni ,ziele angielskie i owoc jalowca *Gotujemy na małym ogniu dosłownie musi pyrgać w garnku. *Kroimy marchew ,ogórki ,cebule ,czosnek cukinie. *Warzywa te wrzucamy po jakiś
Viola cooks with passionboczek, cebula i smalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ po 700g 1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy male czy duze 6 ząbków czosnku łyżka suszonego majeranku pieprz sól SPOSOB: *mieso mieszamy(...)dodajemy na moczona bulke, czosnek , starkowana cebule sol pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg ziemniakow gotujemy i po.wystygnieciu mielimy zwykla maszynka.do miesa albo reczna wyciskarka *obrane ziemniaki 10kg tarkujemy na tarce ja mam szczescie i z polski przywiozlam elektryczna Wyciskamy z "sokow" nasze ziemniaki przez pieluche tetrowa najlepiej trzeba użyć Duzo sily ziemniaki powinne stworzyć mase "ciasto" dość
Viola cooks with passionwedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa SPOSÓB: Drób myjemy i oczyszczamy z błonek ,piór Potrzebujemy większego garnka. Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera chcemy by nasz rosół był klarowny. Wody wlewamy tak by mięso było zatopione podwójna a nawet(...)trójna ilością co ma nasze mięso niby najlepiej jest zalać jednokrotnością ale ja nie wykarmiłabym swojej rodziny. A podczas gotowania tej wody ubędzie,nie popełniajmy standardowego błędu dolewania wody podczas gotowania bo to błąd Rosół już nic nie będzie miał wspólnego z rosolem Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski
Viola cooks with passionPrzepraszam za jakość zdjęcia Skladniki: 700 dag.świerzych pieczarek 1 kg mięsa mielonego może być wieprzowe polecam również kurczęce 1 cebula 2 jajka 1 bułka sucha namoczona w mleku i wyciśnięta 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku natka pietruszki sól,pieprz do samku tarkowany ser zółty Sposób; Zaczynamy jak zawsze od mięsa ponieważ potrzebuje przejść przyprawami. Mięso wsadzamy do miski
Viola cooks with passionwedle uznania Kilka plastrów boczku surowego (na jedną roladke jeden plaster) Wedle uznania papryka ja ją dodałam po raz pierwszy. Sól,pieprz Mąka Sposób: Mięso rozbijamy tłuczkiem musi być bardzo cienkie. Smarujemy mięso musztarda ,umieszczamy boczek , cebule,ogorka,paprykę i zawijamy ścisło. Patrz zdjęcie wyżej. Gdy nie chce nam dobrze się(...)samą mąka i usmażyć z dwóch stron. Usmażone roladki gotujemy w garnku na średnim ogniu około 2 godzin. Dzięki temu że wcześniej usmazylismy nasze mięso powstanie nam sos, który powstanie podczas długiego procesu gotowania. Sól i pieprz dodajemy pod koniec gotowania nigdy przed . Polecam to danie z Kluskami Śląskimi ,ziemniakami
Viola cooks with passionprostu lubię poznawać smaki .A orient ich przypraw rozpieszcza moje podniebienie. To danie rozwaliło konstrukcję,podany z chlebem Pitta i sałatką Fatusz. Składniki: 4 osoby 350 g mięsa wołowego mielonego 350 g mięsa baraniego mielonego 2 natki pietruszki pokrojona drobno 1 większa słodka czerwona papryka starta na tarce 1 większa cebula przetarta na tarce 2 ząbki(...)czosnku wyciśnięty na prasie sól,pieprz do smaku sezam wedle uznania 3 łyżki oleju musztardowego Sposób: Mięso mieszamy razem dodając czosnek,cebulę ,paprykę sól i pieprz. Formujemy nasz Shish i nadziewamy na patyki. Następnie smarujemy olejem musztardowym i pieczemy w 180C 35 minut 5 Minut przed końcem posypujemy sezamem To wszytko. Możecie to danie zrobić z samej baraniny lub wołowiny
Viola cooks with passionrzemianie materii . Zastosowanie kabaczków (bo także jest tak nazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne tak samo w wersji z mięsem, jak i bez mięsa oraz bardzo sycące. Może nie jest
Fit & Healthy Lifezupełnie pasowała smakiem, dodatkowo kłócąc się z jej przesłaniem „świeżości”. Po prostu uzbrójmy się w nieco cierpliwości i pozwólmy spokojnie wygotować się wywarowi. Możemy go oprzeć na dowolnym rodzaju mięsa z kością – wieprzowym, wołowym czy drobiowym – pamiętając jednak, że każdy z nich nada zupie innego smaku i aromatu. Składnikiem, który dopełni taką zupę i doda jej wyrazu, jest odrobina popularnej(...)Łatwa w przygotowaniu, kolorowa, lekka i zdrowa zupa z fasolki szparagowej – idealna na lato, gdy fasolka dostępna jest w świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa z kością – wieprzowego, wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków
Kulinarna Pokusasztuk: 250 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g ugotowanego wystudzonego ryżu 125 g ugotowanego brokułu 1 jajo 2 łyżki bułki tartej sól pieprz czarny zioła dalmatyńskie papryka ostra olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów(...)miski wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników, masa musi odchodzić od ręki - jeśli jest zbyt mokra dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie
peggiwkuchniSkładniki: -piersi z kurczaka -ser pleśniowy -cienkie plastry surowego boczku wędzonego -sól -pieprz Sposób przygotowania: Piersi myjemy, osuszamy, odcinamy błonki itp. Następnie piersi przekrawamy wzdłuż robiąc kieszonki. Oprószamy mięso solą i pieprzem (również w środku). Do środka wkładamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Całość owijamy boczkiem (jedna pierś ok. 3 plasterki boczku). Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku(...)minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec można przypiec mięso z góry by szybciej się zarumieniło. Smacznego
Magia jedzenia.łyżeczki soli pieprz 1 kiszona cytryna pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę (opcjonalnie) do podania: drobno posiekana natka pietruszki świeżo starta skórka cytrynowa przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Cytryny wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć potrzebną ilość soku Połączyć składniki marynaty, umieścić razem z kurczakiem w plastikowej torebce ( najlepiej z zamknięciem strunowym) wymieszać, torebkę zamknąć i odstawić(...)pieprz, kiszoną cytrynę pokrojoną w kostkę oraz odłożoną marynatę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok 30 sek. Na wierzchu ułożyć kurczaka skórą do góry. Ponieważ płynu jest sporo mięso może się w nim zanurzyć. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć, mięso wyciągnąć na wierzch ryżu i piec jeszcze
Stare Garymięsnym. Wszelkie wariacje z naleśnikami w moim domu są mile widziane, te na słodko i te wytrawne. Dzisiejsze rozpieściły podniebienia domowników i gości. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem) 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka(...)cukinii przyprawa- zioła włoskie 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz do smaku WYKONANIE: smażymy cienkie naleśniki, mięso kroimy na małe kostki, smażymy na maśle z dodatkiem przyprawy gyros, lubczyku i cebuli, usmażone mięso odkładamy, wszystkie warzywa kroimy w kostkę, na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę
Kuchnia Beatymielonej łopatki wieprzowej 1 biała bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić, zalać mlekiem i gdy rozmoknie dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszać z jajkiem, kuminem, solą i odstawić. Do mięsa można również dodać ze 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry. Marchew, ziemniaka i selera obrać, umyć i pokroić
Kuchcik gotujeZdrowo i pysznie - zapewniam. Składniki: 1 filet z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka ( klasycznej/złocistej ) 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżki oleju Wykonanie: Mięso umyć i dobrze osuszyć. Pokroić filet w nieduże kawałki. Płatki kukurydziane pognieść i wymieszać z bułką tartą. Jajko wybić do głębokiego talerza, dodać olej i rozbełtać. Kawałki mięsa z kurczaka(...)maczać a jajku i obtaczać w panierce. Jeśli lubicie dużo panierki, czynność wykonać dwa razy. Tak przygotowane mięso układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. ******************* RADA: na blasze z kąskami kurczaka, możecie ułożyć pokrojone w ćwiartki nieduże ziemniaki. Wówczas wyjmiecie z piekarnika niemalże pełne danie. Smacznego
kolorowotorcikowousmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne(...)marginesem z każdej strony. Pergamin rozłożyć i za pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka
Zakątek rozkoszy kulinarnych