kości, 1 łyżka musztardy Wikinga Roleski 1 jajko, 1,5 szklanki płatków owsianych, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem. Płaty mięsa smaruję z dwóch stron cienką warstwą musztardy. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w płatkach owsianych. Kotlety układam na patelni z rozgrzanym(...)frytkami i surówką. Do przygotowania kotletów użyłam musztardy Wikinga, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski . Musztarda ma doskonały smak, kremową konsystencję i ładny żółty kolor. Idealnie współgrała z mięsem i panierką. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasipieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa(...)pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchnisię dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam
Poezja smakuoczkach 1 puszka pomidorów przyprawy: zioła włoskie, sól, pieprz grubo mielony, oregano, 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej, makaron do lazanii, 25 dag, sera żółtego, 2 łyżki masła klarowanego, WYKONANIE: zmielone mięso smażymy na maśle ze wszystkimi przyprawami i pokrojonymi pomidorami, aż powstanie gęsty sos, na dno naczynia wlewamy trochę sosu, układamy makaron, następnie kładziemy mięso z sosem,posypujemy serem żółtym, znowu(...)makaron, mięso- ser żółty, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Moją lazanię jeszcze przed włożeniem do piekarnika polałam jeszcze sosem beszamelowym
Kuchnia Beatykurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski i polać obficie oliwą. Wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i niewielką ilością curry. Tak przyprawione mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę i wsypać do mięsa. Wlać
Passions hobbies lifezwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. Na patelni, na 1 łyżce oliwy podsmażyć najpierw pokrojoną w plasterki cebulę i pora. Dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do dużego wysokiego rondla(...)samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso z indyka i dokładnie je obsmażyć. W międzyczasie dodać słodką i ostrą paprykę, kolendrę i koper włoski. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso również przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 180°C. Składniki wymieszać w rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około
Świat Domowej Kuchniprzełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli. Całość gotować na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać warzywa po ok. 20 minutach od czasu gotowania wywaru. W międzyczasie obrać ziemniaki(...)ugotować. Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka poszatkowaną kiszoną kapustę razem z sokiem. Gotować kolejne 15 minut aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawić kwaśnicę jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Podawać na gorąco z ugotowanymi ziemniakami
Calzonella.commakaron penne PRZYGOTOWANIE: Kurczaka zamarynować w przyprawie curry i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny (można pominąć ten proces, ale kurczak jest wtedy bardziej wyrazisty w smaku). Mięsa nie solić i nie pieprzyć. Płatki migdałów uprażyć na patelni i odstawić. Następnie mięso wyjąć z lodówki i podsmażyć lekko ze wszystkich stron. Dodać mleko kokosowe, dodać pokrojoną w kostkę(...)gruszkę i wycisnąć sok z limonki. Wszystko gotować ok. 10 min. aż mięso i gruszka będą gotowe. Na koniec wrzucić uprażone płatki migdałów. Dodać ewentualnie płaską łyżeczkę cukru lub miodu, i dodatkowo curry, aby podkręcić smak potrawy. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę. Potrawę można podawać z ryżem jaśminowym, makaronem penne bądź bez żadnych dodatków
Calzonella.comWystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym. Osobiście uwielbiam ten ciągnący się seeer... 400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: żółty ser bułka tarta(...)olej do smażenia Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Uformować kotlety - każdego nadziewając kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, położyć ser i uformować kotleta.) Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano
Di gotujemiejscowi Panowie, żeby ze sobą pobyć, porozmawiać o tym i owym i cieszyć się każdym kolejnym dniem. Właściciel sklepu, rzeźnik Arduino to mistrz swojego fachu, oprócz najlepszej jakości mięsa jakie oferuje w swojej ofercie można zakupić u Niego gotowe wyroby takie jak prosciutto crudo lub cotto lub mortadella. Jednym z przysmaków serwowanych przez szefa Arduino jest wieprzowina podana prostej obróbce(...)schabu - garść świeżego tymianku - 4 ząbki czosnku - kilka suszonych pomidorów w oliwie - 2 lub 3 łyżki zalewy - oliwy z suszonych pomidorów - sól - pieprz - smalec do smażenia 1. Mięso umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem rozcinać schab w kółko tworząc podłużny plaster. Z dwóch stron oprószamy mięso solą i pieprzem, od wewnętrznej strony nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą z zalewy
Apetyczna babeczkazwiązane są niezwykle przyjemne. Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder por 1/2 pietruszki 3 marchewki natka pietruszki 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/2 korzenia selera cebula pieprz w ziarnach sól gałązka lubczyku(...)woda ok 2,5 l Przygotowanie: Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie do zagotowania. Po pojawieniu się szumowin, zdejmujemy je łyżką i zmniejszamy gaz. Dodajemy obrana i umyta marchewkę, pora, seler oraz nogę pietruszki. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem (należy lekko uchylić pokrywkę) przez ok 30 minut. W tym czasie opalamy
ChilliJemyAromatyczna zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Mięso jest obłędne w smaku. W ustach pozostaje posmak wędzonej papryki i pomarańczy. Marchewka i ziemniaki nadają słodyczy całemu daniu. 300 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę(...)czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzenieKurczak to chyba najbardziej popularne mięso i można go przyrządzać na różne sposoby. Ponieważ postanowiłam poeksperymentować z goździkami i kardamonem w mięsie- przygotowałam aromatyczne udka z kurczaka. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 4 nasiona kardamonu 5 goździków 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżka oregano 1 łyżka lubczyku 3 łyżki oliwy WYKONANIE: kardamon, goździki(...)lubczyk, oregano rozcieramy w moździerzu, do miski wlewamy oliwę, dodajemy wszystkie przyprawy, również te roztarte w moździerzu, mieszamy, kilka gałązek tymianku drobno siekamy, dodajemy do marynaty, macerujemy w niej mięso, mięso przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce
Kuchnia Beatydzień robię przepyszne kluski śląskie Kluski śląskie z mięsem mielonym Składniki : Kluski ziemniaki ugotowane - 1,90 kg mąka ziemniaczane - 310 g jajko całe - 1 szt białka jaj - 2 szt Farsz : mięso mielone - 400 g cebula - 1 szt tłuszcz(...)smażenia sól i pieprz Do okraszenia: boczek surowy cebula Przygotowanie : Farsz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić. Kluski : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać
Kuchnia Danusi