mięso - 63110 przepisów (strona:1087/4208)

PAŁKI Z KURCZAKA W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE 232

Orzech , 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki: słodkiej papryki, majeranku, ostrej papryki, sól i pieprz WYKONANIE Musztardę mieszam z przyprawami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową marynatą dokładnie nacieram mięso, odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wykładam mięso na blaszkę wysmarowaną masłem. Przykrywam folią aluminiową, piekę 25 min w 180 stopniach, następnie zdejmuję folię, zapiekam jeszcze(...)minut aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu przewracając. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką

słodki bratek
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 183

zapiekanką. Można ją przygotować błyskawicznie, szczególnie, jeżeli dzień wcześniej przygotujecie sobie do innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego żółtego sera - sól, pieprz, słodka papryka - trochę tłuszczu do nasmarowania naczynia(...)zapiekania Zaczynam od wymieszania bułki z mlekiem i ostudzenia. Kiedy bułka ostygnie i oczywiście napęcznieje, dodaję ją do mięsa i bardzo drobno pokrojonej cebuli. Mieszam porządnie. Naczynie żaroodporne  smaruję tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree

I tu będę miała takie te
EMPANADAS 173

porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej(...)dłońmi, aż ciasto zrobi się gładkie, miękkie i sprężyste. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. FARSZ : Do miski wkładamy mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cały czas mieszając przez około 2-3 minuty, aż cebulka zrobi się szklista. Dodajemy

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKIEM 139

łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z  sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania.  Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu). Piersi wyjmujemy(...)dokładnie oczyszczamy z czosnku i imbiru. Kładziemy na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez około 12 minut, stopniowo wytapiając skórkę. Przewracamy mięso skórką do góry i smażymy 2 minuty. Podsmażone piersi wkładamy do nagrzanego piekarnika (skórką do góry) i pieczemy przez 8-10 minut w zależności od wielkości. Wyjmujemy i zostawiamy

cool and minty
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 168

nią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce(...)minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy dłońmi. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju, aż się zrumienią

cool and minty
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 167

proszku, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczka soli ( lub więcej w zależności od tego jak słony jest bulion) WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę 1,5 cm.  Przekładamy na półmisek, nacieramy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania.  Cebulę kroimy(...)oliwie, na średnim ogniu, przez około 5 minut szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy mieszając przez około 2 minuty.  Zwiększamy płomień do dużego. W trzech partiach dodajemy mięso, obsmażamy na rumiano cały czas mieszając. Dodajemy pokrojony boczek, a gdy lekko się wytopi stopniowo wlewamy wino, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy przez

cool and minty
KURCZAK W MARYNACIE JACK DANIEL'S 148

Banalnie prosty przepis na pieczonego kurczaka, taki w którym nie można nic zepsuć. Mięso zawsze wychodzi pyszne, soczyste, i pachnące przyprawami. Dobry na gorąco, ale również na zimno. Idealny sposób na rodzinny obiad, a także świetna propozycja dla wszystkich zabieganych i zapracowanych. Może być przyrządzany i doprawiany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka(...)Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny i 30 minut lub do momentu, gdy temperatura w najgrubszym miejscu piersi osiągnie 75℃. (wbity termometr nie może dotykać kości) lub sprawdzając, czy mięso przy nóżce jest miękkie. W połowie czasu pieczenia przekładamy kurczaka na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy około 10-15 minut na kratce. SOS: Soki pozostałe z pieczenia kurczaka przelewamy

cool and minty
KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 155

Krokiety z farszem mięsno-grzybowym i parmezanową panierką są świetnym sposobem na wykorzystanie długo gotowanego mięsa z rosołu. Dodatek namoczonych suszonych grzybów sprawia, że są bardziej intensywne, w smaku, aromatyczne, wilgotne i soczyste.   Aby nie pękały podczas zwijania, naleśniki w które zawijamy farsz, powinny być jeszcze ciepłe i jak najcieniej usmażone.  Tak przygotowane, zwinięte w ruloniki naleśniki, jeszcze(...)szklanka (250 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) wody mineralnej 1 szklanka (150 g) mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 300 g rozdrobnionego mięsa z rosołu 20-40 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula  1 mała marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła

cool and minty
PERFEKCYJNIE UPIECZONA PIERŚ KACZKI 154

Pierś kaczki z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko różowym środkiem. Mięso najpierw wolno obsmażamy od strony ponacinanej w kratkę skórki, a następnie krótko dopiekamy w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury. Gotowe, odstawiamy na ok 5 minut, aby pozostały soczyste  i zachowały jak najwięcej płynów. Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie.  W najprostszej wersji, gotowe piersi, można(...)piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Skórkę nacinamy w kratkę, nie uszkadzając mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Układamy skórką do dołu na suchej patelni i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 12-15 minut. W miarę potrzeby regulujemy

cool and minty
KURCZAK TANDOORI 201

wysokiej temperaturze soczyste i orientalnie  doprawione kawałki kurczaka. Wcześniej zamarynowane w pikantnej mieszance przypraw i jogurcie naturalnym z dodatkiem tartego imbiru, czosnku i cebuli. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowuje wilgotność oraz wyjątkowy aromat i ładnie odchodzi od kości.  Tak zamarynowanego kurczaka, z powodzeniem możecie też upiec na grillu (około 60 minut, pod przykryciem), pamiętając, aby przed wyłożeniem(...)osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Sok z cytryny mieszamy z solą, 1 łyżeczką garam masala oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Dolewamy oliwę. Powstałą mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy

cool and minty
Krem kukurydziany z wołowymi pulpecikami 197

Pikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i z dodatkiem mięsa smakuje rewelacyjnie. Dziś zupką taką chcę poczęstować wszystkich twórców Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin. Mam nadzieję, że i Wam- Mistrzom spodoba się moja kuchnia i moje pichcenie. Życzę(...)zdrowia, by to wszystko o czym tylko pomyślicie móc zrealizować. Zapraszam do zapoznania się ze stronami: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl www.marcoghia.pl Składniki dla 3 osób: 2 puszki kukurydzy konserwowej 200g wołowego mięsa mielonego 5 dużych pieczarek 5 malutkich ziemniaków lub 2 duże 750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz do smaku 2 małe

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 572

udko z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 cebuli, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 50g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Udko gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram ze skóry i kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Pomidory zaparzam we wrzątku i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. 2. Na oliwie szklę cebulę(...)Dodaję pokrojone mięso i pomidora. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidory. Smażę jeszcze przez 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Cukinie przekrawam na pół. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia w cukiniach wypełniam przygotowanym farszem. Cukinię układam w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach rozkładam kawałki masła. Cukinię piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 122

SKŁADNIKI :  1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę  1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę  3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru(...)Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy

Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 120

SKŁADNIKI :  400 g mielonego, chudego mięsa 1 średni burak 1 cebula 100 g fety 1 jajko 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów(...)PRZYGOTOWANIE :   Buraczka i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.  W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie.  Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron

Kulinarne Fantazje Marioli
KARCZEK NADZIEWANY CEBULĄ, CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 133

Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno(...)czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 duża cebula, pokrojona w talarki 1 marchewka, starta na tarce jarzynowej 3 łyżki oleju rękaw do pieczenia mięsa                                                   PRZYGOTOWANIE :  Karczek umyć, osuszyć

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania