mięso - 63110 przepisów (strona:1084/4208)

Klopsy drobiowe z jajkiem i kukurydzą 463

mnie bardzo lubią mięso z kurczaka. Zrobiłam więc klopsy z dodatkiem jajka na twardo i dodałam trochę kukurydz y z puszki. Podałam z puree ziemniaczanym i surówką. Rodzinka była zachwycona. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 3/4 łyżki masła klarowanego 1 jajko surowe  2 łyżki bułki tartej 2 łyżki majonez kremowy Folwark(...)pieprz kolorowy pieprz ziołowy do panierowania bułka tarta do smażenia olej kokosowy Ale-raj Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, surowe jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bułkę

Ala piecze i gotuje
Zupa z kurczakiem i makaronem 158

wedle pory roku, a wiadomo botwinka rośnie latem…Zupa na bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości mięso. Nie może się obyć bez warzyw i zieleniny. Zupa z kurczakiem i noodle Składniki: na 4 porcje 1,5 l bulionu z kurczaka mięso z połowy kurczaka 2 marchewki(...)pokrojonej. Dopraw zupę soją i rybnym sosem. Jeśli zupa jest za mało słona dodaj więcej soi. Gotuj zupę przez 10 minut. Po 5 minutach dodaj noodle. Na koniec dodaj mięso z kurczaka i dopraw zupę pieprzem. Smacznego. The post Zupa z kurczakiem i makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gotowane klopsy z szynki 185

Dzisiaj bardzo dietetycznie i lekko. Uwielbiam dobrze doprawione gotowane mięso. Te klopsy są idealne do ziemniaków, makaronu oraz ryżu. Można podawać je z sosem no pieczarkowym czy z boczniaków. Danie idealne na zimowy obiad. Składniki : * 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej * mała cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki zmielonych płatków owsianych * jajko * sól, pieprz, mielony imbir i cynamon - do smaku * szklanka(...)rosołu Przygotowanie : Wszystkie składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami i surówką

Magiczne Życie Marty
Babki ziemniaczane z mięsem 97

Proste w wykonaniu ale jakie pyszne! Składniki: 16 ziemniaków 35 dag mięsa wieprzowego 2 łyżki mąki 2 cebule 5 dag tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku 1 kostka warzywna olej do foremek Wykonanie: Mięso opłukać, i ugotować do miękkości z dodatkiem kostki warzywnej. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, przyprawy do smaku, przysmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać(...)wyłożyć do połowy wcześniej przygotowanych foremek (najlepiej aluminiowych). Do każdej foremki włożyć po kawałku mięsa i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik 198

Polska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć(...)opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki.   Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić. Przed podaniem każdą porcję posypać świeżą natką

wyzwania kuchenne
Delikatne klopsiki 163

chrupiące a w środku mięciutkie. Mimo, że nie dodałam jajka klopsiki podczas smażenia nie rozpadały się. Klopsiki podałam z makaronem soba. Składniki:      0,5kg mięsa mielonego      cebula      2 ząbki czosnku      sól      pieprz      płatki papryczki chili(...)pokroić w cienkie plasterki i dodać do podsmażonej cebulki. Wymieszać i dodać szczyptę soli, pieprzu i papryczkę chili (papryczki dajemy według uznania), podsmażyć jeszcze około 2-3 minut. Wystudzić. Mięso mielone posolić. Do bułki tartej dodać 4-5 łyżek mleka, wymieszać i dodać do mięsa mielonego. Dodać podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulki i usmażyć na patelni

Amatorka kuchenna
Pomidorowa na kurczaku . 181

Skworcu   domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego koperku Becla 1/2 szklanki ryżu 250 ml śmietanki słodkiej 12 %  około 2 l wody Wykonanie :   Mięso umyć, przełożyć do garnka wlać około 1,5 litra wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obrany seler, por, i natkę pietruszki.Gotować na małym ogniu, gdy marchewka zmięknie(...)dodać przyprawy i ryż.Gotować aż ryż będzie miękki. Gdy woda za szybko odparuje możecie jeszcze jaj dolać.Przyprawić do smaku Vegetą, solą lub pieprzem. Z ugotowanej zupy wyjąć mięso, i natkę pietruszki. Mięso pokroić w paseczki i przełożyć z powrotem do zupy.Gdy zupa troszkę przestygnie wlać śmietankę. Wody lub ryżu możecie dać mniej lub więcej w zależności jaką chcecie

Sama słodycz i szczypta chili
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą 192

mleku aby straciła gorzkawy posmak).  Cebulę kroimy w półpiórka i przesmażamy na patelni do jej zeszklenia. Na drugiej patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i smażymy na dużym ogniu mięso, przewracając je od czasu do czasu by wierzchnia jego warstwa szybko się ścięła. Gdy mięso będzie już przesmażone dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem około 10 minut(...)czasie obieramy i kroimy w cząstki jabłka. Dodajemy do mięsa. Potrawę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż jabłka zmiękną a powstały podczas duszenia sos odparuje

Qchnia po prostu
Zupa - krem porowo ziemniaczany. 185

marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, dorzucić ziele i liść laurowy i gotować aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić(...)kostkę. Pora pokroić na plastry a następnie podsmażyć kilka minut na maśle. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy a do zupy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Ziemniaki powinny być na równi z wodą, jeśli jest jej za mało wtedy uzupełniamy. Gotujemy do miękkości. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, kuminem a także majerankiem. Z zupy wyławiamy ziele i liść laurowy, odstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem 184

jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu.  Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz(...)łyżka masła Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.  Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski.  W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną

Gotowanie i blogowanie
Miodowa szynka domowa z dodatkiem żurawiny 136

Domowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru.  Składniki: 1kg szynki wieprzowej* 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki miodu spadziowego 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli  100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny całej(...)misce mieszamy musztardę, miód, paprykę, pieprz oraz sól na gęstą marynatę. Dokładnie smarujemy nią całe mięso, które następnie wsadzamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 12 godzin do lodówki.  Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami

Gotowanie i blogowanie
Galareta drobiowa 137

mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)minut a efekt cudowny. Cały groszek niestety poleciał na dno, wiec galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem 135

ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta  olej(...)smażenia słoiczek marynowanej papryki Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.  W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, cebulę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka i formujemy kotlet. Odstawiamy na deskę. Uformowane kotlety wystawiamy

Gotowanie i blogowanie
Roladki z mięsa mielonego z serem i szynką 169

Kolejne urozmaicone mielone - nadziane szynką i kawałkiem sera. Smakują całkiem nieźle, są miłą odmianą dla klasycznego mielonego.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula pół czerwonej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka szczypiorku 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera gouda sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta  olej(...)smażenia słoiczek marynowanej papryki Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, szczypiorek, cebulę, paprykę słodką i doprawiamy solą i pieprzem. Plasterek sera zwijamy w rulonik, a następnie owijamy go szynką - tak samo postępujemy z pozostałymi plasterkami. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy ser owinięty szynką, formujemy

Gotowanie i blogowanie
Królik w śmietanie 311

pierwszy królik, jakiego przygotowywałam. W smaku trochę jak kurczak, chociaż mięsa było zdecydowanie mniej. I podobno trudno przyrządzić go dobrze, ale mi się chyba udało - mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym. 1 tuszka królika 1 duża cebula 1 cytryna 50g masła(...)pozostawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę drobno siekamy. 2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej strony (to bardzo ważne, inaczej będzie niesmaczny). Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę. Dolewamy wodę tak by zakryła królika, dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy

Szefowa kuchni