Rosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością
W kuchni Katiezbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet gusta osób najbardziej wybrednych składniki dla czterech osób 800 g filetów(...)mąkę, słodką paprykę, sól selerową, oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Kawałki drobiu wyjmujemy z marynaty i układamy na ruszcie pozwalając odciec nadmiarowi jogurtu. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie smażymy krótko sznycelki ( ważne by olej był
Miód i pieprzKiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem(...)ostrą papryką oraz skropiona oliwą z oliwek. Całość posypana serem cheddar i ziołami dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację lub jako dodatek do mięsa. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CEBULĄ. Składniki na 2 - 3 porcje: 850 g ziemniaków 450 g pomidorów 1 duża cebula 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
Zakątek rozkoszy kulinarnychproduktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się
Codzienna kuchnia niecodziennaMożna go zgrabnie dzielić i serwować gościom. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Dla 4 osób 300 g makaronu spaghetti Lubella 200 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 400 g dyni hokkaido 1 szklanka pomidorowej pasteli 1 cebula 3 jajka olej do smażenia szczypta cynamonu bazylia, oregano pieprz, sól Makaron ugotować al. dente. Cebule(...)pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć około 10 minut. Dynie pokroić w cząstki, skropić olejem, posolić, popieprzyć i upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Usmażone mięso i dynie zblendować razem, dodać pastele, rozbełtane jajka i makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyłożyć na patelnie, przykryć pokrywką
Jadło i czytadłopietruszka. Mmm...pycha! Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli * , a jeśli go nie mamy, to możemy po prostu obłożyć go płatkami chilli albo(...)pieprzem cayenne. Oczywiście jeśli wystrzegamy się ostrych przypraw, to sama słodka papryka wystarczy. Odkładamy takie mięso na min. 15 minut, by się przegryzło, a później podsmażamy z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Bierzemy pomidory malinowe, lub jakiekolwiek inne, byle by posiadały choć odrobinę aromatu i były dość mięsiste. Poza sezonem śmiało możemy się posiłkować tymi w puszce, które
Karczma HonoriettyAromatyczny i rozgrzewający posiłek na chłodne jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających i nieco pikanterii. 400 g filetu z piersi indyka 300 g obranej dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta chili cayenne(...)sól świeżo mielony pieprz 2 szkl. bulionu drobiowego 2 łyżki oleju natka pietruszki Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć patelnię i dusić 10 minut. Paprykę pozbawić nasion,pokroić w kostkę i dodać do mięsa,dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną
Kolorowa kuchnia ElkiKurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym. Składniki: 4 pojedyncze(...)sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Por przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kroimy w piórka. Wlewamy bulion i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą
Pobite gary Barbarypieprz, mielona czerwona papryka * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony Przygotowanie : Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażyć mięso oraz warzywa na tłuszczu razem z przyprawami. Dolać wodę i gotować około 40 minut do miękkości mięsa. Ściągnąć mięso z kości, pokroić. Wrzucić do garnka. Wymieszać mąkę z łyżką zimnej
Magiczne Życie MartyBrzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania. 800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu(...)Cebule przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw schab, dodajemy cebulę, smażymy chwilę. Wlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez około 30-40 minut aż mięso i cebula będą miękkie. 2. Keczup, powidła i przyprawy mieszamy ze sobą, wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Dusimy jeszcze przez około 5 minut
Szefowa kuchniPerliczka prawdopodobnie pochodzi z Afryki: Nowej Gwinei, Madagaskaru, półwyspu Arabskiego. Kiedyś hodowana głównie z powodu urody jako ptaki ozdobne. Dopiero w XVI wieku doceniono jej walory smakowe. Perliczki mają mięso delikatne, chude, z lekkim zapachem dziczyzny. Bardzo przypominają bażanty. Perliczki i bażanty można przygotowywać w ten sam sposób. Ponieważ jest to mięso chude, należy szczególnie pierś chronić tłuszczem – osłaniać słoniną(...)piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Słoninę pokroić na niezbyt cienkie plasterki i lekko zmrozić. Następnie pokroić w paski. Lekko podważyć skórę na piersi. Mięso piersi ponakłuwać i włożyć w nacięcia słoninę. Uda również ponakłuwać i włożyć w nacięcia słoninę. Całą perliczkę zawinąć w otrzewną. Ułożyć na blasze z rusztem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówniedzielnym rosole nie postanowiliśmy zrobić pomidorówki, choć bardzo ją lubimy i zrobiliśmy dzień wcześniej ;) Postanowiliśmy "zagospodarować" mięso z wywaru. Można tak, można też ugotować do farszu...ale po co. Proporcje zawarte w przepisie (odnośnie mięsa) można modyfikować wg swojego uznania. Składniki Farsz: 800 g kurczaka kukurydzianego 300 g żołądków drobiowych 400 g wołowiny 1 pęczek natki pietruszki maggi pieprz(...)Ciasto: 500 g mąki 50 g masła 250 ml gorącej wody Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane mięso mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście proporcje składników farszu mogą być inne, dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki
R'n'G Kitchenkonkretne . Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza lubię po pracy udać się do domu i zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest ta zupa porowa. Podana z makaronem i mięsem mielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji. Składniki: 2-3 duże pory 80 dag mięsa mielonego kukurydza w puszcze 3 łyżki śmietany 2 płaskie łyżki curry(...)natka pietruszki Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy
Pobite gary BarbaryDelikatna galaretka drobiowa na bogato - z dużą ilością mięsa, marchewką i groszkiem. Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny(...)pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy. Ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno siekamy. Na dno płaskiej salaterki układamy pokrojone mięso, marchewki, wysypujemy zielony groszek i posiekaną natkę
Kuchnia MagdaLenywarzywna do smaku Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić do miękkości. Dodać kminek oraz posiekaną świeżą kapustę i obraną, pokrojoną cebulę(...)Cebulę można podsmażyć przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody i wrzucić przepłukany pęczak. Kiedy kapusta świeża i pęczak zmiękną, dodać kiszoną ze śliwkami i pomidorami. W razie potrzeby dolać wody. Dodać również koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i doprawić do smaku przyprawami.Gotować jeszcze kilka minut by wszystkie smaki dobrze się połączyły
Czerwień i błękit