używam ją jako alternatywę dla białej fasoli. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki. SKŁADNIKI -0,5 kg dowolnej kiełbasy -kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka) -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -1 duża marchew poszatkowana w cieniutkie plasterki -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości -1 kubek 330ml suchej ciecierzycy-można dać(...)być około 5 cm powyżej ciecierzycy Napęczniałą ciecierzycę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę do miękkości. W osobnym garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną kiełbaskę oraz mięso. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek, marchew. Wszystko podlewamy wodą i dusimy. Gdy ciecierzyca jest jędrna, ale po zmiażdżeniu miękka, dodajemy ją do mięsa. Wszystko zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufarszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa mielonego -1 duży ząbek czosnku -troszkę oleju -wegeta oraz pieprz do smaku DODATKOWO -3 średnie cukinie -200g sera żółtego -oregano Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)osobnego garnka dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu. następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy. Można spróbować
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzyznacie, że kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to niezwykle wszechstronny rodzaj mięsa, które świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, sosami i wszelkiego rodzaju sałatkami oraz surówkami. To bardzo delikatne mięso i przecież nie musi być nudne! Dziś rumsztyk z cebulką! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 średnie białe cebule 2 średnie czerwone cebule(...)bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka cukru lub miodu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz WYKONANIE: mięso siekamy na małe kawałki, dodajemy zioła, musztardę i przyprawy, wyrabiamy, 1/2 cebuli białej i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, zostawiamy
Kuchnia Beatywarzywami'; listonic_content='500 g piersi kurczaka ½ mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie – mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w niewielkie paski. Na dno patelni wlewamy łyżkę oleju sezamowego, a gdy się rozgrzeje – wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia doprawiamy mięso solą i przyprawą do kurczaka i mieszamy(...)Całość nakładamy na talerz i… wcinamy! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe. Po drugie: jest zdrowy. Mięso kurczaka jest i bogate w białko i ubogie w tłuszcze zwierzęce, a warzywa (również mrożone) dostarczają niezbędnych witamin. Po trzecie: jest dietetyczny. Kurczak z warzywami to doskonała propozycja dla osób
Proste-przepisy.plSkładniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula oregano, bazylia, papryka ostra mielona, sól 2 ząbki czosnku ser żółty makaron do lasagne Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Do naczyń do lasagne wykładamy: warstwę sosu, płat makaronu, następną warstwę sosu, ser, płat makaronu, sos, ser (powtarzamy do momentu aż nam się skończy sos. Lazanię zapiekamy 35 minut
Moje-pitraszeniePrzepis Stary jak " šwiat".Łatwy w przygotowaniu.Świetny dla osób , które lubią duszone mięso i aksamitny sos z warzyw.Polecam. 3/4KG.KARKÓWKI LUB UD INDYCZYCH ALBO INNEGO MIĘSKA 1ŁYŻKA MĄKI OLEJ 1ŁYŻKA KONCENTRATU MAŁA WŁOSZCZYZNA 2CEBULE 125ML.ŚMIETANY SÓL,PIEPRZ. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ MIĘSO POKROIĆ W PLASTRY,LEKKO ROZGNIEŚĆ RĘKĄ.OPRÓSZYĆ PIEPRZEM I MĄKĄ.MIĘSO OBSMAŻYĆ NA OLEJU.PODLAĆ WODĄ WYMIESZANĄ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa warzywna z królika Składniki: kawałek mięsa z królika, najlepiej z kością 4 marchewki kawałek selera 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki octu jabłkowego lubczyk koperek sól Mięso obgotowałam. Marchewkę i seler starłam na grubych oczkach, ziemniaki pokroiłam w kostkę, czosnek obrałam. Do garnka z wodą dodałam mięso i warzywa
nietadietasmażenia Przygotowanie: Filety kroimy w kawałki i mieszamy z całym opakowaniem przyprawy do gyrosa,odstawiamy na 30 min. Gotujemy ryż.Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju,dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Mięso z cebulką i tłuszczykiem z patelni mieszamy z ryżem i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Mieszamy majonez z ketchupem i połowę wylewamy na wierzch(...)ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera. Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą, wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego i pozostały ser. pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min (żeby ser porządnie się roztopił) Smacznego
Swojskie jedzonkoMięso drobiowe w kotletach mielonych bywa suche i mało wyraziste. Myślę że to jeden z powodów, dla których nie gości zbyt często w tej formie na polskich stołach. Jest jednak sposób na to, by kotlety z drobiu (u mnie akurat z indyka, choć może być również kurczak) były soczyste i pełne smaku. Zapewni to dodana do mięsa feta, pesto oraz(...)soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki na 15 niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków
Trzeci talerzLubicie gołąbki? Ja czasami mam na nie ochotę choć wielka miłośniczka nie jestem. W ubiegły weekend miałam ochotę na smak kapusty i mięsa. No i w końcu postanowiłam rozprawić się z połowa białej kapusty zalegającej w lodówce. Do przyrządzenia obiadu przyczynił się przepis na zupę znaleziony na blogu R'n'G Kitchen . Dokonałam kilku zmian a zupa okazała się(...)które nie są miłośnikami kapusty też ją zjadły. Był to hit niedzieli i poniedziałku a trochę zostało nawet na wtorek :) Prosta zupa gołąbkowa 1 posiekana cebula 300 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju 200 ml przecieru pomidorowego 1,2 l wywaru warzywnego 100 g ryżu 1/4 główki białej kapusty (niezbyt małej) 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz ziele angielskie
Dzieje kuchennej Wiewióryzrumień na maśle po obu stronach. Wyjmij z patelni i trzymaj w cieple. Oczyść i pokrój grzyby jeśli są bardzo duże i posmaż na tej samej patelni. Dodaj do mięsa. Obierz szalotki i drobno pokrój. Zeszklij na maśle wraz z gałązką rozmarynu, około 1 minuty. Po tym czasie dodaj cydr i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone, śmietankę(...)bulion. Mieszaj do zagotowania i rozpuszczenia mascarpone. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj grzyby, zamieszaj i dodaj mięso. Gotuj przez 3 minuty w zależności od grubości mięsa. Na koniec posyp natką pietruszki. The post Kurczak z kurkami w cydrowym sosie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPapryki właśnie teraz są najsmaczniejsze! Przygotowane w ten sposób, napełnione pysznym farszem stanowią przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację. Jeśli zostało trochę gotowanego mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania. Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni , myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy(...)gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia
6niebosłono jak i na słodko. Tym razem chciałabym Wam przedstawić mój pomysł na prosty ale niebanalny obiad, po "taniości" :) Potrzebujemy: 1 cukinię o jak najmniejszej średnicy 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 jajko szczypta ziół prowansalskich, ja użyłam Galeo szczypta suszonego czosnku, ja użyłam Galeo sól, pieprz do obtoczenia: 2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta Cukinię obieramy i kroimy(...)plastry o grubości około 1 cm. Środek wycinamy okręgiem do wykrawania ciastek. Mięso doprawiamy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko i mieszamy. Dziurki w plastrach cukinii wypełniamy mięsem, dobrze dociskając, aby całość była należycie wypełniona. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Skomentuj
MamaOskarkakonserwantów, co jest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe) 125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Cebulę oraz łodygi selera pokroić w kostkę. Dodać do boczku i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu
zadanie-gotowaniedelikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to curry, zapraszam! Scroll down for English Korma z jagnięciną (4-5 porcji) Składniki: 1 kg udźca(...)Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut i dodaj jagnięcinę wraz z sokami. Całość ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 45 – 60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne. Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan
karmelowy