mięso - 63110 przepisów (strona:1088/4208)

Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 178

aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę „jerk”. Ten sposób przyprawiania stosuje się przede wszystkim dla drobiu i wieprzowiny, aczkolwiek można go stosować także(...)ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje się np. goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek, brązowy cukier, dymkę, imbir i sól. Wcześniej „jerkowanie” pochodziło prawdopodobnie od nakłuwania mięsa ostrym narzędziem i wcieraniem w niego przypraw; „jerk” to właśnie „grzebanie, dźganie” – tak robili myśliwi z upolowaną zwierzyną. Tak więc kurczak jerk po karaibsku

Pociąg Do Kuchni
Sekretna kiełbasa słoikowa 208

Jeśli pozwolicie to będę męczyć Was mięsnymi słoikowymi wyrobami. Na pierwszy rzut podam Wam przepis na kiełbasę słoikową, do której nie potrzebna jest maszynka do mięsa, wystarczy nóż i słoiki. Już jest łatwo, a będzie jeszcze prościej. Testuję sobie właśnie zestaw do kiełbasy słoikowej ze sklepu Tradismak . Z zestawu do dzisiejszego przepisu wykorzystałam 4 słoiki szklane o pojemności(...)łopatki wieprzowej 10 g przyprawy sekretnej 5 g zwykłej soli 10 g peklosmaczku po 2 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik po 1 liściu laurowym na każdy słoik Mięso kroimy w drobną kostkę, od 1 cm do 0,5 cm. Dodajemy do niego sól, peklosmaczek i przyprawę sekretną, mieszamy, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na 24 h. Następnego dnia

MamaOskarka
Kaczka w sosie jeżynowym 112

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso(...)połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty. Na talerzu ułożyłem kaczkę, polałem sosem. Z boku ułożyłem jeżyny

R'n'G Kitchen
Bitki ze schabu – schab z dzika 206

pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonym jałowcem. Odłożyć. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą(...)rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę (w razie potrzeby dodać trochę tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa. Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Około 20-30 minut

królestwo garów
Polski koszyk – recenzja delikatesów internetowych 162

substancji szkodliwych. Jakość Tradycja dla produktów tradycyjnych wyprodukowanych  przy użyciu naturalnych surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne. System Jakości Wołowiny QMP i Jakości Wieprzowiny PQS , które gwarantują kulinarną jakość mięsa. QAFP -System Gwarantowanej Jakości Żywności Chroniona Nazwa Pochodzenia Chronione Oznaczenie Geograficzne Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Produkt Ekologiczny   Żeby kupić coś w Polskim koszyku musimy mieszkać w Warszawie lub okolicach, sklep(...)dostarcza do większych miast podwarszawskich np. Nadarzyna czy Piaseczna i zamówić coś za więcej niż 50 zł. Na niektóre produkty np. mięso trzeba chwilę poczekać, bo wtedy zamówienie jest przygotowywane specjalnie dla nas, ale za to mamy dostęp do jabłek grójeckich, sera korycińskiego czy kiełbasy lisieckiej, których na próżno szukać w innych e-sklepach. Bardzo fajnie ponazywane są kategorie produktów

Ugotowane pozamiatane
Patisony nadziane 93

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.  Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę(...)rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Piersi z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku. 186

plastry. Pomidory nacinamy na środku w krzyżyk i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut, następnie wyciągamy z wody i ściągamy skórkę, pomidory kroimy w paski lub grubą kostkę. Mięso myjemy i kroimy po szerokości na kawałki, oprószamy solą, pieprzem, chili, przyprawą do gyrosa i dobrze wcieramy.Odstawiamy na kilka minut. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z mięsem, zalewamy oliwą.Przekładamy(...)wysokiej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut aż mięso będzie miękki.Podajemy z ryżem, ziemniakami a nawet wyśmienicie smakuje z bułką.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 145

wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche. Mięso jeszcze się podpiecze w piekarniku. Tak przygotowane(...)mięso rozłożyć pomiędzy warzywami. Reszta jak wyżej. To było pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Krupnik 149

Dobrze przyprawiony, z aromatyczną kaszą i mięsem z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela(...)angielskie świeża natka pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Jak zrobić? Do garnka włóż umyte mięso oraz oczyszczone i obrane warzywa. Zalej wodą, tak by lekko ponad przykryła mięso i warzywa, dodaj ziela i liście laurowe. Gotuj do wrzenia wody. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj kaszę i pokrojone w kostkę i obrane ziemniaki, przypraw do smaku wedle

Zasmakuj Kuchni
Rolada francuska z kurczaka i ... 163

Dania z kurczaka można przygotować na tysiąc sposobów. Nie musi to być tylko obsmażony kawałek mięsa na tłuszczu albo w panierce. Można zrobić z niego całkiem eleganckie danie, którym nie powstydzimy się podając go naszym gościom, nawet wybrednym smakoszom. Ja tak właśnie zrobiłam.  Moje filety z dodatkami zapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna i ładnie wyglądająca(...)pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.   Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i   na gorący tłuszcz    wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam

Kuchnia u Krysi
Antrykot z sosem musztardowym 237

dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 1,5 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania. Po zdjęciu szumów wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Dodałam umyte warzywa. Przykryłam i zostawiłam(...)gotowania na około 1 godzinę.   Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam je razem z warzywami. A wywar przecedziłam. Taki wywar można wykorzystać jako bazę do wielu zup lub sosów. Natomiast mięso przeznaczyłam do obiadu na drugie danie. Z wywaru zrobiłam smaczny sos musztardowy , a całość podałam z warzywami.     Polecam ten smaczny dietetyczny obiad każdemu i życzę SMACZNEGO

Kuchnia u Krysi
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 172

którzy nie gotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji       Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka   suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście(...)ugotowaniu wodę odlałam,   kapustę odcedziłam i przełożyłam do garnka z kapustą kiszoną. Żeberka umyłam,   włożyłam do kapusty i dołożyłam   śliwki pokrojone w paseczki.   Cebulę posiekałam. Mięso i boczek pokroiłam w kostkę a kiełbasę w krążki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki smalcu,   wrzuciłam mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam

Kuchnia u Krysi
Schab w sosie z czerwonego wina 158

łyżki oleju 400 g pieczarek 4 łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony     * Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej potrawy znajdziecie tutaj   Wykonanie: Mięso umyłam i pokroiłam na 4 kotlety. Rozbiłam tłuczkiem, posoliłam z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzałam(...)dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem.   Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni .     Znów udało mi się zrobić smaczną

Kuchnia u Krysi
Mój sposób na domowy tarty chrzan (bez łez) 205

takie zadanie to praca dla mężczyzny.    Dzisiaj, kiedy akurat nie miałam komu tej pracy przydzielić,   wymyśliłam że ułatwię sobie to zadanie. Moja maszynka do mielenia mięsa jest wyposażona dodatkowo w szatkownicę i właśnie ją wykorzystałam do rozdrobnienia korzeni chrzanu. Użyłam tarczy do bardzo drobnego szatkowania i na niej starłam chrzan a następnie przełożyłam nastawkę z maszynką(...)mielenia mięsa z bardzo drobnym sitkiem do mielenia maku i zmieliłam miazgę chrzanową. Dzięki temu uzyskałam właśnie to o co mi chodziło. Czyli puszystą masę chrzanową bez grudek. Szybko, bo to trwało 15 minut, bez łez i bez kłopotu. Polecam.           Składniki: 450 g korzenia chrzanu 1 duża soczysta cytryna 1 łyżeczka cukru szczypta soli

Kuchnia u Krysi
Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem 146

ząbki czosnku puszka groszku  pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, estragon 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor z oby dwóch stron. Wlać cydr(...)trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu.  W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek.  Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła i mleka..wmieszać posiekany koperek

Gaździnka warzy