mięso - 63110 przepisów (strona:1094/4208)

ROLADKI Z BAKŁAŻANA 144

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy

Markowy smak
DUSZONY SCHAB W SOSIE Z RODZYNEK I SAŁATKA Z PORA 222

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie , a w smaku cudowny kawałek mięsa. Danie ma 355 kcal. 0.5 szkl.ugotowanej szklanki kaszy gryczanej 10 dag.schabu sól i pieprz olej rzepakowego 2 łyżki kukurydzy  50 g.pora 60 g.papryki konserwowej 1 szkl.soku z grejpfruta ****************************************** Mięso umyc, posolić i popieprzyć,obsmażyć na oleju ,zalać odrobiną wody i dusić do miękkości.Paprykę konserwową pokroić(...)kostkę lub paseczki i połączyć z posiekanym porem i kukurydzą, przyprawic olejem , solą i pieprzem .Pod koniec duszenia mięsa dodać rodzynki.Dusić do miękkosci.Schab podawac z kasza,sałatką lub makaronem.Smacznego.Podajemy sok grejpfrutowy do popicia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
sałatka a la gyros z makaronem 404

bardziej mięsną czy mniej) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony, długi 1 cebula, średniej wielkości 2-3 łyżki majonezu przyprawa do gyrosa olej do smażenia wykonanie: Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę, mieszamy i smażymy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dodajemy(...)przestudzonego mięsa, mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem z makaronem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Całość schładzamy w lodówce i podajemy. (Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem majonezu

Domowy Smak Jedzenia
Szaszłyki wieprzowe z batatami i cukinią. 162

zdradził. Męska solidarność? ;) Policzymy się później ;);) A tak na serio, to właśnie drobiowe szaszłyki z boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam w cienkie paski i złożyłam w harmonijkę. Mięso natomiast(...)marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Cukinię pokroić w paski. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Nabijać na patyczki składniki szaszłyków (na przemian

zadanie-gotowanie
szybkowar-karkówka do pieczywa... 196

granulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka świeżą karkówkę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym przyprawę gyros, kucharka, czosnek granulowany wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso, schować najlepiej na całą noc do lodówki do garnka szybkowara dać z 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso z marynatą wlać wodę, zamknąć szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Schab ze śliwką w koperkowej marynacie. 162

Kiedy marynata będzie już gotowa schab moczymy w niej z każdej strony i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub jeśli mamy możliwość na całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pozostałą marynatę wylewamy na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab(...)przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.  Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Podajemy z młodymi ziemniaczkami (lub poza sezonem z kluskami śląskimi) i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Słowniański karku czuje miętę 151

ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mięso dzielimy na dwa mniej więcej równe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie słupki. Kolendrę, kminek i kilka (nie wszystkie) jagód jałowca rozcieramy w moździerzu. Kawałki karkówki nakłuwamy nożem(...)powstałe otwory wkładamy naprzemiennie słupki czosnku i owoce jałowca. Następnie nacieramy mięso mieszanką ziołową i solą, okładamy gałązkami mięty- dobrze jest obwiązać je sznurkiem, żeby mięta przylegała do karku. Umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy chwilę, kroimy grube plastry i podajemy. Musze jednak przyznać, że dla mnie ta karkówka sprawdziła się najbardziej

les mirabelles
Fajitas z kurczakiem, pomysł na super kolację 152

Jest to przepyszne danie na kolacyjkę dla znajomych lub rodzinki. Podawać można na dwa sposoby pierwszy – sałatkę wrzucić do miseczki, usmażone mięso włożyć do drugiej miseczki, tortille podgrzane przykryć ręczniczkiem, żeby zachowały ciepło, sosy w osobnych miseczkach. Każdy z gości będzie sobie nakładał sam tyle składników ile chce. drugi – podgrzać tortillę, posmarować pastą z awokado, można dodatkowo posmarować(...)majonezowo-ketchupowym, na to usmażone mięso, sałata. Zawinąć i zajadać. Sałatka – do miski wrzucić pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojonego ogórka szklarniowego,pokrojony drobno szczypiorek, rukolę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać. Pasta z awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wyjąć miąższ. Do miseczki wrzucić miąższ z awokado, ząbki czosnku, posiekane

Kuchnia Pokoleń
Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki 198

mogła godzinami stać w kuchni i pichcić. Chyba mam to po niej:) Zapraszam na nieco inne kotlety mielone niż mojej babci, ale równie pyszne jak jej. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 większa cebula pęczek natki pietruszki masło klarowane - 1 raczej czubata łyżka (na początku lepiej dać więcej, tak by potem w trakcie smażenia nie dodawać już tłuszczu, mięso(...)mięsnego 3 łyżki wody gazowanej (będą soczyste i pulchne) bułka tarta Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do miękkości na klarowanym maśle. Do głębszej miski wsypujemy mięso, jajko, bulion, wodę gazowaną, płaską łyżkę bułki tartej, przyprawiamy, dodajemy usmażoną cebulkę wraz z tłuszczem, mieszamy. Dodajemy poszatkowaną natkę, dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Zasmakuj Kuchni
łopatka 178

Łopatkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc).  Następnego dnia b rytfankę smarujemy  smalcem (lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną łopatkę i wkładamy bez przykrywki do piekarnika nagrzanego 220 stopni, piekąc(...)przez 30 minut. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc mięso dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  pieczeń w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) .  Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa

Miód i pieprz
Błyskawiczne piątki - Zupa gulaszowa ze śmietanką 122

przygotowanie czegoś, co spokojnie wystarczy na kilka dań, a ja nie muszę stać przy garach. Nie mam wszystkich wolnych od pracy weekendów, więc cenię sobie takie dania. Składniki : * dowolne mięso - u mnie karkówka, wołowina czy kurczak zawsze się sprawdzają - około 700g * cebula * ząbek czosnku * kg ziemniaków * marchewka * cebula * czerwona papryka  * 200ml kremówki * mielona czerwona papryka słodka lub ostra, sól(...)pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietankę. Podawać na ciepło z chlebem

Magiczne Życie Marty
czebureki po raz drugi 210

pyszne były. Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników". Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne. Moim zdaniem najlepiej podawać je z ulubioną(...)mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując nieco mąką. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zrumieni dodać mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć aż mięso zmieni kolor, dodać przyprawy do smaku. Zdjąć z ognia, dołożyć jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Ciasto rozwałkować

6niebo
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 142

dużo tańsze. Ugotuj i np. zamroź 4. Jajka- naucz się je wykorzystywać, ponieważ są pożywne i są źródłem niezbędnego białka, a do tego są tanie (w porównaniu do mięsa). Nie daj się naciągnąć na napisy na opakowaniach jajek. To, że napisane jest że są ekologiczne wcale o tym nie świadczy! Istotna jest jedynie pierwsza cyferka na kodzie jajka (czerwony napis(...)tańsze 6. Muesli- gotowe w paczkach są zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 161

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym?  Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)sycące! Spróbujcie!   (U mnie naczynie o wymiarach 16 x 20 cm) 180g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej) Warstwa mięsna:  250 mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 5 pieczarek (średnich) 1 cebula (średnia) 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (całych, bez skóry) 2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)  tymianek gałka muszkatołowa czosnek granulowany sól, pieprz ziołowy i naturalny cukier

Di gotuje
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 353

smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie mięso wyjąć, pokroić. Odlać 3 szklanki bulionu do ciasta, dodawać powoli mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta(...)ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania