Bardzo udany pasztet. Mimo, że nie dodawałam boczku, nie był ani trochę suchy - to zasługa warzyw i pieczarek. Mięso i warzywa zmiksowałam na gładką masę, pieczarki tylko mocno posiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu. Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka(...)zdjąć z patelni, na patelnię dolać trochę oliwy, włożyć drobno posiekane pieczarki, posolić, smażyć mieszając aż puszcza wodę, a następnie tak długo aż woda odparuje. Mięso, odciśniętą bułkę, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) lub zmiksować w malakserze. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać pieczarki
Stare Garypoliczków wieprzowych, mąka do oprószenia mięsa, oliwa do smażenia, 2 cebule, 100 ml białego wytrawnego wina, 1-2 gałązki rozmarynu, 10 filecików anchois, 6 ziaren pieprzu czarnego, kawałek kory cynamonu, 400 ml dobrego bulionu wołowego, 2 puszki Hiszpańskich Oliwek zielonych*, Policzki oczyścić – zdjąć błonę, można nie zdejmować, ja zdejmuję. Cebule pokroić w półplasterki. Anchois drobno pokroić. Policzki oprószyć mąką(...)smażyć na oliwie, na rumiano z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wino i zagotować. Przelać do mięsa zbierając wszystko z patelni. Wlać bulion, dodać przełamany cynamon, pieprz, anchois i rozmaryn. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i dusić pod przykryciem 3 godziny. Po tym czasie
królestwo garówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W dzisiejszym przepisie postanowiłam połączyć mięso mielone z zdrową i lekkostrawną kaszą jaglaną. Z tego połączenia powstały przepyszne kotleciki z mięsem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym. Możemy podać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Posmakuje dzieciom jak i dorosłym
Marta Gotujezamiennikami; stała się ona bardziej przystępna. Zapraszam więc na moją wersję sałatki "Olivier" - smaczna, pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem gotowanego kurczaka:) składniki: ok 400 g gotowanego kurczaka (u mnie mięso z rosołu) 5 jaj 4 ziemniaki puszka groszku 4 ogórki konserwowe kilka czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku(...)Składniki sosu wymieszać, odstawić w głodne miejsce. Najlepiej wykorzystać mięso z rosołu (gotujemy sobie niedzielny rosół; kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso); ewentualnie pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystko pokroić w kostkę. Groszek, ogórki i oliwki odsączyć. Ogórki pokroić w małą kosteczkę, oliwki w krążki. Składniki sałatki wymieszać z sosem
6niebomarchewki 6 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki żelatyny sól,pieprz Wykonanie: Udka z kurczaka zalewamy bulionem, dokładamy obrane marchewki.Dodajemy sól i pieprz, do smaku. Gotujemy ok godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane mięso studzimy, obieramy. Kroimy też ugotowane marchewki. Do foremki wykładamy kawałki kurczaka, groszek, kukurydzę, marchewkę, mieszamy. 2 szklanki bulionu odbieramy z garnuszka. Do szklanki Wsypujemy żelatynę, dolewamy trochę bulionu(...)mieszamy aż do rozpuszczenia, dodajemy do reszty bulionu- mieszamy. Tak przygotowanym bulionem zalewamy mięso i warzywa. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchnimałego brokuła 1/2 małej kapusty pekińskiej olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w paski. Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy(...)olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu
Kulinarne przygody Gatitydzisiaj proponuję słuszny kawałek mięsa a mianowicie pieczeń z łopatki z czosnkiem. Łopatka idealnie nadaje się na taką pieczeń. Smakowicie wygląda i smakowicie smakuje. Składniki: Dowolna ilość łopatki Ząbki czosnku Knorr – czerwony do mięs Sól Pieprz czarny Wykonanie: W umytej i osuszonej łopatce robimy nacięcia (kieszonki) długim i cienkim nożem. Do wytworzonych kieszonkach wkładamy ząbki czosnku (możemy wkładać cały ząbek(...)kawałek, na 1 kg łopatki użyłam 4 spore ząbki). Następnie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i czerwonym knorrem. Pozostawiamy do zamarynowania nawet na kilka godzin (można zostawiać na noc w lodówce). Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 185 o C przez ponad godzinę na 1 kg. W trakcie pieczenia opiekamy z jednej strony, potem z drugiej i przykrywamy mięso
Smaki Ewyoliwą z oliwek. Łosoś z soczewicą to delikatne i smaczne danie, odbiegacjące nieco od standardowych. Łosoś jest rybą zaliczaną do ryb tłustych. Nie oznacza to, że łosoś tuczy – mięso to jest zdrowe i dostarcza wyjątkowo ważne dla człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe – Omega-3 i Omega-6. Istotna jest również znaczna zawartość witamin w łososiu. Jego mięso zawiera witaminy(...)także: cynk, selen, potas, jod i fosfor. Musimy pamiętać jednak, że najbardziej zdrowy jest łosoś pacyficzny i atlantycki – mając wybór unikajmy łososi z hodowli czy tzw. łososi norweskich, których mięso jest często sztucznie barwione i niestety mniej odżywcze od tych dziko żyjących. Sposób przygotowania soczewicy jest bardzo prosty. Zieloną soczewicę najpierw płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą
Ciasna KuchniaWiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie. Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany. Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. Całość smaczne, zdrowe i kolorowe. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję, oraz(...)kiełki słonecznika, kiełki rzodkiewki, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serek kozi mieszamy z pietruszką i kaparami. Filety z kurczaka, myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane filety wkładamy do woreczków papierowych do smażenia mięs i ryb, każde oddzielnie. Grillujemy w papierowych woreczkach po 10 min z każdej stronie. Dzięki
Moniki Smakołykijaglana. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez około
Pan i Pani Smith w kuchnijest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej(...)francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec
Czary - gary w kuchnioczywiście, w których wiadomo co jest zmielone :-) A w ten, o którym piszę Wam dziś wmieliłam trochę drobiu i warzyw. I prawdę mówiąc możecie do jego przygotowania śmiało wykorzystać mięso i warzywa z rosołu - zawsze to jakiś kolejny sposób na ich zjedzenie w innej formie, a i z przygotowaniem zejdzie krócej, bo już większość ugotowana :-) SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka(...)pieprz, gałka muszkatołowa Ćwiartki i skrzydła wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień palnika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki i selera i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przestudzone mięso obieramy od kości i wraz z innymi składnikami
Czary - gary w kuchniTortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka wędzona 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym, które doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy pomidory, koncentrat, dusimy 15-20 minut, doprawiamy do smaku. 3. Tortellini przekładamy do przygotowanego sosu. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniSkładniki: 1 kg schabu 1 litr oleju kostka smalcu odrobina soli, ziół wg upodobania Wykonanie: Mięso nacieramy ziołami, odstawiamy do lodówki na 2-3 doby, codziennie należy przewrócić mięso. Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzewamy smalec z oliwą, doprowadzamy do wrzenia, kładziemy ostrożnie osuszony schab. Smażymy w ten sposób od 5-15 minut, zdejmujemy
kgwjanczewoprzygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można(...)rozmaryn i suszone zioła prowansalskie) – tak przygotowane rozkładamy wokół. Roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie przykrywamy mięso kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków
Poezja smaku