mięso - 63110 przepisów (strona:1112/4208)

Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym 149

szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe przyprawa bostońska do mięs  RAFEX sól, pieprz ocet tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso i cebulę smażymy na tłuszczu do czasu aż mięso się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele

Pobite gary Barbary
Krokiety warzywne 201

wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu, które często nam zostają po zjedzonym rosole, a żal wyrzucić, spróbujcie takich placuszków, które mogą być jarskim daniem samodzielnym lub dodatkiem do porcji mięsa Składniki: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2-3 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto(...)kulka mozzarelli kawałek sera żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie.  Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy

kgwjanczewo
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 199

łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz słodka papryka w proszku 1 liść laurowy 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 łyżki oleju do smażenia Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać wszystkie warzywa poza(...)wolnym ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie wlać wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili w proszku). Dusić do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Najczęściej kavarmę podaję z ziemniakami, ale pasuje do niej również kasza (dzisiaj akurat łamana kasza jęczmienna z warzywami

Trzeci talerz
Pieczona pierś z kurczaka 141

pierś z kurczaka (ok. 200g), - 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych na drobno

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z awokado i pieczonym kurczakiem 231

pestki i skórki), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - ½ ogórka zielonego (ok. 100g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy listki sałaty 2. Awokado i ogórka obieramy(...)kroimy w kostkę 3. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 15-20 min. Czekamy aż mięso ostygnie, kroimy je na plasterki i układamy na sałacie. 4. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), która działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 150

wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pulpety z tagliatelle z cukinii 164

Składniki (na 2 porcje) na pulpety: - ¼ szklanki kaszy jaglanej (ok. 45g), - 1 cebula (ok. 70g), - 1 ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy kaszę(...)jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym. 4. Łączymy kaszę z zeszkloną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mięsem mielonym i przyprawami. 5. Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w mące. 6. Pulpeciki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5-10 min. 7. Wyławiamy pulpeciki i łączymy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zapiekanka mięsno-warzywna 173

Składniki (na 2 porcje) - 200 g mięsa mielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę(...)szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. 3. Warzywa dusimy ok. 10-15 min. 4. Do warzyw dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy kalafior

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zimowa sałatka z kaczką 219

Skomponowałam tą sałatkę pod własne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja(...)zrumieni. Odwrócić na drugą stronę. Smażyć 7-8 minut. Wyłączyć moc ognia, na mięsie położyć talerzyk, na nim ustawić obciążnik ( np. kubek z wodą). Odczekać ok 4 minut. Zdjąć mięso na talerz, odwrócić. Ostudzić. W tym czasie soki równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana

kawawszklance
Tacos z indykiem, fasolą i kukurydzą 136

czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą(...)odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu.  Tacos przygotować według instrukcji na opakowaniu. Nadziać farszem i ułożyć na talerzu. Gotowe danie

Chocolate Muffin Blog
smaczny warzywny gulasz z indyka z czubricą i awokado... 192

Składniki: mięso gulaszowe z indyka 70 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 10 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, marchew 1 sztuka, seler 1 mały, awokado 1 sztuka, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda(...)szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki mięso gulaszowe z indyka obsypać mąką i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek dodać marchew, seler pokrojony obieraczką "julienne", awokado i wymieszać wlać wodę i dodać czubricę, pieprz, kucharka, ziele angielskiei pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęscić

W Mojej Kuchni Lubię
"Grecka" zapiekanka z grillowanym bakłażanem 173

patelni grillowej do momentu, aż będą ładnie przypieczone. Po ostudzeniu bakłażana kroimy na mniejsze części (ale nie drobno) i ewentualnie pozbywamy się skórki jesli stała się sucha. W międzyczasie mięso mielone przesmażamy na dużej patelni na oliwie. Gdy się chwilę przesmaży dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek, oregano, pomidory, trochę gorącej wody i doprawiamy całość solą i pieprzem (ale niezbyt(...)oliwki są słone). Całość dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut. Pod  koniec duszenia dodajemy oliwki (kilka zostawiamy do dekoracji wierzchu zapiekanki).  Próbujemy czy mięso nie wymaga jeszcze doprawienia. Makaron gotujemy w osolnej wodzie do momentu, aż będzie al dente i odcedzamy. Mieszamy go z uduszonym mięsem i przekładmy stopniowo do naczynia do zapiekania

Simple Dish
Barszcz ukraiński 189

około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa(...)Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki

Kolizje Smaków
Zupa zimowa 175

Składniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy(...)wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy

Pobite gary Barbary
Moo Phad King 139

zależności od preferencji smakowych) papryczki chilli   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Olej rozgrzewamy w woku. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy, tak by nie przywarło do dna, rozdrabniamy. Dolewamy wodę, wrzucamy imbir pokrojony w cienkie paski i gotujemy do jego miękkości. Do mięsa wlewamy sosy, wsypujemy cukier. Papryczki siekamy, dodajemy(...)całości. Łączymy z mięsem, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję