mięso - 63110 przepisów (strona:1116/4208)

SZASZŁYKI Z CYTRUSAMI 188

ostatnio na mym stole.Lekkie,orzeźwiajace i zdrowe,pełne witaminy C.Czyż to nie wspaniałe , że z owoców są nie tylko desery czy sałatki , ale też konkretne dania z mięsem.Jednak największą zaletą jego jest ,że robi się je dosłownie w kilkanaście minut.Palce lizać.Zapraszam. 60 dag.schabu 1 pomarańcza 2 mandarynki 1 papryczka świeża chili 4 łyżki sosu sojowego szczypta mielonego(...)starty czosnek, wbić jajko i wlać 5 łyżek oleju , wymieszać.Schab pokroić na kawałki,lekko je rozbić,i włożyć plastry do marynaty,włożyć do lodówki na noc.Po tym czasie mięso usmażyć na patelni.Usmażone kawałki mięsa wbić na szpatułki do szaszłyków wraz z cząstkami pomarańczy i mandarynek.Posypać lekko posiekaną drobno papryczką chili.Smacznego.   PRZEPISY KTÓRE MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jajni (ormiańska zupa z wołowiną) 151

koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek natka pietruszki natka kolendry ( u nas nie ) sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Wyciągamy mięso, przepłukujemy je szybko i zostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy wywar. Drobno(...)koncentratem. Wrzucamy pokrojone na osiem części ziemniaki. Dorzucamy opłukane morele, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 20 minut. Na talerz kładziemy mięso, które zalewamy wywarem z morelami i ziemniakami. Następnie posypujemy posiekanymi ziołami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 180

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać(...)swoją objętość. Przyprawiamy lekko solą. Przed podaniem możemy przetrzeć przez sitko. Piersi kaczki: Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie górne, bez termoobiegu). Kaczkę nacieramy solą i pieprzem od strony mięsa. Skórę z kaczki nacinamy ostrym nożem w romby (uważając, żeby nie naciąć mięsa). Suchą patelnię silnie rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy przez 8 minut. Przekładamy do blaszki

Poezja smaku
Galantyna z kurczaka z suszonymi pomidorami 155

mleku. Z kurczaka zdjąć skórę uważając, aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Resztę mięsa zemleć razem z odciśniętą bułką. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w cienkie(...)paski. Kapary i tymianek lekko przesiekać. Czosnek posiekać. Wymieszać mięso z żółtkiem, pomidorami, czosnkiem, tymiankiem, kaparami i doprawić do smaku sola i pieprzem. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować oliwą od pomidorów. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar

królestwo garów
Gulasz w sosie grzybowo- serowym 166

Nowa odsłona tradycyjnego gulaszu. Delikatna nuta serowa bardzo smacznie podkreśla intensywny smak grzybów. Zapraszam! Gulasz w sosie grzybowo-serowym Składniki: 500g mięsa gulaszowego 2 duże garści suszonych grzybów 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego  2 średnie cebule  2 łyżki oliwy 2,5 szklanki wrzątku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukać zimną wodą. Oprószyć solą i pieprzem. Grzyby zalać wrzątkiem(...)gotować około 10 minut. Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, obsmażyć na rumiano. Następnie dodać grzyby razem z wodą (w której się gotowały). Zostawić pod przykryciem, aż wszystko zmięknie. Po tym czasie dodać serek, Dokładnie wymieszać z resztą. Zostawić na około 5 minut, żeby wszystko razem się połączyło. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Tagebuch po polsku
Schab duszony z cebulą 191

schabu, 3 większe cebule, olej, mąka pszenna, 2 łyżeczki musztardy dijon, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, czerwona słodka papryka. Przygotowanie: Z plastrów schabu poodcinać skórę. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron, następnie obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron do zarumienienia i ściągnąć z patelni. Nadmiar tłuszczu odlać i na tej samej patelni podsmażyć cebule(...)pokrojone w paseczki. Do cebuli dodać mięso, podlać wodą (800ml), dodać ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, sól, pieprz i musztardę. Dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby na koniec zagęścić sos.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa gołąbkowa 1109

zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego(...)siekany koperek Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut. 2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso

Kuchnia domowa Ani
Pierś z kaczki pieczona w winie 166

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dna, smażymy do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry, wlewamy wino, wstawiamy do piekarnika

Bajeczna Kuchnia
Pulpeciki w sosie własnym 181

aromatycznym sosie własnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo: 2 ząbki czosnku(...)ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.  2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki rozgrzewamy

My Culinary Art
Sałatki w słoikach 367

konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. Pomysł na takie podanie sałatki znalazłam w Internecie.  Składniki: sałata pomidory ogórek rzodkiewka  papryka makaron/ryż usmażone mięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda i oliwą z oliwek sos sałatkowy oliwa z oliwek Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki(...)Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Makaron/ryż ugotować, przelać zimną wodą i ostudzić. Mięso z kurczaka, np. z udek/piersi pociąć w kostkę, przyprawić, usmażyć na patelni i ostudzić. Sos sałatkowy wymieszać z odrobiną wody i oliwy z oliwek. Układanie sałatki (od samego dołu):   sos sałatkowy*   warzywa  ( od najbardziej "mokrych", np. pomidor, papryka, rzodkiewka, ogórek) mięso z kurczaka/ser

Ugotować
Boczek wędzony 267

peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek -haki Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Wkładamy mięso(...)solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - boczek nadziewamy na hak - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany z szynkowaru 307

Przepis Składniki: Boczek około 2 kg ale to zależy jaki mamy szynkowar jakiej pojemności ,pieprz biały lub czarny 3-4 g na kg mięsa jak kto lubi sól peklowa 10 g na kg mięsa ,sól kamienna 10 g na kg mięsa,czosnek niedźwiedzi czubata łyżka,łyżeczka żelatyny ale nie koniecznie.Przyprawy można dodać według własnego uznania.Te co wymieniłem to tylko moja

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klops w boczku ze skórą 161

Przepis Składniki -mięso mielone z łopatki,gruby lub cienki płat boczku ze skórą, -pieprz czarny do smaku -sól 18 g/kg -gorczyca jedna łyżka -majeranek jedna łyżka -łyżeczka żelatyny -czosnek 6 ząbków wyciśniętych przez praskę -siatka lub sznurek Wykonanie Jeżeli mamy cienki boczek to gotowe przyprawione mięso mielone zawijamy w boczek ze skórą na zewnątrz i wiążemy lub wkładany w siatkę(...)Jeżeli mamy gruby boczek to przecinamy go w połowie i część bez skóry wykorzystujemy i robimy np boczek rolowany ja tak zrobiłem.Pieczemy w 180-160 stopni,czas kilo mięsa godzina pieczenia.Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i wkładamy na noc do lodówki.I rano gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 188

Przepis Po tygodniu dojrzewania  wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli  -przyprawy dowolne kto co lubi lub na w domu - czosnek świeży wyciśnęty przez praskę lub granulowany  Wykonanie Schab oczyścić z wszystkich błon aby został czysty mięsień  Najpierw osypałem peklo solą później solą(...)lodówki u mnie było to 48 Wylewać wodę która powstaje i przewracać co 12 h .najlepiej jak mięso nie leży bezpośrednio w pojemniku tylko na czymś co będzie oddzielać go od wody co powstaje.Następnie pod bieżącą wodą zmywamy całą sól z mięsa i osuszamy dajemy czosnek przyprawy zawijamy w gazę w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Wojskowa z szynki i boczku 275

woda dawałem na wyczucie - 5 większych ząbków czosnku Wykonanie Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki i zasypujemy solą peklową na 48 godz mieszając co 12 godz.Po 48 godz mięso traktujemy tłuczkiem aby je trochę uplastycznić.Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy.Ładujemy mięso do praski i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Parzenie - Woda 75-80 stopni czas parzenia(...)mięsa.Następnie studzimy w zimnej wodzie 20 min zmieniając wodę trzy razy.I wstawiamy do lodówki na min 10-12 godz.I gotowe. Polecam smak jest super i przypomina bardzo konserwę wojskową

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.