tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko od święta! Szklankę kaszy jaglanej płuczemy(...)Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną z grzybami i usmażoną cebulę z czosnkiem w dużym naczyniu. Wlewamy whiskey, połowę oleju i masę dokładnie blendujemy lub przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa. Grube przyprawy – jałowiec, ziele, liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy
Karo in the Kitchenpatelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie mięso doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Farsz nie może być mdły. Na koniec mięso, ryż i pieczarki (łącznie
Smak mojego domuDzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że będzie równie pysznie. Zaś ci co mięso jedzą steka, niech go dodadzą. Tylko … Czytaj dalej
slodkokwasnaplczubata łyżka kawy zbożowej sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozcinamy na roladę - należy odcinać w taki sposób, aby uzyskać jak największy płat mięsa. Następnie oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Na jednym brzegu układamy jedna przy drugiej suszone śliwki i od tego(...)roladę. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem kuchennym i nacieramy solą. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, aby zamknąć pory i przygotować do pieczenia. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy z każdej strony glazurą z dokładnie wymieszanych składników. Do naczynia wlewamy jeszcze około 1 szklankę gorącej wody i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego
Kolorowy PrzepisownikFarszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę(...)mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawędlinka powstała przypadkiem podczaś świątecznych porządków w kuchni. W zamrażarce znalazłam nieduży kawałek boczku. Miałam go zmielić bo był taki niewymiarowy ale jakoś udało się go rozkroić na płat mięsa, który można było zwinąć w roladę. W zamrażarce miałam też małą pierś z kurczaka, która posłużyła za farsz. Przy okazji wykorzysatałam reszki przypraw, które znalazłam w szafce. Roladka wyszła bardzo(...)pyszna i rodzince bardzo smakowała. składniki: 1 kg chudego boczku bez skóry 400 g piersi z kurczaka czubryca zielona przyprawa do kurczaka Boczek rozkroić na duży płat mięsa aby dało się go zwinąć w roladę. Mięso opróczyć dokładnie czubrycą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dobrze doprawić przyprawą do kurczaka i wyrobić. Płat boczku ułożyć na desce, tłuściejszą stroną
Monia miesza i gotujeGładzica należy do rodziny flądrowatych. Występuje, między innymi, w północnym Atlantyku. Jest ceniona za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze. Jej mięso charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, delikatną konsystencją i wyraźnym zapachem jodu. Można je piec, dusić w winie lub jarzynach, gotować na parze, smażyć na patelni. Przyrządza się na niej aromatyczne zupy oraz wywary. Smażone filety z gładzicy. Składniki: - filety(...)cytryny i oprószamy solą. Panierujemy z obu stron w mące, jej nadmiar otrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Filety smażymy krótko, z obu stron na złoty kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej
mojewypiekiinietylkodłuższego czasu miałam ochotę przygotować zupę, której głównym składnikiem byłoby mięso mielone. Uznałam, że jako drugi ważny składnik doskonale wpasują się ziemniaki. Udane połączenie zaowocowało pyszną i sycącą zupą. Będę do niej powracać. Świetne danie na jesień i zimę. 300 g mięsa mielonego 4 ziemniaki 1 litr bulionu - może być z kostki 1 cebula olej do smażenia(...)liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, sól, pieprz i podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Gotować do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie
Jadło i czytadłookoło kilograma, wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy szynki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso. Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy i obwiązujemy sznurkiem ( lub wkładamy(...)suszenia. Tak przygotowane szynki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni. Po trzech, czterech dniach smarujemy mięso odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób jej wierzch przed przesuszeniem. Pozwalamy szynkom wisieć w spokoju, czekamy i gotowe
Miód i pieprzsmakują wyśmienicie akurat nam. Sosy robię według własnych pomysłów czyli co mi wpadnie w rękę lub na co właśnie mamy ochotę. Zakupy: Makaron spaghetti koszt ok. 2,30 zł, mięso mielone koszt ok. 6 zł, pomidory w puszce koszt ok. 3 zł, cebula koszt ok. 0,50 zł, warzywa mrożone koszt ok. 3 zł, sos bolognese koszt(...)niej szczyptę soli wtedy szybciej się usmaży dodaję do niej zamrożone warzywa i przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień aby to się dobrze zagrzało. Gdy warzywa są już miękkie dodaję mięso i rozdrabiam go widelcem. Dodaję przyprawy jakie mam ochotę nie zapominając przede wszystkim o soli i pieprzu. Ja tutaj jeszcze dorzuciłam szpinak bo miałam troszkę jeszcze zamrożonego ale to już myślę
Tanio smacznie i prostoPulpety Składniki: - kg mięsa mielonego - jajko - troszkę mąki - czerstwa bułka - szklanka mleka - cebula - sól, pieprz Do panierki: - bułka tarta To już troszkę więcej z tym zabawy ale też bardzo dobrze smakuje. Zakupy: jajka 10 sztuk koszt(...)potrzebne jest tylko 1 jajko więc koszt ok. 0,43 zł, cebula 0,30 zł, mięso mielone ja kupiłam 0,5 kg za 4,44 zł więc całość czyli 1 kg to koszt 8,88 zł. Przygotowanie: Cebulkę kroję w drobna kostkę i podsmażam na szklisty kolor. W misce mieszam mięso mielone, wbijam jajko, dodaję podsmażona cebulkę, sól, pieprz
Tanio smacznie i prostojeżeli to danie dla dzieci) 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku domowa mieszanka różnych przypraw do nacierania mięsa: suszony czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, tymianek, kozieradka (utrzeć w moździerzu) 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić(...)kawałki jak do gulaszu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do misy multicookera wlać olej i nastawić program FRY VEGETABLES i czas 10 min. Zeszklić cebulkę, dodać mięso, grzyby i pozostałe przyprawy. Zalać bulionem i nastawić program STEW i czas 35 minut. Po upływie czasu wyłowić mięsko a wywar zmiksować na gładką konsystencję (tak powstanie nam ekstra
ClauditteMissCookingteściów i potem sami przyrządzili żeberka w domu gdzie jadłam je i ja. Są pyszne, rozpływają się w ustach a do tego proste do wykonania. Mój mąż średnio lubi mięso, ale żeberka… te uwielbia Przy ich duszeniu unosi się bardzo przyjemny aromat. Jeśli lubicie mięso, chcecie odkrywać nowe smaki, to z pewnością się nie zawiedziecie. Słodko-pikantny sos, którego(...)żeberek papryka ostra 1 papryka czerwona 1 chili (jeśli lubicie ostre smaki) 1 duża cebula 6 łyżek miodu 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Wykonanie Mięso myjemy dzielimy na części. Nacieramy ostrą papryką i smażymy na złoty kolor. W tym czasie w garnku rozpuszczamy sos sojowy, miód i keczup. Dodajmy mięsko, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie
Mieszam w Garnkucałość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynkę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia, przełożyć mięso. Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni(...)dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez dwie godziny. Następnie zwiększamy temperaturę o dziesięć stopni (do 85 stopni) i trzymamy w piekarniku kolejne trzydzieści minut. Szynkę wyjmujemy, studzimy przez kilka godzin ( najlepiej pozostawić ją na dwanaście godzin) i serwujemy jako dodatek do ulubionego pieczywa
Miód i pieprzprażona cebulka • 4 plastry sera (najlepiej cheddar) • 4 bułki • pieprz, szczypta suszonego imbiru • sałata, pomidory, cebula • ketchup, majonez, musztarda Mięso przekładamy do miski dodajemy pokrojoną w kosteczkę połowę cebuli, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester, dodajemy też odrobinę zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiamy mięso na gładką(...)prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem. Na spodzie układamy sałatę, na niej cebulę pokrojoną w półtalarki i pomidora. Następnie wykładamy mięso smarujemy musztardą i kładziemy na nim ser. Na to smarujemy ketchupem. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem. Smacznego
Moje-pitraszenie