czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą(...)odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu. Paprykę umyć i osuszyć. Odkroić wierzch i nadziać sosem. Posypać serem i przykryć. Piec
Chocolate Muffin Blogmeksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie, świeżych warzyw. Między innymi dlatego to raczej lekka przekąska, którą możemy zjeść np. na kolację. Chociaż wiele(...)powodzeniem być naszym obiadem. Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 2016-01-17 14:06:31 Kukurydziana tortilla z polędwicą wieprzową, czyli lekka i zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g polędwicy wieprzowej 150g kukurydzy konserwowej 1 średni mięsisty pomidor (180g) 1 mała czerwona cebula (120g) kilka liście sałaty (najlepiej lodowej) pęczek
Kulinarna PokusaChili con carne czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej . Jest to typowe danie jednogarnkowe, a jego głównym składnikiem jest mięso mielone. Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni. Składniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka(...)kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy
magiczna kuchnia Kasiłatwe do zrobienia, tanie i smacznw.Lekko orzeźwiajace , kwaskowate a zarazem lekko słodkie , świetne na odświętne danie!.Zapraszam. 13 dag.jeżyn z malinami 2łyżki mąki 60 dag.schabu lub innego mięsa 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szkl.śmietany 3 małe Cebule cukier do smaku sól i pieprz olej do smażenia ************************************ Cebulę obrać i pokroić w ósemki.Podważyć je na oleju(...)wyjąć.Na tym samym tłuszczu Podsmażyć pokrojone w kostkę mięso.Doprawić solą i pieprzem.Pod koniec smażenia mięso oprószyc mąką , wymieszać,zalać ,3 szklankami wody i dodać cebulki.Dusimy 20-30 minut, po czym dodajemy mrożone owoce, kilka zostawić do dekoracji.Doprawiamy do smaku cukrem ,solą i pieprzem. Dolać śmietanę.Podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.Smacznego.Dekorujemy według uznania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikolejny przepis na kurczaka. Tym razem przyrządziłam piersi z kurczaka w białym winie. Do tego celu specjalnie kupiłam całego kurczaka, bo zależało mi na filetach ze skórką. Resztę mięsa wykorzystałam do zupy. W moim domu nic się nie marnuje! Potrzebujesz nowy przepis na kurczaka to jest to danie, które na pewno polubisz. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Porcja mięsa(...)masła roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Zacznij smażyć piersi po stronie ze skórką przez 3 minuty. Skórka powinna być złota i chrupiąca. Odwróć i zmniejsz temperaturę. Smaż mięso przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe masło, tymianek i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka
codojedzeniadigotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem Piotra Murawskiego (szefa Kuchni Knorr). Przyrządzałam je niejednokrotnie i tym razem zrezygnowałam z bulionetki, która była podana w przepisie. Roladki wychodzą przepyszne. Mięso jest miękkie, soczyste i idealnie komponuje się ze smakiem żurawiny. Dodatkowo lista składników nie jest wielka, a do ich przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności. 500g karkówki wieprzowej 3 cebule 4 łyżki żurawiny(...)suszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 litra bulion/wody 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego mąka olej sól, pieprz Mięso pokroić w cienkie plastry i rozbić. Każdy kawałek natrzeć majerankiem i oprószyć pieprzem. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Połowę przełożyć do garnka, a resztę wymieszać z żurawiną. Farsz nałożyć na kotlety, zrolować
Di gotujesiebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI(...)ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ
W kuchennym oknie EwyDobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula(...)naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem. Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek. Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz będzie bardziej
W kuchennym oknie Ewyzasadzie tyle ile mąka "zabierze". Kiedy ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki na farsz; ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...) 1 marchewka z rosołu 20 dag pieczarek sól, pieprz, przyprawa do gyrosa pęczek pietruszki 1 jajko 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Dodatkowo; niebieski(...)jajko Mięso ugotować do miękkości a następnie zmielić w maszynce razem z marchewką. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju aż się zezłoci. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i poddusić na łyżce masła. Pietruszkę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy
Radość kipiąca uśmiechem.Wczoraj na obiad podałam wołowinę zapiekaną z warzywami pod beszamelem i dziś miałam przygotować dla odmiany białe mięso – indyka lub kurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone mięso – Duszona karkówka z warzywami. Trudno to przyznać, lecz […] The post Duszona
Magiczny GarnekPanierowane mięso, lub ryby są w naszym kraju bardzo popularne. W niektórych domach co niedziele obtacza się schab w jajku, bułce tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu(...)oczywiście cały alkohol wyparuje, wiec nie ma ryzyka z podaniem takiego dania nawet osobom niepełnoletnim. Ciasto odstawiamy na około pół godziny. Następnie jeszcze raz chwilę mieszamy, uwaga na grudki. Mięso bądź rybę kroimy na niewielkie kawałki około 3-5 cm i przyprawiamy według uznania. Nie będziemy się rozpisywać nad przyprawianiem, ponieważ tutaj chodzi przede wszystkim o panierkę. Olej rozgrzewamy
KasiaiKrzysiu.plłopatki 300 g. boczku 3/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli pieprz czarny majeranek kilka ząbków czosnku (wg. uznania, u mnie 3) szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia na średnich oczkach (jeśli chcemy mieć większe kawałki mięsa w mielonce to mielimy na najgrubszych oczkach). Dodać przyprawy i mieszać dokładnie dolewając po trochu zimnej wody. Doprawione(...)wymieszane mięso włożyć do wyparzonych słoików dokładnie uciskając. Nie nakładać do samego końca. Tak przygotowane słoiki pasteryzować przez godzinę w garnku z wodą. Następnie pozostawić do wystudzenia najlepiej na noc w lodówce. *jeśli chcemy dłużej przechować mielonkę (np. przez kilka miesięcy) to pasteryzację należy powtórzyć przez kolejne 2 dni. Gotowa mielonka z pysznym smalczykiem i galaretką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy ) - sól, pieprz do smaku Skrzydełka czyścimy, myjemy. Warzywa obieramy. Mięso wraz z warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom zawartości. Ząbek czosnku rozgniatamy płaską stroną ostrza noża i dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy(...)wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję podać z gotowanym ryżem - 1 szklanka* białego ryżu ( nie w woreczku ) - 2,5 szklanki wody - 0,5 łyżeczki soli *szklanka o pojemności
kawawszklanceKolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany. Składniki: Na 10 kotlecików: 30dkg mielonego mięsa drobiowego 1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak 100g sera żółtego w kawałku 1 jajko 1 cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz(...)smaku Dodatkowo: olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kaszę gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną łączymy z mięsem, posiekaną drobno cebulą, pietruszką, jajkiem i serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy mąkę. 2. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej tworząc kotleciki o grubości ok 1cm. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron
Kuchnia w czekoladzieczerstwa bułka ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 10 dag pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia sól do smaku pieprz do smaku bułka tarta do panierki Wykonanie: Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy do smaku i w razie potrzeby aby zagęścić mięso dodać trochę bułki tartej. Masę dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne(...)miejsce. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać razem z cebulą. Następnie przysmażyć na maśle, odparować, doprawić do smaku i odstawić. Przygotowane mięso układać kawałkami na dłoni, kłaść łyżeczką farsz pieczarkowy i formować zrazy. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchnia