kaszy gryczanej sól, pieprz ostra i słodka papryka szczypta curry 1 łyżka oleju Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz mięso. Posypać przyprawami i podsmażyć. Paprykę pokroić paseczki i dorzucić do mięsa. Smażyć mieszając co chwilę aż mięso będzie miękkie. Dodać przetarty czosnek. Kaszę ugotować na sypko i podawać z kurczakiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatopionego (najlepiej kremowy maasdamer) 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 1 duża kulka mozarelli kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor) sól pieprz słodka i ostra papryka 3 łyżki oleju Mięso pokroić na płaty, posolić, posypać pieprzem i papryką i obsmażyć z obu stron na złoto. Blaszkę do pieczenia mięsa lub naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć mięso. Pieczarki zetrzeć, cebulę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr sól, pieprz 1 łyżka tłuszczu Mięso natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny(...)podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMięsa z rękawa lubię za to że są aromatyczne i soczyste. Często piekę je w niedzielę, ale przyprawiam już w sobotę, zamykam w rękawie i chowam do lodówki. Wtedy mięsko przechodzi przyprawami i smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 łyżki(...)oleju Przyprawy, sól i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i mieszanką natrzeć mięso. Umieścić je w rękawie do pieczenia i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia rękaw z mięsem umieścić w blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 90 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozciąć worek, żeby mięsko się zarumieniło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapanierujemy nie w samej bułce tartej ale tak jak kotlety w mące, jajku i bułce. Ja swoje usmażyłam w głębokim tłuszczu, żeby miały jednolity kolor. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 mała bułka 1/2 szklanki mleka 1 mała cebula ząbek czosnku mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia sól pieprz Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać(...)mięsa. Wrzucić żółtko, posiekane cebulę i czosnek. przyprawić. Białko ubić na sztywno i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, panierować w mące, drugim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapanierowania tłuszcz do smażenia Filet przekroić na dwa płaty i każdy rozbić przez woreczek tak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy kawałek mięsa ułożyć po 4 plastry salami. Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na salami. Mięso złożyć na połowę. Można spiąć patyczkiem do szaszłyków, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Panierować(...)mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości tłuszczu, ponieważ mięso jest dość grube
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam sałatki a od tej nie mogę się oderwać. Soczysty słodki ananas świetnie współgra z pieczonym lekko pikantnym mięsem i czosnkowym sosem. Zbliża się okres częstszego podejmowania gości więc taka sałatka będzie idealna aby podać ją na stół. Możecie ją przygotować wtedy, kiedy zostanie Wam trochę pieczonego kurczaka. Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 puszki ananasa 1/2 szklanki rodzynek(...)puszki kukurydzy 1 torebka ryżu ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu słodka i ostra papryka sól i pieprz łyżka oleju Mięso natrzeć papryką, solą i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Upiec w piekarniku lub udusić w rondlu. Wystudzić, obrać ze skóry i kości i pokroić na niewielkie kawałki. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 100 g startego żółtego sera ząbek czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Mąkę, masło, śmietanę, sól(...)jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasztuki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 6 plastrów salami mała cukinia 2 ząbki czosnku łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżki oleju Mięso pokroić na 3 plastry, każdy rozbić przez woreczek. Natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cukinię pokroić na cienkie plastry za pomocą obieraczki do jarzyn. Na każdym płacie mięsa położyć dwa plasterki cukinii(...)cukinii położyć dwa plasterki salami i jedno jajko. Zwijać wszystko w roladki, mocno dociskając. Jeśli trzeba, na czas duszenia można mięso związać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, odsmażyć ze wszystkich stron a następnie przykryć pokrywką i dusić około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakurczaka 1 duża kaszanka lub dwie mniejsze sól pieprz kolorowy 2 ząbki czosnku słodka papryka 3 łyżki oleju Fileta pokroić na płaty. Delikatnie je robić tak, żeby nie przerwać mięsa. Mięso oprószyć przyprawami i natrzeć czosnkiem. Ułożyć na desce w kształt prostokąta. Na mięsie ułożyć kaszankę i zwijać razem z mięsem w roladę. Zawijańca najlepiej owinąć bawełnianą nitką, żeby podczas
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapojawia się bardzo często, najczęściej w klasycznej postaci. Dziś przedstawiam pomysł jak w łatwy sposób można nadać mu nowego, wyjątkowego smaku. Jak dla mnie taka wersja jest nawet smaczniejsza- mięso ma wyrazistszy smak a panierka jest chrupiąca, lekko słonawa i ma piękny złoty kolor. Składniki: duży filet z kurczaka 1/2 paczki krakersów solonych 2 łyżki musztardy chrzanowej 1/2 szklanki(...)mleka sól pieprz słodka papryka mąka tłuszcz do smażenia Mięso opłukać, pokroić na płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mleko wymieszać z musztardą. Mąkę przesiać na osobny talerz. Krakersy umieścić w woreczki i rozdrobnić je za pomocą wałka, przesypać na talerz. Mięso panierować w mące, następnie w mleku z musztardą a później
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 8 plastrów schabu 8 długich plastrów boczku 400 g pieczarek 2 łyżki chrzanu ostrego 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra i słodka papryka sol pieprz olej Mięso rozbić delikatnie, żeby nie zrobić w nim dziur. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Natrzeć mięso i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać posiekane pieczarki(...)posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw. Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Makaron ugotować(...)osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyglądu niby zwykłe kawałki kurczaka, ale w smaku to bardzo smaczne kąski. Pierwszy raz marynowałam je w soku z cytryny i nawet nie spodziewałam się takiego efektu. Myślałam, że mięso będzie kwaśne ale nie było, było za to bardzo soczyste i delikatne, mięciutkie i bardzo szybko się usmażyło. A panierka z orzeszków dodała im ciekawego smaku i niestety też(...)dzień. Składniki: podwójny filet z kurczaka sok z 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej kolendry 4 łyżki orzeszków ziemnych 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na kawałki. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, dodać posiekaną kolendrę. W takiej marynacie zamoczyć mięso i odstawić minimum na kwadrans. Orzeszki podprażyć na suchej patelni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziemniakami i surówką. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 3 łyżeczki łagodnej musztardy 2 ogórki konserwowe 2 cebule sól morska pieprz 2-3 łyżki oleju Mięso rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż i ułożyć na mięsie. Całość zwinąć w roladki, jeśli trzeba(...)związać bawełnianym sznurkiem. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso i szybko obsmażyć je na brązowo, podlać połową szklanki ciepłej wody i dusić pod przykryciem około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia