proporcji 1:3 ugotowanych i surowych (u mnie na 6 mięciutkich klusków - 1kg surowych i 330g już ugotowanych) 1 jajko sól mąka ziemniaczana farsz: ok. 300g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego (najlepiej tłustego) jeśli mięso jest bardzo chude potrzeba będzie zmielić odrobinę słoniny 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1 jajko sól, pieprz do smaku Ugotowane ziemniaki przeciskamy(...)wcale i kartacze z wierzchu nieco się popsuły) Wyrobioną delikatnie gładką masę odstawiamy i przygotowujemy farsz. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu i wrzucamy do miski z mięsem. Dodajemy także starty czosnek, majeranek i resztę przypraw do smaku. Farsz powinien być pierny, nie mdły. Dodajemy także 1 jajko i 2 łyżki wrzątku (będzie delikatniejszy) i dobrze wyrabiamy. W garnku
Kuchenna Kontrrewolucyaząbków czosnku pieprz ziołowy papryka ostra 3 liście laurowe 4 ziela angielskie majeranek Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą,dodajemy olej rzepakowy,około pół szklanki i smarujemy mięso.Najlepiej zamarynowanego udźca zostawić na noc wtedy smaki fajnie się przegryzą.Następnego dnia mięso razem z zalewą wsadzamy do rękawa i pieczemy w 180C.W zależności od tego jak duży mamy(...)kawałek pieczemy ok 2 godz,mięso ma być miękkie i odchodzić dobrze od kości.Ostatnie 10min podkręcam temperaturę,rozcinam rękaw i spiekam skórkę by była chrupiąca. Tym sposobem pierwsze koty za płoty.Mam nadzieję,ze moje przepisy Wam się spodobają i często będziecie mnie tutaj odwiedzać.Polecam Wam serdecznie to mięsko bo jest przepyszne.Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnekarkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję farszu,zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w jajku i mące. Zrazy układamy pośrodku dużej patelni(...)rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem. Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań.My zawsze dajemy więcej pieczarek bo za nimi przepadamy. Bardzo dziękuję wszystkim,którzy zaglądają na mojego bloga
Niespełnione zdolności kulinarneokazje robimy faszerowane pieczarkami,które pojawiły się już na blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki: ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować a następnie przyprawić(...)przyprawie.Smarujemy pojedynczo skrzydełka i odstawiamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze i pieczemy w 180st C ok 60 min. Serdecznie polecam Wam skrzydełka tak przygotowane,z pewnością każdemu
Niespełnione zdolności kulinarnekotleciki z cukinią.Z powodzeniem możecie je zrobić dla dzieci,które nie przepadają za warzywami,cukinia nie jest wyczuwalna.Taka mała odmiana od tradycyjnych mielonych,polecam. Składniki: 50dag mielonego mięsa 1 cukinia 1 cebula 1 jajko przyprawy wg uznania: u mnie sól,pieprz,czerwona czubryca i suszone płatki chili Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jeśli(...)umyć i zetrzeć razem ze skórką.Posypać solą,odstawić na ok 20 min.W tym czasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.U mnie cebulka jest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce. Cukinię osączyć z soku,który puściła,połączyć z mięsem i cebulą,dodać jako i pozostałe przyprawy.Formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty
Niespełnione zdolności kulinarnełyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę dodałam cebulę i pomidory. Piekłam 1 godzinę
ClauditteMissCookingostatecznie i tak wszystko stworzy jedno danie. Na nasze danie dla 3 osób potrzeba nam: około 300 g makaronu na spaghetti, pełnoziarnistego. 300-400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka 400 g mrożonego szpinaku 1/3 szklanki mleka 100 g suszonej żurawiny 1-2 ząbki czosnku 3-4 liście świeżej szałwii (opcjonalnie) zioła prowansalskie czosnek granulowany(...)oleju i osoloną wedle uznania, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron, aż uzyskamy stopień al'dente. Gdy nasz makaron zacznie się gotować na rozgrzaną patelnię wkładamy mielone mięso drobiowe, musimy je przysmażyć do złocistego koloru, uważajcie żeby go nie spalić. Na podsmażone mięso układamy szpinak, może być w całości zamrożony, możecie użyć świeżego, ale pamiętajcie aby go dobrze wymyć
Kuba Gotujepomidorowego 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku tymianek do smaku oregano do smaku Wykonanie: Mięso wymyć i wytrzeć do sucha. Filet z indyka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, sporą ilością tymianku i oregano- dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na minimum(...)części. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, przełóż cebulę i marchew i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj mięso i smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw
Krakowskie smaki Anipietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól i całość gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas zdejmujemy(...)szumowinę. Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa, zieleninę i mięso. Dolewamy przetarte pomidory, całość zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy. Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy. Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Smacznego
Smak mojego domumiski i lekko ubić z jajkami. Dodać sól, pieprz biały. Pokroić mozarellę w paski i dodać do masy. Wstawić do lodówki. Pokroić na połowę pomidorki. Umyć i oczyścić mięso, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa przyprawy - zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra
Gotowanie, czyli hobby dla każdegochlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą(...)Sałatę siekam i odstawiam. Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenwidelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić połowę w pół plasterki a drugą połowę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni(...)rozpuścić masło , dodać cebulę i podsmażyć , następnie dodać pieczarki i mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażać około 8 minut. Jajka roztrzepać , dodać śmietankę , pomysł na , usmażone mięso i starty żółty ser. Wszystko dobrze wymieszać i jeszcze przyprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chilli . Wylać na podpieczone ciasto i zapiekać około 20 /25 minut Wierzch ma być
Sama słodycz i szczypta chilipieprz olej/smalec Wykonanie: 1. Schab w temperaturze pokojowej pokrój na porcje. 2. Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie roztłucz kamieniem*/tłuczkiem 3. Zdejmij folię. Oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. 4. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 5. Opanieruj mięso. Bułka-jajko-bułka. 6. Na patelnię(...)wlej niewielką ilość oleju/wrzuć smalec. 7. Na mocno rozgrzaną patelni ułóż mięso 8. Po chwili zmniejsz ogień. Smaż 2-3 minuty z każdej strony *Bo w każdy prawdziwy facet ma tłuczek lub kamień... Ekspertem od schabowych jest P. Przepraszam Mamo. Dałaś przepis,no ale.... Ja wolę jednak smażyć boczniaki ;) Którą opcję wolicie
Fiolka w kuchniryżem lub pieczywem. Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo(...)passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć
Fabryka pomysłówjutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;) Składniki (na 6 pieczarek): pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance ) 100 g mięsa mielonego z indyka pół pęczka natki pietruszki małe jajko jalapeno sól pieprz olej Oderwać nóżki pieczarek. Wrzucić do malaksera. Pokroić natkę na kawałki. Wrzucić do malaksera. Z jalapeno usunąć gniazda(...)nasienne. Papryczkę w kawałkach wrzucić do malaksera. Ciastko pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Malakser włączyć na wolne obroty i miksować aż pieczywo będzie naprawdę drobne. Dorzucić mięso mielone. Zmiksować, aż składniki się połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć łyżeczką farsz. Ułożyć papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia polanym łyżką oleju. Piec
Weekendy w domu i ogrodzie