mięso - 63110 przepisów (strona:1130/4208)

Grillowana pierś marynowana w maślance 181

miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty.  Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko osączyć na papierowym ręczniku.  Malutkie cukinie przekroić na połówki(...)ćwiartki. Oprószyć ziołami włoskimi i skropić olejem.  Rozgrzać patelnię grillową, delikatnie skropić ją olejem i grillować cukinie i kawałki mięsa z obu stron aż się przyrumienią. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu.  Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę

Monia miesza i gotuje
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczaną 158

garnka. Smażymy na odrobinie smalcu , tak aby zarumienić trochę . Zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie listek laurowy i gotujemy na małym ogniu. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy jak chcecie bo i tak nam się rozpłyną w sosie. Całość gotujemy koło godziny , sprawdzamy czy mięso już jest miękkie. Kiedy mięsko miękkie,  a sos doprawiony zalewamy(...)śmietaną ( do słoiczka wlewam wywar z przygotowanego sosu i dodaje do niego śmietanę zakręcam słoiczek i trzęsę nim , aż połączy się śmietana z wywarem , dodaje do mięsa i chwilkę mieszam i gulasz zrobiony.Gotuje dwa woreczki kaszy , będą 4 porcję , nakładam na talerze , dodaje pyszny gulasz i kiszonego ogórka . Przepyszne jesienne danie

Różowa kuchnia
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 193

dzielenia się opiniami. Swego czasu przez 10 lat byłam wegetarianką. No może nie do końca taką restrykcyjną gdyż jadłam ryby. Zaczęłam się tak odżywiać ponieważ odrzuciło mnie od mięsa. Nie chciałam go spożywać, miałam wstręt do niego. Po tym czasie stopniowo zaczęłam wracać do mięsa. Tłumaczyłam to tym że mój organizm zaczął tego potrzebować. Obecnie nie jem dużo mięsa. Przychodzi

Pyza i Surówka
Placki ziemniaczane z kurczakiem i bazylią z sosem z jogurtu naturalnego 223

domu rodzinnym królowały na stole w piątki, podawane najczęściej z cukrem na słodko. Przepis, który dzisiaj umieszczam na blogu to alternatywa dla zwykłych/niezwykłych placków ziemniaczanych z wykorzystaniem mięsa ugotowanego np w rosole. Starte na grubych oczkach, z dodatkiem mięsa, dużej ilości cebulki i świeżej bazylii oraz polane jogurtem naturalnym są pysznym, sycącym rodzinnym obiadem. Kto zje więcej? ;) Składniki(...)skórki.  Cebule siekamy drobno i delikatnie solimy. Wrzucamy do miski. Kurczaka obieramy ze skórki (kurczak powinien być zimny, także należy go wcześniej wyjąć z zupy) i oddzielamy mięso od kości. Tym samym nożem, którym kroiliśmy cebulkę siekamy drobno kurczaka i łączymy go z cebulką.  Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Bazylię wraz z szczypiorkiem

ChilliJemy
Gulasz wołowy z dynią 193

póki co spróbujcie rozgrzać się aromatycznym, jednocześnie lekko słodkim, a zarazem pikantnym gulaszem :) U nas podany z kasza jaglaną - diety ciąg dalszy :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru 2 listki laurowe 4 ziarenka(...)dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni na oleju przesmażamy mięso, aby się zarumieniło z każdej strony. 2. Następnie na patelnie dodajemy cebule pokrojona w piórka, chwilę smażymy. 3. Potem dodajemy drobno posiekany czosnek, chili i korzeń imbiru - również chwilę smażymy

W kuchni Katie
Gołąbeczki w kapuście pekińskiej z sosem pomidorowym 144

mięsa mielonego pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy kapusta pekińska na sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól pieprz 2-3 ząbki czosnku 200 ml wody 1 łyżka oliwy Z kapusty zdjąć liście ostrożnie by były całe, w garnku zagotować trochę wody i partiami sparzyć liście, nie gotować. Mięso wymieszać z przyprawami

Gotowanie jest łatwe
Jaskółcze gniazdeczka 113

mielonego mięsa sól pieprz pół cebuli 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej słodka papryka 6 małych jajek Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, wybić jajko i dobrze wymieszać masę mięsną. Podzielić na 6 równych części. Każdą wilgotnymi rękami rozpłaszczyć. Jajka otoczyć w słodkiej papryce i zawinąć

Gotowanie jest łatwe
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 143

frykadelki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili pół cebuli 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko bułka tarta do panierowania na sos  3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta estragonu szczypta(...)oregano szczypta majeranku 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Do mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej. Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki

Gotowanie jest łatwe
Tatar 138

polędwiczka słodka sól pieprz cebula 2 ogórki konserwowe odrobina przegotowanej wody 2-3 żółtka Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić przy pomocy robota. Dodać sól i pieprz do smaku wyrobić mięso na jednolitą masę, gdyby było zbyt suche dodać odrobinę wody. Ręce zmoczyć w wodzie, uformować 2-3 kulki , ułożyć na talerzykach, w każdej zrobić dołek i położyć żółtko

Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 139

filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli pieprz czarny ok 4-5 łyżek wody Filety umyć osuszyć , następnie przy pomocy ostrego noża wykonać otwór , ostrożnie by nie przeciąć za daleko. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, śliwki nieco posiekać, grzybki rozkruszyć. Do nadzienia

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 152

mięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony

Gotowanie jest łatwe
Chińskie fasolki w Chińszczyźnie 180

garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko w osolonej wodzie i odcedzić. Pokroić(...)mięso w paseczki, cebulę i paprykę również w paseczki. w wooku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, włożyć mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki duszone w warzywach i kluseczki gnocchi 124

mięsa mielonego pół łyżeczki kolendry SKWORCU 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do Burito SKWORCU 2 łyżki bułki tartej sól 1 por 1 marchewka 1 szkl rosołu sól pieprz 2 łyżki oleju kluseczki gnocchi lub kopytka Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami (kolendrę utłuc w moździerzu), dodać bułkę tartą. Formować kulki wielkości brzoskwinki i otoczyć w bułce tartej. Pora posiekać

Gotowanie jest łatwe
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 86

placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu oregano bazylia tłuszcz do smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone

Gotowanie jest łatwe
Zupa ogórkowa 118

skrzydełkiem) 2-3 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek bazylia ziele angielskie listek laurowy 300 ml śmietany 22% Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami i gotować do miękkości(...)czasie mięso oddzielić od kości, rozdrobnić i dodać do zupy. Następnie ogórki zetrzeć na tarce, dodać do zupy i pogotować jeszcze ok 15 min. Zupę zabielić śmietaną mieszając ją najpierw z odrobiną zupy

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania