mięso - 63110 przepisów (strona:1130/4208)

Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw 190

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę(...)kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut

e-PrzepisyKulinarne
Schab z warzywami pieczony w rękawie 822

łyżka rozmarynu  1/2 szklanki dobrej oliwy Wykonanie : Schab umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowy. Z góry i z dołu ponacinać w kratkę. Zioła i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Włożyć do rękawa , z jednej strony zawiązać. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Marchew obrać , umyć i pokroić w 3 cm kawałki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem(...)Wyłożyć na mięso , wlać oliwę i zawiązać drugi koniec rękawa. Kilka razy obrócić całym workiem tak aby mięso i warzywa połączyły się z oliwą . Włożyć do lodówki na noc.   Piec w temperaturze 180 stopni około 1.5 godziny , ja piekę z termoobiegiem.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff 211

wraz z musztardą. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, przez około 5 minut po czym odstaw. W międzyczasie rozgrzej na dużym ogniu drugą patelnię z resztą masła i oliwy. Dopraw mięso solą i pieprzem smaż, odwracając raz na drugą stronę, do lekkiego zarumienienia, przez 2 minuty. Przełóż mięso do patelni z sosem, zeskrobując wszelkie drobinki i podgrzej całość przez 1 minutę

karmelowy
Kurczak a’la KFC 421

łyżeczka ostrej papryki 1 jajko Do panierowania i smażenia: Mąka pszenna Ok. 1 litr oleju Skrzydełka dokładnie myjemy. Odcinamy lotki. Pozostałą cześć kroimy na dwie (przecinamy w stawie). Mięso dokładnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwoną papryką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Przygotowujemy ciasto. Mleko mieszamy z mąką, jajkiem i ostrą czerwoną papryką. Zalewamy nim mięso, dokładnie obtaczamy(...)było w całości pokryte. Odstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do pojemnika wsypujemy mąkę, przekładamy na nią po kilka kawałków kurczaka. Zamykamy pojemnik i potrząsamy. W ten sposób mięso będzie całe w panierce.  Skrzydełka smażymy na rozgrzanym głębokim oleju ok. 12 minut

VioletoweKucharzenie
Burger po włosku 195

dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego 1 garść mieszanki sałat 3 suszone pomidory 2 plasterki sera 3 plasterki cebuli koncentrat pomidorowy kilka listków świeżej bazylii olej sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mięso mielone doprawiamy solą

Szefowa kuchni
Klopsiki w sosie koperkowym 204

Pyszne klopsiki w sosie koperkowym.. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka marchewka  cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele śmietana koperek  Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone w andrutach. 185

wykorzystanie andrutów pomiędzy które nakłada się farsz mięsny, obtacza w panierce i smaży. Dość ciekawy efekt można tym sposobem uzyskać. Coś typu smażona ryba ;) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowina, a dokładnie łopatka wieprzowa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz suszona bazylia Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej olej(...)rzepakowy do smażenia Mięso jeśli mamy zmielone to już nic z nim nie robimy, jeśli natomiast kupiliście w kawałku, do czego ogromnie namawiam, mielimy je na grubym sicie w maszynce do mielenia. Cebulę najlepiej również zmielić w maszynce, jeśli z niej nie korzystacie pokrójcie ją w miarę jak najbardziej drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Cebulę, czosnek, zmielone mięso

MamaOskarka
Chickenburger z pikantnym sosem chili i chrupiącą sałatą. 452

zbliżonej wielkości kawałki dość wąskie, długie i cienkie. 2. W rondelku zagotować mleko z pieprzem cayenne i solą. Gdy zacznie wrzeć dodać kurczaka i gotować 4-5 min, aż mięso zmieni kolor na szary. 3. Wyjąć z wywaru mlecznego i chwilę ostudzić. Do miski wsypać oba rodzaje mąki i paprykę. W drugiej miseczce roztrzepać jajko. Kawałki mięsa obtaczać w mące(...)około 1 min z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.  6. Bułkę przekroić na pół, posmarować sosem, wyłożyć sałatę, mięso, dymkę, pomidora, polać drugim sosem i przykryć.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 226

Uwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka(...)czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki. 7. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, podawać z koperkowo- maślanymi ziemniakami i ulubioną sałatką ( u mnie caprese). Smacznego

DefinicjaSmaku
Stir fry z wołowiną, papają, imbirem i papryką. 227

limonki 1/2 łyżeczki brązowego cukru olej kokosowy/ olej ryżowy lub inny o wysokiej temperaturze dymienia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Chilli pokroić w cieniutkie plasterki. Mięso i papryczkę wymieszać razem z sosem sojowym i ostrygowym, odstawić na kilka minut. 2. Paprykę pokroić w cieniutkie słupki, a cebulę w piórka. Czosnek i imbir pokroić w cieniutkie plasterki(...)tamaryndowca oraz cukier (jeśli używamy limonki nie dodajemy jej teraz lecz na samym końcu). Smażymy 2-3 minuty. 7. Wrzucamy paprykę i smażymu kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucamy mięso wraz  z całą zalewą. Smażymy 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Wtedy dodajemy makaron i całość mieszamy.  8. Na koniec wrzucamy papaję oraz kolendrę ( zostawiamy

DefinicjaSmaku
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 192

burger, to mięso, najlepiej wołowina, taka medium. Otóż... owszem tak, ale nie zawsze ;) Niedawno przekonałam się, że burger bez mięsa też może być dobry, a nawet pyszny. Przez długi czas kompletnie w to nie wierzyłam i zawsze powtarzałam, że burger bez mięsa to nie burger. Cóż, ludzie się zmieniają... :) Jeśli lubicie słodkie ziemniaki, albo po prostu chcecie spróbować czegoś nowego

DefinicjaSmaku
Makaron soba z wołowiną i pieczarkami 234

limonki świeża kolendra dymka/ szczypiorek słodki sos sojowy (można spróbować zastąpić zwykłym i dodać do niego cukier z melasą lub melasę) olej ryżowy lub kokosowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso kroimy w cienkie paseczki, zalewamy dwoma łyżkami słodkiego sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Makaron soba gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki(...)chilli, czosnek i imbir. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz pieczarki. Następnie dolewamy łyżkę słodkiego sosu sojowego i smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią. Na końcu do woka dodajemy mięso razem z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobre (3-5 minut). Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Danie wykładamy na talerze lub miseczki, skrapiamy

DefinicjaSmaku
Chilli con carne 242

cebula sie zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone.  Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut

DefinicjaSmaku
Pieczeń paprykowo- marchewkowa 190

boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku granulowanego RAFEX, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę i marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry 201

łyżeczka curry, 50g masła, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, szczypiorek. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w grubszą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso podlewam wodą. Wsypuję przyprawę curry. Duszę na małym ogniu około 15 minut. 2. Do mięsa wlewam śmietanę. Duszę około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi