mięso - 63110 przepisów (strona:1127/4208)

Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 177

moich wariacji na temat botwinki. Po  tarcie z botwinką przyszła kolej na jej nieco odmieniona wersję. Farsz wzbogaciłam dodając pieczarki, które nadały tarcie soczystości. Dołożyłam jeszcze trochę pieczonego mięsa, był to ukłon w stronę mojego Męża, zdeklarowanego mięsożercy:-) Całość idealnie się ze sobą komponuje, smaki się przenikają, tworząc spójną całość. Pycha!!! Polecam! Składniki na tartę z botwinką, pieczarkami(...)mięsem CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ: 1 pęczek botwinki (same liście i łodyżki) 10 pieczarek kawałek pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g sera żółtego

Rozpustne gotowanie
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 210

danie obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta filo  z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku(...)jednego, i z drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia mielimy mięso i zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dobrze mieszamy i doprawiamy.      Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się

Rozpustne gotowanie
Polska zupa gulaszowa. 136

już w końcu wrócę do domu mam ochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren(...)ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz papryka słodka 3-4 łyżki mąki 150 ml słodkiej śmietany      Mięso kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dolewamy wodę (około 2 litry), dodajemy liście

Rozpustne gotowanie
Kawowo - miodowa piers z pikantna salatka z chilli 164

Mięso: Dziś pora ma eksperyment . Znalazłam gdzieś przepis na mięso nadziewane ziarnami kawy, a z racji tego iż kawy w ziarnach nie miałam... postanowiłam zaparzyć kawę mieloną w imbryku :) Kombinacja dziwna ale jednak ... czasem warto coś udziwnić... Do garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem, tak aby się(...)Sałatka :  Mimo udziwnionego mięsa sałatka jest banalna, ale uwielbiam ten smak... Połączenie świeżej natki pietruszki, chili oraz czosnku... do tego oliwa z oliwek i ocet z białego wina...Aromat cudowny... Wszystkie wymienione wyżej składniki drobno kroję, mieszam - dodaję pieprz i sól dla smaku . Połączyłam te dodatki z ryżem oraz z papryką surową.  Smak dzięki połączeniu pietruszki, chilli

dlaSmaQ
Kotlety z indyka z jarmużem i marchewką w towarzystwie słodko-ostrej marchewki. 194

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 garści posiekanego jarmużu 1 marchewka utarta na tarce 1 drobno posiekana szalotka 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek, szalotkę(...)oraz przyprawy. Mieszamy i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej lniany i układamy kotleciki. Smażymy powoli tak aby w środku mięso nie było surowe, a zewnętrzna strona lekko przyrumieniona (chrupiąca). Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni

ClauditteMissCooking
Karkówka z grilla 198

mielonek kolendry 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce.  Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając(...)kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso

Malinowe Pocałunki
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 270

kanapkę – zestaw wręcz perfekcyjny! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 716 kcal | 52 g białka | 62 g węglowodanów | 30 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE MIĘSA (3 min) Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy do połączenia składników (jeśli chodzi o wybór piwa, to może być stout, ale też i słodkie(...)przechodzimy do kolejnego kroku, 4. GRILLOWANIE/SMAŻENIE KURCZAKA (14-15 min) Filety z kurczaka kładziemy posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), uprzednio lekko wysmarowaną tłuszczem i smażymy mięso ok. 5 min na średnim ogniu. Następnie smarujemy surową stronę filetów marynatą, obracamy je i smażymy 4 min. Ze względu na to, iż filety są smażone w całości, w środku mogą

Nerds Kitchen
Schab faszerowany cukinią 203

Masz odwieczny problem co zrobić na obiad? Polecam kolejny przepis na mięso z zielonym, zdrowym farszem: Schab faszerowany cukinią. Tym razem jako farsz do schabu została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki(...)roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakłażan zapiekany z kurczakiem 203

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym   (przepis)   a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula(...)kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone 244

kotlety mielone u mnie na blogu mnóstwo..za każdym razem staram się zrobić inaczej, dodać coś nowego id ..tym razem z małym dodatkiem ugotowanego ryżu.. 40 dag mięsa mielonego  kilka łyżek ugotowanego ryżu 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. bulionu  1 cebula 1 łyżka masła sól czosnkowa pieprz czarny mielony majeranek Cebulę posiekać i usmażyć(...)łyżce masła.Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć .Dodać do  mięsa mielonego, dodać jajko , cebulę i przyprawy. Starannie wyrobić. Formować kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 213

spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było wyczuwalne, ale całość połączyłam serem żółtym. Paseczki cukinii i marchewki były niczym nić wiążąca ryż w całość. Mięso lekko słodkie, ser radamer, warzywa również, a pieprz i chili nadała fajnej ostrości. Uważam, że ryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu(...)łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pod koniec dodajemy sos słodki chili i doprawiamy solą. Na drugiej dużej patelni (w tym samym czasie co smażymy

Moniki Smakołyki
Pomidorowe mielone z marchewką 133

Pomysł na to aby klasyczne mielone zyskało nowy smak. Dzięki dodatkowo tartej marchewki i koncentratu pomidorowego zyskały ciekawy smak i rewelacyjny kolor. 400 g mięsa mielonego 1 młoda marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Mięso mielone dokładnie łączymy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dokładamy ją do mięsa i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z gotowej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Kotleciki drobiowe z zielona pietruszką i serem feta 200

piersi z kurczaka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 kostki sera feta (50 g) sól, pieprz 8 łyżek mąki pszennej tortowej 4 łyżki mleka 2 duże jajka olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, dodać masło(...)mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną pietruszkę umyć i drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Do mięsa dodać posiekaną pietruszkę i ser feta. Ponownie całość wymieszać. Na sam koniec wlać ciasto. Za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik

Ugotować
Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym 211

czytałam pod winoroślami, pomyślałam by na kolację wykorzystać liście winogrona. Efekt widoczny poniżej :) Niby tradycyjne danie ale w nowszym wydaniu. I tak własnie lubię!  Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego albo wołowego kilka dużych liści winogronowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki łyżka masła sól, pieprz Sos koperkowy: Około 35 g masła 2 spore łyżki(...)Pęczek koperku 500 ml bulionu (u mnie rosół) 100 ml śmietany    12 lub 18% Sól, pieprz Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do mielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Liście winogronowe blanszujemy we wrzątku dosłownie kilka sekund. Osuszamy liście. Na każdy liść nakładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kaczką 159

kaczki pieczonej, 300 ml soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier (2 -3 łyżki), 3 zmielone goździki, sok z 1 limonki, Jeżeli zostaje nam po obiedzie trochę mięsa pieczonej kaczki, to możemy przygotować z niego pierogi. Mięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie

królestwo garów