mięso - 63110 przepisów (strona:1127/4208)

GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 205

Kochani to danie smakuje rewelacyjnie! Zdjęcie być może a raczej na pewno nie oddaje tego smaku. Możecie zmienić sobie niektóre składniki wedle waszych gustów. Zaczynam!  Mięso gulaszowe z indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam(...)małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno:  parę ząbków czosnku   suszone śliwki suszone figi  i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem z rodzynkami. Teraz przyprawy: sól,pieprz,ostra papryka,imbir, curry . Napiszę o niej trochę-to mieszanka przypraw (czyli masala po indyjsku bo stamtąd pochodzi – curry to nazwa nadana przez brytyjczyków). Tak naprawdę ilu ludzi tyle

potrawyregionalne
HAMBURGERY 203

podających jedzenie typu fast food. Z racji ,że nie należy do najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-)   Składniki: bułki do hamburgerów 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego cebula pomidor ogórki kiszone sałata masłowa przyprawa do mięsa mielonego przyprawa do gyrosa czerwona ostra papryka oliwa z oliwek 1 szt.jajka sól,pieprz Sos:   ketchup majonez czosnek sól(...)pieprz Zacznijmy od głównego składnika czyli mięsa. Zmieliłam je. Dodałam do niego pokrojoną drobno cebulkę, przyprawy,sól,pieprz i ostrą paprykę. Wbiłam jajko i dokładnie wszystko wymieszałam. Uformowałam płaskie kotlety i usmażyłam na grillowej patelni. Również w tym czasie podsmażyłam część cebuli. Bułki podpiekłam w tosterze (można w piekarniku) i kładłam kolejno na bułkę: Sałatę Kotleta Pomidora

potrawyregionalne
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 140

Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej. Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów  np. z kaszą,grzybami,ziemniakami. Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty. Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą Składniki: 1/2 łopatki wieprzowej biała kapusta/włoska kapusta 1 szt.cebuli koncentrat pomidorowy/przecier(...)zmieliłam około 1/2 kg łopatki wieprzowej wraz z cebulą,  którą podsmażyłam pokrojoną na patelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej

potrawyregionalne
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 156

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką  i zajęłam się farszem. Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki. Podsmażyłam je na oleju. Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku. Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso i  dodałam do pieczarek. Farsz wymieszałam. Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części. Podsypywałam mąką  i wałkowałam je na  cienkie płaty. Ciasto

potrawyregionalne
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 243

momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia.  Powinien tylko mrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i  nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta.    Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki(...)KAMIS 6 ziarenek pieprzu około 1/2 łyżki soli morskiej natka pietruszki do posypania świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Oprócz kury można dodać do rosołu szponder lub kawałek chudego mięsa wołowego. Smaku nadadzą również żołądki kurze. Kurę zalałam zimną wodą i odstawiłam na pół godziny. Odlałam mętną wodę i zalałam ją ponownie świeżą wodą.   Posoliłam i gotowałam kurę

potrawyregionalne
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 258

sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około 500 g  mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu  2 liście laurowe(...)suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam. Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.   Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i obranego ze skórki bakłażana. Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.  Kolejny składnik

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 228

cudowna kasza ma największą zawartość witaminy K.   Przyczynia się również do obniżenia we krwi ilości tzw. złego cholesterolu. Dziś polecam połączenie pęczaku ze świeżymi warzywami. Można również dodać mięso np.łopatkę. Danie jest sycące, zdrowe, pełne warzyw ze wspaniałymi dużymi ziarnami kaszy.  Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej, gulaszowego z indyka lub innego ulubionego 1,5 szklanki kaszy(...)przyprawy i wlałam szklankę bulionu.     Podsmażyłam je przez około 10 minut. Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde. Teraz etap mięsny. Pokroiłam w większą kostkę mięso.   Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.   Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około  30 minut

potrawyregionalne
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 223

najwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy w sumie(...)aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania były przepyszne! I z pewnością powinniśmy dać królikowi jeśli nie pierwszą to choć drugą szansę! Mięso jest cudowne - chude i bardzo uniwersalne w smaku! Możemy z niego przygotować całe mnóstwo pyszności! Zresztą kilka przepisów pozwolimy sobie umieścić - może coś Was zainspiruje i dacie szansę królikowi

Plate of Joy
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 261

się martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek, co zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki szczypta soli do smaku świeżo(...)przygotowanie Wszystkie składniki  na pulpety,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i  sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i czosnku. Zmoczonymi wodą rękami, formować placuszek, pośrodku ułożyć kawałek sera, następnie uformować kulkę, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło

Stare Gary
Gulasz węgierski 206

papryki Sposób przygotowania: Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju z lyżką papryki słodkiej i szczyptą papryki ostrej. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso zarumieni się. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Paprykę pokroić w kostkę. Do miękkiego mięsa

na moim stole...
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 672

powodu entuzjazmu. Jednak powiem Wam tak po cichu, że mój mąż jest takim smakoszem ziemniaków, że taką zupę zjada. Ja zrobiłam zupę na kościach schabowych, na których było sporo mięsa i każdy otrzymał zupę z wkładką mięsną, bo przecież takie są najlepsze. Składniki: 1 kg kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 6 średnich ziemniaków(...)łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Kości umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować wywar. Wyciągnąć  kości i obkroić z nich mięso. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną, dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać

O kuchni z uczuciem
sakiewki schabowe z grzybami 224

dziur. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Grzyby i cebulę pokroić. Na łyżce masła zeszklić cebulę i wrzucić grzyby. Lekko posoli i usmażyć. Połowę odłożyć. Na każdy plaster mięsa nakładać po  łyżce grzybów i zwijać formując sakiewkę. Związać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso. Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle(...)jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem z mięsa usunąć nitki i fantazyjnie przewiązać sakiewki szczypiorkiem. Podawać na sosie grzybowym udekorowane pomidorkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pierś na dyniowej potrawce 165

miąższu dyni szklanka pęczaku 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki kwaśnej śmietany ostra i słodka papryka sól pieprz olej rzepakowy 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy Mięso opłukać, każdą pierś podzielić na dwa płaty. Natrzeć połową czosnku, solą, pieprzem i papryką w proszku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, papryki i dynię. Dodać listki laurowe i ziele(...)angielskie. Lekko posolić, smażyć chwilę po czym zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Do potrawki warzywnej dodać czosnek, przyprawić i zagęścić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko. Podawać z potrawką i mięsem. Można dodać także surówkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cukinie z farszem z królika 192

Cukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać ją z surówką, dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów.  Składniki: 2 żółte cukinie szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego z królika 1 jajko sól pieprz czosnek na sos: szklanka kurek mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej 1 łyżka masła sól(...)pieprz szczypiorek Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Kurki podsmażyć na maśle, posolić i zalać śmietaną. Doprawić do smaku. Upieczone cukinie podawać polane sosem i posypane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
królik w sosie kurkowym 175

Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z królika 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 g kurek szklanka kwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka 2 liście laurowe(...)kilka ziaren ziela angielskiego  kolendra smalec 2 łyżki oleju Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia