mięso - 63110 przepisów (strona:1118/4208)

Kuchnia polska 007 148

słodziak. - "Cześć, jestem z Wadowic. " - zatrzepotała rz ę sami. - "Miło mi Ci ę poznać piękna" -odpowiedział zadowolony Bond   Źródło: kulinarni.tvn.pl 6). Bigos myśliwski z dziczyzny Znowu... Mięso i jeszcze raz mięso. Tym razem jednak żadnych lotów z dużych wysokości. Trochę mięsa dzika, odrobina jelenia i przypadkowej sarniny. A wszystko w dużej ilości „kapusty” . - "Firma płaci dobrze ale dodatkowym zastrzykiem

Grunt to przepis!
Karkówka duszona w sosie własnym 211

kluseczkami. składniki: 800 g karkówki 1 cebula  2 listki laurowe 700 ml wody sól,pieprz 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz

Monia miesza i gotuje
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 146

drugi dzień na dnie garnka układamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka oraz wędzonki, których używamy do przygotowania naszej zupy. Ja kroję takie kawałki na jeden kęs (tym razem mięso zajęło mi połowę garnka, ze względu na użycie żeberek, mięsa na nich co prawda niewiele, ale dają fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą(...)mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje niestety nie miały już szans), dodaję ziela angielskie, liście laurowe, wsypuję 3 łyżki roztartego w dłoniach majeranku, zalewam wodą, mniej więcej do 2/3 zawartości

Smaczne Zdrowe
Krupnik z pęczakiem 161

digotuje.blogspot.com   Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą.  Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone.  Można ją jeść także z kawałkami mięsa.   (Wikipedia)   mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka(...)posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić śmietaną lub dodać do niej odrobinę masła.) Do zupy dodałam mięso, z którego gotował się wywar

Di gotuje
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 176

czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa.   Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze warzywnym. W ten sposób zrobimy danie mniej kaloryczne, a dodatkowo delikatniejsze dla żołądka(...)tego nie warto żałować ziół - wspomagają trawienie i pozwalają na użycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja

Powiedz dietom nie
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 304

papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku do sosu: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki plus sos z pieczenia mięsa 4 łyżki zimnej wody rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie  https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw   Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem(...)marynata jest gotowa. Do rękawa zapiętego z jednej strony wkładam karkówkę i smaruję z każdej strony marynatą (marynatę nakładam łyżką). Następnie spinam rękaw z drugiej strony i dokładnie nacieram mięso marynatą. Tak przygotowaną karkówkę w rękawie odstawiam na około 12 godzin w chłodne miejsce do zamarynowania. Po około 12 godzinach : Zamarynowaną karkówkę w rękawie przekładam do naczynia żaroodpornego lub układam

Uwaga Babcia Gotuje
kurczak z makaronem i brokułem zapiekamy w serowym sosie 205

sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 pomidory 1 jajko 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy  sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.  Brokuła wkładamy do garnka(...)pół twardo. Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy masło, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy  mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy ugotowany makaron, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem, mieszamy  i trzymamy na ogniu jeszcze przez

Miód i pieprz
Królik w warzywach i w winie 122

Bardzo długo miałam opory ( natury emocjonalnej ) aby zrobić królik. Jadałam go już wcześniej, ale żeby tak sama go zrobić - to nie. Krążyłam obok lodówki z mięsem królika i krążyłam. W końcu przełamałam się. W domu stwierdziłam, że nie taki „diabeł straszny” i  przygotowałam go na sposób, jaki tu wi dzicie . Gdybym miała opisać jakie to mięso , powiedziałabym że białe(...)królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Bulion warzywny 200

racji specyfiki potrawy, czy też np. hołdowania diecie wegetariańskiej, właściwszy będzie bulion ugotowany z samych warzyw. Bulion warzywny jest w pewnym sensie łatwiejszy do przygotowania aniżeli bulion z mięsem. Chociażby dlatego, że praktycznie odpada nam nieco uciążliwa czynność odszumowania wywaru (a przynajmniej zostaje sprowadzona do absolutnego minimum). Z drugiej strony, nie każdy wie jak się za bulion warzywny zabrać. Skoro(...)bowiem nie dodajemy mięsa, tracimy również lwią część smaku. Dlatego też do bezmięsnego bulionu dodajemy znacznie więcej warzyw – 2, a nawet 3 razy więcej. Musimy też dodać więcej przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Dużego znaczenia nabiera również natka pietruszki czy lubczyk, które trafiają do garnka pod postacią całkiem solidnych pęczków zieleniny. Nie unikniemy również dodania soli

Kulinarna Pokusa
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 149

soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda. Ten burger jest nadziany zdrowiem. Składniki 150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól(...)pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego  Desire

Z Kuchni Do Kuchni
Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką 127

angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól Olej do smażenia 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko przesmażamy(...)laurowe, kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości  mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki.  Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z kiszonych ogórków

VioletoweKucharzenie
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 174

jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule 3/4 szklanki kefiru 1 mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE(...)majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.       Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej

W kuchennym oknie Ewy
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 142

digotuje.blogspot.com   "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko. Włożenie(...)mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie

Di gotuje
Spaghetti bolognese (na szybko) 155

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Podstawą sosu bolognese jest mięso mielone i pomidory a resztę uważam za indywidualny gust i kreatywność "kucharza". Szybkie spaghetti bolognese różni się od oryginalnego przepisu, który wymaga kilku godzin przygotowania, ale czasami takie łatwe rozwiązanie, to dobry sposób na szybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje)  Sos:  500g(...)mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*)   2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano zioła toskańskie (opcjonalnie) sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron do spaghetti Opcjonalnie: żółty ser do posypania posiekana zielenina   Cebule pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju

Di gotuje
Szynka suszona gotowana 129

ząbki czosnku 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu  Sposób przygotowania: Szynkę przekładamy do miski, nacieramy cukrem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy  do lodówki na 48 godzin. Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy papryką słodką(...)ostrą, pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu, pozostawiamy na 5 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z pończochy pończochy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy  przyprawy, majonez i musztardę , gotujemy przez 10 minut od momentu

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję