mięso - 63110 przepisów (strona:1122/4208)

INDYK W SOSIE Z WARZYWAMI 153

Sposób wykonania:  Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy curry, papryką słodką, solą i pieprzem. Pokrojone w kostkę cebule smażymy na gorącym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż mięso będzie lekko podsmażone. Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową, pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę i dusimy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną

Prosto i Smacznie z Anetą
Spaghetti z pieczarkami 199

gęste niż tradycy jny sos , z dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Dodajemy obsypane przyprawami mięso, smażymy do zarumienienia. Pieczarki kroimy w półplastry, smażymy wraz z mięsem i cebulą do odparowania wody.  2. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat. Gotujemy jeszcze około 10 minut. 3. Podajemy z makaronem

Szefowa kuchni
Flaczki drobiowe 189

Flaczki drobiowe to świetne danie w którym można wykorzystać mięsko z rosołu. Do tego trochę warzyw i przypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka(...)gałka muszkatołowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Pieczarki pokroić w plasterki. Starte warzywa, mięso i pieczarki przełożyć do garnka i zalać rosołem. Dodać listki laurowe oraz majeranek a także pozostałe przyprawy według własnego smaku. Wszystko zagotować i gotować aż warzywa i pieczarki będą miękkie

Monia miesza i gotuje
KROKIETY Z MIĘSEM 185

zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad.  Na blogu jest już przepis na  krokiety z pieczarkami, papryką i serem , a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem. Składniki na ciasto naleśnikowe :  (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. mleka szczypta soli 4 całe jajka Jajka, sól i mleko wymieszać(...)gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor.  Składniki na farsz: 1/2 kg mielo nego mięsa ( u mnie łopatka) 1 jajko 1 średnia cebula 1 żabek czosnku majeranek tymianek sól słodka papryka pieprz 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo do panierowania: 1-2 jajk a  bułka tarta

Walijskie Pichcenie
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 206

tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko od święta! Szklankę kaszy jaglanej płuczemy(...)Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną z grzybami i usmażoną cebulę z czosnkiem w dużym naczyniu. Wlewamy whiskey, połowę oleju i masę dokładnie blendujemy lub przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa. Grube przyprawy – jałowiec, ziele, liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy

Karo in the Kitchen
Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami 149

patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.  Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie mięso doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Farsz nie może być mdły.  Na koniec mięso, ryż i pieczarki (łącznie

Smak mojego domu
Curry z cukinią, porem i stekiem z rostbefu 174

Dzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że będzie równie pysznie. Zaś ci co mięso jedzą steka, niech go dodadzą. Tylko … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy 119

czubata łyżka kawy zbożowej sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozcinamy na roladę - należy odcinać w taki sposób, aby uzyskać jak największy płat mięsa. Następnie oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Na jednym brzegu układamy jedna przy drugiej suszone śliwki i od tego(...)roladę. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem kuchennym i nacieramy solą. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, aby zamknąć pory i przygotować do pieczenia. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy z każdej strony glazurą z dokładnie wymieszanych składników. Do naczynia wlewamy jeszcze około 1 szklankę gorącej wody i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego

Kolorowy Przepisownik
farszynki meksykańskie 145

Farszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę(...)mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Boczek faszerowany kurczakiem 342

wędlinka powstała przypadkiem podczaś świątecznych porządków w kuchni. W zamrażarce znalazłam nieduży kawałek boczku. Miałam go zmielić bo był taki niewymiarowy ale jakoś udało się go rozkroić na płat mięsa, który można było zwinąć w roladę. W zamrażarce miałam też małą pierś z kurczaka, która posłużyła za farsz. Przy okazji wykorzysatałam reszki przypraw, które znalazłam w szafce. Roladka wyszła bardzo(...)pyszna i rodzince bardzo smakowała. składniki: 1 kg chudego boczku bez skóry 400 g piersi z kurczaka czubryca zielona przyprawa do kurczaka Boczek rozkroić na duży płat mięsa aby dało się go zwinąć w roladę. Mięso opróczyć dokładnie czubrycą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dobrze doprawić przyprawą do kurczaka i wyrobić. Płat boczku ułożyć na desce, tłuściejszą stroną

Monia miesza i gotuje
Smażone filety z gładzicy 292

Gładzica należy do rodziny flądrowatych. Występuje, między innymi, w północnym Atlantyku. Jest ceniona za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze. Jej mięso charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, delikatną konsystencją i wyraźnym zapachem jodu. Można je piec, dusić w winie lub jarzynach, gotować na parze, smażyć na patelni. Przyrządza się na niej aromatyczne zupy oraz wywary. Smażone filety z gładzicy. Składniki: - filety(...)cytryny i oprószamy solą. Panierujemy z obu stron w mące, jej nadmiar otrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Filety smażymy krótko, z obu stron na złoty kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej

mojewypiekiinietylko
Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami 198

dłuższego czasu miałam ochotę przygotować zupę, której głównym składnikiem byłoby mięso mielone. Uznałam, że jako drugi ważny składnik doskonale wpasują się ziemniaki. Udane połączenie zaowocowało pyszną i sycącą zupą. Będę do niej powracać. Świetne danie na jesień i zimę.   300 g mięsa mielonego 4 ziemniaki 1 litr bulionu - może być z kostki 1 cebula olej do smażenia(...)liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, sól, pieprz i podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Gotować do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie

Jadło i czytadło
szynka domowa bez pośpiechu suszona 137

około kilograma,  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy szynki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy i obwiązujemy sznurkiem ( lub wkładamy(...)suszenia. Tak przygotowane szynki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni. Po trzech, czterech dniach smarujemy mięso odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób jej wierzch  przed przesuszeniem.  Pozwalamy szynkom wisieć w spokoju, czekamy i gotowe

Miód i pieprz
Spaghetti 147

smakują wyśmienicie akurat nam. Sosy robię według własnych pomysłów czyli co mi wpadnie w rękę lub na co właśnie mamy ochotę. Zakupy: Makaron spaghetti koszt ok. 2,30 zł, mięso mielone koszt ok. 6 zł, pomidory w puszce koszt ok. 3 zł, cebula koszt ok. 0,50 zł, warzywa mrożone koszt ok. 3 zł, sos bolognese koszt(...)niej szczyptę soli wtedy szybciej się usmaży dodaję do niej zamrożone warzywa i przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień aby to się dobrze zagrzało. Gdy warzywa są już miękkie dodaję mięso i rozdrabiam go widelcem. Dodaję przyprawy jakie mam ochotę nie zapominając przede wszystkim o soli i pieprzu. Ja tutaj jeszcze dorzuciłam szpinak bo miałam troszkę jeszcze zamrożonego ale to już myślę

Tanio smacznie i prosto
Pulpety 142

Pulpety    Składniki:    - kg mięsa mielonego    - jajko    - troszkę mąki    - czerstwa bułka    - szklanka mleka    - cebula    - sól, pieprz Do panierki:   - bułka tarta  To już troszkę więcej z tym zabawy ale też bardzo dobrze smakuje. Zakupy:   jajka 10 sztuk koszt(...)potrzebne jest tylko 1 jajko więc koszt ok. 0,43 zł, cebula 0,30 zł, mięso mielone ja kupiłam 0,5 kg za 4,44 zł więc całość czyli 1 kg to koszt 8,88 zł. Przygotowanie: Cebulkę kroję w drobna kostkę i podsmażam na szklisty kolor. W misce mieszam mięso mielone, wbijam jajko, dodaję podsmażona cebulkę, sól, pieprz

Tanio smacznie i prosto